Cibuľové variácie

 

 

Cibuľa je kráľovnou kuchyne, ale od nepamäti je známe, že cibuľa ma svoje využitie pri domácej liečbe rôznych zdravotných problémov. Jej blahodárne účinky už dávno poznali naši predkovia. Určite poznáte cibuľový čaj na kašeľ od svojich starých rodičov. Tu je niekoľko príkladov ako ju vyžiť inak, ako v samotných chutných pokrmoch:

 

Vysoký krvný tlak: na tento neduh treba nakrájať 4 cibule, 4 citróny, nastrúhať 80g cesnaku a 40g chrenu, uvariť 3 litre vody s 1kg cukru a vlažnú naliať na zmes. O dva týždne treba výluh precediť a užívať trikrát denne polievkovú lyžicu.

 

Dýchacie cesty: pri prvom náznaku chorôb dýchacích ciest zjedzte cibuľu. Ďalšie rozkrájajte a dajte do miestnosti, v ktorej sa nachádzate. Cibuľa vyčistí miestnosť od choroboplodných baktérií. Použitú cibuľu už nejedzte. Viem, asi v tej miestnosti bude trošku „voňať“, ale vtedy si návštevu nevolajte.

 

Tráviace problémy: pri tráviacich ťažkostiach je vhodné užívanie tinktúry, ktorú pripravíme tak, že dve väčšie cibule nakrájame nadrobno a lúhujeme desať dní v pol litri ražnej pálenky, v prípade potreby pijeme dvakrát denne po dvadsať mililitrov.

 

Ekzém: tri polievkové lyžice dubovej kôry, harmančeka a ľubovníka s 50g drvenej cibule povaríme osem minút v 1L vody, osem minút necháme vylúhovať, scedíme a pridáme do teplého kúpeľa. V kúpeli zotrváme 15 minút.

 

Kŕčové žily: cibuľa poslúži ako prevencia vonkajších aj vnútorných kŕčových žíl. Stačí do 4L vriacej vody dať 100g cibule, hrsť dubovej kôry a trošku paliny, variť 10 minút, pridať hrsť soli a pred kúpaním vliať do vane s horúcou vodou.

 

Hemoroidy: cibuľa priaznivo pôsobí pri takýchto nepríjemných zdravotných ťažkostiach, ako sú hemoroidy. Stačí opiecť štyri cibule v 125g oleja, potom ich uvariť, natrieť na bavlnené plátno alebo obväz a priložiť na postihnuté miesto.

 

 

 

 

Cibuľa s mäsom:

 

 

 

Pečený losos na cibuli

 

Potrebujeme: 4 filety lososa, citrónová šťava, olivový olej, soľ, čierne korenie, väčšia cibuľa

 

Ako na to: do zapekacej misky poukladáme filety, obložíme nakrájanou cibuľou, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom. Necháme asi dve hodiny odstáť. Potom osolíme, okoreníme, položíme na to niekoľko plátkov masla a dáme do vyhriatej rúry piecť. Po desiatich minútach filety obrátime a necháme ďalších desať minút dopiecť.

 


 

Roštenky v cibuľovom pancieri

 

Potrebujeme: 4 plátky roštenky, 2 stredné cibule, 2 vajcia, hladká múka, soľ, čierne korenie, tuk na vyprážanie

 

Ako na to: plátky roštenky naklepeme, na 3-4 miestach nakrojíme, osolíme a okoreníme z oboch strán. Z rozmiešaných surových vajec, nadrobno nakrájanej cibule a hladkej múky pripravíme cestíčko, trošku ho osolíme, obalíme v ňom plátky mäsa a smažíme z oboch strán dozlatova.

 


 

Bravčové kotlety s cibuľou

 

Potrebujeme: 4 bravčové kotlety, soľ, biele korenie, 2KL dijonskej horčice, 4 stredné cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4PL oleja, zelená petržlenová vňať, soľ

 

Ako na to: kotlety opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme. Poprášime soľou a korením a potrieme horčicou. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno, rozdelíme na kotlety, pritlačíme a dáme na plech potretý 4 lyžicami oleja a pečieme v predhriatej rúre. Mäkké kotlety upravíme na misu a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.

 


 

Krkovička na cibuli

 

Potrebujeme: 5 plátkov krkovičky, 5 stredných cibúľ, 5 strúčikov cesnaku, 2 kocky bujónu, 150g masti, vegeta, čierne korenie, soľ, cukor

 

Ako na to: v uzatváracej dóze plátky krkovičky osolíme, okoreníme, pridáme trochu vegety, štipku cukru, potrieme cesnakom a pokvapkáme olejom. Necháme odležať v chladničke, ideálne tak dva dni, ale stačí niekoľko hodín alebo deň. Cibuľu nakrájame. Na rozpálenej masti si v tlakovom hrnci urestujeme mäso. Mäso vyberieme a urestujeme cibuľu dohneda. Pridáme asi pol litra vody, dve kocky bujónu, vložíme urestované mäso, dochutíme a dosolíme. V tlakovom hrnci mäso dusíme, na záver ešte vyvaríme šťavu, aby vznikla hustejšia omáčka. Ak nemáte tlakový hrniec, uvarte to v klasickom.

 


 

Cibuľové rezne so zázvorom

 

Potrebujeme: 200g bravčového stehna, väčšia cibuľa, PL nastrúhaného zázvoru, 2 vajcia, 3PL škrobovej múčky, KL vegety, trochu mletých čili papričiek, niekoľko lístkov ligurčeka, hladká múka na obalenie, soľ, olej na vyprážanie

 

Ako na to: bravčové mäso nakrájame na menšie rezne, osolíme, naklepeme a obalíme v hladkej múke. V miske rozšľaháme vajíčka so škrobovou múčkou a nastrúhaným zázvorom, okoreníme vegetou a mletými čili papričkami, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný ligurček. V pripravenej zmesi obaľujeme rezne a na rozpálenej panvici smažíme doružova.

 


 

Cibuľový rozbif v burgundskej omáčke

 

Potrebujeme: 750g boku (vcelku), soľ, čierne korenie, 3PL oleja, 1kg cibule, 6 bobkových listov, 250ml červeného vína, 200g kyslej smotany, PL horčice, 2PL škrobovej múčky

 

Ako na to: mäso opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme. Soľ a korenie votrieme do mäsa. Rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán opečieme dohneda. Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Bobkové listy spolu s cibuľou pridáme k mäsu a krátko opečieme. Červené víno prilejeme po častiach, pod pokrievkou dusíme domäkka. Mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a dáme do tepla. Kyslú smotanu a lyžicu horčice zamiešame do šťavy, dochutíme soľou, korením a zahustíme škrobovou múčkou. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou.

 

 

 

Pages: