Maďarské jedlá z mäsa a rýb
Národné kuchyne » Maďarská kuchyňa » Maďarské jedlá z mäsa a rýb
Plnené kuracie prsia Kiskörös
Na 10 porcií potrebujeme: 1 500g kuracích pŕs, 600g husacej pečene, 50g bravčovej masti, 500ml smotany, 30g kôpru, 50g múky, soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie
Ako na to: do kuracích pŕs urobíme nožom kapsu a naplníme ju husacou pečeňou. Zvonku osolíme, okoreníme a na vymastenom pekáči upečieme v rúre nastavenej na 150 stupňov asi 25 minút. Mäso vyberieme z rúry a na získanom výpeku opražíme múku, odstavíme z ohňa, pridáme červenú papriku a zalejeme smotanou, krátko povaríme a dochutíme nasekaným kôprom. Plnené kuracie prsia nakrájame na plátky a zalejeme kôprovou omáčkou. Podávame s rôznymi prílohami (ryža, zemiaky).
Bravčové kotlety na tokajský spôsob
Potrebujeme: 600g bravčových kotliet, 15g soli, 50g múky, 80ml oleja, 100g mrkvy, 100g petržlenu, 50g cibule, 5g cesnaku, 2g celého čierneho korenia, tymian, 2 bobkové listy, 30g rajčiakového pretlaku, 600ml vývaru z kostí, 20ml tokajského vína, 250g hrozna
Ako na to: kotlety zľahka naklepeme, osolíme, z oboch strán obalíme v múke a v troche rozpáleného oleja opečieme mäso do sfarbenia. Vyberieme ho z panvice a preložíme do hrnca. Vo zvyšku oleja urestujeme na plátky nakrájanú zeleninu, ochutíme ju celým korením, tymianom, bobkovým listom a primiešame trochu rajčiakového pretlaku. Miešame ešte 2 minúty, potom zaprášime múkou, dobre premiešame a prilejeme vývar z kostí. Osolíme a pri miernej teplote dusíme pod pokrievkou 30–40 minút. Omáčku potom prelejeme cez sito na plátky mäsa, prilejeme tokajské víno a odkôstkované hrozno. Pod pokrievkou dusíme, až kým je mäso mäkké. Na záver kotlety vyberieme, položíme na taniere a zalejeme tokajskou omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi.
Kotlety na paprike
Potrebujeme: 5 bravčových kotliet, soľ, mletú papriku, 30g múky, olej, 125ml kyslej smotany
Ako na to: kotlety narežeme, naklepeme, osolíme, opaprikujeme, obalíme v múke a prudko opečieme na rozpálenom tuku z oboch strán. Mäkké kotlety zalejeme kyslou smotanou, v ktorej ich chvíľu povaríme. Uložíme na taniere a prelejeme šťavou.
Husacia pečeň na jablkách
Potrebujeme: 1000g vykŕmenej husacej pečene, 800g jabĺk, 200ml bieleho vína, soľ podľa chuti
Ako na to: husaciu pečeň nakrájame na plátky a osmažíme na suchej panvici. Vyberieme na tanier a dáme na teplé miesto. Jablká nakrájame na plátky a upečieme do ružova na masti, ktorá sa vypiekla z pečene a zalejeme bielym vínom. Pridáme pečeň a krátko podusíme asi 2 minúty. Podávame s biely pečivom.
Perkelt á la čárda
Potrebujeme: 600g bravčoviny zo stehna, 4PL oleja, 100g cibule, 10g sladkej mletej červenej papriky, soľ, 100g paradajok, 2 papriky (zelená a červená), štipľavá paprička, PL vegety
Ako na to: mäso nakrájame na rezance, cibuľu na tenké plátky, očistenú papriku na menšie kúsky a olúpanú paradajku na kocky. Na zohriatom oleji podusíme cibuľu, kým nezíska svetložltú farbu. Znížime teplotu, pridáme mletú papriku a hneď premiešame. Potom pridáme mäso, opečieme ho, pridáme nakrájanú štipľavú papričku a všetko poprášime vegetou. Zalejeme malým množstvom vody prikryté dusíme. Z času na čas premiešame a podlejeme vodou podľa potreby, vždy iba malým množstvom. Keď mäso dopoly zmäkne, primiešame papriku a paradajky, nakoniec môžeme podľa chuti pridať PL múky rozmiešanú v troche vody. Všetko spolu ešte krátko podusíme. Ako prílohu môžeme podávať originálne maďarské halušky, trhance alebo široké rezance.
Maďarské rezne
Potrebujeme: vykostené bravčové karé, soľ, strúhanka, hladká múka, vajíčka, olej sladká smotana, kyslá smotana, vegeta, horčica
Ako na to: z bravčového karé si nakrájame rezne, ktoré naklepeme, osolíme a obalíme v trojobale – múka, vajíčko, strúhanka. Rezne vypražíme na rozpálenom oleji. Do vymastenej misy z jenského skla poukladáme vypražené rezne a zalejeme ich smotanovou omáčkou. Potom dáme zapiecť a podávame s rôzne upravenými zemiakmi. Výborné sú napríklad s pečenými zemiakmi. Smotanovú omáčku pripravíme takto: zmiešame kyslú smotanu s troškou sladkej smotany, pridáme horčicu a podľa chuti dochutíme soľou, korením a vegetou.
Bravčový rezeň na paprike a rajčiakoch
Potrebujeme: 0,5kg bravčového mäsa zo stehna, 60g masti, 60g cibule, 10g hladkej múky, 150g rajčiakov, 200g zelenej papriky, soľ, korenie, mletá červená paprika
Ako na to: bravčové mäso pokrájame na rezne, naklepeme, okraje narežeme, posolíme, okoreníme a na rozpálenej masti z oboch strán doružova upečieme. Potom ich vyberieme, do masti dáme cibuľu a papriku pokrájané na kolieska, pokrájané rajčiaky, pridáme červenú papriku, spolu popražíme, zaprášime múkou a podusíme. Neskoršie prilejeme trošku horúcej vody. Upečené rezne dáme na tanier a zalejeme zeleninovou šťavou. Podávame s opekanými zemiakmi.
Székelský guláš
Potrebujeme: 750g bravčového mäsa z pleca, 750g kyslej kapusty, 750g cibule, ½KL rasce, strúčik cesnaku, KL sladkej červenej papriky, soľ, kôpor, 250ml kyslej smotany
Ako na to: mäso, ktoré sme pokrájali na malé kocky, dáme do hrnca s nadrobno pokrájanou cibuľou. Pridáme aj pretlačený cesnak zmiešaný so soľou, kôpor, červenú papriku a mletú rascu. Prikryjeme a dusíme vo vlastnej šťave a neskôr mierne podlejeme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme k nemu kyslú kapustu a dodusíme. Nakoniec už len prilejeme smotanu a povaríme.
Bravčový perkelt
Potrebujeme: 0,5kg bravčového pliecka, veľká cibuľa, biela paprika, paradajka, 3KL mletej červenej papriky, 2KL feferónovej pasty, strúčik cesnaku, olej, soľ, čierne korenie
Ako na to: najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražíme na horúcom oleji. Hrniec stiahneme z ohňa, primiešame červenú papriku a prilejeme asi 50 ml vody. Hrniec vrátime na oheň a k cibuli pridáme na malé kocky nakrájané mäso. Na silnom ohni pri stálom miešaní pražíme, až kým mäso nezbledne. Mäso osolíme, okoreníme, pridáme feferónovú pastu, prilejeme trošku vody (len trošku, aby sa mäso pražilo, nie varilo) a pražíme, postupne podľa potreby prilievame vodu a postup opakujeme, kým mäso nie je napoly uvarené. Potom k mäsu pridáme nakrájanú bielu papriku, ošúpanú a nakrájanú paradajku, hrniec zakryjeme a mäso dusíme, kým nezmäkne. Podávame s čerstvým bielym chlebom alebo knedľou.
Zapekaný guľáš
Potrebujeme: 600g mladej hovädziny, 100g údenej slaniny, 150g cibule, 600g zemiakov, 400g čerstvej papriky, 100ml bieleho vína. Marináda: 5PL oleja, KL rasce, soľ, KL mletej červenej papriky, 1-2 štipľavé papričky, 3 strúčiky cesnaku, citrónová kôra, KL vegety
Ako na to: mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu (vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, nasekanú štipľavú papričku, trochu soli a vegetu. Takto pripravenú marinádu pomiešame s mäsom a necháme odstáť najmenej hodinu, ale najlepšie cez noc. Medzičasom nakrájame cibuľu na tenšie kúsky, papriku na väčšie kusy a olúpané zemiaky na plátky. Dno ohňovzdornej nádoby alebo plechu obložíme plátkami slaniny, na slaninu položíme časť zemiakov a papriky, trochu osolíme, vložíme vrstvu marinovaného mäsa a kúsky cibule. Postup ukladania zopakujeme. Povrch polejeme trochou oleja a nádobu pevne prikryjeme. Vložíme do rúry zohriatej na 180ْ C a pečieme približne 1,5 hodiny. Po hodine všetky zložky zľahka premiešame, prelejeme vínom, pridáme trochu vody, znovu prikryjeme a pečieme ešte pol hodiny.
Hus v šolete
Potrebujeme: 4 porcie husi, 150g hrachu, 150g krúp, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, ďumbier, stredne veľká cibuľa, PL husacej alebo bravčovej masti
Ako na to: umytý a vopred namočený hrach uvaríme do mäkka. Krúpy uvaríme osobitne, v osolenej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno a upražíme ju na polovici masti. Prilejeme k nej ½ šálky vody. Porcie husi potrieme cesnakom a soľou a tiež ich vložíme k cibuli. Pridáme aj ostatné koreniny, prikryjeme a dusíme do mäkka. Ohňovzdornú misu vymastíme, dáme do nej hrach zmiešaný s krúpami, na ne položíme porcie husi. Povrch pokvapkáme zvyšnou masťou, polejeme aj šťavou z mäsa a dáme do rúry zapiecť.
Perkelt z husacej pečene
Potrebujeme: 0,5kg husacej pečene, 2 väčšie cibule, 4PL husacej masti, soľ, 2 väčšie paradajky, ½ KL sladkej červenej papriky, ½ strúčika cesnaku
Ako na to: na masti speníme cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme sladkú červenú papriku, cesnak a pečeň, ktorú sme pokrájali na kocky. Dusíme približne 10 minút, pridáme pokrájané paradajky a osolíme. Pred dodusením musíme pečeň vybrať, pretože omáčku precedíme a opäť už do precedenej omáčky dáme pečeň a ešte chvíľu dusíme.
Sliepka na paprike
Potrebujeme: väčšia sliepka, 50g masla, 2 stredne veľké cibule, soľ, sladká červená paprika, 3 zelené papriky, 3 paradajky, 0,5L kyslej smotany, PL hrubej múky
Ako na to: mäso nakrájame na malé porcie. Cibuľu posekáme nadrobno a speníme na masle. Pridáme soľ, KL sladkej červenej papriky a nakrájané mäso. Najskôr opražíme, potom podlejeme a dusíme do mäkka. Neskôr pridáme na rezance pokrájané papriky a pokrájané a olúpané paradajky. Smotanu osolíme, zmiešame s múkou, a keď papriky zmäknú, tak ju prilejeme. Chvíľu povaríme. Sliepku na paprike podávame s haluškami alebo cestovinou.
Perkelt z kapra
Potrebujeme: 1kg kapra, 2 cibule, 50g masla, KL sladkej červenej papriky, 3 zelené papriky, 3 paradajky alebo PL paradajkového pretlaku, soľ
Ako na to: kapra najskôr očistíme, vypitveme, rozkrojíme na polovice, osolíme a hlavu s plutvami odsekneme. Potom ho vložíme do hrnca, v ktorom sme spenili pokrájanú cibuľu. Z hlavy a plutiev pripravíme vývar na podlievanie. K rybe pridáme aj papriku, ktorú sme pokrájali na rezance, olúpané a prekrojené paradajky, posolíme a prilejeme vývar. Dusíme približne 10 minút na miernom ohni, aby sa mäso nerozpadlo.
Filé z kapra
Potrebujeme: 0,5kg filé, soľ, korenie, citrón, cibuľa, maslo, KL sladkej papriky, cesnak, paradajka, 60ml bieleho vína, PL múky, 125ml kyslej smotany
Ako na to: filé osolíme a okoreníme, pokvapkáme citrónom a necháme 15 minút odstáť. Potom ho opražíme na masle a odložíme nabok. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme sladkú papriku, pretlačený cesnak a polejeme vínom. Potom k omáčke pridáme kúsky filé, nadrobno nakrájanú paradajku a múkou zahustenú smotanu a necháme stáť asi 10 minút. Podávame so zemiakmi s petržlenovou vňaťou.
Filé zo zubáča na maďarský spôsob
Potrebujeme: 1kg vypitvaného zubáča, KL soli, 100ml oleja, 100g čerstvých šampiňónov, rasca, 2 papriky, 3 rajčiny, petržlenová vňať, 2 strúčiky cesnaku
Ako na to: z očisteného, vypitvaného, vykosteného a umytého zubáča nakrájame filé, 180g na porciu. Jednotlivé kusy mierne osolíme a opečieme z obidvoch strán. Opečené kusy vyberieme a uschováme v teple. V oleji po opekaní ryby podusíme na plátky nakrájané šampiňóny s rascou, pridáme na rezance nakrájanú, očistenú papriku a krátko podusíme. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané, olúpané rajčiaky. Do tohto základu vložíme opečené kusy zubáča, nasekanú petržlenovú vňať, so soľou rozotrený cesnak a krátko všetko podusíme. Pri podávaní porcie zubáča polejeme zeleninovou zmesou. Vhodné prílohy sú varené zemiaky alebo dusená ryža.
Perkelt zo sumca
Potrebujeme: 1kg sumca, 300g cibule, 3 strúčiky cesnaku, PL sladkej mletej červenej papriky, KL štipľavej mletej červenej papriky, 100g suchej údenej slaniny (panceta), KL vegety, štipľavá feferónka, 2PL oleja Príloha: 250g cestoviny, 300g čerstvého kravského syra, 50–100ml smotany na varenie, 2KL vegety, 20g masla
Ako na to: rybu očistíme, umyjeme a nakrájame na rezne. Cibuľu nasekáme nadrobno a pancetu nakrájame na kocky. Na zohriatom oleji opečieme pancetu a vyberieme ju. Na rovnaký tuk pridáme cibuľu, krátko ju opečieme a potom nádobu zložíme zo sporáka. Pridáme červenú sladkú a štilľavú mletú papriku, zalejeme 100ml vody a nádobu dáme znovu na sporák. Po cibuli rozložíme rybu, posypeme vegetou a zalejeme horúcou vodou, aby prekryla rybu. Potom pridáme ostrú feferónku, nasekaný cesnak a varíme na miernom ohni 25–30 minút. Ako prílohu podávame scedenú cestovinu, uvarenú v slanej vode: v širšej panvici rozpustíme maslo, pridáme smotanu a scedenú cestovinu. Posypeme vegetou, dobre premiešame a krátko povaríme. Čerstvý kravský syr dobre scedíme, zamiešame s horúcou cestovinou a posypeme kúskami opekanej pancety.
Csikós tokány (ragú na červenom víne)
Potrebujeme: 1500g hovädzieho zadného, 300g cibule, 80g bravčovej masti, 200g paradajok, 150g papriky, 150g šampiňónov, 200ml červeného vína, 100ml smotany, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, cesnak podľa chuti
Ako na to: hovädzie mäso nakrájame na dlhé pásiky (asi 6–7cm). Na masti opražíme na kocky nakrájanú cibuľu do zlata a na cibuľový základ vložíme nakrájané hovädzie mäso. Osolíme, okoreníme, pridáme nakrájanú papriku, paradajky, šampiňóny a dusíme ešte ďalších 10 minút. Na konci pridáme červené víno a krátko povaríme. Podávame s haluškami a pri podávaní ozdobíme kyslou smotanou.
Zubáč Bakony
Potrebujeme: 1500g filetov zo zubáča, 200g papriky, 200g paradajok, 200g cibule, 100g šampiňónov, 70g údenej slaniny, 100ml smotany, 80g bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, sladká mletá červená paprika, pálivá paprika podľa chuti
Ako na to: filety zo zubáča umyjeme, osolíme, okoreníme a opražíme na masti z obidvoch strán. Do výpeku pridáme cibuľu, opražíme do zlatista, pridáme nakrájanú slaninu, papriku, paradajky, šampiňóny, osolíme, okoreníme, pridáme mletú sladkú aj pálivú papriku a pripravíme zeleninové ragú. Osmažené rybie mäso poukladáme na pekáč, zalejeme zeleninovým ragú a v rúre pečieme asi 20 minút. Vhodnou prílohou sú rôzne pripravené zemiaky.
Originálny maďarský guláš
Potrebujeme: hovädzie mäso, cibuľa, olej, mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, feferónky, hladká múka
Ako na to: na oleji opražíme cibuľu dotmava. Mäso nakrájame na kocky. Pridáme k cibuli a prikryté necháme dusiť vo vlastnej šťave. Po chvíli pridáme mletú červenú papriku, soľ, korenie a feferónky podľa chuti. Ďalej dusíme, až kým mäso nezmäkne. Na rozpálenom oleji dozlatista opražíme hladkú múku. Odstavíme, pridáme vodu a rozšľaháme so studenou vodou a vlejeme do vriaceho guľáša. Ďalej varíme, až kým na hladinu nevypláva mastná vrstva. Podľa potreby dochutíme soľou alebo korením.
Obľúbené recepty:
Kuracie rezančeky s toskánskou zeleninou Ragú z morčacieho mäsa Kuracie prsia s cuketou a zelerom