Chorvátske špeciality

Špeciality z dovolenky » Chorvátske špeciality

 

 

Chorvátska pórová polievka s krupicou

Potrebujeme: 0,5kg póru, soľ, 2PL krupice, 30g masla alebo margarínu, 100ml sladkej smotany, žĺtok, 2PL nastrúhaného tvrdého syra (najlepšie parmezánu), opražený chlieb, štipku mletej štiplavej papriky

Ako na to: umytý pór nakrájame na kolieska. Krupicu opečieme na masle, pridáme k nej pór, osmažíme a zalejeme 150ml vody. Osolíme a varíme na miernom ohni, až kým pór zmäkne a krupica sa uvarí. Žĺtok rozmiešame v smotane a zamiešame do polievky. Polievku udržujeme teplú, ale nesmie sa variť. Ochutíme ju štipkou štiplavej papriky, posypeme nastrúhaným syrom a podávame s kockami opraženého chleba.


Rezance s hubami

Potrebujeme: 400g húb, 300g širokých rezancov, menšia cibuľa, 3PL oleja, oregano, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 100ml bieleho vína, 300g masla, 150g tvarohu, 200ml šľahačkovej smotany, žĺtok, petržlenová vňať, PL vegety

Ako na to: huby nakrájame na tenké plátky, cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nakrájame na drobno. Na horúcom oleji speníme cibuľu, pridáme huby, oregano a vegetu. Všetko zalejeme vínom a dusíme do zmäknutia húb. Pridáme cesnak a korenie. Rezance uvaríme v slanej vode a scedíme ich. Na panvicu dáme maslo, rezance, tvaroh, smotanu premiešanú so žĺtkom a huby. Všetko spolu dobre prehrejeme a posypeme petržlenovou vňaťou.

 

 

 

 

Aromatická ropušnica

Potrebujeme: 1kg ropušnice alebo inej bielej ryby, 3-4PL citrónovej šťavy, 2PL vegety, 1kg zemiakov, 200g čerstvých červených paprík, 100g cibule, 100g zelených olív, 100ml olivového oleja, 200ml bieleho vína, 3 strúčiky cesnaku

Ako na to: rybu očistíme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme PL vegety a necháme odstáť asi pol hodinu. Do ohňovzdornej misy dáme trochu oleja a položíme pripravenú rybu, pokrájané zemiaky, červenú papriku, cibuľu a olivy. Vymiešame olivový olej, víno, PL vegety a cesnak nakrájaný na tenké plátky a polejeme tým zeleninu a rybu. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov asi 40 minút. Podávame teplé.


Tekvicový závin

Potrebujeme: 0,5kg múky, vajce, 2PL oleja, 50g masla, voda, KL soli. Plnka: 200ml kyslej smotany, 3 vajcia, 4PL kukuričnej múky, 0,5kg tvarohu, 300g nastrúhanej tekvice. Poleva: 200ml kyslej smotany, vajce

Ako na to: tekvicu nastrúhame, osolíme a pol hodiny necháme stáť. Šťavu, ktorá vytečie, zlejeme a tekvicu zmiešame s tvarohom, kyslou smotanou, vajcami a kukuričnou múkou. Do preosiatej múky pridáme vajce, olej a soľ. Prilejeme trochu vody a vypracujeme cesto. Zamiesené cesto na tenko vyvaľkáme. Potrieme ho plnkou a zvinieme. Závin dáme na plech vymastený maslom, navrch rozhodíme niekoľko kúskov masla a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 10minút. Vyberieme, polejeme zmesou žĺtka a kyslej smotany a upečieme do zlatohneda. Závin podávame teplý.


Chorvátska roláda

Potrebujeme: cesto - 5 vajec, 100g mletých orechov, 3 balenia vanilkového cukru. Plnka: smotana na šľahanie, biely jogurt, čerstvé ovocie

Ako na to: rúru predhrejeme na 180 stupňov. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vajcia a vanilkový cukor šľaháme 5-8 minút do hustej peny. Potom zľahka vmiešame mleté orechy. Cesto nalejeme na plech a pečieme asi 10 minút. Po upečení ešte teplý korpus zrolujeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí opatrne odrolujeme a odstránime papier na pečenie. Potom ušľaháme šľahačku, do ktorej vmiešame hustý biely jogurt. Krémom potrieme korpus a naň poukladáme čerstvé ovocie. Potom chorvátsku roládu opäť zrolujeme, potrieme zvyškom krému, môžeme ozdobiť orechmi a dáme vychladiť.


Chorvátsky zemiakový šalát

Potrebujeme: zemiaky, kôpor, vinný ocot, soľ, čierne korenie, olivový olej

Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme olej, čerstvý kôpor a ostatné suroviny, všetko zľahka premiešame a dáme vychladiť.

 

Mušle v omáčke - buzara

Potrebujeme: 2kg mušlí, 150ml olivového oleja, 4-6 strúčikov cesnaku, 2PL strúhanky, vegeta, 200ml bieleho vína, čierne korenie, petržlenová vňať

Ako na to: mušle očistíme a opláchneme, vložíme do horúceho oleja a dobre premiešame. Keď sa otvoria, pridáme cesnak a posypeme strúhankou. Opäť premiešame, zalejeme vínom, okoreníme a posypeme vegetou. Varíme asi 10 minút. Na záver ich posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou, dáme na tanier a polejeme omáčkou. Podávame s opečeným chlebom.


Čevapčiči

Potrebujeme: 1kg mletého hovädzieho mäsa, KL mletého čierneho korenia, 3PL nasekanej petržlenovej vňate, 0,5kg mletého baranieho mäsa, PL soli, KL prelisovaného cesnaku

Ako na to: všetky prísady dáme do veľkej misy a mäso s korením dobre premiešame. Potom ho dáme do chladničky na dve hodiny a ešte raz ho dobre vymiešame. Z mäsa tvarujeme valčeky hrubé asi ako prst a pečieme ich na grile pri miernej teplote, aby ostali šťavnaté. Podávame s chlebom, cibuľou, kyslou smotanou a čerstvou rajčinou.


Hubové rizoto s grilovanými kalmármi

Potrebujeme: 250g ryže krátkej guľatej (carnarolli alebo arborio), 50g šalotky, 50g olivového oleja, 250g zmesi lesných mrazených húb, 2dl smotany na varenie, soľ, biele mleté korenie, cesnak podľa chuti, biele víno, 400g kalmárov

Ako na to: v hrnci rozohrejeme olej a pridáme ryžu, prehrejeme ju a podlejeme vínom a vývarom (vodou). Osolíme, jemne okoreníme bielym korením a dusíme. Šalotku si nakrájame nadrobno, speníme na rozpálenom olivovom oleji, pridáme huby, osolíme okoreníme, podlejeme vínom, podusíme asi päť minút a pridáme smotanu. Necháme prevrieť a pridáme ryžu, dochutíme soľou a bielym korením. Kalmáre nakrájame na kolieska, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji. Podlejeme vínom, pridáme posekaný cesnak a krátko porestujeme. Na tanier naberieme rizoto a naň poukladáme krúžky kalmárov. Rizoto musí byt krémovité a vláčne. Ryžu nepreplachujeme.


Pašticada s haluškami

Potrebujeme: 1,2kg hovädzieho zadného mäsa, 300g cibule, 300g mrkvy, 100g sušených sliviek, 1-1,5L červeného vína, 300ml červeného dezertného vína, soľ, celé čierne korenie, rozmarín, bobkový list, vegeta, 200ml olivového oleja, 100ml vínneho octu. Na špikovanie: 200g mrkvy, hlavička cesnaku, 100g slaniny. Halušky: 2kg zemiakov, 100g masla, 50g parmezánu, 3 vajcia, 1,3kg múky (2/3 hladkej, 1/3 hrubej), soľ

Ako na to: suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa. Mäso vložíme do nádoby, zalejeme ho vínom a vínnym octom a necháme cez noc odležať. Na druhý deň dáme mäso do pekáča, zalejeme ho olivovým olejom a trochou vína, pridáme celú očistenú cibuľu, celú očistenú mrkvu a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme 45 minút, potom mäso vyberieme, nakrájame na 1,5cm hrubé plátky a naukladáme ich do kastróla. Mäso prelejeme rozmixovanou cibuľou a mrkvou, ktorú sme piekli s mäsom, pridáme rozmarín, bobkový list, cesnak nakrájaný na plátky, sušené slivky a celé korenie, trochu osolíme a pridáme vegetu. Zalejeme dezertným vínom a zvyškom vína a octu, v ktorom bolo mäso naložené. Varíme na miernom ohni, kým mäso nezmäkne a nakoniec ho necháme chvíľu odstáť. Podávame s haluškami. Príprava halušiek: zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme ich a prepasírujeme. Premiešiame ich s maslom, parmezánom a vajcami, osolíme, ešte raz zamiešame a pridáme múku. Z cesta vyšúľame asi 2cm hrubé valčeky a nakrájame ich na halušky. Tie varíme vo vriacej vode, až kým nevyplávajú na povrch a scedíme ich.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou Bravčové mäso na kyslých uhorkách Bravčový paprikový guláš