Zeleninové dobroty

 

 

Zelenina je fajn


Sú ľudia, ktorí zo zeleniny majú najradšej rezeň. V živote neochutnali čerstvú mrkvu a o karelábe si myslia, že je to vec, ktorá sa niekomu tlačí do hlavy. Milovníci dobrého jedla však vedia, že zelenina je fajn. Najmä tá čerstvá, voňavá a chrumkavá, ktorá len nedávno opustila záhon. Nemusíte byť práve Jamie Oliver, aby ste si z nej vykúzlili maškrty, ktoré zaspievajú na tanieri. A práve vtedy, keď sa leto odporúča a jeseň preberá vládu nad prírodou, prichádza čas zeleninovej žatvy. Ešte si môžete dopriať slnkom vyhriate rajčiny, ku ktorým stačí pridať voňavú bazalku, trochu mozarelly, pokvapkať to panenským olivovým olejom a basilicovým octom alebo citrónom a máte fajnovosť ako lusk. Už staré mamy vedeli, že ak váhate, čo navariť, stačí si odskočiť do záhrady a stopercentne niečo do hrnca nájdete. Ak nemáte vlastné záhony, určite si na svoje prídete aj na trhu, ba aj v hypermarkete. Ceny sú teraz priaznivé a tovar čerstvý. Vyvárať môžete od výdatných polievok až po koláče, veď jesenný čas nie je len zeleninový, ale aj ovocný. Dary záhrady nemusíte a ani nemôžete skonzumovať naraz. Čosi možno uskladniť na zimu v pivnici, čosi však treba naložiť. Toto je totiž čas čalamád, kvasenia kapusty, nakladania papriky, cibuľky, leča a mnohých ďalších dobrôt. Roh hojnosti núka stovky možností. Ešte stále zeleninou pohŕdate? Prekonajte sa a zistíte, že vás odmení. Chuťou a vitamínmi, ktoré sa hodia ako výzbroj na chladné dni. Možno vás inšpirujú aj naše recepty. Zbiehajú sa vám slinky na dobroty zo zeleninky? Tak do toho a vareniu zdar!

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

Hlavné jedlá zo zeleniny:

 

 

Kapustové karbonátky

Potrebujeme: hlávka kapusty, 2 cibule, 4 špekáčiky, 3 strúčiky cesnaku, 5 vajec, 6PL polohrubej múky, strúhanka, olej, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Ako na to: kapustu uvaríme v slanej vode, necháme ju odkvapkať a potom najemno nakrájame. V panvici speníme na oleji najemno nakrájanú cibuľu, drobné kocky špekáčikov a rozotrený cesnak. Zmes premiešame s uvarenou kapustou, zašľaháme do nej žĺtky, múku, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Nakoniec vmiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto naberieme lyžicou a obalíme v strúhanke. Vytvarované malé placky opečieme v rozpálenom oleji po oboch stranách.


Karfiolové fašírky s tofu

Potrebujeme: väčší karfiol, nastrúhaný údený tofu syr, 3 vajcia, 4PL hrubej múky, 3 strúčiky cesnaku, 3PL bylinkového korenia (bazalka, majorán, koriander, oregano, petržlenová vňať), KL vegety, soľ, mleté čierne korenie, tuk na opekanie

Ako na to: karfiol rozoberieme na ružičky a predvaríme do polomäkka. Vyberieme ho a roztlačíme, aby zostali menšie kúsky. Po vychladnutí pridáme múku, rozšľahané vajcia, tofu, pretlačený cesnak, posekané bylinky, dochutíme soľou a korením a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme menšie fašírky a opekáme ich na rozohriatej panvici. Podávame s opekanými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo so zeleninovým šalátom.


Zapekaný ružičkový kel

Potrebujeme: 0,5kg ružičkového kelu, 20g masla, 50g strúhaného parmezánu, soľ, čierne korenie

Ako na to: uvarený kel ochutíme soľou a korením a preložíme ho do vymastenej malej formy. Posypeme parmezánom a chvíľu zapekáme pri teplote 180 stupňov.


Kel na grécky spôsob

Potrebujeme: 3 veľké zemiaky, malý kel, 2 šálky vody, bazalka, oregano, sušený kôpor, olivový olej, rajčiny, reďkovky, olivy

Ako na to: zemiaky očistíme a pokrájame na hranolčeky, kel umyjeme a pokrájame. Zemiaky a kel vo väčšom hrnci zalejeme vodou a ochutíme bazalkou, oreganom a sušeným kôprom. Prikryté dusíme, kým zemiaky nezmäknú, občas premiešame a nakoniec osolíme. Podávame pokropené olivovým olejom, s rajčinami, reďkovkami a olivami.


Placky so zemiakmi a mrkvou

Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 400g mrkvy, 2 vajcia, soľ, 2PL hladkej múky, mleté čierne korenie, olej alebo masť na opekanie, šalát rukola a reďkovka na ozdobu

Ako na to: zemiaky a mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. V mise zmiešame nastrúhanú zeleninu s múkou a vajciami, dochutíme soľou a korením. Na panvici zohrejeme masť alebo olej. Lyžicou formujeme menšie placky a z oboch strán ich opekáme asi 3 minúty. Hotové placky udržiavame teplé v rúre. Podávame na rukolovom šaláte a povrch ozdobíme plátkami reďkovky.


Zapečená mrkvová fašírka

Potrebujeme: 4-5 väčších mrkiev, 3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, rožok, strúhanka, 3 cibule, 2 strúčiky cesnaku, zemiaková kaša

Ako na to: mrkvu očistíme, nastrúhame a uvaríme domäkka, necháme ju odkvapkať a vychladnúť. Do väčšej misy dáme vychladnutú mrkvu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ a starší rožok alebo žemľu, ktorú sme namočili do vody a vytlačili všetku prebytočnú vodu. Okoreníme a pridáme 3 vajíčka. Zmes zahustíme strúhankou. Na tácke so strúhankou vypracujeme 2 hrubšie valčeky, ktoré sa vojdú do pekáčika a obalíme ich strúhankou. Na fašírky nalejeme zemiakovú kašu, rozotrieme ju a dáme zapiecť na 35-40 minút, neskôr misu prikryjeme alobalom, aby sa povrch nespálil. Podávame so zeleninovým šalátom alebo kyslými uhorkami.

 

 

Zeleninový nákyp

Potrebujeme: 250g mrkvy, 250g kalerábu, 250g cukín, 250g zemiakov, 250g šampiňónov, 250g kyslej smotany, voda, korenie karí, bylinková soľ, tymian, strúčik cesnaku, chilli, 100g mozarelly

Ako na to: zeleninu a zemiaky postrúhame na hrubom strúhadle. Šampiňóny pokrájame na plátky a všetky suroviny premiešame a nakladieme do ohňovzdornej misy. Ochutíme korením karí, bylinkovou soľou, tymianom, cesnakom a chilli korením. Zalejeme smotanou rozmiešanou v troske vody a pečieme pri 200 stupňoch asi 45 minút. Na nákyp nakladieme plátky syra a krátko dopečieme.


Prekladaný kel s hubami

Potrebujeme: väčší kel, 240g ryže, 500-600g húb (prípadne šampiňónov), 2 cibule, 250ml kyslej smotany, vajce, tuk, soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika, drvená rasca

Ako na to: ryžu premyjeme, dáme variť do osolenej vody na 13-15 minút a scedíme. Kel rozoberieme na listy, umyjeme ich a krátko povaríme. Na tuku speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, soľ, korenie, papriku, rascu a dusíme domäkka. Potom primiešame uvarenú ryžu. Do vymasteného pekáča rozložíme vrstvu kelových listov, na ne dáme ryžu s hubami, postup opakujeme a vrch zakryjeme listami. V smotane rozmiešame vajce a polejeme ňou celý povrch. Dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 30 minút.


Cukety plnené kuracou pečeňou

Potrebujeme: 3 hrubšie cukety, 0,5kg kuracej pečene, väčšia cibuľa, 2PL olivového oleja, PL kečupu, KL vegety, 3-4 strúčiky cesnaku, PL posekanej petržlenovej vňate, 200g nastrúhaného eidamu, 6 paradajok, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: na olivovom oleji urestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú pečeň a opražíme. Cukety pozdĺž rozrežeme, lyžicou vydlabeme dužinu, nakrájame ju na malé kocky a pridáme k pečeni. Vydlabané cukety hneď osolíme, aby pustili šťavu. Pečeň ochutíme kečupom, korením a vegetou. Pridáme paradajky nakrájané na kolieska a podusíme. Do zmesi dáme prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, 2/3 nastrúhaného eidamu a úplne na záver osolíme. Premiešame a odstavíme. Pripravené cukety pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do pekáča vystlaného alobalom. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút. Predpečené cukety vyberieme, naplníme zmesou a pečieme ešte 30 minút. Pred dopečením povrch posypeme zvyšným syrom a necháme 5 minút dopiecť dozlatova. Podávame s tmavým chlebom a čerstvou zeleninou (ľadový šalát).


Cuketa plnená zemiakovou plnkou

Potrebujeme: 4 mladé cukety, 4 stredné veľké zemiaky, polohrubá múka, vajce, mleté čierne korenie, majorán, 2 strúčiky cesnaku, soľ

Ako na to: zo zemiakov, múky a vajca urobíme cesto ako na zemiakové placky. Do cesta primiešame korenie, majorán, prelisovaný cesnak a soľ. Cukety pozdĺžne prekrojíme na polovice, dužinu vyberieme a naplníme ich cestom na placky. Potom ich poukladáme na vymastený pekáč a dáme zapiecť. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.


Kalerábový prívarok

Potrebujeme: 4 kaleráby alebo 200g kalerábu gigant, cibuľa, 2PL oleja, PL hladkej múky, 200ml smotany na varenie, soľ, cukor, ocot, kôpor

Ako na to: kaleráby olúpeme, umyjeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. V hlbšej panvici na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme postrúhaný kaleráb a za stáleho miešania osmažíme. Zalejeme trochou vody, osolíme a varíme do polomäkka. Múku rozmiešame so smotanou, pridáme do základu a za stáleho miešania varíme, až kým prívarok začne hustnúť. Ak je príliš hustý, podľa potreby don dolejeme vriacu vodu. Ochutíme cukrom, octom a pred podávaním posypeme posekaným kôprom.


Artičoková zmes

Potrebujeme: 6 artičokov, 3 vajíčka uvarené natvrdo, 6 paradajok, strúhaný syr, soľ

Ako na to: uvarené artičoky necháme vychladnúť. Vychladnuté pokrájame, vložíme do vymastenej zapekacej formy, na ne dáme posekané vajíčka, nakrájané paradajky a na vrch strúhaný syr. Priebežne osolíme podľa chuti. Pečieme do svetlohneda.

 

 

Zeleninové krokety

Potrebujeme: 200g mrkvy, 100g zeleru, 100g kalerábu, 100g petržlenu, mäsový vývar, soľ, mleté čierne korenie, vajce, 2PL strúhanky, nastrúhaný tvrdý syr, sezamové semiačka, olej, pažítka, rožok

Ako na to: mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Nakrájanú zeleninu osolíme a osmažíme na oleji. Potom ju podlejeme menším množstvom mäsového vývaru, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame vývarom. Potom odkvapkanú zeleninu roztlačíme vidličkou a necháme vychladnúť. Do masy pridáme vopred namočený a vyžmýkaný rožok, nakrájanú pažítku, žĺtok, strúhanku, sezamové semiačka, nastrúhaný tvrdý syr a tuhý sneh z bielka. Osolíme, okoreníme a premiešame. Z masy formujeme menšie krokety, ktoré smažíme v rozpálenom oleji na panvici. Môžeme podávať so zemiakovou kašou a hlávkovým šalátom.


Zapekaný zeler so syrom

Potrebujeme: 400g zeleru, soľ, 150g ementálskeho syra, zelená petržlenová a zelerová vňať, 200ml mlieka, 200ml kyslej lahôdkovej smotany

Ako na to: zeler očistíme, pokrájame, uvaríme v osolenej vode domäkka a scedíme. Pridáme nahrubo postrúhaný syr, zelenú petržlenovú a zelerovú vňať posekanú nadrobno, mlieko a premiešame. Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej ohňovzdornej misy a zapečieme vo vyhriatej rúre. Pred podávaním pokvapkáme kyslou lahôdkovou smotanou.


Pečené papriky s paradajkovou omáčkou

Potrebujeme: 6 paprík, 4 paradajky, 2ks taveného syra (napr. bambino alebo škatuľka trojuholníkov), strúčik cesnaku, vegeta, olej

Ako na to: na rozpálenom oleji opečieme papriky, ktoré sme predtým zvnútra očistili a vysypali vegetou. Papriky po opečení vyberieme a natlačíme do nich po min. PL alebo jeden trojuholník taveného syra. Do výpeku vložíme nakrájané paradajky, roztlačený cesnak, štipku vegety a zvyšok taveného syra. Trochu podusíme, aby vznikla omáčka. Podávame s chlebom.


Baklažán na orientálny spôsob

Potrebujeme: 600g baklažánu, 4 rajčiny, 100g šampiňónov, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 200ml červeného vína, hladká múka, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list, šťava z polovice citróna, soľ

Ako na to: baklažán ošúpeme a pokrájame na kolieska, ktoré osolíme, okoreníme, poprášime múkou a opečieme. Pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, prelisovaný cesnak zmiešaný so soľou, olúpané pokrájané rajčiny, huby a víno. Potom pridáme nové korenie, bobkový list a udusíme domäkka. Ochutíme citrónovou šťavou.


Zelenina na karí

Potrebujeme: 0,5kg mladej cukety, 100g mrkvy, 100g zeleru, KL vegety, KL korenia karí, olej, 100ml bieleho vína, 1/2 kocky zeleninového bujónu, mleté čierne korenie, kôpor

Ako na to: cuketu olúpeme, nakrájame na kocky, posypeme vegetou a premiešame. Očistenú mrkvu a zeler nakrájame na tenké rezance. V hlbšej panvici zohrejeme trochu oleja, pridáme mrkvu a zeler a za stáleho miešania krátko osmažíme. Posypeme korením karí, pridáme cuketu, podlejeme vínom, pridáme bujón a 100ml vody dusíme takmer domäkka, podľa potreby podlejeme. Podľa chuti okoreníme, posypeme posekaným kôprom, premiešame a podávame s chlebom alebo dusenou ryžou.


Brokolica na cesnaku a víne

Potrebujeme: 800g brokolice, 2 strúčiky cesnaku, 300ml bieleho vína, 100ml oleja, soľ, biele korenie

Ako na to: brokolicu rozoberieme na ružičky a dobre prepláchneme. Väčšie hlúbiky rozkrájame na menšie kúsky. V hrnci rozpálime olej, dáme naň nadrobno pokrájaný cesnak, pridáme brokolicu, osolíme a okoreníme. Za častého miešania opekáme. Po niekoľkých minútach prilejeme víno a pod pokrievkou dusíme asi 15-20 minút. Brokolica sa nesmie rozvariť a mala by si zachovať svoju pôvodnú farbu. Podávame k pečenému, grilovanému alebo dusenému mäsu.

 

 

Pages: