Talianske špeciality

Špeciality z dovolenky » Talianske špeciality

 

 

Hovädzia polievka na taliansky spôsob

Potrebujeme: 400g hovädzieho mäsa, 1,25L vody, soľ, cibuľa, pór, kúsok zeleru, 4 rajčiny, klinček, 2 vajcia, šťava s polovice citróna, mleté čierne korenie, žemľa, KL masti, zelená petržlenová vňať, 50g tvrdého syra

Ako na to: mäso pokrájame na kocky, vložíme do studenej vody, osolíme a varíme 30-40 minút. Potom pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, očistený pokrájaný pór a zeler, olúpané pokrájané rajčiaky, klinček a všetko spolu uvaríme domäkka. Vajcia vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou, zalejeme trochou vychladnutého vývaru, rozmiešame a pridáme do polievky. Nakoniec okoreníme mletým čiernym korením a krátko povaríme. Žemľu pokrájame na tenké plátky a opražíme na masti. Do každej porcie polievky vložíme jeden opražený plátok žemle a posypeme ju posekanou petržlenovou vňaťou a postrúhaným syrom.


Mliečna polievka s cibuľou

Potrebujeme: 250g žemle, 50g postrúhaného ementálu, 50g postrúhaného parmezánu alebo čedaru, 50g masla, 3 vajcia, soľ, 2 veľké cibule, 1,5L mlieka

Ako na to: na dno nahriatej polievkovej misy vložíme žemle, ktoré sme nakrájali na plátky a opiekli na 30g masla. Zalejeme ich častou vajec, ktoré sme rozšľahali a osolili a posypeme častou nastrúhaného ementálu a parmezánu alebo čedaru. Na to opäť ukladáme ďalšie vrstvy žemle, vajec a opäť syra. Odložíme na teplé miesto. Na PL masla si doružova usmažíme cibuľku nakrájanú nadrobno, zalejeme ju častou mlieka, uvaríme domäkka a rozmixujeme. Do mlieka, ktoré nám zvýšilo, dáme cibuľový pretlak a varíme. Do polievkovej misy nalejeme mlieko, ktoré je ochutené cibuľou, tesne pred podávaním.


Rukolový šalát (foto recept TU)

Potrebujeme: rukola, 4 rajčiny, 125g mozzarelly, 2PL vody, 2KL balzamikového octu, PL olivového oleja, soľ, čierne korenie

Ako na to: rukolu umyjeme a rozložíme na väčší tanier. Obložíme ju na kolieska nakrájanými rajčinami a mozzarellou. Takto upravený rukolový šalát pokvapkáme dresingom z vody, octu, korenie a oleja.


Tiramisu mascarpone  (Foto recept TU)

 

 

 

 


Quattro formaggi tagliatelle

Potrebujeme: 10g pecorino (syr), 10g nivy, 10g parmezánu, 10g mozarelly, 200ml smotany na varenie, cesnak, vegeta, olivový olej, cestoviny tagliatelle

Ako na to: vopred si uvaríme tagliatelle v osolenej vode. Potom do hrnca alebo panvice (s hlbším dnom) dáme olivový olej, pridáme syr niva a počkáme pokiaľ sa rozpusti, zalejeme smotanou na varenie a hneď pridáme pecorino nakrájané na malé kocky, mozzarelu nakrájanú na kolieska, nastrúhaný parmezán, na tenké plátky nakrájaný cesnak, vegetu a miešame, pokiaľ nám omáčka nezhustne. Dochutíme podľa potreby a premiešame spolu s tagliatelle. Nakoniec posypeme parmezánom.


Cotoletta alla Bolognese

Potrebujeme: 200g vykosteného bravčového nízkeho karé, strúhanka, soľ, mleté čierne korenie, muškátový mletý kvet, 100ml paradajkového pyré, slepačí vývar, 50ml suchého bieleho vína, olivový olej, 100ml smotany na šľahanie, 2 plátky dusenej šunky, 2 plátky tvrdého syra eidam, solamyl, citrón, petržlenová vňať

Ako na to: mäso umyjeme a osušíme. Rezeň vyklepeme v strúhanke do obdĺžnikového tvaru. Osolíme ho a vypražíme. Vylejeme prebytočný olej a podlejeme postupne vývarom, vínom, smotanou a paradajkovým pyré. Omáčka musí mat ružovú až mierne červenú farbu. Osolíme a okoreníme. Na rezeň položíme dusenú šunku a plátky syra. Mierne podusíme a zahustíme solamylom. Nakoniec pokvapkáme citrónovou šťavou. Mäso vytiahneme a položíme na tanier. Prelejeme omáčkou. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou posypaním na okraje taniera. Podávame s oblohou, listom hlávkového ružičkového šalátu, mesiačikom paradajky, kolieskom šalátovej uhorky a polovicou citrónu. Podávame s hranolčekmi alebo špagetami s maslom zvlášť na dezertnom tanieri.


Kurča po taliansky

Potrebujeme: kurča, olej, maslo, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, worcesterská omáčka, sladká mletá paprika, kečup, mleté čierne korenie, malý rajčinový pretlak, 250ml sladkej smotany, hladká múka, cukor, balenie špagiet, údený syr

Ako na to: kurča umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, kúsky kurčaťa a opražíme. Osolíme a zakryté dusíme 15 minút. Potom pridáme maslo, papriku, korenie, worcesterskú omáčku a kečup. Premiešame, ak treba podlejeme vodou, zakryjeme a dusíme domäkka. Smotanu rozmiešame s troškou cukru, 2-3PL hladkej múky a rajčinovým pretlakom. Vylejeme na mäso a krátko povaríme. Špagety uvaríme, dáme na misu, polejeme ich šťavou a navrch poukladáme kúsky kurčata.


Špagety so zelenou fazuľkou, slaninou a rajčinami

Potrebujeme: 400-500g špagiet, soľ, 400g zelenej fazuľky, 2PL olivového oleja, 150g slaniny alebo parmskej šunky, 2 strúčiky cesnaku, 2 veľké rajčiny nakrájané na plátky, mleté čierne korenie, hrsť lístkov čerstvej bazalky, 50g strúhaného parmezánu

Ako na to: uvaríme cestoviny. Fazuľky očistíme, zbavíme vlákien, rozkrojíme na polovicu a v mierne osolenej vode uvaríme domäkka, ale chrumkava. Stačí len pár minút, podľa kvality fazuliek. Hotové fazuľky scedíme. Medzi tým v hlbšej panvici alebo kastróle zohrejeme olej a opečieme na ňom plátky slaniny. Opečenú slaninu vyberieme a na vypečenom tuku osmažíme cesnak, pridáme plátky rajčín a smažíme ich z oboch strán asi 5 min. Stiahneme z ohňa, osolíme a pridáme k nim uvarené fazuľky. Zmes s fazuľkami vmiešame do uvarených cestovín, pridáme opečenú slaninu, ochutíme čiernym korením a bazalkou a podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Sépia na víne so špagetami Zapekané cestoviny s brokolicou Bolonské špagety