Maďarské bezmäsité jedlá

Národné kuchyne » Maďarská kuchyňa » Maďarské bezmäsité jedlá

 

 

Maďarské zemiaky s lečom

 

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 100g masti, konzerva sterilizovaného leča, cibuľa, 2KL nasekanej petržlenovej vňate, šálka vývaru, 2KL sladkej mletej papriky, 5–6 strúčikov cesnaku, KL rasce

 

Ako na to: cibuľu nakrájame najemno a speníme na masti. Pridáme mletú papriku, urestujeme a pridáme olúpané zemiaky nakrájané na kocky. Podusíme s trochou vývaru, až kým zemiaky nie sú mäkké. Potom k nim pridáme lečo, dolejeme vývar, dochutíme cesnakom, rascou a soľou a podusíme. Podávame k údenému mäsu alebo grilovaným klobásam.

 

 

Hliva na maďarský spôsob

 

Potrebujeme: 0,5kg čerstvej hlivy, 100g údenej slaniny, PL oleja, cibuľa, koriander, paprika, 200ml smotany, 0,5kg zemiakov

 

Ako na to: zemiaky v šupke uvaríme nie úplne domäkka. Olúpeme ich a vychladnuté nakrájame na plátky. Umytú hlivu nakrájame na väčšie kúsky a posolíme. Slaninu nakrájame na kocky a cibuľu na plátky. Pekáč vymastíme olejom. Na dno naukladáme plátky zemiakov, na to hlivu so slaninou a koreninami. Takto navrstvíme všetky suroviny a končíme zemiakmi. Červenú papriku vmiešame do smotany, zalejeme ňou navrstvené zložky a v rúre upečieme.

 

 

Maďarský granadír

 

Potrebujeme: 300g fliačikov, 3 stredné zemiaky, 2 paradajky, 2 papriky, väčšia cibuľa, mletá červená paprika, soľ, korenie, olej

 

Ako na to: cibuľu pokrájanú nadrobno urestujeme na oleji a zaprášime mletou sladkou paprikou. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme nadrobno nakrájané zelené papriky, osolíme, okoreníme a dusíme. Keď sú aj papriky polomäkké, pridáme ošúpané nadrobno nakrájané paradajky. Opäť krátko podusíme a nakoniec pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, zalejeme 100 ml vody a rozvaríme. Fliačky uvaríme podľa návodu. Keď sa v panvici rozvaria aj zemiaky, odstavíme ju a všetko roztlačíme na zemiakovú kašu. Nakoniec fliačky zmiešame s pastou, ktorá nám vznikla v panvici a podľa potreby ešte osolíme a okoreníme. Podávame s niečím kyslým, napríklad baraními rohmi.

 

 

Zemiakové placky na maďarský spôsob

 

Potrebujeme: 400g uvarených zemiakov, soľ, 40g cesnaku, 4 vajcia, 300 ml mlieka, 40g polohrubej múky, mletá červená paprika, 60g suchej salámy, 30g slaniny bez kože, 60g oleja na vyprážanie

 

Ako na to: deň vopred uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame do misky a pridáme prelisovaný cesnak. Do hrnčeka dáme vajcia, prilejeme mlieko, pridáme múku, osolíme, opaprikujeme, dobre rozhabarkujeme a nalejeme na zemiaky. Potom pridáme na drobné kocky nakrájanú salámu, slaninu a všetko dobre premiešame. Hmotu pomocou naberačky kladieme na panvicu v tvare menších kôpok, roztlačíme na placku a z oboch strán vypražíme do ružova. Podávame so šalátom zo surovej zeleniny.

 

 

Kapustové závitky

 

Potrebujeme: 300g mletého mäsa, 8 plátkov anglickej slaniny, PL masla, 2 rožky, 2 vajcia, hlávka kapusty, 100g šampiňónov, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mlieko na namočenie pečiva, KL horčice, KL majoránu, štipka karí korenia, soľ, 4 kocky bravčového bujónu

 

Ako na to: z kapusty vyrežeme hlúb a hlávku necháme variť 5-6 minút v osolenej vode. 8 listov oddelíme, osušíme a rebrá na plocho zrežeme. Pokrájané rožky namočíme do mlieka. Cibuľu nadrobno pokrájame, opražíme na masti, pridáme prelisovaný cesnak, očistené a pokrájané šampiňóny a krátko podusíme. Mleté mäso zmiešame s podusenými šampiňónmi, vyžmýkanou žemľou, pridáme horčicu, vajce, okoreníme a dôkladne premiešame. Zmes rozdelíme na jednotlivé kapustné listy a zvinieme ich do závitkov. Každý závitok obalíme plátkom anglickej slaniny. Závitky vložíme do pekáča, podlejeme vodou a 30 minút dusíme vo vlastnej šťave v rúre pri teplote 180ْ C. Hotové závitky vyberieme, výpek dolejeme studenou vodou do objeme 0,5L a primiešame kocky bujónu. Omáčku necháme za občasného miešania zovrieť a krátko povaríme.

 

 

Maďarský zemiakový šalát

 

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 100g slaniny, 100g cibule, ocot, korenie, soľ

 

Ako na to: zemiaky uvaríme a nakrájame na plátky. Slaninu nakrájame na menšie kocky a spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou urestujeme do ružova. Zalejeme ju octom, trochu rozriedime vývarom alebo vodou, pridáme pokrájané zemiaky, soľ, korenie a dobre premiešame. Šalát necháme vychladnúť a až potom podávame.

 

 

Maďarský štipľavý zeleninový šalát so salámou

 

Potrebujeme: 200g čerstvej alebo sterilizovanej rajčiakovej papriky, 250g zelenej fazuľky, 400g rajčiakov, 200g maďarskej alebo loveckej salámy, 100g šunkovej salámy, 90g cibule

Nálev: šťava z citróna, soľ, štipka mletej štipľavej papriky, štipka cukru, 30g slnečnicového oleja, 2 vetvičky petržlenovej vňate, vajce uvarené natvrdo

 

Ako na to: očistenú a umytú fazuľku pokrájame na kúsky dlhé asi 1,5 cm, rajčiakovú papriku a rajčiaky rozštvrtíme, cibuľu pokrájame na kolieska, salámu na veľké kocky alebo pásiky a zalejeme dobre rozmiešaným nálevom z uvedených surovín. Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a plátkami vajca.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Buchty z kysnutého cesta s tvarohom Zapečené strúhané zemiaky Bezlepkové langoše