Múčne jedlá po slovensky
Národné kuchyne » Slovenská kuchyňa » Múčne jedlá po slovensky
Šúľance
Potrebujeme: 1,5kg zemiakov, 350g krupice, 2 vajcia, 50ml oleja, štipka soli, 200g masla, 50g práškového cukru, 300g mletého maku alebo strúhanky (môžu byť aj mleté vlašské orechy)
Ako na to: deň vopred uvarené zemiaky v šupke očistíme, pretlačíme alebo postrúhame. Pridáme krupicu, vajcia, soľ a vypracujeme cesto. Z cesta odkrajujeme asi 3 cm dlhé pásiky, ktoré vyšúľame na pomúčenej doske. Šúľance varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme, pridáme rozpustené maslo, práškový cukor a mak, orechy alebo strúhanku.
Furmanské halušky
Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 100g hrubej múky, 200g oštiepkového syra, 200ml kyslej smotany, 100g údenej slaniny, soľ
Ako na to: zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto tak, aby sa odlepovalo od misy. Ak je cesto husté, zriedime ho trochou vody. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a z cesta ručne oddeľujeme stredne veľké halušky. Občas ich premiešame, aby sa neprichytili na dno a počkáme, kým všetky nevyplávajú na povrch. Scedíme ich a dáme do vopred pripravenej misy. Uvarené halušky posypeme postrúhaným oštiepkovým syrom a polejeme hustou kyslou smotanou. Nakoniec ich posypeme upraženou údenou slaninou spolu s výpekom.
Lievance s jablkami
Potrebujeme: 250g tvarohu, 200g hrubej múky, soľ, 2 vajcia, 60g masla, 300g jabĺk, 0,5L mlieka, 30g cukru, olej, škoricový cukor
Ako na to: do pretretého tvarohu pridáme rozohriate maslo, preosiatu múku, soľ, cukor a vajcia. Postrúhame jablká, primiešame a s mliekom zarobíme hustejšie cesto. Opekáme lievance z oboch strán. Ešte teplé posypeme škoricovým cukrom.
Špenátové halušky
Potrebujeme: Halušky: 250g mrazeného špenátu, 250g hladkej múky, 250g hrubej múky, vajce, mlieko, soľ. Omáčka: 100g cibule, 100g nivy, 250ml sladkej smotany, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, soľ, olivový olej
Ako na to: z múky, vajec a špenátu vypracujeme polotuhé cesto. Pridáme cesnak, soľ a vodu podľa potreby tak, aby sa cesto oddeľovalo od stien misky. Z cesta vykrajujeme malé halušky do vriacej osolenej vody a počkáme, pokým vyplávajú na hladinu – vtedy sú halušky uvarené. Scedíme ich a dáme do vopred pripravenej misy. Očistíme cibuľu, pokrájame ju a urestujeme na oleji. Pridáme sladkú smotanu a navrch postrúhanú nivu. Premiešavame a varíme. Hotovú omáčku dochutíme soľou. Takto pripravenú omáčku premiešame s haluškami a podávame.
Kapustové halušky
Potrebujeme: 400g zemiakov, 200g polohrubej múky, 0,5kg kvasenej kapusty, 250g prerastenej slaniny, 100g klobásy, cibuľa, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to: zemiaky očistíme, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto tak, aby sa odlepovalo od misy. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a z cesta ručne oddeľujeme stredne veľké halušky. Občas ich premiešame, aby sa neprichytili na dno a počkáme, kým všetky nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a dáme do vopred pripravenej misy. Do väčšej panvice dáme škvariť slaninu nakrájanú na kocky spolu s nakrájanou klobásou. Uvarené halušky premiešame so scedenou kvasenou kapustou (kapustu podľa chuti môžeme trošku urestovať, aby bola mäkšia), posolíme a okoreníme podľa chuti. Nakoniec pridáme opečenú slaninu s klobásou.
Halušky s tvarohom
Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, hladká múka, tvaroh, slanina na pomastenie, pažítka
Ako na to: zemiaky očistíme, nastrúhame a zamiešame do nich hladkú múku tak, aby vzniklo polotuhé cesto, z ktorého hádžeme do vriacej vody halušky. Uvarené halušky dáme do misy, omastíme ich vypraženou slaninou a zamiešame do nich tvaroh. Môžeme pridať aj pažítku podľa chuti.
Lokše
Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 300g polohrubej múky, soľ
Ako na to: v šupe uvarené zemiaky olúpeme, prelisujeme, osolíme a pridáme múku. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na bochníčky. Z nich urobíme okrúhle lokše s priemerom 30 cm a hrúbkou 0,5 cm. Tie pečieme na platni sporáka. Upečené lokše potrieme husacou masťou alebo výpekom z mäsa alebo naplníme roztlačenou husacou pečienkou. Podávame ako prílohu k pečenej husi alebo konzumujeme samotné.
Lekvárové pirohy s makom
Potrebujeme: žĺtok, 80g masla, 150g maku, 400g hrubej múky, 60g práškového cukru, slivkový lekvár, soľ
Ako na to: múku preosejeme spolu so soľou, pridáme žĺtok a vodu podľa potreby. Vymiesime cesto, ktoré necháme na pomúčenej doske odležať. Potom cesto rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky. Na každý kúsok cesta dáme kúsok lekváru, preložíme a pritlačíme tak, aby lekvár pri varení nevytiekol. Uvaríme v osolenej vode, vyberieme dierkovanou vareškou, polejeme rozpusteným maslom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom.
Gemerské guľky
Potrebujeme: 1kg nastrúhaných zemiakov (polovicu uvarených a polovicu surových), 250g hladkej múky, 350g polohrubej múky, 250g pomletého údeného mäsa, vajíčko, 5 strúčikov cesnaku, majorán, masť, cibuľa, soľ
Ako na to: zmes spracujeme, vytvoríme z nej guľky veľkosti pingpongových loptičiek a dáme ich variť do slanej vody. Keď variace sa guľky vyplávajú na hladinu, vyberieme ich von, nakrájame na kúsky a polejeme masťou s opraženou cibuľou. Podávame s dusenou kapustou alebo duseným kelom.
Plnené zemiakové knedle
Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 150g polohrubej múky, vajce, soľ, 150g údeného mäsa, väčšia cibuľa, slanina, masť
Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto. Zemiakové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, rozkrájame na štvorčeky asi 10x10cm. Na ne potom do stredu ukladáme uvarené údené mäso pokrájané na drobné kocky alebo pomleté. Zabalíme ho do guliek a varíme v osolenej vode asi 5 minút. Uvarené knedle vyberieme a poukladáme na plech, v ktorom je rozložená dusená kapusta a vrch polejeme opraženou slaninou na cibuľke.
Buchty na pare
Potrebujeme: 250g hrubej múky, ½ kocky droždia, PL cukru, 2-3PL vlažného mlieka, 100g masla, soľ, žĺtok, marhuľový lekvár, mak
Ako na to: do rýchlokysky (alebo misky) preosejeme múku, primiešame k nej droždie s cukrom premiešané v teplom mlieku. Rozohrejeme 30g masla a pridáme spolu so žĺtkom a štipkou soli k múke. Cesto lopatkou dobre zamiešame a necháme kysnúť 15-20 minút. Vykysnuté cesto preložíme na podložku, vyvaľkáme a pomocou lopatky krájame malé štvorčeky, ktoré plníme marhuľovým lekvárom. Tvarujeme guľky a necháme ich kysnúť ešte 10-15 minút. Buchty paríme na pare pod pokrievkou 15-20 minút. Maslo, ktoré ostalo, rozpustíme. Buchty posypeme práškovým cukrom a makom a polejeme rozpusteným maslom.
Pirohy plnené mäsom
Potrebujeme: 400g hrubej múky, vajce, soľ, olej, cibuľa, 200g uvareného údeného mäsa
Ako na to: z múky, vajca, soli a trocha vody pripravíme rezancové cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na širšie pásy a potom na štvorce. Na rozohriatom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pomleté uvarené mäso a opražíme. Necháme vychladnúť a na každý štvorec cesta dáme kopcovitú KL mäsovej plnky. Cesto preložíme a pritláčame tak, aby plnka nevytekala. Uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody a scedíme. Pomastíme a podľa chuti polejeme kyslou smotanou alebo posypeme zvyškom pomletého mäsa.
Salašské bryndzové pirohy
Potrebujeme: 300g výberovej múky, 6g soli, 0,5 vajca, voda podľa potreby. Plnka do pirohov: 450g uvarených zemiakov, 8g soli, 210g bryndze
Ako na to: z múky, soli, vajec a vody vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na rovnaké bochníky. Bochníky rozvaľkáme na tenší guľatý plát. Z plátu pohárom vykrajujeme kolieska, na ktoré ukladáme zemiakovú plnku v tvare guľky. Vykrajované cesto v tvare kolieska preložíme cez plnku na polovicu, okraje vzniknutého polmesiačika silno zatláčame (zlepujeme) prstami. Takto pripravené pirohy vložíme do mierne osolenej vriacej vody, necháme zovrieť, občas zľahka premiešame. Uvarené pirohy vyberáme sitkom, opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať. Podávame poliate roztopeným maslom, v ktorom spražíme na kolieska pokrájanú cibuľu. Plnka: uvarené zemiaky popučíme, pridáme soľ, bryndzu, dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktorými naplníme pirohy.
Obľúbené recepty:
Bezlepkové langoše Zemiakové lokše Kuskus so zeleninou