Turecké špeciality

Špeciality z dovolenky » Turecké špeciality

 

 

Jogurtová polievka

Potrebujeme: 1/2 hrnčeka ryže, 2 hrnčeky vody, 1/3 hrnčeka zelenej šošovice, 3/4 hrnčeka hustého čistého jogurtu, 3PL múky, vajce, 3PL slnečnicového alebo rastlinného oleja, trochu cesnaku podľa chuti, 2KL sušenej mäty, soľ

Ako na to: v stredne veľkom hrnci uvaríme ryžu s 2 hrnčekmi vody domäkka. Pripravíme si 4 hrnčeky horúcej vody. V ďalšom hrnci uvaríme šošovicu domäkka a do vyvarenia vody. Šošovicu pridáme do ryže. V miske rozmiešame jogurt, vajíčko a múku. Prilejeme trochu vody a vytvoríme masu riedkej konzistencie. Tú pomaly nalejeme do ryže so šošovicou a premiešame. Pridáme olej, cesnak a dostatok pripravenej horúcej vody, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Povaríme 10 minút a pridáme soľ a sušenú mätu. Podávame teplé s chlebom.


Turecký mäsovo-zeleninový guvec

Potrebujeme: 800g jahňacieho mäsa, soľ podľa chuti, čerstvo zomleté čierne korenie, plechovka lúpaných rajčín pokrájaných na kúsky, trochu vody, 1-2KL sladkej mletej papriky, červené paprika, zelená paprika, veľká cibuľa, olej

Ako na to: jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa voda nevyparí. Mäso tak ostane jemné. Cibuľu nakrájame na kocky a približne v polovici dusenia pridáme k mäsu. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku. Potom pridáme trochu oleja a dobre opražíme. Opäť pridáme vodu, rajčiny a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec pridáme nakrájanú papriku, ktorú dusíme len dovtedy, aby bola chrumkavá. Podávame s ryžou.


Baraní zeleninový kebab

Potrebujeme: 2kg na kocky pokrájané baranie mäso, 2 baklažány, 2 papriky, 2 paradajky, veľká cibuľa, PL margarínu, soľ, čierne korenie, olej na praženie, mletá paprika

Ako na to: baklažány očistíme, pokrájame na kocky a opražíme na oleji, pridáme kocky baranieho mäsa a 15 minút podusíme. Potom pridáme paradajky, soľ, čierne korenie, mletú papriku a podusíme. Podľa potreby pridáme trochu vody. Potom celú masu dáme na plech, navrch dáme na pásiky pokrájané papriky a paradajky a pri strednej teplote pečieme 15 minút.


Pečená baranina s korením

Potrebujeme: 1kg baraniny, 2PL oleja, soľ, KL mletej sladkej papriky, štipka štiplavej papriky, KL mletého rascovca, 3 strúčiky cesnaku, 1/2KL mletého koriandra, 2 citróny, 600g cibule

Ako na to: mäso nakrájame na kúsky, opečieme na oleji do červena, osolíme. Pridáme koreniny, nakrájaný cesnak, šťavu z citróna, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Potom mäso vyberieme, do šťavy pridáme na krúžky nakrájanú cibuľu a chvíľu podusíme. Cibuľu odhrnieme stranou, do hrnca vrátime mäso, prekryjeme dusenou cibuľou, pokvapkáme šťavou z druhého citróna a prudko zapečieme dozlatista v rúre. Podávame s ryžou, cestovinami alebo bielym chlebom.


 

 

 

 

Dusený tas kebap

Potrebujeme: 1kg jahňacieho alebo teľacieho mäsa, 2 cibule, maslo, 3 paradajky, soľ, korenie, tymian, voda

Ako na to: nastrúhanú cibuľu osmažíme na rozpustenom masle do zlatista, pridáme mäso nakrájané na kocky a miešame asi 5 minút. Potom zakryjeme hrniec pokrievkou, kým mäso pustí šťavu. Pridáme ošúpané paradajky alebo pretlak, soľ, korenie, tymian a zalejeme hrnčekom horúcej vody. Dusíme na strednom ohni asi hodinu. Občas skontrolujeme a podlievame. Keď je mäso mäkké, odstavíme ho.


Baklava

Potrebujeme: 200g mandlí, 100g orechov, 100g pistácií, mletý klinček na špičku noža, PL škorice, 50g práškového cukru, 2 vrecká vanilkového cukru, 150g masla, žĺtok na potretie Cesto: 300g hladkej múky, 80g masla, PL citrónovej šťavy, asi 150ml vody, múka na vyvaľkanie Medová šľahačka: 200ml smotany na šľahanie, stužovač šľahačky, 2-3PL tekutého medu Ako na to: mandle, orechy a pistácie premiešame s korením, práškovým a vanilkovým cukrom, maslo rozohrejeme. Medzitým si pripravíme cesto - múku preosejeme do misy, pridáme rozohriate maslo, citrónovú šťavu, prelejeme to horúcou vodou a spracujeme tuhšie cesto, ktoré preložíme na dosku a po kúskoch rozvaľkáme na 10 tenkých placiek. Všetky placky zarovnáme na rovnaký rozmer štvorca. Maslom vytrieme menší plech a položíme naň placku, pokvapkáme ju rozpusteným maslom a posypeme orechovou zmesou. Takto postupujeme, až kým nám ostanú 3 placky. Tieto 3 placky na seba zložíme, pokvapkáme zvyšným maslom, vrchnú placku potrieme rozšľahaným žĺtkom a všetky 3 placky nakrojíme na štvorčeky, položíme ich na ostatné placky a pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov. Ešte teplú baklavu nakrájame a podávame s medovou šľahačkou, ktorú pripravíme ušľahaním šľahačky so stužovačom a ľahkým vmiešaním medu.


Piyaz - fazuľový šalát

Potrebujeme: konzerva bielej fazule (asi 0,5L), 2 červené rajčiny, 4 zelené jarné cibuľky, malá feferónka, malá červená cibuľa, 3 uvarené vajcia, čierne olivy Dresing: 50ml olivového oleja, 1/2 citróna, soľ, čierne korenie

Ako na to: fazuľu premyjeme a zľahka osušíme. Rajčiny nakrájame na malé kocky, jarnú cibuľku, feferónku a červenú cibuľu na malé kúsky. Všetko dobre premiešame a polejeme dresingom zhotoveným z olivového oleja, šťavy citróna, soli a korenia. Vrch ozdobíme vajcami nakrájanými na štvrtiny a čiernymi olivami.


Imam bayildi - plnené baklažány

Potrebujeme: 4 baklažány, 100ml olivového oleja, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 rajčiny, 2 feferónky, KL cukru, hrsť čerstvej petržlenovej vňate, KL sladkej papriky, čierne korenie, soľ

Ako na to: stredne veľké baklažány umyjeme a osušíme, ale ich nelúpeme. Nakrojíme ich po dĺžke tak, aby otvor bol asi 3 cm hlboký. Do otvoru nasypeme soľ a necháme asi pol hodiny odpočinúť, aby pustili vodu. Potom baklažány osušíme a na oleji opečieme zo všetkých strán. Naukladáme ich do zapekacej misy tak, aby otvory smerovali nahor. Na zvyšnom tuku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, rajčiny a feferónky. Prisypeme cukor a mletú papriku, môžeme pridať aj čerstvú nakrájanú papriku. Potom podlejeme vodou alebo bielym vínom a dusíme, až kým sa tekutina neodparí. Osolíme a okoreníme. Náplň vložíme do otvorov baklažánov, posypeme všetko najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou a v rúre rozpálenej na 180 stupňov zapekáme asi pol hodiny. Podávame s bielym chlebom.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Cuketová pizza Zeleninové fašírky s ovsenými vločkami Pečený baklažán