Mexické mäsité jedlá

Národné kuchyne » Mexická kuchyňa » Mexické mäsité jedlá

 

 

Chili con carne

Potrebujeme: 800g mletého bravčového pliecka, 140g rajčinového pretlaku, konzerva červenej fazule (scedená), veľká cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 rajčiny, 2PL štipľavého kečupu, 2KL korenie chili con carne, vegeta, soľ, rastlinný olej, petržlenová vňať

Ako na to: na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso a spolu urestujeme. Pridáme vegetu, soľ, na kocky pokrájané rajčiny a za občasného miešania dusíme na miernom plameni. pridáme chili con carne, rajčinový pretlak, kečup a celú zmes podusíme do mäkka. Na koniec primiešame konzervu fazule a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Hotové jedlo na záver ešte raz premiešame a môžeme podávať.

 

 

Mexické rezne

Potrebujeme: 600g bravčového stehna, 50g cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 70g oleja, 60g cibule, 60g zeleninovej papriky, 60g rajčiakov

Ako na to: mäso umyjeme a nakrájame 4 rezne, potrieme ich pretlačeným cesnakom, osolíme, okoreníme a na rozpálenom oleji opekáme do zlatista z oboch strán. Mäso vyberieme, cibuľu a papriku nadrobno pokrájame, dáme na panvicu a dusíme 10 minút. Potom pridáme na štvrtiny nakrájané rajčiaky. Po krátkom dusení mäso obložíme zeleninou a podávame.

 

 

Paprikové mäso

Potrebujeme: 0,5kg bielej fazule, 1kg bravčových rebierok alebo teľacia či hovädzia hruď, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 0,5kg paradajok, trocha maizeny, nadrobno pokrájaná cibuľa, strúčik cesnaku

Ako na to: cez noc dáme fazuľu namočiť, potom ju varíme bez soli. Mäso, ktoré sme pokrájali na kocky, osolíme, pomiešame s cibuľou, poprášime červenou paprikou a upražíme. Potom pridáme aj olúpané a pokrájané paradajky, fazuľu a necháme dodusiť. Nakoniec už len zahustíme maizenou a chuť vylepšíme cesnakom.

 

 

Mexický guláš

Potrebujeme: 400g predného hovädzieho mäsa, 100g ementálu, 50g masti, 150g sterilizovaného hrášku, 2 cibule, 2PL paradajkového pretlaku, 30g hladkej múky, mäsový vývar, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na masti a primiešame mäso. Opražíme ho, osolíme, okoreníme a podlejeme mäsovým vývarom. Udusíme do polomäkka. Pridáme nasucho opraženú múku, paradajkový pretlak a dodusíme domäkka. Potom primiešame sterilizovaný hrášok a zohrejeme. Do každej porcie guláša dáme časť nastrúhaného syra a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou.

 

 

Bravčové stehno na ražni po mexicky

Potrebujeme: 2kg bravčového stehna aj s kožou, 5 zelených paprík, KL čili korenia, 5 zrniek nového korenia, KL drvenej rasce, PL oregana, 4 strúčiky cesnaku, pomaranč

Ako na to: Papriky nasucho pečieme, olúpeme a nakrájame na kúsky. Pridáme čili korenie, soľ, rascu, roztlčené nové korenie, oregano, prelisovaný cesnak a šťavu z pomaranča a zo surovín vymiešame pastu. Na koži na stehne narežeme štvorčeky, mäso osolíme a dobre potrieme marinádou, ktorú potrieme aj do zárezov na koži. Potom necháme mäso 3 hodiny odležať. Potom ho nastokneme na ražeň a zvoľna pečieme asi 2 hodiny. Počas pečenia potierame marinádou. Podávame s chlebom a fazuľou.

 

 

Mexické kuracie prsia s ananásom

Potrebujeme: kuracie prsia, sójová omáčka, korenie tacos, cesnak, karí, mexická omáčka, ananás

Ako na to: kuracie prsia narežeme na slížiky a pridáme prelisovaný cesnak, tacos, sójovú omáčku a karí. Premiešame a necháme aspoň pol hodiny odstáť, potom prsia na troške oleja urestujeme. Podlejeme trochou vody a necháme dusiť, až kým sa voda nevyparí. Potom pridáme mexickú, premiešame a pridáme narezaný ananás. Môžeme podávať s opekanými zemiakmi.

 

 

Mexický vánok

Potrebujeme: 4 kuracie stehná, pór, červená paprika, čili korenie, mletá paprika, kečup, tatárska omáčka, soľ, olej, mleté korenie

Ako na to: kuracie stehná vykostíme a nakrájame na rezance. Mäso dáme do misky, pridáme trochu čili, 3PL oleja, soľ, mleté korenie a mletú papriku. Všetko dobre premiešame a necháme 2 hodiny odstáť. Pór aj papriku očistíme a nakrájame na tenké rezance. Do panvice dáme PL oleja, pokrájané mäso urestujeme, pridáme papriku, pór a podlejeme vodou. 10 minút pred dokončením pridáme 4PL kečupu a 3PL tatárskej omáčky. Dobre premiešame a necháme ešte 15 minút popražiť. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.

 

 

Enchillada

Potrebujeme: 12 tortíll (recept na tortilly najdete: Mexická kuchyňa - Bezmäsité jedlá) Plnka: 50ml oleja, 300g kuracích pŕs, 150g postrúhaného syra, červená štipľavá paprika, 100ml kyslej smotany, KL vegety Omáčka: 200ml oleja, cibuľa, strúčik cesnaku, paprika, 400g čerstvých alebo konzervovaných rajčín, 1-2KL citrónovej šťavy, viazanička petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, PL
vegety

Ako na to: Omáčka: na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku bez semienok. Pridáme ošúpané, nadrobno pokrájané rajčiny, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a vegetu. Zmes rozmixujeme. Plnka: mäso pokrájame na rezance, papriku tiež a spolu opečieme na oleji. Pridáme 1-2KL pripravenej omáčky, kyslú smotanu, postrúhaný syr, KL vegety a premiešame. Pripravenou plnkou naplníme tortilly. poukladáme ich do ohňovzdornej misy a posypeme postrúhaným syrom. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na 15 minút.

 

 

Hot Chili Peppers

Potrebujeme: 120 g pálivých papričiek, 80 g mäsovej zmesi (pomletej hovädzej sviečkovice), soľ, čierne mleté korenie, papričky jalapeňos, cibuľa, cesnak na dochutenie

Ako na to: pálivé papričky naplníme mäsovou zmesou, ktorú pripravíme z uvedených ostatných ingrediencií a pečieme zhruba 12 min. alebo kým nebude mäso dobre upečené. Hotové prelejeme omáčkou Mole Poblano.

 

 

Mexické soté

Potrebujeme: 400g morčacích pŕs, 2PL oleja, KL soli, stredne veľký pór, trochu korenia - mexická zmes, 100g sterilizovanej červenej fazule, 100g sterilizovanej kukurice, 100g sterilizovaného hrášku, 50g kečupu

Ako na to: morčacie prsia pokrájame na rezance a opečieme na rozpálenom oleji. Pridáme na rezance pokrájaný pór a spolu opečieme. Potom pridáme fazuľu, hrášok, kukuricu a nakoniec kečup. Všetko dobre podusíme a podávame s ryžou alebo zemiakmi.

 

 

Mexické plnené placky

Potrebujeme: 350g kuracích pŕs bez kože, 3 strúčiky cesnaku, šťava z limety, KL zmesi mexického korenia, PL olivového oleja, 2 čerstvé pokrájané papriky, konzerva veľkej fazule, 8 hotových placiek taco (sendvič vyrobený z tenkej tortilly), avokádo, 85g šalátových listov, 3 mladé cibuľky, 3PL čerstvých koriandrových listov, paradajka, 4PL kyslej smotany, tabasco, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: do misy dáme kuracinu, posekaný cesnak, limetovú šťavu a zmes mexického korenia, posolíme a posypeme čiernym korením. V teflónovej panvici rozohrejeme olej. Vložíme doň kuraciu zmes a pražíme minútu bez miešania. Pridáme papriky a opekáme na silnom ohni 5 minút, kým kurča nezhnedne. Vložíme fazuľu a za občasného premiešania ju prehrejeme. Medzitým vložíme na plech placky taco otvoreným koncom nadol. Zohrievame ich v predhriatej rúre pri teplote 180°C 3 minúty. Avokádo ošúpeme a pokrájame na kocky. kuraciu zmes s paprikou rozdelíme do placiek. Pridáme avokádo, nakrájaný šalát a mladú cibuľku, na kocky nakrájanú paradajku, nasekaný koriander a tabasco. Podávame poliate kyslou smotanou.

 

 

Mäso s omáčkou mole

Potrebujeme: 1,5kg morčacích pŕs (alebo 2 kg kuracích pŕs), 4 strúčiky cesnaku, veľká cibuľa, voda, soľ Omáčka mole: 50g čokolády na varenie, 20 ošúpaných mandlí, 3PL masla, banán, PL drevených čili papričiek, 1/2 kocky slepačieho bujónu, kukuričná múka, sézamové semienka, mletá škorica, 1/4KL mletého koriandra

Ako na to: v hrnci uvaríme alebo udusíme mäso spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom a mierne osolíme. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, vykostíme, nakrájame na väčšie kusy a odložíme do tepla. Zvyšok vývaru scedíme, ak je ho menej ako 400ml, tak ho doplníme vodou. Ak je ho viac, varom zvyšnú tekutinu odparíme. V mixéri zmiešame čili papričky, mandle, ošúpaný banán, škoricu, kukuričnú múku, opražené sezamové semienka a koriander s dostatočným množstvom vývaru. Na panvici rozohrejeme maslo, čokoládu, zalejeme vývarom, pridáme obsah mixéru, 1/2 kocky bujónu a na miernom ohni prehrejeme. Horúce mäso podávame zvlášť na mise, posypeme zeleným koriandrom. Omáčku mole servírujeme v omáčkovej mise. Ako príloha sa hodí opekaná fazuľa alebo ryža.

 

 

Mexické šatôčky

Potrebujeme: lístkové cesto, mleté mäso, cibuľa, cesnak, plechovka kukurice, ostrý kečup, nastrúhaný syr

Ako na to: na cibuľke osmažíme osolené a okorenené mäso. Pridáme cesnak. Keď je mäso opečené pridáme nakladanú kukuricu a ostrý kečup. Hotové necháme vychladnúť. Z lístkového cesta vyvalkáme placku a narežeme z nej štvorčeky 4x4 cm. Do každého štvorčeka dáme mäsovú zmes, poriadne prehneme cez rohy do šatôčky. Potrieme vajcom, posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť. Pečieme na papieri na pečenie. Hotové posypeme pažítkou.

 

 

Kurča a lá Mexiko

Potrebujeme: menšie kurča alebo kuracie stehienka, pór, kel, ryža, paradajkový pretlak, zeleninový alebo slepačí vývar, olej, cesnak, soľ, mletá červená paprika

Ako na to: kurča umyjeme, rozdelíme na porcie, potrieme cesnakom roztlačeným v oleji, osolíme a poprášime paprikou. Dáme piecť do rúry približne na 45 minút v zakrytej a vymastenej mise alebo pekáči. Potom misu vyberieme, kura vyložíme, do výpeku pridáme ryžu, nadrobno nakrájaný pór a kel, paradajkový pretlak a vývar, všetko zmiešame a navrch uložíme kúsky kuraťa. Nezakryté pečieme ešte asi 30 minút, až kým ryža nezmäkne a kurča nechytí zlatistý nádych.

 

 

Dusené mexické kurča

Potrebujeme: kurča, 2PL oleja, soľ, drvené čierne korenie, tymian, cibuľa, 6 paradajok, 2 bylinkové kocky - z cesnaku a petržlenu, PL slepačieho sypkého bujónu, šálka zelených vykôstkovaných olív

Ako na to: kurča rozdelíme na štvrtiny, osolíme, okoreníme čiernym korením, tymianom a prudko opečieme na oleji dozlatova. Do tuku na panvici dáme na plátky nakrájanú cibuľu, urestujeme, pridáme bylinkové kocky, porcie kurčaťa, olúpané a nakrájané paradajky. Zalejeme vývarom a dusíme asi 30 minút. Nakoniec pridáme olivy, prehrejeme a podávame s ryžou ochutenou PL paradajkového pretlaku.

 

 

Krevety enchiladas

Potrebujeme: 0,5kg uvarených kreviet nakrájaných na väčšie kúsky, cibuľa nakrájaná nadrobno, 2 zelené papriky nakrájané na malé kúsky, 4PL masla, 5 rajčín nakrájaných na kocky, 150ml kečupu, 2KL oregana, 200ml studenej vody, 2PL hladkej múky, 100 ml horúcej vody, 6PL oleja, 12 kukuričných tortíll, čerstvo nasekaná petržlenová vňať, soľ, korenie

Ako na to: vo väčšej panvici rozohrejeme PL masla a na ňom usmažíme cibuľu a papriku. Pridáme kečup, rajčiny, soľ, korenie a studenú vodu, privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, znížime plameň na strednú veľkosť a dusíme 30 minút. V mixéri rozmixujeme zvyšok masla, múku, horúcu vodu a polovicu pripravenej omáčky. Vzniknutú kašu pridáme k zvyšku omáčky a varíme ďalších 10 minút. Podľa potreby pridáme ešte trochu vody. Krevety zmiešame s 200ml omáčky a necháme chvíľu marinovať. Vo veľkej panvici rozpálime olej a doň na niekoľko sekúnd namočíme tortilly. Hneď ich vyberieme a osušíme papierovým obrúskom. Usušené tortilly namočíme do omáčky, naplníme ich krevetovou zmesou, zrolujeme a pritlačíme konca tak, aby tortilly držali pohromade a zmes z nich nevytekala. Naplnené tortilly opatrne položíme do zapekacej misky, navrch nalejeme omáčku a zapečieme v rúre pri teplote 250°C asi 15 minút. Podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

 

Kurča na ananáse

Potrebujeme: kurča rozdelené na porcie, 5PL hladkej múky, 3PL oleja, 200ml pomarančovej šťavy, 100g hrozienok, 100ml rumu, 1/4KL škorice, 1/4KL mletého klinčeka, plechovka ananásu nakrájaného na kocky, 100g sparených , olúpaných a nasekaných mandlí, soľ, korenie

Ako na to: v miske zmiešame múku so soľou a korením a kurča obalené v tejto zmesi opečieme z oboch strán dohneda. Potom ho prenesieme na pekáč. V miske zmiešame všetky ostatné prísady okrem mandlí a vzniknutú zmes nalejeme na kurča. Pečieme v rúre zohriatej na teplotu 170°C asi 40 minút. Počas pečenia kurča niekoľko ráz podlejeme. Posypeme mandľami a podávame.

 

 

Mexický šalát s kurčaťom

Potrebujeme: 300g pečeného kurčaťa bez kože a kostí, 50g majonézy, 150g kyslej smotany, 2PL citrónovej šťavy, 1/2KL karí, soľ, korenie, štipka cukru, 2 papriky, 280g kukurice z konzervy, 250g ananásu z konzervy, 300g mrazeného hrášku, zväzok petržlenu

Ako na to: kurča pokrájame na 1cm veľké kúsky. Zmiešame s majonézou, smotanou, citrónovou šťavou a karí. Ochutíme soľou, korením a cukrom. Papriky rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadierka a pokrájame na rezance. Kukuricu dáme odkvapkať, ananás pokrájame na kúsky. Hrášok preplachujeme na site horúcou vodou, kým sa nerozmrazí. Ku kurčaťu pridáme zeleninu a ovocie a dobre premiešame. Šalát ochutíme a ozdobíme petržlenom. Ako prílohu podávame sendvič s bylinkovým maslom.

 

 

Mexický hrniec

Potrebujeme: 750g kuracích pŕs, konzerva sladkej kukurice, 2 konzervy fazule v rajčinovej omáčke, pór, 2 papriky, 2 väčšie cibule, 3 strúčiky cesnaku, čili zmes, soľ, plnotučná horčica, kečup, sójová omáčka, worcesterská omáčka

Ako na to: na panvici speníme nakrájanú cibuľu, pór a papriku. Zeleninu osolíme a mierne podusíme. Pridáme kuracie prsia nakrájané na malé kocky, trochu sójovej a worcesterskej omáčky. Dusíme asi 15 minút, potom pridáme fazuľu, kukuricu, pretlačený cesnak a znovu dusíme do úplného zmeknutia mäsa. Na záver primiešame kečup a horčicu. Podávame so zemiakovými plackami.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Kuracie rezančeky s toskánskou zeleninou Ragú z morčacieho mäsa Kuracie prsia s cuketou a zelerom