Pochúťky z húb

 

 

Pozor, doma pribudne pochúťka, keď začínajú rásť huby


Keď začnú huby rast, lesy sa zaplavia zberačmi. Pociťujú neopísateľnú radosť, ak do košíka pribúdajú chutné hríby. Niektorí takto trávia svoju dovolenku. Na Slovensku rastie vyše 150 druhov dobrých jedlých húb, ľahko sa však môže stať, že natrafíte na asi desať veľmi jedovatých druhov. Huby majú nízku energetickú hodnotu - 70 až 110kj na 100 gramov, teda šesťkrát nižšiu ako rovnaké množstvo kuracieho mäsa či vajec. Obsahujú až 90 percent vody, rastlinné bielkoviny, sacharidy a minimum tukov. Dôležitý je aj vysoký podiel vlákniny a esenciálnych aminokyselín. Z vitamínov sú to najmä B1, B2 a C, provitamíny A a D, z minerálnych látok draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo a selén, zo stopových prvkov fluór, mangán, zinok, jód, titán a med. Spôsobov, ako huby uchovať na ďalšie použitie do jedál, je veľa. Najstarším spôsobom je sušenie. Aby sušené huby vyzerali ako čerstvé, musíme ich pri ďalšej príprave namočiť do teplej vody (minimálne na 30 min.). Vhodením do vriacej vody by stvrdli. Mrazenie húb je rýchly a efektívny spôsob konzervovania. Čerstvo nazbierané huby očistíme, rozkrájame na väčšie alebo menšie kúsky a vložíme do vriacej osolenej vody. Krátko povaríme (1-4min.), potom vyberieme a necháme odkvapkať. Takto pripravené huby premrazíme na podnose asi 45 minút, zmrazené huby dáme do mikroténových vrecúšok a vložíme do mrazničky. Pred použitím ich nerozmrazujeme, ale zmrazené použijeme. Huby znovu nezmrazujeme. Viete, že huby môžeme aj údiť, osvedčili sa pri príprave špecialít s pikantnou príchuťou. Niekde ich nakladajú do soli, pretože soľ udržiava v hubách vlhkosť a zabraňuje rastu baktérií. Ale pozor, treba dodržiavať jednu zásadu. Hubové jedlo si dajte najneskôr o šiestej večer. Tvrdý alkohol sa s hubami nemá kombinovať. Hnojníky, ktoré obsahujú látku coprinín, sa vôbec nesmú zapíjať alkoholom. Spôsobujú ľahké otravy, najmä ak sú pripravené na víne.

 

 

Ďaľšie dobré rady

 

Huby dlhším skladovaním vädnú a strácajú svoju charakteristickú vôňu. Keďže sa rýchlo kazia, uskladňujte ich na chladnom mieste najlepšie v miske alebo v košíku. Nevkladajte ich do igelitového vrecka. Pred tepelnou úpravou ich vytrieďte a odstráňte staré, nahnité, zaparené či červivé kusy. Huby by sa nemali umývať vo vode, vhodnejšie je očistiť ich papierovým obrúskom. Dôkladnou tepelnou úpravou alebo prípadne konzerváciou sa huby stávajú stráviteľnejšie. Ich stráviteľnosť môžete zvýšiť aj použitím prísad, napríklad petržlenovej vňate, póru, pažítky, rasce, citrónovej šťavy či rôznych korenín, alebo byliniek.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

  • Šaláty z húb

     

    Hubový šalát s chrenovou omáčkou

    Potrebujeme: 80g chrenu, 200ml šľahačky, 100g šunky, 250g húb, 100g zeleru, 50g vlašských orechov

    Ako na to: chren jemne nastrúhame a hneď vmiešame do našľahanej šľahačky. Zvlášť si pripravíme na rezance nakrájanú šunku, na malé kúsky nakrájané a v slanej vode povarené huby a jemne nastrúhaný zeler. Všetko zmiešame s chrenovou omáčkou, rozdelíme na tanieriky a ozdobíme jadrami vlašských orechov. Viac>>

     

  • Pečené, vyprážané, dusené huby

     

    Huby ako bravčové pečené

    Potrebujeme: 0,5kg rýdzika surovičkového, 50g masti, soľ, mletá rasca

    Ako na to: na pekáč poukladáme očistené a umyté klobúky mladých plodníc rýdzika, potrieme ich masťou, osolíme, posypeme rascou a dáme do rúry zapiecť. Ako prílohu podávame zemiakovú knedľu a kapustu. Ak nemáme rýdzik surovičkový, môžeme použiť aj iné huby. Pravá chuť pečeného bravčového však vynikne len pri rýdziku. Viac>>

     

  • Rôzné hubové pochúťky

     

    Karfiol s hubami

    Potrebujeme: karfiol, 200g čerstvých sezónnych húb alebo šampiňónov, cibuľa, 80g tvrdého syra, 40g masla, soľ, citrónová kôra, rasca, tmavý čerstvý chlieb

    Ako na to: na masle speníme posekanú cibuľu, pridáme očistené a pokrájané huby a rascu, posolíme a dusíme domäkka. Karfiol uvaríme v osolenej vode, scedíme, pokrájame nadrobno a pridáme k uduseným hubám. Ochutíme postrúhanou citrónovou kôrou. Podávame na krajcoch tmavého chleba, posypeme syrom s petržlenovou vňaťou. Viac>>