Chlapské jedlá

 

 

Chlap potrebuje plný žalúdok, ale nemusí byť plný tuku.

 

Poznáte tento recept? Špekačky, cibuľu a cesnak olúpeme a pokrájame na kolieska. Pridáme kyslú kapustu, kečup, horčicu a čierne pivo. Zamiešame, dáme zapiecť do rúry a čakáme, až sa pivo vyvarí. Na hotové jedlo nastrúhame chren.. Chutí a dobre sa zapíja pivom, povedal by nejeden muž. Chlapské recepty by mali byt hutné. Čo na tom, že niektoré sú fakt nezdravé. "Najradšej robím huspeninu v piatok večer, v noci chladne a nadránom ju poukladám do chladničky, aby som mal v sobotu skvostné chlapské raňajky. Mne najviac chutí s čerstvo nakrájanou cibuľou, mletou červenou paprikou a čerstvým, ešte teplým chlebom", myslím, že som práve citoval nejedneho chlapa. Huspeninka je naozaj výborná. A čo tak klobásky, prerastená slaninka, jaterničky či výborná domáca tlačenka. Určite to nie sú zrovna najzdravšie pochúťky, ale priznajme si, že chutia naozaj dobre. I keď čoraz viac mužov si dnes uvedomuje, že tento typ špecialít si môžu vychutnať hlavne v zime, po výdatnej lyžovačke alebo poriadnej prechádzke zamrznutou krajinou. A v lete aj páni chcú vyzerať na plážach či kúpaliskách dobre. Vyrysované svalstvo a znížené množstvo tuku závisia nielen od hodín strávených v posilovni, ale hlavne od toho, ako sa stravujeme. Ale zato predstavme si tu zopár "chlapských" receptov, muži majú radi pikantné, tak aj pikantných. Dobrú chuť.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

  • Chlapské polievky a bravčové mäso

     

    Držková polievka

     

    Potrebujeme: 1kg praných mrazených držiek, 3 veľké cibule, 1,5L vývaru z kostí alebo hovädzí bujón, PL bravčovej masti, 30g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, sladká mletá paprika, štiplavá mletá paprika, rasca, čierne korenie, majorán, zázvor

     

    Ako na to: preprané držky, kosti a paprčky zalejeme studenou vodou, pridáme jednu cibuľu, soľ a necháme variť minimálne 2 hodiny. Zvlášť v hrnci rozpustíme masť a speníme na nej nadrobno pokrájanú zvyšnú cibuľu, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku s červenou sladkou paprikou. Zalejeme precedeným vývarom z držiek, kostí a paprčiek. Pridáme rascu, čierne korenie a podľa chuti štiplavú papriku. Varíme spolu ešte pol hodiny. Až nakoniec do hustého vývaru pridáme nakrájané držky, dochutíme majoránom, rozotreným cesnakom a trochou sušeného alebo čerstvého nastrúhaného zázvoru. Nevaríme dlhšie ako 5 minút. Viac>>

     

  • Hovädzie a divina po chlapsky

     

    Azu na tatársky spôsob

     

    Potrebujeme: 400g hovädzieho mäsa, 40g tuku, 2 feferónky, 2 PL kečupu, 2 sterilizované uhorky, 30g hladkej múky, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ

     

    Ako na to: hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania opražíme v rozpálenom tuku. Zaprášime mletou červenou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom a za občasného podlievania udusíme do polomäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané uhorky a nasekané feferónky, zahustíme múkou, povaríme, primiešame kečup a prikryté udusíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo s čiernym chlebom. Viac>>

     

  • Hydina a ryby po chlapsky

     

    Pstruh na víne

    Potrebujeme: 2 pstruhy, 2 lyžice oleja, 2 cibule, 1DL bieleho vína, mleté čierne korenie, soľ

    Ako na to: pstruhy si očistíme, osolíme a okoreníme. Na oleji si opražíme cibulu pokrájanú na plátky. Na ňu si poukladáme pstruhy, podlejeme vínom a upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia ich podlievame. Viac>>