Špeciality z dovolenky

 

 

Domáce rezne si na dovolenku neberte

 

Patríte k ľuďom, ktorí na dovolenke zjedia všetko? Pravda, len vtedy, ak to "všetko" je vyprážaný rezeň, hoci aj zabalený v alobale a privezený pre istotu z domu? Alebo sa neštítite ničoho a chuť do jedla vám nevezme ani morská potvora, ktorá na tanieri ešte prekypuje životom? Za oddychom k moru cestujú do cudziny ľudia z obidvoch táborov. Nebojácni turisti, na rozdiel od rezňovo-paštétových domajedov, si z dovolenky privezú zážitok navyše. Majú ho uložený v chuťových pohárikoch a občas, keď si možno aj počas dlhého zimného večera naň spomenú, sa im zažiada oživiť ho. Pre nich aj pre ďalších cestovateľov, je tu zopár receptov. Nájdete tu jedlá, ktoré varia v prímorských letoviskách, kam Slováci často a radi chodievajú na dovolenky. Mnohé z receptov majú veľa spoločného. Stredomorská kuchyňa nie je ohraničená štátnymi hranicami, jedlá si tam volne cestovali dávno pred Schengenom. Základné suroviny, byliny, zelenina, všade prítomný olivový olej... Je prítomný v receptoch od Španielska až po tureckú Anatóliu. Predsa však, každá krajina má v tom svojom hrnci čosi svojské, nezameniteľné, jedinečné. Kulinársku pečať, podľa ktorej spoznáte TO miesto. Stačí ochutnať a počujete šum príboja.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

  • Chorvátske špeciality

     

    Chorvátska pórová polievka s krupicou

    Potrebujeme: 0,5kg póru, soľ, 2PL krupice, 30g masla alebo margarínu, 100ml sladkej smotany, žĺtok, 2PL nastrúhaného tvrdého syra (najlepšie parmezánu), opražený chlieb, štipku mletej štiplavej papriky

    Ako na to: umytý pór nakrájame na kolieska. Krupicu opečieme na masle, pridáme k nej pór, osmažíme a zalejeme 150ml vody. Osolíme a varíme na miernom ohni, až kým pór zmäkne a krupica sa uvarí. Žĺtok rozmiešame v smotane a zamiešame do polievky. Polievku udržujeme teplú, ale nesmie sa variť. Ochutíme ju štipkou štiplavej papriky, posypeme nastrúhaným syrom a podávame s kockami opraženého chleba. Viac>>

  • Grécke špeciality

     

    Grécky šalát

    Potrebujeme: 2-3 zrelé paradajky, čerstvá uhorka, stredne veľká cibuľa, 1-2 zelené papriky, 12 čiernych alebo zelených olív, 180g balkánskeho syra, 1/2 PL olivového oleja, 2KL octu, oregano, soľ

    Ako na to: paradajky, uhorku, cibuľu a papriku nakrájame na plátky. Posolíme, pridáme oregano, olivy a syr nakrájaný na kocky. Polejeme olejom a octom. Jemne premiešame. Viac>>

  • Bulharské špeciality

     

    Bulharská polievka

    Potrebujeme: 1L kyslého mlieka alebo jogurtu, 125ml kyslej smotany alebo sladkého mlieka, 2 strúčiky cesnaku, 20g oleja, 300g čerstvých uhoriek, PL posekaného kôpru, PL posekaných orechov, mleté čierne korenie, soľ

    Ako na to: kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej. Potom pridáme uhorky, postrúhané alebo pokrájané na malé kocky a posekaný kôpor. Podávame posypané posekanými orechmi. (studená polievka). Viac>>

  • Španielske špeciality

     

    Španielska bravčovo-hovädzia pochúťka

    Potrebujeme: 250g hovädzieho mäsa, 250g chudého bravčového mäsa, soľ, čierne korenie, 5 zemiakov, cibuľa, 200ml kyslej smotany, tuk a strúhanku na formu

    Ako na to: hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme. Zemiaky pokrájame na kolieska a vyložíme nimi vymastenú a strúhankou vysypanú formu. Posypeme ich pokrájanou cibuľou, na ktorú poukladáme plátky mäsa. Na mäso položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, cibule a zvyšné mäso. Zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou, formu dokonale prikryjeme alobalom a varíme hodinu vo vodnom kúpeli. Podávame so zeleninovým šalátom. Viac>>

  • Turecké špeciality

     

    Turecký mäsovo-zeleninový guvec

    Potrebujeme: 800g jahňacieho mäsa, soľ podľa chuti, čerstvo zomleté čierne korenie, plechovka lúpaných rajčín pokrájaných na kúsky, trochu vody, 1-2KL sladkej mletej papriky, červené paprika, zelená paprika, veľká cibuľa, olej

    Ako na to: jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa voda nevyparí. Mäso tak ostane jemné. Cibuľu nakrájame na kocky a približne v polovici dusenia pridáme k mäsu. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku. Potom pridáme trochu oleja a dobre opražíme. Opäť pridáme vodu, rajčiny a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec pridáme nakrájanú papriku, ktorú dusíme len dovtedy, aby bola chrumkavá. Podávame s ryžou. Viac>>

  • Talianske špeciality

     

    Hovädzia polievka na taliansky spôsob

    Potrebujeme: 400g hovädzieho mäsa, 1,25L vody, soľ, cibuľa, pór, kúsok zeleru, 4 rajčiny, klinček, 2 vajcia, šťava s polovice citróna, mleté čierne korenie, žemľa, KL masti, zelená petržlenová vňať, 50g tvrdého syra

    Ako na to: mäso pokrájame na kocky, vložíme do studenej vody, osolíme a varíme 30-40 minút. Potom pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, očistený pokrájaný pór a zeler, olúpané pokrájané rajčiaky, klinček a všetko spolu uvaríme domäkka. Vajcia vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou, zalejeme trochou vychladnutého vývaru, rozmiešame a pridáme do polievky. Nakoniec okoreníme mletým čiernym korením a krátko povaríme. Žemľu pokrájame na tenké plátky a opražíme na masti. Do každej porcie polievky vložíme jeden opražený plátok žemle a posypeme ju posekanou petržlenovou vňaťou a postrúhaným syrom. Viac>>