Pochúťky z kapusty

 

 

Aj kapustnej hlave koruna pristane


Ak sú zemiaky slovenským chlebom, je kapusta prinajmenšom ďalšia v poradí. A nielen v Stupave počas Dní zelá. Zemiaky s kapustou, väčšinou kvasenou, patrili k najrozšírenejším pokrmom najmä v rodinách, kde si núdza s biedou podávali kľučku. Ako to však v živote chodí, ani v lepších časoch kapusta slovenské príbytky neopustila, ba čo viac, nie je zďaleka znakom nedostatku. Sú ľudia, ktorí zelenú či červenú hlávku milujú tak, že by ju dokázali obhrýzať každý deň. Kapusta si polepšila natoľko, že je v niektorých dňoch kráľovnou stolov. Čo už by boli Vianoce bez kapustnice? Aké by to už bolo "vešelé" v Zemplíne bez "povnenej" kapusty? Najfajnovejšie gazdinky tam dokonca kapustové listy strihajú na rovnakú veľkosť, aby sa pri stolovaní krásne vynímali. A čo zdravotné účinky tejto zeleniny? Vitamín C, ktorý obsahuje kyslá kapusta, zachraňoval námorníkov pred skorbutom a podnes je odporúčanou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke. Už 200g tejto pochúťky pokrýva dennú potrebu "céčka". Kapustu do sudov dnes nenakladajú len záhradkári, ale aj občania druhu "homo panelákus", ktorí nakupujú hlávky na trhoviskách, v kapustárňach, a to buď celé, alebo už nastrúhané. A potom sa sused so susedom predháňa, ktorá je lepšia... Recepty sú aj rodinné, aj utajené. Navariť sa dá z kapusty nepreberné množstvo jedál. Polievky, hlavné jedlá, šaláty. Slané aj sladké. Kapustné fiačky napríklad. Tie sladké však majú zrejme menej fanúšikov, nájdu sa jedinci, ktorým ich sprotivila už školská jedáleň. Tak je to však s každým jedlom - proti gustu žiaden dišputát. V každom prípade však platí, že kapustná hlava si zaslúži našu jedácku úctu.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

  • Kapustové polievky a hlavné jedlá

     

    Kapustovo-zeleninová polievka na chudnutie

    Potrebujeme: hlávková kapusta, 2 bujóny, 2 petržleny, veľká brokolica, 2 mrkvy, pór, zemiak, rasca, sladká mletá paprika

    Ako na to: do 2 litrov vody dáme nakrájanú zeleninu. Po zovretí vhodíme bujóny a ochutíme vegetou a koreninami, varíme do zmäknutia zeleniny. Netreba robiť žiadnu zápražku ani pridať olej, stačí len voda a zelenina. Viac>>

     

  • Kapustové šaláty a múčniky

     

    Šalát s hroznom

    Potrebujeme: 1/2 hlávky červenej kapusty, 2 kyslé jablká, 2 strapce hrozna, 4PL octu, 4PL oleja, citrón, cukor, soľ, mleté čierne korenie

    Ako na to: jemne nakrájanú kapustu posolíme, okoreníme, zalejeme octom a olejom a podusíme. V miske premiešame s nastrúhanými jablkami a hroznom. Prisladíme a okyslíme podľa chuti. Viac>>