Mäsité jedlá po slovensky

Národné kuchyne » Slovenská kuchyňa » Mäsité jedlá po slovensky

 

 

Barania špecialita-pečené baranie mäso

 

Potrebujeme: 1600g baranieho pliecka, 100g bravčovej masti, 300g cibule, 80g cesnaku, 30g soli, čierne korenie mleté, 30g hladkej múky, voda podľa potreby

 

Ako na to: umyté a odlabané baranie mäso osolíme, okoreníme, potrieme prelisovaným cesnakom. Na plech dáme bravčovú masť, na masť uložíme pokrájanú cibuľu, pripravené mäso, podlejeme vodou a v mierne rozohriatej rúre pečieme do mäkka. Počas pečenia mäso občas obraciame, polievame šťavou, podľa potreby mäso podlievame vodou. Upečené mäso vyberieme. Pripravíme slabú zápražku, roztopenú bravč. masť zaprášime múkou, krátko opražíme, zalejeme výpekom z mäsa, chvíľu povaríme, dochutíme soľou a precedíme. Vhodnou prílohou sú strapačky s kyslou kapustou.

 

 

Slovenský kotlíkový guláš

 

Potrebujeme: 300g hovädzej glejovky (spodná časť prednej alebo zadnej nohy), 300g bravčového pliecka, 60g tuku (bravčová masť), 400g cibule, 100g zelenej papriky, 100g paradajok, 20g paradajkového pretlaku, 40g hladkej múky, 10g cesnaku, rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, voda alebo vývar, soľ

 

Ako na to: umyté a osušené hovädzie a bravčové mäso pokrájame na kocky. Na rozohriatej masti opražíme cibuľu do zlatista. Pridáme paradajkový pretlak, nasekaný cesnak, rascu, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a hovädzie mäso, všetko zalejeme vodou alebo vývarom a podusíme. Keď je hovädzie mäso polomäkké, pridáme pokrájané bravčové a dusíme. Pred dohotovením zahustíme zápražkou, pridáme papriku a paradajky pokrájané na menšie kúsky a necháme prejsť varom. Pred dokončením dáme do gulášu ešte zemiaky a necháme ich uvariť.

 

 

Zbojnícka roláda

 

Potrebujeme: 750g zadného hovädzieho mäsa, 30g cesnaku, 100g šunky, 100g slaniny, 60g rastlinného tuku, 100g cibule, 400ml vývaru alebo vody, 30g hladkej múky, soľ, korenie

 

Ako na to: z mäsa nakrájame väčší plát, rozklepeme ho, potrieme cesnakom rozotreným so soľou, okoreníme, poukladáme plátky šunky a slaniny, zvinieme a zviažeme. Na tuku osmažíme cibuľu, roládu zo všetkých strán opečieme, zalejeme vodou a dusíme domäkka. Počas pečenia roládu obraciame a prelievame šťavou. Mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, podlejeme vodou, premiešame a povaríme.

 

 

Hovädzie mäso s mrkvou a hráškom

 

Potrebujeme: 1kg hovädzieho mäsa, väčšia cibuľa, pohár mrkvy s hráškom (môžeme pridať aj kukuricu), olej, soľ, červená paprika, mleté čierne korenie, celá rasca

 

Ako na to: mäso si nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme, prudko opečieme z každej strany a odložíme bokom. Speníme si cibuľu a mäso vrátime naspäť do hrnca. Pridáme podľa chuti červenú papriku, soľ, korenie, rascu. Podlejeme vodou a dusíme. Nakoniec pridáme mrkvu s hráškom a zahustíme solamylom alebo múkou. Ako prílohu môžeme použiť zemiaky, ryžu aj tarhoňu. Pri servírovaní môžeme mäso posypať strúhaným syrom.

 

 

Roštenka v uhorkovej omáčke

 

Potrebujeme: 600g hovädzej roštenky, olej, cibuľa, 6-7 sterilizovaných uhoriek, 150g hladkej múky, KL vegety, soľ, mleté čierne korenie, KL mletej papriky, majorán, 250ml šľahačkovej smotany

 

Ako na to: mäso pokrájame na tenké pásiky. Múku zmiešame so soľou, vegetou, korením, paprikou a majoránom a v zmesi obalíme každý kúsok mäsa. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, opražíme ho a zalejeme vodou. Zakryté necháme dusiť, občas ho premiešame prípadne podlejeme. Pred dokončením pridáme nadrobno pokrájané uhorky. Do hotového mäsa vlejeme smotanu a za stáleho miešania chvíľu varíme. Vhodnou prílohou sú zemiaky alebo ryža.

 

 

Hovädzie srdce na smotane

 

Potrebujeme: 600g hovädzieho srdca, 40g rastlinného oleja, 60g cibule, mletá sladká červená paprika, 80g zeleniny, soľ, 250ml kyslej smotany, 250ml mlieka alebo jogurtu, 20g hladkej múky

 

Ako na to: na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, zeleninu a červenú papriku. Pridáme na menšie kocky pokrájané srdce, zalejeme vodou, osolíme a prikryté dusíme. Keď sa voda vyvarí, podlejeme ho ešte trochou vývaru (namiesto vývaru môže byť vegeta rozmiešaná v horúcej vode), kým srdce nezmäkne. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a mlieko alebo jogurt, rozhabarkované s hladkou múkou. Podávame s ryžou.

 

 

Bratislavské bravčové pliecko

 

Potrebujeme: 400g vykosteného bravčového pliecka, 40g tuku, 60g cibule, 20g rajčiakového pretlaku, 60g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen), 80g konzervovaného hrášku, 20g sladkokyslých uhoriek, 150ml kyslej smotany, citrón, 100ml mlieka, 20g hladkej múky, 40g masla, voda alebo vývar, soľ

 

Ako na to: pliecko umyjeme, osušíme, osolíme a zo všetkých strán prudko opečieme na rozohriatom tuku. Na tuku po opekaní speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pretlak a opečené pliecko, podlejeme vriacim vývarom alebo vodou a pod pokrievkou dusíme domäkka. Občas prelejeme vlastnou šťavou, obrátime a dolejeme vriacej vody alebo vývaru. Mäkké mäso vyberieme a pred podávaním pokrájame na porcie, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vlažným a mliekom, dobre rozmiešame a varíme asi 30 minút. Medzitým očistenú koreňovú zeleninu a uhorky pokrájame na tenké rezance a so zeleným hráškom na masle udusíme domäkka. Uvarenú omáčku pretrieme cez husté cedidlo, pridáme rozšľahanú kyslú smotanu a udusenú zeleninu, dochutíme citrónovou šťavou a krátko povaríme.

 

 

Zemiaková placka plnená mäsom

 

Potrebujeme: 450g údenej krkovičky, 0,5kg zemiakov, 80g hladkej múky, vajce, cesnak, soľ, majorán, mleté čierne korenie, olej alebo masť

 

Ako na to: údené mäso uvaríme domäkka a pokrájame na 4 rovnaké časti. Zemiaky postrúhame, primiešame vajce a múku, soľ, korenie, majorán a prelisovaný cesnak. Dôkladne premiešame. Na horúcu panvicu s tukom dáme cesto, vytvoríme placku, na ňu položíme plátok údeného mäsa a prikryjeme ďalším dielom cesta. Opražíme z oboch strán. Podávame s kyslou kapustou.

 

 

Jelenie stehno s brusnicami a červeným vínom

 

Potrebujeme: 600g jelenieho (srnčieho) stehna, 2PL oleja, kúsok zeleru, petržlenu a mrkvy, korenie na divinu, 3 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká borievok, bobkový list, 100ml červeného vína, brusnice, soľ, kocky bujónu

 

Ako na to: stehno opláchneme, očistíme od blán, okoreníme korením na divinu a posolíme. Na tuku opražíme mäso z každej strany a potom ho dáme do tlakového hrnca. Pridáme koreňovú zeleninu, koreniny, bobkový list, bujón, víno a podlejeme asi 250ml vody a dusíme 30-35 minút. Mäkké mäso vyberieme a dáme do pekáča. Šťavu aj so zeleninou rozmixujeme, pridáme brusnice a povaríme. Potom ju nalejeme na mäso a dáme ho zapiecť. Podávame so zemiakovými knedličkami alebo knedľou, prípadne zemiakmi.

 

 

Zajac na paprike

 

Potrebujeme: predná časť zajaca, rastlinný olej, 2 cibule, PL mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, voda, 2PL rajčiakového pretlaku, zeleninová paprika, 2PL bieleho jogurtu

 

Ako na to: očistenú a umytú prednú časť zajaca posekáme na menšie kúsky a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji. Pridáme očistenú cibuľu posekanú nadrobno a mletú červenú papriku, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a trocha opražíme. Potom podlejeme vodou, pridáme rajčiakový pretlak, zeleninovú papriku bez jadrovníka pokrájanú na malé kúsky a udusíme domäkka. Nakoniec zjemníme bielym jogurtom.

 

 

Ľubovniansky vrabec

 

Potrebujeme: 1500g bravčového pliecka, 30g soli, 1g mletého čierneho korenia, 100g bravčovej masti, 200g cibule, 1g rasce, 20g cesnaku, 20g hladkej múky, voda podľa potreby

 

Ako na to: umyté a odlabané bravčové pliecko nakrájame na hrubšie – 150g kusy, osolíme, okoreníme a opečieme na tuku zo všetkých strán. Vo výpeku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rascu, prelisovaný cesnak, mierne zalejeme vodou, krátko povaríme. Do pripraveného základu vložíme opečené mäso, vložíme do mierne vyhriatej rúry a pečieme do mäkka. Počas pečenia mäso občas obraciame, polievame šťavou, podľa potreby mäso podlievame vodou. Upečené mäso vyberieme. Pripravíme slabú zápražku – roztopenú bravč. masť zaprášime múkou, krátko opražíme, zalejeme výpekom z mäsa, chvíľu povaríme, dochutíme soľou a precedíme. Podávame so zemiakovými knedľami, dusenou kyslou a červenou kapustou.

 

 

Pečená hus plnená kyslou kapustou a jablkami

 

Potrebujeme: hus, 300g kyslej kapusty, PL oleja, 4 jablká, mleté čierne korenie

 

Ako na to: vyčistenú a umytú hus zvnútra i zvonku osolíme a naplníme pokrájanou kyslou kapustou, ktorú pokvapkáme olejom, pomiešame s pokrájanými jablkami bez jadrovníkov a okoreníme mletým čiernym korením. Naplnenú hus zašijeme a vložíme do pekáča. Podlejeme a dusíme 30 minút na jednej strane a 30 minút obrátenú. Potom pekáč odkryjeme a za častého polievania výpekom dopečieme. Podľa potreby podlievame horúcou vodou alebo vývarom z drobkov. Vypečenú masť z pekáča počas pečenia zberáme, aby sa zbytočne neprepražila.

 

 

Kurča po gazdovsky

 

Potrebujeme: kurča, soľ, 3 väčšie zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, majorán, mleté čierne korenie, 2PL hladkej múky, PL strúhanky, cibuľa, 50g údenej slaniny, 3PL oleja, mletá červená paprika, petržlenová vňať

 

Ako na to: umyté kurča zvonku i zvnútra osolíme. Olúpané zemiaky postrúhame do misky, kde ich zmiešame s pretlačeným cesnakom, majoránom, mletým čiernym korením, soľou, múkou a strúhankou. Cibuľu nadrobno posekáme a opražíme na polovici pokrájanej slaniny. Pridáme ju do zemiakovej zmesi a premiešame. Touto plnkou naplníme kurča a bielou niťou ho zašijeme. Na pekáči kurča obložíme zvyšnými plátkami slaniny a prudko ho zapečieme na rozpálenom oleji. Potom ho za občasného podlievania horúcou vodou upečieme domäkka. Hneď po upečení kurča posypeme mletou červenou paprikou a posekanou petržlenovou vňaťou.

 

 

Kuracie kúsky na hríboch

 

Potrebujeme: 0,5kg kuracích pŕs, 200g čerstvých hríbov alebo 250g mrazených hríbov, menšia cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, sladká paprika, vývar alebo voda, čerstvá petržlenová vňať

 

Ako na to: očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu urestujeme dozlata na rozpálenom oleji, pridáme na kúsky pokrájané kuracie prsia, osolíme a okoreníme. Zaprášime hladkou múkou, pridáme sladkú papriku a podlejeme vývarom alebo vodou z rozmrazených hríbov. Pridáme hríby a chvíľu povaríme. Pokiaľ použijeme mrazené hríby, tak mäso podlejeme trochou vývaru a vodou, ktorá nám ostane po rozmrazení hríbov. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Nakoniec pridáme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.

 

 

Kurča na paprike po slovensky

 

Potrebujeme: kurča, 50g prerastenej slaniny, 3 cibule, PL sladkej smotany, PL octu, šálka vývaru z bujónu, soľ, 200g zelenej papriky, 200g kyslej smotany, PL múky

 

Ako na to: kurča umyjeme studenou vodou, utrieme a rozštvrtíme. Na panvici opražíme dozlatista najemno pokrájanú cibuľu so slaninou. Pridáme ocot a vývar. Necháme vyvrieť a odstavíme. Kuracinu osolíme, dáme do pekáča s pokrievkou a zalejeme marinádou. Papriky umyjeme, zbavíme jadierok a pokrájame na kúsky. Pridáme ich k mäsu. Dáme do rúry a pečieme 90 minút. Šťavu z výpeku nalejeme do hrnca. Zahustíme ju kyslou smotanou rozmiešanou s múkou. Mäso necháme 5 minút v rúre bez pokrievky.

 

 

Pečená baranina s údenou slaninou

 

Potrebujeme: 0,5kg baranieho stehna, 40g údenej slaniny, 40g masti, 20g cibule, 10g hladkej múky, rajčiakový pretlak, soľ, voda

 

Ako na to: baranie mäso osolíme, dáme na pekáč, pridáme masť, údenú slaninu pokrájanú na kocky, pokrájanú cibuľu, trochu podlejeme vodou a pečieme. Počas pečenia mäso polievame vlastnou šťavou. Upečené vyberieme, šťavu zaprášime múkou, spolu popražíme, pridáme 1-2PL rajčiakového pretlaku, rozriedime vodou, ešte povaríme a nalejeme na pokrájané mäso. Podávame s ryžou a so šalátom alebo so zemiakmi a s prívarkom.

 

 

Baraní guláš

 

Potrebujeme: 50g údenej slaniny, 40g masti, 100g cibule, KL mletej sladkej červenej papriky, 0,5kg baranieho mäsa (lopatka, plece alebo stehno), soľ, strúčik cesnaku, mrkva, petržlen, čierne korenie, sladká mletá červená paprika, štipľavá mletá červená paprika, majorán, 4-5 zemiakov, rasca, rozmarín, materina dúška, 2L vody. Halušky: 120g hladkej múky, malé vajce, trošku vody

 

Ako na to: nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova. Aby guláš nezhorkol, odstavíme hrniec z ohňa, necháme ho chvíľu vychladnúť a až potom prisypeme mletú červenú papriku. Dobre premiešame, počkáme, kým cibuľa nasiakne paprikou, pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a trochu popražíme. Pridáme očistené, pokrájané mäso a na kocky pokrájaný zemiak. Osolíme, okoreníme, ochutíme cesnakom, rascou, rozmarínom, materinou dúškou a podľa chuti štipľavou mletou červenou paprikou. Všetko podusíme vo vlastnej šťave. Zalejeme horúcou vodou a keď je mäso skoro mäkké, pridáme očistené, na kocky pokrájané zemiaky. Keď zemiaky zmäknú, nahádžeme z cesta na drevenom lopári halušky a guláš dovaríme. Ku koncu pridáme rozmrvené lístky majoránu a odstavíme z ohňa. Horúci guláš zajedáme chlebom.

 

 

Pstruh po slovensky

 

Potrebujeme: 2 pstruhy (môžu byť aj mrazené), 200g oravskej slaniny, 150g tvrdého syra, 2 citróny, 2 cibule, maslo na vymastenie zapekacej misy, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca

 

Ako na to: vypitvané pstruhy bez šupín rozmrazíme a umyjeme. Osolíme ich, okoreníme a posypeme rascou zvnútra i zvonka. Potom vymastíme zapekaciu misu maslom. Vložíme do nej ryby a prelejeme zvnútra aj zvonka šťavou z citróna. Druhý citrón nakrájame na hrubšie mesiačiky a vložíme ich dovnútra pstruhov. Slaninu nakrájame na tenké plátky a poukladáme na ryby. Cibuľu pokrájame nadrobno a všetko zasypeme. Rúru vyhrejeme na 160°C. Vložíme do nej ryby na 15-20 minút. Počas pečenia podlievame vodou. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Misu vyberieme z rúry, pstruhy dobre polejeme šťavou, ktorú pustila slanina, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a syrom a zapekáme ešte 10-15 minút.

 

 

Sedliacke rebierko

 

Potrebujeme: 1500g bravčového karé bez kostí, 200g bravčovej masti, 300g údeného syra, 30g soli, 500g domácej údenej klobásy, 500g údeného kolena

 

Ako na to: bravčové mäso umyjeme, narežeme na rezne, zľahka naklepeme, narežeme okrajové blany, osolíme. Na masti mäso opečieme na miernom ohni z obidvoch strán. Opečené mäso vyberieme. V tomto výpeku opečieme klobásu narezanú na kolieska a koleno narezané na plátky. Na tanier (do stredu taniera) uložíme dusenú kyslú kapustu, na to uložíme opečené mäso, na mäso navrstvíme opečenú klobásu a koleno, preložíme plátkami údeného syra a dáme na chvíľu zapiecť. Dookola zapečeného mäsa uložíme opekané zemiaky, na záver ozdobíme podľa fantázie.

 

 

Salašská špecialita-hovädzí guláš

 

Potrebujeme: 1200g hovädzieho mäsa predného, 150g bravčovej masti, 30g soli, 600g cibule, 10g cesnaku, čierne mleté korenie, rasca, majorán, 1 feferónka, voda podľa potreby

 

Ako na to: umyté a odlabané hovädzie mäso nakrájame na rovnaké kúsky. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, opražíme, pridáme pokrájanú feferónku, podlejeme vodou, zamiešame, osolíme, okoreníme, pridáme rascu, dusíme do mäkka. Počas dusenia mäso občas premiešame a podlievame vodou. Pred ukončením dusenia pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme soľou a majoránom. Podávame so bryndzovými, špenátovými a frankovskými haluškami, strapačkami s kyslou kapustou a salašskými bryndzovými pirohami.

 

Frankovské halušky

 

Ako na to: uvarené zemiakové halušky dáme do väčšej nádoby (misky), zľahka zmiešame s roztopenou bravčovou masťou, na tanier odoberieme potrebné množstvo halušiek určené pre 1 osobu, zasypeme postrúhaným ovčím syrom (strúhame na hrubšom strúhadle), na syr pridáme pochúťkovú smotanu.

 

 

Plnená hovädzia sviečkovica

 

Potrebujeme: 1000g hovädzej sviečkovice, 500g bravčovej panenky, 40g šampiňónov (20g plnka + 20g omáčka), 40g sušených sliviek (20g plnka + 20g omáčka), 100g masla (50g plnka + 50g omáčka), 60g cibule (30g plnka + 30g omáčka), 0,2L šľahačkovej smotany 33%, solamyl, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

 

Ako na to: umytú bravčovú panenku pozdĺžne narežeme, zľahka naklepeme na plat s hrúbkou 1 cm. Osolíme, okoreníme a posypeme bohatou vrstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou, znova zľahka poklepeme po petržlenovej vňati uloženej na mäse. Na vňať uložíme pripravenú plnku a plát bravč. panenky pomaly rolujeme do rolky. Na jednej strane formujeme do špica, zabalíme do potravinovej fólie a necháme v mrazničke stuhnúť. V strede umytej hovädzej sviečkovice urobíme nožom otvor, naplníme stuhnutou zrolovanou bravčovou panenkou. Hovädziu sviečkovicu z každej strany osolíme, okoreníme a dáme do vyhriatej rúry upiecť – asi 45 minút. Plnka: na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujeme, pridáme šampiňóny, sušené slivky, petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme. Omáčka: na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujeme, pridáme šampiňóny, sušené slivky, petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, zalejeme smotanou, zahustíme solamylom, zamiešame, necháme chvíľu povrieť, dochutíme.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou Bravčové mäso na kyslých uhorkách Bravčový paprikový guláš