Mexická kuchyňa

Národné kuchyne » Mexická kuchyňa

 

 

Mexická kuchyňa je pre našinca exotická a doslova páli na jazyku. Buritos, takos, churos... Mexická kuchyňa je známa rôznorodými chuťami, farebnosťou jedál a množstvom korenia a prísad, z ktorých mnohé sú domáceho pôvodu. V Mexiku sa vyvíjala spojením tisícročných domorodých kulinárskych tradícií Mayov a Aztékov a európskych prvkov od 16. storočia. Typickými surovinami mexickej kuchyne sú fazula, kukurica a chilli papričky. Súčasná mexická kuchyňa sa sformovala pod vplyvom európskej kolonizácie v 16.storočí. V prípade kuchyne sa jednalo o miešanie vplyvov, ktoré znamenalo nielen uvedenie nových gastronomických postupov, ale predovšetkým nových surovín. Medzi významné zmeny patrilo napríklad uvedenie bravčového mäsa, ktoré má dnes všeobecne široké využitie v mexickej kuchyni. S kolonizáciou bolo do Mexika ďalej uvedené aj hovädzie alebo baranie mäso či ďalšie druhy obilnín ako napríklad ryža a pšenica, ktoré doplnili kukuricu.

 

 
 

 

 

 

 

 

  • Mexické polievky

     

    Mexická polievka

    Potrebujeme: 3 cibule, 3 stredne veľké kukurice (alebo kukurica z konzervy), 7 malých mrkiev, žltá paprika, oranžová paprika, zelená paprika, smotana na varenie, 50g masla, soľ, korenie, mletá sladká paprika, mletá čili paprika, sójová omáčka, parmezán na posypanie

    Ako na to: ošúpané cibule nadrobno pokrájame, dáme rozohriať olej, dozlatista ju na oleji opražíme, pridáme soľ, čili, mletú papriku a sójovú omáčku. Ďalej pridáme nakrájanú mrkvu a necháme dusiť, mierne podľa potreby dolievame vodu. Medzitým dáme opražiť na suchej panvici papriky. Ak sa už začínajú šúpať, sú hotové. Ošúpané a pokrájané pridáme ku domäkka udusenej mrkve. Kukurice dáme variť do neosolenej vody, necháme variť 5 - 7 minút po zovretí. Z uvarených kukuričných klasov nožíkom oddelíme kukuričné zrniečka. Ak nemáme celú kukuricu, pridáme zrniečka kukurice z konzervy k mrkve a paprikám. Ďalej pridáme maslo a smotanu. Dolejeme primeraným množstvom vody. Podľa potreby v mlieku rozhabarkujeme hladkú múku na zahustenie. Polievku podávame posypanú parmezánom, ozdobenú petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj s chrumkavými bielymi knedličkami. Viac>>

     

  • Mexické mäsité jedlá

     

    Chili con carne

    Potrebujeme: 800g mletého bravčového pliecka, 140g rajčinového pretlaku, konzerva červenej fazule (scedená), veľká cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 rajčiny, 2PL štipľavého kečupu, 2KL korenie chili con carne, vegeta, soľ, rastlinný olej, petržlenová vňať

    Ako na to: na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso a spolu urestujeme. Pridáme vegetu, soľ, na kocky pokrájané rajčiny a za občasného miešania dusíme na miernom plameni. pridáme chili con carne, rajčinový pretlak, kečup a celú zmes podusíme do mäkka. Na koniec primiešame konzervu fazule a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Hotové jedlo na záver ešte raz premiešame a môžeme podávať. Viac>>

     

  • Mexické bezmäsité jedlá

     

    Mexické tortilly

    Potrebujeme: 150g hladkej múky, 150g kukuričnej múky, 1/2KL soli, vlažná voda

    Ako na to: obidva druhy múky zmiešame, pridáme soľ a postupne počas miešania pridávame po troške vlažnä vodu. Vypracujeme vláčne, mäkké a nelepivé cesto. Vypracované cesto necháme prikryté obrúskom aspoň pol hodiny odpočinúť. Potom cesto rozdelíme na 12 kúskov a vyvaľkáme z nich guľaté placky s priemerom asi 15 cm. Vyvaľkané placky upečieme na suchej panvici alebo na platni z každej strany po minúte. Tortilly podávame k mexickým jedlám ako prílohu. Viac>>