Bulharské špeciality
Špeciality z dovolenky » Bulharské špeciality
Bulharská polievka
Potrebujeme: 1L kyslého mlieka alebo jogurtu, 125ml kyslej smotany alebo sladkého mlieka, 2 strúčiky cesnaku, 20g oleja, 300g čerstvých uhoriek, PL posekaného kôpru, PL posekaných orechov, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to: kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej. Potom pridáme uhorky, postrúhané alebo pokrájané na malé kocky a posekaný kôpor. Podávame posypané posekanými orechmi. (studená polievka).
Balkánska cuketová polievka
Potrebujeme: 120g cukety, 10ml oleja, 10g cibule, 20g rajčín, soľ, 5g múky, 5g kôpru, kyslá smotana, vajce uvarené natvrdo
Ako na to: očistenú a umytú cibuľu nakrájame nadrobno a vložíme do studeného oleja. Pridáme 2PL vody a štipku soli. Chvíľu varíme, pridáme nadrobno nakrájané rajčiny a podusíme. Potom všetko zalejeme horúcou vodou, privedieme do varu a vsypeme na kocky nakrájanú cuketu. Varíme asi 20 minút, pridáme nadrobno nakrájaný kôpor a ešte 5 minút povaríme. Polievku zahustíme svetlou zápražkou. Podávame s kyslou smotanou. Ak chceme, aby bola polievka sýtejšia, pridáme do nej nadrobno nasekané vajce uvarené natvrdo.
Rukolový šalát s jahodami, sójovými klíčkami v parmezánovom košíku
Potrebujeme: 350g rukoly, 250g čerstvých jahôd, 200g sójových klíčkov, 300g strúhaného parmezánu, 50g olivového oleja, ocot balsamico mango
Ako na to: strúhaný parmezán nanesieme na celú teflónovú panvicu a necháme ho pomaly rozpustiť. Keď sa rozpustí a sfarbí do zlatohneda, prevrátime ho a opečieme z druhej strany. Po opečení druhej strany placku vyklopíme na preklopený tanier a vytvarujeme z nej podľa hlbokého taniera košík a necháme vychladnúť. Rukolu umyjeme, potrháme na menšie kúsky. Čerstvé jahody umyjeme a nakrájame na kocky, pridáme k rukole a premiešame so sójovými klíčkami, olivovým olejom, balsamikom a vysypeme do vychladnutého parmezánového košíka.
Pravý bulharský šopský šalát
Potrebujeme: 200g červenej papriky, 400g rajčín, 400g uhoriek, 200g ovčieho syra (môže byt balkánsky syr), 100g červenej cibule, olivový olej, soľ, petržlenová vňať
Ako na to: papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme, zbavíme žiliek a zrniečok a nakrájame na kocky. Uhorky ošúpeme a pokrájame na kocky, pridáme rajčiny pokrájané na kocky, cibuľu pokrájanú nadrobno, nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Polejeme olivovým olejom a premiešame. Porcie posypeme strúhaným syrom.
Paprika plnená syrom
Potrebujeme: 4 papriky, 200g balkánskeho syra, vajce, polohrubá kukuričná múka, čubrica (saturejka), petržlenová vňať
Ako na to: papriky na sucho opečieme do čierna. Ošúpeme ich a naplníme zmesou rozdrveného syra, zmiešaného s čubricou a petržlenovou vňaťou. Obalíme ich v rozšľahanom vajci, kukuričnej múke a opäť vo vajci a vypražíme na horúcom tuku.
Banica
Potrebujeme: balenie štrúdľového cesta (sú tam 4 kusy), 200g balkánskeho syra alebo bryndze, vajce, 250g mrazeného špenátu (kúsky, nie pretlak), olej
Ako na to: špenát necháme rozmraziť a vytlačíme z neho vodu, bryndzu alebo syr zmiešame s vajíčkom. Cesto potrieme olejom, vidličkou naň rozotrieme 1/4 bryndzovej (syrovej) masy, na to dáme 1/4 špenátu. Cesto volne zvinieme a dáme ho na vymastený pekáč, všetko zopakujeme 3-krát so zvyšným cestom a surovinami, potom ešte všetky banice jemne potrieme olejom a pečieme v rúre do zlatohneda asi 15-20 minút pri teplote 180-200 stupňov. Banica je výborná s acidofilným mliekom.
Bulharská sarma
Potrebujeme: 12 nepoškodených kapustových listov, 0,5kg mletého bravčového mäsa, 0,5kg mletého hovädzieho mäsa, 2 žemle, 200ml mlieka, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 1kg kyslej kapusty, 4 kyslé smotany, 2 malé paradajkové pretlaky
Ako na to: sparené kapustové listy naklepeme, naplníme zmesou bravčového a hovädzieho mäsa, namočenej žemle, vajec, soli a korenia. Do vymasteného pekáča dáme vrstvu kyslej kapusty, na ňu poukladáme plnené kapustové listy a znovu dáme vrstvu kyslej kapusty. Zlejeme kyslou smotanou rozmiešanou s paradajkovým pretlakom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút.
Bulharská kapusta
Potrebujeme: stredná hlávka kapusty, 2 väčšie cibule, bobkový list, 3 stredne veľké mrkvy, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 5 paradajok, 4-5 strúčikov cesnaku, 0,5kg kuracích alebo morčacích prs, 200-300ml zeleninového vývaru alebo bujónu, olivový olej, majorán, petržlenová vňať, téglik sladkej smotany, vegeta, čierne korenie, soľ
Ako na to: kapustu a papriku nakrájame na prúžky a paradajky olúpeme. Potom ich nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu na mesiačiky, mrkvu nastrúhame. Všetko dáme do väčšieho hrnca a podlejeme bujónom, dochutíme vegetou a posolíme. Mäso prudko opečieme na cibuľke a olivovom oleji, dochutíme a pridáme k uvarenej zelenine. Všetko potom ešte podusíme domäkka. Na záver pridáme smotanu a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s čiernym chlebom alebo parenou knedľou.
Obľúbené recepty:
Kuracie rezančeky s toskánskou zeleninou Ragú z morčacieho mäsa Kuracie prsia s cuketou a zelerom