Maďarská kuchyňa

Národné kuchyne » Maďarská kuchyňa

 

 

Guláš, paprikáš, perkelt, segedín, haláslé, štipľavá paprika, klobása, šomlóhalušky. Asi tieto jedlá sa vynárajú v mysli každého človeka, keď sa spomenie maďarská kuchyňa. Maďarsko je hlavne zemou štipľavej papriky, vína a pikantných klobás. Dlhoročné susedstvo zanechalo veľké stopy na previazanosti našich kuchýň. Dnes už nikto nevníma langoš alebo guláš za niečo cudzie. Maďari tvrdia, že každé ich jedlo má inú chuť. Obed bez polievky by bol pre Maďarov nemysliteľný, a práve preto maďarská kuchyňa ponúka viac ako 100 druhov polievok. Pre našich južných susedov je typické variť z rôznej zeleniny a mäsa. Žiadnemu jedlu nesmie chýbať červená pečať mletej papriky, ktorú do Maďarska priniesli Turci.

 

 
 

 

 

 

 

 

  • Maďarské polievky

     

    Gulášová polievka po maďarsky

     

    Potrebujeme: 150g predného hovädzieho mäsa, párok, 300g zemiakov, mletá paprika, 250g rajčín, cibuľa, 50g slaniny, 20g masti, 2PL hladkej múky, 1L vývaru z kostí, rasca, majorán, cesnak, soľ

     

    Ako na to: slaninu nakrájanú nadrobno oškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, usmažíme ju dozlatista, vmiešame na malé kocky nakrájané mäso a osmažíme ho zo všetkých strán. Hrniec odložíme z platne, do hmoty vmiešame mletú papriku, prelisovaný cesnak a rascu. Doplníme trochu vývaru a dusíme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme zvyšok vývaru, privedieme k varu, do polievky zamiešame sparené, olúpané a nakrájané rajčiny, zemiaky nakrájané na kocky, svetlú zápražku z masti a múky, dobre zamiešame a varíme, až kým zemiaky a mäso nie sú celkom mäkké. Nakoniec vložíme do polievky pór nakrájaný na kolieska, majorán a necháme prejsť varom. Viac>>

     

  • Maďarské jedlá z mäsa a rýb

     

    Plnené kuracie prsia Kiskörös

     

    Na 10 porcií potrebujeme: 1 500g kuracích pŕs, 600g husacej pečene, 50g bravčovej masti, 500ml smotany, 30g kôpru, 50g múky, soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie

     

    Ako na to: do kuracích pŕs urobíme nožom kapsu a naplníme ju husacou pečeňou. Zvonku osolíme, okoreníme a na vymastenom pekáči upečieme v rúre nastavenej na 150 stupňov asi 25 minút. Mäso vyberieme z rúry a na získanom výpeku opražíme múku, odstavíme z ohňa, pridáme červenú papriku a zalejeme smotanou, krátko povaríme a dochutíme nasekaným kôprom. Plnené kuracie prsia nakrájame na plátky a zalejeme kôprovou omáčkou. Podávame s rôznymi prílohami (ryža, zemiaky). Viac>>

     

  • Maďarské bezmäsité jedlá

     

    Maďarské zemiaky s lečom

     

    Potrebujeme: 1kg zemiakov, 100g masti, konzerva sterilizovaného leča, cibuľa, 2KL nasekanej petržlenovej vňate, šálka vývaru, 2KL sladkej mletej papriky, 5–6 strúčikov cesnaku, KL rasce

     

    Ako na to: cibuľu nakrájame najemno a speníme na masti. Pridáme mletú papriku, urestujeme a pridáme olúpané zemiaky nakrájané na kocky. Podusíme s trochou vývaru, až kým zemiaky nie sú mäkké. Potom k nim pridáme lečo, dolejeme vývar, dochutíme cesnakom, rascou a soľou a podusíme. Podávame k údenému mäsu alebo grilovaným klobásam. Viac>>

     

  • Maďarské sladké a slané múčniky

     

    Palacinky s višňovou omáčkou

     

    Potrebujeme: 0,5L mlieka, 2 vajcia, 250g polohrubej múky, štipka soli, trochu sýtenej minerálky alebo sódy, 250g višní, 2-3PL hnedého cukru, citrónová šťava, vanilka alebo vanilkový extrakt, 40ml griotky, PL škrobu

     

    Ako na to: z mlieka, vajec, soli a múky ručným šľahačom vypracujeme riedke cesto a necháme ho aspoň 20 minút stáť. Ak je hmota príliš hustá, môžeme ju rozriediť trochou sýtenej minerálky alebo sódy. Na rozohriatej panvici s pár kvapkami oleja upečieme palacinky a udržiavame ich teplé. Na druhej panvičke alebo hrnci privedieme k varu višne s cukrom, trochou citrónovej šťavy a vanilkou. Varíme na miernom ohni, kým višne nepustia šťavu. Prilejeme griotku a omáčku ešte prevaríme. Nakoniec ju zahustíme PL škrobu rozmiešanou v 2PL vody. Palacinky naaranžujeme na taniere a polejeme ešte teplou omáčkou. Viac>>