Španielske špeciality

Špeciality z dovolenky » Španielske špeciality

 

 

Krémová rajčiaková polievka

Potrebujeme: paradajkový pretlak, cibuľa, strúčik cesnaku, bazalka, bobkový list, 300ml vývaru, 100ml kyslej smotany, olej, soľ, čierne korenie

Ako na to: na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme paradajkový pretlak, bazalku a bobkový list. Osolíme a okoreníme. Prilejeme vývar a všetko privedieme do varu. Pridáme nasekaný cesnak. Teplotu znížime a varíme ešte asi 8 minút. Bobkový list vyberieme a primiešame kyslú smotanu. Polievku podávame ozdobenú čerstvými lístkami bazalky.


Gazpacho

Potrebujeme: paradajkový pretlak, malá uhorka, malá zelená paprika, malá cibuľa, strúčik cesnaku, 300ml vody, vinný ocot, olivový olej, soľ, čierne korenie, mletá červená paprika

Ako na to: všetky suroviny rozmixujeme, pridáme olej, dochutíme soľou, čiernym korením, mletou červenou paprikou a octom. Polievku zriedime vodou tak, aby mala riedku konzistenciu. Prikryjeme a odložíme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Podávame vychladené s čerstvou bazalkou a s kockami chlebíka osmaženého na oleji.


Tortilla- španielska omeleta so zemiakmi

Potrebujeme: olivový olej, 2 veľké zemiaky, 2 stredne veľké cibule, 4 vajcia, 1/4KL mletej červenej papriky

Ako na to: v stredne veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky alebo plátky pokrájané zemiaky a cibuľu nakrájanú nadrobno. Pražíme na strednom ohni, kým nie sú zemiaky a cibuľa zlatohnedé a dobre presiaknuté olejom. Potom oheň zmiernime, podľa potreby trošku podlejeme, panvicu prikryjeme a dusíme 5-6 minút alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Občas premiešame. Cibuľu zo zemiakmi vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na papierovej utierke. V miske vyšľaháme do penista vajcia s paprikou a opatrene pridáme zemiaky s cibuľou. V čistej panvici rozohrejeme olej, vlejeme vajcovú masu a na strednom ohni pražíme 15-20 minút alebo kým masa nestuhne. Tortillu môžeme ešte na horúcom grile zapiecť do zlatohneda.

 

 

 

 

Kurča po baskicky

Potrebujeme: kurča, 3PL olivového oleja, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 zelené papriky, 2 rajčiny, 150ml suchého bieleho vína, oregano, soľ, čierne korenie

Ako na to: kurča rozdelíme na štvrtiny. Rajčiny nakrájame, takisto očistíme a nakrájame ostatnú zeleninu. Rozpálime olej v hrnci a osmažíme na ňom kurča. Potom ho osolíme, pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak. Po niekoľkých minútach pridáme rajčiny a papriky, chvíľu dusíme, podlejeme vínom a dochutíme oreganom a čiernym korením. Dusíme, kým mäso nezmäkne.


Španielska bravčovo-hovädzia pochúťka

Potrebujeme: 250g hovädzieho mäsa, 250g chudého bravčového mäsa, soľ, čierne korenie, 5 zemiakov, cibuľa, 200ml kyslej smotany, tuk a strúhanku na formu

Ako na to: hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme. Zemiaky pokrájame na kolieska a vyložíme nimi vymastenú a strúhankou vysypanú formu. Posypeme ich pokrájanou cibuľou, na ktorú poukladáme plátky mäsa. Na mäso položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, cibule a zvyšné mäso. Zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou, formu dokonale prikryjeme alobalom a varíme hodinu vo vodnom kúpeli. Podávame so zeleninovým šalátom.


Losos na španielsky spôsob

Potrebujeme: 1kg mrazeného lososa, KL soli, mleté čierne korenie, PL hladkej múky, 2PL masla, 2 cibule, citrón, 100ml červeného vína, 200ml španielskej omáčky

Ako na to: z očisteného, rozmrazeného a z kože stiahnutého, umytého, osušeného lososa nakrájame filé, 180g na porciu. Filé osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Potom ho opečieme z obidvoch strán na rozohriatom masle. K rybe pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu, podlejeme ju červeným vínom a v rúre pečieme domäkka. Počas pečenia polievame vlastnou šťavou. Pečeného lososa vložíme do čistej nádoby a udržiavame v teple. Šťavu z pečenia prepasírujeme, pridáme do španielskej omáčky a prevaríme. Porcie lososa položíme na tanier a omáčku podávame osobitne v omáčniku. Vhodnou prílohou sú rôzne upravené zemiaky.


Filé z tresky s pomarančmi

Potrebujeme: 4 porcie tresky, 2 pomaranče, 25g masla, KL sladkej chilli omáčky, 1/2 citróna, 2 zrnká nového korenia, bobkový list, cibuľa, KL pomarančovej kôry, soľ, čierne korenie, rukola na ozdobu

Ako na to: do kasróla vložíme filé, pokvapkáme ho šťavou z citróna, pridáme celú olúpanú cibuľu, nove korenie, štipku soli a bobkový list. Všetko zalejeme vriacou vodou tak, aby bola treska trochu ponorená a zvoľna varíme 15-20 minút. Medzitým ošúpeme pomaranče. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme chilli omáčku, dieliky pomarančov, pomarančovú kôru, čierne korenie a veľmi krátko prehrejeme. Potom tresku vyberieme, osušíme na utierke, preložíme na taniere, na porcie rozdelíme pomaranče a posypeme rukolou. Podávame s dusenou ryžou alebo varenými zemiakmi.


Paella

Potrebujeme: olivový olej, rybací vývar, guľatá ryža, roztlačený cesnak premiešaný s červenou paprikou, 3 rajčiny, 1/2 citróna, zelená paprika, červená paprika, cibuľa, hrášok, strúčiky hrášku, šafran, mušle, krevety, ustrice, kalmáre, morské ryby

Ako na to: na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny, ryžu, šťavu z polovice citróna, vývar (koľko ryže toľko vývaru) a všetky ostatné suroviny. Varíme na prudkom ohni pri stálom potrepávaní panvice asi 10 minút. Nakoniec dolejeme ešte naberačku vývaru premiešaného so šafranom a bez miešania na miernom ohni ešte 10 minút povaríme. Po dohotovení prikryjeme utierkou a necháme 5 minút postáť.


Rybie závitky plnené krabími tyčinkami, podávané s cuketovo-pórovým ragú a so špenátovými rezancami

Potrebujeme: 800g filetov z halibuta, 100g krabích tyčiniek, soľ, grilovacie korenie, citrónový tymian, 200g póru, 500g cukety, 50g šalotky, cesnak, 1dl bieleho vína, 2dl smotany na varenie, olivový olej, 300g špenátových rezancov

Ako na to: krabie tyčinky orestujeme na olivovom oleji, osolíme, pridáme roztlačený cesnak a jemne podlejeme vínom. Filety opláchneme pod studenou vodou, osušíme, rozložíme a osolíme. Pridáme krabie tyčinky a zvinieme do závitka (môžeme zviazať). Plech vymastíme maslom, poukladáme závitky, posypeme grilovacím korením, natrhaným tymianom a dáme piecť do vyhriatej rúry (170 stupňov) na pätnásť minút. Šalotku nakrájame nadrobno, speníme na rozpálenom olivovom oleji, pridáme na rezance nakrájanú cuketu, osolíme, okoreníme mletým bielym korením. Orestujeme a podlejeme smotanou, pridáme pór pokrájaný na kolieska a dve minúty povaríme. V osolenej vode uvaríme špenátové rezance na "al dente" a podávame spolu s cuketovo-pórovým ragú a závitkami.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Pečený baklažán Placky z hokaido s pečenými šampiňónmi Cuketovo-paradajkové ružičky