Letné osvieženie plné chutí

 

 

Zo všetkých zmrzlín nás v letných horúčavách najlepšie osviežia ovocné sorbety, šerbety alebo granity. Mnohé z nich sa pripravujú bez cukru a tak sú ideálne aj pre tých, ktorí si strážia líniu. Ale takisto ich môžeme vylepšiť aj kvapkou alkoholu či smotanou.

 

 

Sorbet, šerbet či granita? Aký je medzi nimi rozdiel?

 

Granita je zamrznutá zmes vody, cukru a ochutenej tekutiny – nemusí to byť len ovocná šťava, ale napríklad aj káva. Od sorbetu sa líši tým, že kúsky ľadu sú väčšie, pretože sa počas mrazenia tak často nepremiešava.

Sorbet je jemnejší a jeho základom je okrem cukru a vody výlučne ovocná šťava.

Šerbet je o čosi hutnejší, pretože sa doňho okrem ovocnej šťavy pridáva trocha mlieka alebo smotany.

 

 

 

 

Malinový šerbet

 

Na 4 porcie potrebujeme: 250g malín, 100g kryštálového cukru, 150ml kyslej smotany, niekoľko lístkov mäty, čokoládovú polevu

 

Ako na to: cukor zvaríme s decilitrom vody, necháme zhustnúť a rozmixujeme s ovocím. Vzniknutú zmes môžeme odľahčiť šľahanou smotanou. Potom zmes vložíme v kovovej nádobe do mrazničky a každú polhodinu premiešame vidličkou, aby nám vznikla kašovitá dreň. Podávame s kyslou smotanou, ozdobené lístkami mäty, čokoládovou polevou alebo hoblinkami čokolády.

 

 

Melónový sorbet

 

Na 4 porcie potrebujeme: 400g dužiny dobre zrelého ananásového melónu, šťavu z ½ citróna, 150g kryštálového cukru, 200ml vody, 20ml vodky alebo likéru, 100ml šľahačky 33 %

 

Ako na to: v hrnci na miernom ohni rozpustíme vo vode cukor a krátko povaríme na cukrový sirup. Dužinu melóna bez jadierok rozmixujeme, premiešame s cukrovým sirupom, citrónovou šťavou a alkoholom. Zmes vložíme do zmrzlinového strojčeka alebo kovovej nádoby a dáme mraziť. Pri mrazení v mrazničke zmes po polhodine premiešame. Nakoniec zmrznutú hmotu vyšľaháme. Zmrzlinovou lyžičkou alebo kliešťami tvarujeme kopčeky a podávame ozdobený šľahačkou.

 

 

 

 

Citrónový sorbet

 

Na 4 až 6 porcií potrebujeme: 6 veľkých citrónov - najlepšie bio, 1L vody, 250g kryštálového cukru

 

Ako na to: do hrnca nalejeme liter vody, vsypeme cukor a varíme na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a sirup trocha nezhustne. Citróny dôkladne umyjeme, žltú časť kôry najemno nastrúhame a vmiešame do cukrového sirupu. Citróny rozpolíme, vytlačíme z nich šťavu a precedíme cez jemné sitko do hrnca s cukrovým sirupom. Necháme vychladnúť a potom zmes prelejeme do kovovej nádoby vhodnej do mrazničky. Pri mrazení zmes po každej polhodine vyberieme a premiešame vidličkou. Približne po 4 hodinách zmes rozmixujeme alebo vyšľaháme a môžeme servírovať.

 

 

Pomarančový sorbet s campari

 

Na 4 porcie potrebujeme: 4 veľké chemicky neošetrené pomaranče a plátky na ozdobenie, 250g kryštálového cukru, 600ml vody, 2-3 lyžičky campari bitter + 100ml na podávanie, 2 bielky, 400 – 600 ml 100 % pomarančového džúsu

 

Ako na to: pomaranče dôkladne umyjeme a vrchnú kôru ošúpeme. Cukor rozpustíme vo vode na miernom ohni a pár minút varíme. Do sirupu vmiešame pomarančovú kôru a zmes necháme vychladnúť. Z pomaranča vytlačíme šťavu (asi 150ml), precedíme ju do vychladnutej zmesi a vmiešame 2-3 lyžice campari. Hmotu precedíme do misy, necháme dobre vychladnúť v chladničke a potom vmiešame tuhý sneh. Zmes preložíme do kovovej nádoby a dáme zamraziť. Po každej polhodine ju premiešame alebo nakoniec rozmixujeme na hladkú hmotu. Prikryjeme fóliou a ďalej uchovávame v chladničke. Pred podávaním necháme sorbet chvíľu v teple. Podávame v pohároch doplnený asi do polovice pomarančovou šťavou s campari a ozdobený plátkami pomaranča.

 

 

Malinový shake

 

Na 2 porcie potrebujeme: 500ml mlieka, 100g hroznového cukru, 200g malín, 50g tvarohu, niekoľko kociek ľadu, lístky mäty na ozdobenie

 

Ako na to: v mixéri dohladka rozmixujeme mlieko, cukor a maliny. Do mixéra pridáme tvaroh a niekoľko kociek ľadu. Mixujeme, kým nezískame hladkú hustú tekutinu bez ľadových kúskov. Poháre na podávanie naplníme malinovým nápojom a ozdobíme niekoľkými lístkami mäty.

 

 

 

Ovocné drinky:

 

 

 

Hruštička

 

Potrebujeme: 3cl hruškovice, 0,5cl citrónovej šťavy, 0,5cl jahodového sirupu, 5cl grapefruitového džúsu, na doliatie vínovú limonádu

 

Ako na to: zmiešame hruškovicu, citrónovú šťavu, jahodový sirup a grapefruitový džús. Pridáme ľad a dolejeme vínovú limonádu. Ozdobíme mätou, kúskom žltého melóna a hroznom.

 

 

Fresh Freedom

 

Potrebujeme: 4 celé jahody, 4 lístky bazalky, 4cl vodky, 2 lyžičky vanilkového cukru, 2cl limetkovej šťavy, ½ plechovky energetického nápoja pre ženy

 

Ako na to: jahody s bazalkou rozpučíme v šejkri. Pridáme vodku, vanilkový cukor, limetovú šťavu a ľad a šejkrujeme, aby sa chute spojili. Precedíme na nový ľad do pohára, dolejeme polovicou plechovky energetického nápoja, ozdobíme bazalkou.

 

 

Alternatíva so zeleninou Wild Passion

 

Potrebujeme: 4 plátky uhorky, 2cl sirupu z trstinového cukru, 1cl čerstvej limetkovej šťavy, ½ plechovky energetického nápoja pre ženy

 

Ako na to: do mixéra vložíme uhorky, prilejeme cukrový sirup, limetkovú šťavu a polovicu plechovky energetického nápoja pre ženy. Dosypeme drveným ľadom a poriadne zmixujeme. Podávame v menšom pohári so slamkami, ozdobený plátkami uhorky.

 

 

Summer Mystery

 

Potrebujeme: 4 kúsky čerstvého zeleného jablka, 3cl limetovej šťavy, 4cl bieleho rumu, ½ plechovky energetického nápoja pre ženy

 

Ako na to: nakrájané jabĺčko vložíme do šejkra, pridáme limetkovú šťavu. Jemne popučíme a pridáme rum a ľad a šejkrujeme. Hotový drink precedíme do vysokého pohára na nový ľad a doplníme polovicou plechovky energetického nápoja pre ženy. Premiešame lyžičkou a podávame ozdobené plátkami čerstvého jablka a malinou.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Koktejl z kokosového mlieka Banánovo orechový koktejl Zapečené figy