Maďarské polievky
Národné kuchyne » Maďarská kuchyňa » Maďarské polievky
Gulášová polievka po maďarsky
Potrebujeme: 150g predného hovädzieho mäsa, párok, 300g zemiakov, mletá paprika, 250g rajčín, cibuľa, 50g slaniny, 20g masti, 2PL hladkej múky, 1L vývaru z kostí, rasca, majorán, cesnak, soľ
Ako na to: slaninu nakrájanú nadrobno oškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, usmažíme ju dozlatista, vmiešame na malé kocky nakrájané mäso a osmažíme ho zo všetkých strán. Hrniec odložíme z platne, do hmoty vmiešame mletú papriku, prelisovaný cesnak a rascu. Doplníme trochu vývaru a dusíme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme zvyšok vývaru, privedieme k varu, do polievky zamiešame sparené, olúpané a nakrájané rajčiny, zemiaky nakrájané na kocky, svetlú zápražku z masti a múky, dobre zamiešame a varíme, až kým zemiaky a mäso nie sú celkom mäkké. Nakoniec vložíme do polievky pór nakrájaný na kolieska, majorán a necháme prejsť varom.
Slepačia polievka Ujházy
Potrebujeme: sliepka, 0,5kg predného hovädzieho mäsa, šampiňóny z konzervy, 100g koreňovej zeleniny (zeler, kapusta, petržlen, karfiol), zelená paprika, paradajkový pretlak, cibuľa, strúčik cesnaku, zelená petržlenová vňať alebo pažítka, KL mletej červenej papriky, celé čierne korenie, soľ
Ako na to: do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, prípadne aj hovädzie alebo teľacie kosti. Zalejeme vodou a na miernom ohni pomaly varíme. Po 30 minútach varenia pozbierame penu vytvorenú na povrchu polievky, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, vývar osolíme, pridáme šampiňóny, nakrájanú zelenú papriku, paradajkový pretlak, nastrúhaný cesnak a cibuľu nakrájanú na drobno, okoreníme mletou červenou paprikou, celým čiernym korením a prikryté varíme, až kým všetko mäso nezmäkne – asi 3 hodiny. Do polievky môžeme pridať aj nakrájané fazuľové struky, zelený hrášok a čerstvú paradajku. Keď je mäso uvarené, najprv pozbierame tuk z povrchu, potom mäso a kosti vyberieme, mäso vykostíme a spolu s koreňovou zeleninou nakrájame na rezance a malé kúsky. Vývar precedíme do misky, vložíme doň nakrájané mäso a zeleninu, prípadne pridáme aj rezance alebo pečeňové knedličky uvarené osobitne v osolenej vode. Krátko povaríme a posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Zbojnícka polievka
Potrebujeme: 0,5kg baraniny, 2 veľké cibule, PL masti, 3 malé zemiaky, 2 hrste zelenej fazuľky, ¼ KL sladkej červenej papriky, ½ bobkového listu, šálka kyslej smotany, soľ, rasca, KL hrubej múky
Ako na to: na masti dozlatista osmažíme najemno pokrájanú cibuľu, pridáme sladkú červenú papriku, mäso, ktoré sme pokrájali na kocky, osolíme, pridáme bobkový list a rozdrvenú rascu. Podusené mäso podlejeme vodou a dusíme domäkka. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a zelenú fazuľku, ktorú sme nakrájali na šikmé kúsky a spolu dovaríme. Nakoniec prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku a necháme zovrieť.
Beťárska polievka
Potrebujeme: 150g sedmohradskej slaniny, 100g kvalitnej klobásy, 250g lesných húb (alebo niekoľko gramov sušených húb), 50g múky, stredne veľká cibuľa, 200ml kyslej smotany, 1L vývaru, 1–2 bobkové listy, ½ KL šalvie, ½ KL tymianu, 2 zemiaky, čierne korenie, červená paprika
Ako na to: slaninu nakrájame na malé kúsky a na malom ohni ich vypečieme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájanú klobásu a krátko opečieme. Pridáme nakrájané huby, okoreníme, vsypeme šalviu a tymian. Po niekoľkých minútach pridáme červenú papriku, aby polievka dostala krásnu červenú farbu. K voňajúcej mase prilejeme vývar a hodíme bobkové listy. Do vriacej polievky vložíme nakrájané zemiaky a necháme variť, až kým sú mäkké. Do polievky nakoniec pridáme smotanu premiešanú s múkou, dobre premiešame a krátko prevaríme.
Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou
Potrebujeme: 2PL masti, 2PL hladkej múky, PL mletej sladkej papriky, 1,5L mäsového vývaru, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 300g čerstvých húb, 200g klobásy, soľ, mleté čierne korenie, štipka mletej rasce, 250ml kyslej smotany, 3 žĺtky, vetvička čerstvého majoránu
Ako na to: v hrnci z PL rozohriatej masti a múky pripravíme zápražku, odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej mletú papriku. Zalejeme vývarom, premiešame, vrátime na sporák a privedieme k varu. V panvici medzitým speníme na zvyšnej masti cibuľu a cesnak, pridáme nakrájané huby, soľ, korenie, rascu a dusíme. Podusené huby pridáme do vriacej polievky s nakrájanou klobásou a asi 20 minút varíme. Kyslú smotanu rozšľaháme so žĺtkami, nalejeme do polievky a prehrejeme. Dochutíme soľou a korením a podávame ozdobené zvyšnou kyslou smotanou a majoránom.
Zemiakovo – zeleninová polievka
Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, kúsok zeleru, 120g mrkvy, pór, cibuľa, olej, 1L mäsového vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, majorán, 40g údeného bôčika, 2 párky, 150ml smotany, petržlenová vňať
Ako na to: zemiaky, zeler, mrkvu a pór očistíme a nadrobno pokrájame. Cibuľu pokrájame, opražíme na oleji, pridáme k nej pokrájanú zeleninu a krátko podusíme. Zalejeme ju mäsovým vývarom, osolíme a povaríme asi 30 minút. Pridáme mleté čierne korenie, kúsok postrúhaného muškátového orieška, majorán, pokrájaný a vyškvarený bôčik a na kolieska pokrájané umyté párky. Do hotovej polievky prilejeme smotanu a vložíme posekanú petržlenovú vňať.
Rybacia polievka Halászlé
Potrebujeme: 2000g rýb viacerých druhov (kapor, pleskáč, karas, šťuka), 200g cibule, 300g papriky, 300g paradajok, 80g bravčovej masti, mletá červená paprika, mletá pálivá paprika, soľ, mleté čierne korenie, celé čierne korenie, celé nové korenie
Ako na to: ryby umyjeme a spolu so zeleninou vložíme do hrnca a dáme variť. Osolíme, okoreníme, keď polievka začne vrieť, prisypeme časť mletej červenej papriky. Keď je mäso uvarené, precedíme a rybie mäso odoberieme. Spolu s uvarenou zeleninou ho prepasírujeme. Na bravčovej masti orestujeme druhú časť mletej papriky, pridáme prepasírovanú zmes a prevaríme. Dochutíme, pridáme pálivú papriku. Podávame s bielym pečivom.
Obľúbené recepty:
Syrová polievka so slaninou Cibuľová polievka Cícerovo-paradajková polievka