Česká kuchyňa

Národné kuchyne » Česká kuchyňa

 

 

Česká kuchyňa je spriaznená s nemeckou (najmä s bavorskou) a rakúskou kuchyňou. Oproti talianskej kuchyni nie je natoľko zdravá a na trávenie dosť ťažká. Česká republika má bohatú ponuku poľných plodín, ovocia, zeleniny, bobulí, rýb aj zveriny a podľa toho je tiež pestrý český jedálny lístok. Dôležitou súčasťou českej kuchyne a stravovania je polievka. Najčastejšie sú to vývary s rôznymi vložkami alebo závarkami a s pridaním rastlinnej zeleniny a rastlinného korenia. Často sú pripravované polievky zahustené, strukovinami a s podielom mäsa, údeniny alebo vnútornosťami, ktoré sú podávané aj ako samostatné jedlo s pečivom. Nezastupiteľnú úlohu v českej gastronómii hrajú omáčky, často veľmi hutné a výživné s použitím smotany. V reštauráciách je najobľúbenejším jedlom „smažák“ (smažený syr), ďalej potom utopenci a nakladaný hermelín.

 

 
 

 

 

 

 

 

  • České mäsité jedlá

     

    Polabské hovädzie na cesnaku

     

    Potrebujeme: hlávka cesnaku, 2 cibule, 2PL hladkej múky, 700g zadného hovädzieho, hovädzí bujón, čierne korenie, 5PL masti, 100g slaniny, soľ

     

    Ako na to: očistené mäso nakrájame na plátky. V kastróle rozohrejeme masť, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu a osmažíme. Do základu pridáme osolené a okorenené plátky mäsa a osmažíme ich. Pridáme rozotretý cesnak a zalejeme vývarom. Dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, zaprášime vzniknutú šťavu múkou, ešte chvíľu povaríme a dochutíme. Viac>>

     

  • České bezmäsité jedlá a múčniky

     

    Zemiaková baba trochu inak

     

    Potrebujeme: 1500g zemiakov, 250g jačmenných krúp, 200g údenej slaninky, 4 strúčiky cesnaku, 3 cibule, 1 vajce, 200g syra eidam, mleté čierne korenie, majorán, soľ, vegeta

     

    Ako na to: na oleji do zlatista opražíme cibuľu, cesnak a slaninku. Krúpy zalejeme vodou a sparíme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle. Všetko premiešame a vložíme do vymasteného plechu a navrch nasypeme strúhaný syr. Pečieme pomaly v rúre vyhriatej na 180 °C. Viac>>