Maďarské sladké a slané múčniky

Národné kuchyne » Maďarská kuchyňa » Maďarské sladké a slané múčniky

 

 

Palacinky s višňovou omáčkou

 

Potrebujeme: 0,5L mlieka, 2 vajcia, 250g polohrubej múky, štipka soli, trochu sýtenej minerálky alebo sódy, 250g višní, 2-3PL hnedého cukru, citrónová šťava, vanilka alebo vanilkový extrakt, 40ml griotky, PL škrobu

 

Ako na to: z mlieka, vajec, soli a múky ručným šľahačom vypracujeme riedke cesto a necháme ho aspoň 20 minút stáť. Ak je hmota príliš hustá, môžeme ju rozriediť trochou sýtenej minerálky alebo sódy. Na rozohriatej panvici s pár kvapkami oleja upečieme palacinky a udržiavame ich teplé. Na druhej panvičke alebo hrnci privedieme k varu višne s cukrom, trochou citrónovej šťavy a vanilkou. Varíme na miernom ohni, kým višne nepustia šťavu. Prilejeme griotku a omáčku ešte prevaríme. Nakoniec ju zahustíme PL škrobu rozmiešanou v 2PL vody. Palacinky naaranžujeme na taniere a polejeme ešte teplou omáčkou.

 

 

Šomló halušky

 

Potrebujeme: 150g masla, 150g práškového cukru, 150g polohrubej múky, 4 vajcia, prášok do pečiva, 100ml rumu Poleva: 100g pomletých vlašských orechov, 100g hrozienok, vanilkový cukor, čokoládový puding bez varenia, 1L mlieka, šľahačka, čokoládová poleva

 

Ako na to: Halušky: do roztopeného masla pridáme práškový cukor a vymiešame ho. Potom pridáme múku, prášok do pečiva, vajíčka a malé množstvo rumu. Opäť ručne vymiešame. Dáme do silikónovej formy a v mikrovlnnej rúre pečieme asi 7 minút. Poleva: Do 0,5L mlieka primiešame vanilkový cukor a čokoládový puding. Do druhého 0,5L nalejeme rum, pridáme orechy, hrozienka, prípadne ďalšie ovocie, ktoré máme k dispozícii a dobre zamiešame. Upečené cesto nakrájame na menšie štvorčeky, uložíme do misy a striedavo polejeme oboma polevami. Pred servírovaním ešte ozdobíme šľahačkou a čokoládovou polevou.

 

 

 

Tvarohový koláč po maďarsky

 

Potrebujeme: Cesto: 350g polohrubej múky, 150g masla, 60g krupicového cukru, 2 žĺtky, štipka soli, kyslá smotana, prášok do pečiva, šťava a kôra z citróna Plnka 1: 0,5g tvarohu, 100g práškového cukru, 3 žĺtky, hrozienka namočené v rume Plnka 2: 5 bielkov, trochu práškového cukru, lekvár(ríbezľový, jahodový)

 

Ako na to: najskôr si namočíme hrozienka do rumu. Zo všetkých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý (ak sa nám príliš lepí) poprášime ešte múkou a dáme ho na 30 minút odstáť. Medzitým zohrejeme rúru na teplotu 170-180ْ C. Pripravíme papier na pečenie, vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do ktorého po vyšľahaní jemne zamiešame práškový cukor a zamiešame si tvarohovú plnku z uvedených prísad. Do tvarohovej plnky jemne primiešame 2PL snehu, zvyšný si odložíme na chladné miesto. Na papier na pečenie dáme bochník cesta, ktorý valčekom vyvaľkáme, prípadne postláčame rukou cesto tam, kde treba. Papier s cestom prenesieme na plech a dáme do rúry na približne 10-15 minút. Keď cesto začne ružovieť, vyberieme ho z rúry, navrstvíme naň plnku z tvarohu a opäť dáme piecť. Koláč vytiahneme až tesne pred dopečením a na tvarohovú plnku natrieme lekvár a spravíme mriežky zo snehu, ktorý nám zostal, a to tak, že sneh dáme do mikroténového vrecka, na ktorom odstrihneme rožtek. Koláč dáme už len na minútku do rúry, aby sa zapiekol sneh.

 

 

Vanilkovo-čokoládový zákusok

 

Potrebujeme: Cesto: 6 vajec, 120g cukru, 120g polohrubej múky, citrón Vanilkový krém: 2 vajcia, 50g cukru, PL polohrubej múky, 0,5L mlieka, 10g masla, vanilkový lusk alebo vanilkový cukor Čokoládová poleva: 100g cukru, 2PL kakaa, 5PL vody, maslo Okrem toho: 150ml rumu, 60g mletých vlašských orechov, 60g hrozienok v rume, broskyňový džem, šľahačka

 

Ako na to: bielky vyšľaháme, pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žľtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút. Upečené cesto rozdelíme na tri časti. Vanilkový krém pripravíme tak, že žľtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, až kým krém nezhustne. Potom pridáme vanilkový cukor. Môžeme zahustiť troškou múky. Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládovú polevu. Následne prvú časť cesta polejeme rumom. Na to dáme čokoládovú polevu a polejeme vanilkovým krémom. Potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom a potrieme džemom a posypeme orechmi. Pridáme ešte aj hrozienka. Polejeme čokoládou a krémom. Zákusok zakončujeme treťou časťou cesta, ktorú taktiež polejeme rumom a čokoládou. Polejeme zvyšným krémom a pridáme hrozienka. Koláč necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín, potom z neho vykrajujeme pomocou lyžice halušky. Môžeme ich ozdobiť šľahačkou.

 

 

Maďarská bábovka „ töki kuglóf“

 

Potrebujeme: 600g múky, 8 kociek cukru, 3 žĺtky, 300ml mlieka, 20g droždia, 80g masla, štipka soli Náplň: 200g orechov, 20dkg kryštálového cukru, hrozienka

 

Ako na to: droždie necháme vykysnúť v 50ml mlieka s 2 kockami cukru. Zvyšok cukru necháme rozpustiť vo zvyšnom mlieku. Droždie a zvyšné mlieko pridáme k múke, zamiešame so žĺtkami, maslom a štipkou soli. Dobre vymiesime a necháme kysnúť. Hrozienka a zomleté orechy zmiešame s cukrom. Pridáme do stredu k nakysnutému cestu a plnku zakryjeme cestom. Do yymastenej bábovkovej formy vložíme cesto a necháme naďalej kysnúť, kým nezaplní celú formu. Po nakysnutí pečieme pri miernej teplote. Hotové posypeme cukrom.

 

 

Segedínske tvarohové rezy

 

Potrebujeme: 100g masla, 140g polohrubej múky, žĺtok, štipka soli, 200g tvarohu, 4 vajcia, 0,5L kyslej smotany, cukor podľa potreby, trocha soli

 

Ako na to: múku preosejeme na dosku a rozdrobíme do nej maslo. Pridáme štipku soli, žĺtok a vypracujeme cesto. Na dno tortovej formy dáme plát cesta a vložíme ju do stredne teplej rúry. Cesto upečieme iba napoly. Medzitým pripravíme plnku, a to tak, že tvaroh rozotrieme a zmiešame so smotanou. Pridáme trocha soli, podľa potreby cukor, 4 žĺtky a dobre ušľaháme. Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh a vmiešame k ostatnému. Ak je už cesto napoly upečené, tak naň rozotrieme pripravenú plnku a pomaly pečieme. Segedínske tvarohové rezy podávame teplé. Do tvarohovej plnky môžeme pridať hrozienka alebo olúpané, opražené a pokrájané mandle.

 

 

Kakaové koláčiky – „čige“

 

Potrebujeme: 0,5kg hladkej múky, 25g droždia, 2 vajcia, 200-300ml mlieka, 2PL oleja, trochu cukru a soli Kakaová náplň: PL kakaového prášku, 5-6PL kryštálového cukru, 3-4PL práškového cukru

 

Ako na to: z mlieka, droždia a štipky cukru pripravíme kvások, ktorý pridáme do múky. Primiešame vajcia, olej, trošku soli a cukru, aby cesto bolo sladkasté. Cesto necháme pol hodiny odpočívať, potom ho na doske vyvaľkáme na hrúbku prsta. Potrieme ho olejom a posypeme kakaovou náplňou, ktorú sme pripravili zmiešaním uvedených surovín. Cesto zvinieme a pokrájame na 1,5 cm hrubé kúsky. „Čige“ (slimáky) rozložíme na plechu potretom olejom a necháme opäť pol hodiny stáť. Koláče pečieme najprv pri strednej teplote a keď sú už takmer hotové, potrieme ich olejom. Posledných 5-7 minút ich pečieme pri najvyššej teplote, aby sa pekne sfarbili.

 

 

Pudingovo-smotanový koláč

 

Potrebujeme: Piškóta: 4 vajcia, vanilka, prášok do pečiva, 100ml vody, 100ml oleja, 200g práškového cukru, 200g hladkej múky Pudingová plnka: 1L mlieka, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, vanilka, 4PL kryštálového cukru Poleva: 2 kyslé smotany, 4PL práškového cukru, vanilka, škoricový cukor na posypanie

 

Ako na to: vajcia vymiešame s cukrom a vanilkou, pridáme olej a premiešame, pridáme vodu a opäť premiešame. Potom do zmesi nasypeme múku a prášok do pečiva a opäť spolu premiešame. Cesto vylejeme na pripravený vymastený a múkou vysypaný plech. Medzitým uvaríme puding, vylejeme ho na surové cesto a dáme piecť pri teplote 150ْ C na 45 minút. Hotový koláč ešte horúci natrieme smotanovou polevou a posypeme škoricovým cukrom.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Orechový koláč z kyslého mlieka Grankový koláč Jahodová torta