Cibuľové variácie
Cibuľa je kráľovnou kuchyne, ale od nepamäti je známe, že cibuľa ma svoje využitie pri domácej liečbe rôznych zdravotných problémov. Jej blahodárne účinky už dávno poznali naši predkovia. Určite poznáte cibuľový čaj na kašeľ od svojich starých rodičov. Tu je niekoľko príkladov ako ju vyžiť inak, ako v samotných chutných pokrmoch:
Vysoký krvný tlak: na tento neduh treba nakrájať 4 cibule, 4 citróny, nastrúhať 80g cesnaku a 40g chrenu, uvariť 3 litre vody s 1kg cukru a vlažnú naliať na zmes. O dva týždne treba výluh precediť a užívať trikrát denne polievkovú lyžicu.
Dýchacie cesty: pri prvom náznaku chorôb dýchacích ciest zjedzte cibuľu. Ďalšie rozkrájajte a dajte do miestnosti, v ktorej sa nachádzate. Cibuľa vyčistí miestnosť od choroboplodných baktérií. Použitú cibuľu už nejedzte. Viem, asi v tej miestnosti bude trošku „voňať“, ale vtedy si návštevu nevolajte.
Tráviace problémy: pri tráviacich ťažkostiach je vhodné užívanie tinktúry, ktorú pripravíme tak, že dve väčšie cibule nakrájame nadrobno a lúhujeme desať dní v pol litri ražnej pálenky, v prípade potreby pijeme dvakrát denne po dvadsať mililitrov.
Ekzém: tri polievkové lyžice dubovej kôry, harmančeka a ľubovníka s 50g drvenej cibule povaríme osem minút v 1L vody, osem minút necháme vylúhovať, scedíme a pridáme do teplého kúpeľa. V kúpeli zotrváme 15 minút.
Kŕčové žily: cibuľa poslúži ako prevencia vonkajších aj vnútorných kŕčových žíl. Stačí do 4L vriacej vody dať 100g cibule, hrsť dubovej kôry a trošku paliny, variť 10 minút, pridať hrsť soli a pred kúpaním vliať do vane s horúcou vodou.
Hemoroidy: cibuľa priaznivo pôsobí pri takýchto nepríjemných zdravotných ťažkostiach, ako sú hemoroidy. Stačí opiecť štyri cibule v 125g oleja, potom ich uvariť, natrieť na bavlnené plátno alebo obväz a priložiť na postihnuté miesto.
Viac o blahodárnych účinkoch cibule na náš organizmus nájdete TU.
Dobré vedieť:
Cibuľa. Univerzálna surovina, ktorá je súčasťou nespočetného radu pokrmov. Ale pri otvorených žalúdočných vredoch jej konzumáciu treba obmedziť na minimum.
Ostrý nôž. Je dôležitý nielen pre pohodlie. S ostrým nožom sa krája ľahko, osobitne pri krájaní cibule alebo mäkšej zeleniny ľahko nakrájame úplne tenké plátky.
Rasca. Dochutí cibuľové jedlá typickou chuťou a vôňou a je výborná aj v liečiteľstve, obmedzuje nadúvanie, uľahčuje trávenie a odkašliavanie, zvyšuje apetít.
Droždie. Cibuľové kysnuté koláče boli obľúbeným múčnikom našich starých mám a bez droždia sa pripraviť nedali. Zvyčajnou mierou na koláč je jedna kocka – asi 40g.
Cibuľové polievky a omáčky:
Cibuľová polievka s paradajkami a vajcom
Potrebujeme: 2 veľké cibule, 3 paradajky, vajce, kocka bujónu, 4PL oleja, 1,25L vody, soľ, pažítka
Ako na to: na rozohriatom oleji speníme na kolieska nakrájanú cibuľu. Paradajky sparíme, ošúpeme a dužinu nakrájame na plátky. Paradajky pridáme k cibuli a mierne osmažíme. Potom zmes zalejeme vývarom a povaríme. Keď je zelenina mäkká, pridáme do polievky rozšľahané vajce, podľa chutí osolíme a chvíľu povaríme.
Cibuľová polievka po francúzsky
Potrebujeme: 4 cibule, PL hladkej múky, 1/2L vody, 100g eidamu, 4 plátky svetlého chleba, olej, čierne korenie, soľ
Ako na to: cibule olúpeme a nakrájame na tenšie kolieska. V hrnci ju speníme na lyžici oleja. Potom cibuľu posypeme múkou, na miernom ohni premiešame a restujeme dozlata. Prilejeme studenú vodu, osolíme a okoreníme. Polievku privedieme k varu a necháme variť 20 minút. Krajce chleba opečieme na troške oleja. Opečený chlieb rozložíme do pekáča a zalejeme cibuľovou polievkou. Posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 15 minút.
Cibuľovo-horčicová omáčka
Potrebujeme: 600g cibule, 3PL masla, 200ml bieleho vína, PL hladkej múky, 200ml zeleninového vývaru, 3PL kremžskej horčice
Ako na to: cibuľu olúpeme, nakrájame nahrubo a opražíme na masle. Potom podlejeme bielym vínom a zaprášime hladkou múkou. Zmes zalejeme 100ml zeleninového vývaru zmiešaného horčicou. Dôkladne rozmiešame a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút domäkka. Podľa potreby ešte podlejeme zvyškom vývaru. Nakoniec osolíme a dusíme tak, aby omáčka zhustla. Ak máte radi hladké omáčky, môžete ju rozmixovať ponorným ručným mixérom nahladko.
Jemná cibuľová omáčka
Potrebujeme: biela cibuľa, žltá cibuľa, maslo, zeleninový bujón, 700ml vody, 3PL hladkej kukuričnej múky, 100ml sladkej smotany, vegeta
Ako na to: na masle speníme obe nakrájané cibule, pridáme kukuričnú múku, premiešame, zalejeme vriacou vodou s rozpusteným zeleninovým bujónom a chvíľu povaríme. Potom prilejeme sladkú smotanu, dochutíme vegetou a omáčku rozmixujeme.
Cibuľová krémová polievka s feniklom a šampiňónmi
Potrebujeme: 150g cibule, 150g feniklu, 40g masla, 60ml olivového oleja, 50g medu, 140g hladkej múky, 2,3L zeleninového vývaru, 300ml smotany, 100ml kyslej smotany, 300g šampiňónov, soľ, čierne korenie, drvená rasca, Na opečený chlieb: 150g tmavého chleba, 4 strúčiky cesnaku, šalvia, 20ml olivového oleja
Ako na to: fenikel očistíme, rozpolíme a vyrežeme stred. Cibuľu a fenikel nakrájame na plátky a na oleji s maslom urestujeme. Pridáme med, hladkú múku, krátko urestujeme a zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Rozšľaháme metlou a pomaly varíme 20 minút. Pridáme obe smotany a krátko povaríme. Zmes rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme soľou, korením a drvenou rascou. Šampiňóny umyjeme, nakrájame na plátky a na masle ich urestujeme. Dochutíme soľou, korením a drvenou rascou. Chlieb bez kôrky nakrájame na kocky a na olivovom oleji opečieme. V polovici opekania pridáme nasekaný cesnak a nakrájané lístky šalvie. Dopečieme do zlatej farby. Pri podávaní dáme na tanier vyprážaný chlieb, opečené šampiňóny a zalejeme polievkou.
Cibuľa s mäsom:
Pečený losos na cibuli
Potrebujeme: 4 filety lososa, citrónová šťava, olivový olej, soľ, čierne korenie, väčšia cibuľa
Ako na to: do zapekacej misky poukladáme filety, obložíme nakrájanou cibuľou, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom. Necháme asi dve hodiny odstáť. Potom osolíme, okoreníme, položíme na to niekoľko plátkov masla a dáme do vyhriatej rúry piecť. Po desiatich minútach filety obrátime a necháme ďalších desať minút dopiecť.
Roštenky v cibuľovom pancieri
Potrebujeme: 4 plátky roštenky, 2 stredné cibule, 2 vajcia, hladká múka, soľ, čierne korenie, tuk na vyprážanie
Ako na to: plátky roštenky naklepeme, na 3-4 miestach nakrojíme, osolíme a okoreníme z oboch strán. Z rozmiešaných surových vajec, nadrobno nakrájanej cibule a hladkej múky pripravíme cestíčko, trošku ho osolíme, obalíme v ňom plátky mäsa a smažíme z oboch strán dozlatova.
Bravčové kotlety s cibuľou
Potrebujeme: 4 bravčové kotlety, soľ, biele korenie, 2KL dijonskej horčice, 4 stredné cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4PL oleja, zelená petržlenová vňať, soľ
Ako na to: kotlety opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme. Poprášime soľou a korením a potrieme horčicou. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno, rozdelíme na kotlety, pritlačíme a dáme na plech potretý 4 lyžicami oleja a pečieme v predhriatej rúre. Mäkké kotlety upravíme na misu a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.
Krkovička na cibuli
Potrebujeme: 5 plátkov krkovičky, 5 stredných cibúľ, 5 strúčikov cesnaku, 2 kocky bujónu, 150g masti, vegeta, čierne korenie, soľ, cukor
Ako na to: v uzatváracej dóze plátky krkovičky osolíme, okoreníme, pridáme trochu vegety, štipku cukru, potrieme cesnakom a pokvapkáme olejom. Necháme odležať v chladničke, ideálne tak dva dni, ale stačí niekoľko hodín alebo deň. Cibuľu nakrájame. Na rozpálenej masti si v tlakovom hrnci urestujeme mäso. Mäso vyberieme a urestujeme cibuľu dohneda. Pridáme asi pol litra vody, dve kocky bujónu, vložíme urestované mäso, dochutíme a dosolíme. V tlakovom hrnci mäso dusíme, na záver ešte vyvaríme šťavu, aby vznikla hustejšia omáčka. Ak nemáte tlakový hrniec, uvarte to v klasickom.
Cibuľové rezne so zázvorom
Potrebujeme: 200g bravčového stehna, väčšia cibuľa, PL nastrúhaného zázvoru, 2 vajcia, 3PL škrobovej múčky, KL vegety, trochu mletých čili papričiek, niekoľko lístkov ligurčeka, hladká múka na obalenie, soľ, olej na vyprážanie
Ako na to: bravčové mäso nakrájame na menšie rezne, osolíme, naklepeme a obalíme v hladkej múke. V miske rozšľaháme vajíčka so škrobovou múčkou a nastrúhaným zázvorom, okoreníme vegetou a mletými čili papričkami, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný ligurček. V pripravenej zmesi obaľujeme rezne a na rozpálenej panvici smažíme doružova.
Cibuľový rozbif v burgundskej omáčke
Potrebujeme: 750g boku (vcelku), soľ, čierne korenie, 3PL oleja, 1kg cibule, 6 bobkových listov, 250ml červeného vína, 200g kyslej smotany, PL horčice, 2PL škrobovej múčky
Ako na to: mäso opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme. Soľ a korenie votrieme do mäsa. Rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán opečieme dohneda. Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Bobkové listy spolu s cibuľou pridáme k mäsu a krátko opečieme. Červené víno prilejeme po častiach, pod pokrievkou dusíme domäkka. Mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a dáme do tepla. Kyslú smotanu a lyžicu horčice zamiešame do šťavy, dochutíme soľou, korením a zahustíme škrobovou múčkou. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou.