Polievky
Zahreje, osvieži, zasýti a v neposlednom rade naše telo uzdraví. Reč je o polievke, ktorá je pre mnohých pravidelnou súčasťou obeda. Polievka je najčastejšie teplé, tekuté až mierne husté jedlo. Pripravuje sa z vody, zeleniny, mäsa, mäsového vývaru, tuku, kuchynskej soli a daľších prísad. Väčšinou sa podáva ako predkrm pred hlavným chodom. Polievky sa všeobecne delia na číre a zahustené. Číra polievka je vývar z mäsa. Najčastejšie sa používa hovädzie alebo hydinové mäso. Zahustené polievky sú také polievky, ktoré sa pri príprave pomocou rôznych prísad zahusťujú. Sú to rôzne krémové polievky alebo polievky zahustené zásmažkou a tiež polievky zahustené inými prísadami, ktoré sa varia spoločne s mäsom. Príkladom môže byť ryža, zemiaky, hrach, šošovica, fazuľa alebo iné strukoviny, kapusta, ale tiež mlieko, smotana alebo surové vajce alebo len vaječný žĺtok.
-
Tradičné domáce polievky
Hovädzí vývar
Potrebujeme: 0,5kg kvalitného hovädzieho mäsa, špikovú kosť, cibuľu, 100g zeleru, 100g mrkvy, 100g petržlenu, niekoľko zrniek čierneho korenia a nového korenia, soľ
Ako na to: hovädzie mäso opláchneme, naklepeme a rozkrájame na väčšie kúsky. Vložíme ho do hrnca s 2L studenej vody a privedieme k varu. Pridáme korenie a nakrájanú zeleninu a prikryjeme pokrievkou tak, aby mala polievka štrbinu na dýchanie. Všetko necháme najmenej 2,5 hodiny variť miernym varom. Počas varenia strážime vývar, aby zostal čistý a zbierame vznikajúcu penu lyžicou. Vývar scedíme cez čo najhustejšie sitko. Takto pripravený vývar môžeme podávať samotný alebo s nakrájaným uvareným mäsom a zeleninou, s pečeňovými knedličkami či rezancami. Viac>> -
Netradičné domáce polievky
Brokolicovo - ovsená polievka
Potrebujeme: polovica brokolice, mrkva, cibuľa, 2 zemiaky, hrsť ovsených vločiek, kl karí, kl drvenej rasce, zeleninový vývar, kúsok masla, soľ, petržlenovú vňať
Ako na to: nadrobno nakrájanú cibuľu dáme smažiť na maslo, potom pridáme brokolicu nakrájanú na kúsky, mrkvu nakrájanú na kolieska, ovsené vločky premiešame a všetko osmažíme. Potom zalejeme zeleninovým vývarom, do ktorého prihodíme rascu, zemiaky nakrájané na kocky, karí, osolíme a varíme kým nie sú zemiaky uvarené. Do hotovej polievky pridáme petržlenovú vňať. Viac>> -
Cudzokrajné polievky
Francúzska polievka z miešanej zeleniny
Potrebujeme: 2 mrkvy, 100ml smotany na šľahanie, 1,25L vody, 50g tuku, soľ, zelená petržlenová vňať, štipka cukru, 0,5kg zemiakov, 2-3 stonky póru
Ako na to: zeleninu umyjeme, nakrájame na kúsky a osmažíme na masle. Pridáme na kúsky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Všetko rozmixujeme alebo prelisujeme a necháme prejsť varom. Po zložení z variča prilejeme smotanu a pridáme nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Dochutíme soľou a štipkou cukru. Viac>>