Česká kuchyňa

Národné kuchyne » Česká kuchyňa

 

 

Česká kuchyňa je spriaznená s nemeckou (najmä s bavorskou) a rakúskou kuchyňou. Oproti talianskej kuchyni nie je natoľko zdravá a na trávenie dosť ťažká. Česká republika má bohatú ponuku poľných plodín, ovocia, zeleniny, bobulí, rýb aj zveriny a podľa toho je tiež pestrý český jedálny lístok. Dôležitou súčasťou českej kuchyne a stravovania je polievka. Najčastejšie sú to vývary s rôznymi vložkami alebo závarkami a s pridaním rastlinnej zeleniny a rastlinného korenia. Často sú pripravované polievky zahustené, strukovinami a s podielom mäsa, údeniny alebo vnútornosťami, ktoré sú podávané aj ako samostatné jedlo s pečivom. Nezastupiteľnú úlohu v českej gastronómii hrajú omáčky, často veľmi hutné a výživné s použitím smotany. V reštauráciách je najobľúbenejším jedlom „smažák“ (smažený syr), ďalej potom utopenci a nakladaný hermelín.

 

 
 

 

 

 

 

 

  • České knedle

     

    Žemľové knedle

     

    Potrebujeme: 0,5kg hrubej múky, pol prášku do pečiva, 2 uvarené zemiaky, žĺtok, soľ, 250 ml vody, 3 žemle

     

    Ako na to: múku premiešame s práškom do pečiva, pridáme nastrúhané zemiaky vymiešané so žĺtkom, vodu osolíme a vypracujeme tuhšie cesto. Žemle nakrájame na kocky, nasucho ich opečieme a zapracujeme do cesta, z ktorého tvarujeme knedle a tie uvaríme. Viac>>

     

  • České polievky

     

    Rybacia polievka s cesnakom ochutená majonézou

     

    Potrebujeme: 4PL majonézy, 1,5L vody, cibuľa, PL paradajkového pretlaku, mrkva, zeler, 2 strúčiky cesnaku, hlava a vnútornosti z kapra, bobkový list, tymian

     

    Ako na to: očistenú kapriu hlavu bez žiabier a vnútornosti dobre umyjeme, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme očistenú celú koreňovú zeleninu, cibuľu, strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, korenie a uvaríme. Potom polievku precedíme, mäso z hlavy oberieme, nakrájame na kúsky a vrátime do vývaru. Uvarenú zeleninu nakrájame na rezance a pridáme do polievky. Do majonézy vmiešame rozotretý cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať a premiešame. Ochutenú majonézu vmiešame do hotovej polievky. Viac>>

     

  • České mäsité jedlá

     

    Polabské hovädzie na cesnaku

     

    Potrebujeme: hlávka cesnaku, 2 cibule, 2PL hladkej múky, 700g zadného hovädzieho, hovädzí bujón, čierne korenie, 5PL masti, 100g slaniny, soľ

     

    Ako na to: očistené mäso nakrájame na plátky. V kastróle rozohrejeme masť, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu a osmažíme. Do základu pridáme osolené a okorenené plátky mäsa a osmažíme ich. Pridáme rozotretý cesnak a zalejeme vývarom. Dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, zaprášime vzniknutú šťavu múkou, ešte chvíľu povaríme a dochutíme. Viac>>

     

  • České bezmäsité jedlá a múčniky

     

    Zemiaková baba trochu inak

     

    Potrebujeme: 1500g zemiakov, 250g jačmenných krúp, 200g údenej slaninky, 4 strúčiky cesnaku, 3 cibule, 1 vajce, 200g syra eidam, mleté čierne korenie, majorán, soľ, vegeta

     

    Ako na to: na oleji do zlatista opražíme cibuľu, cesnak a slaninku. Krúpy zalejeme vodou a sparíme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle. Všetko premiešame a vložíme do vymasteného plechu a navrch nasypeme strúhaný syr. Pečieme pomaly v rúre vyhriatej na 180 °C. Viac>>