České mäsité jedlá

Národné kuchyne » Česká kuchyňa » České mäsité jedlá

 

 

Polabské hovädzie na cesnaku

 

Potrebujeme: hlávka cesnaku, 2 cibule, 2PL hladkej múky, 700g zadného hovädzieho, hovädzí bujón, čierne korenie, 5PL masti, 100g slaniny, soľ

 

Ako na to: očistené mäso nakrájame na plátky. V kastróle rozohrejeme masť, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu a osmažíme. Do základu pridáme osolené a okorenené plátky mäsa a osmažíme ich. Pridáme rozotretý cesnak a zalejeme vývarom. Dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, zaprášime vzniknutú šťavu múkou, ešte chvíľu povaríme a dochutíme.

 


 

Brniansky drak

 

Potrebujeme: 2 cibule, 10ml kečupu, 2PL oleja, čierne korenie, paradajka, 2 sterilizované uhorky, pohár nastrúhaného chrenu, soľ, 4 bravčové kotlety

 

Ako na to: bravčové kotlety naklepeme a po bokoch narežeme, aby sa mäso neskrútilo. Osolíme, okoreníme a urestujeme z oboch strán na rozpálenom oleji. Opečené porcie mäsa kladieme na taniere, kde ich postriekame tenkými prúžkami kečupu a zdobíme najemno nastrúhaným chrenom alebo konzervovaným pikantným chrenom. Okraje tanierov ozdobíme zeleninou.

 


 

Kačica na keli po moravsky

 

Potrebujeme: veľká kačica, 100g anglickej slaniny, 4 listy kelu, 2 menšie mrkvy, malý zeler, petržlen, jablko, rasca, voda, soľ

 

Ako na to: kačicu očistíme, dobre opláchneme, osušíme a odrežeme krídla. Koreňovú zeleninu oškrabeme, umyjeme, jablko zbavené jadrovníka tiež opláchneme. Zeleninu s jablkami a slaninou pokrájame na rovnako veľké kúsky. Opláchnuté a odkvapkané listy kelu poukladáme do pekáča. Kačicu zvnútra dobre osolíme a potom ju naplníme pokrájanú zeleninou, jablkami a slaninou, otvory zašijeme, aby nám plnka nevypadla, a spolu s krídlami ju položíme do pekáča na kel. Kačicu zvonku posypeme rascou, osolíme, mierne podlejeme vodou a dáme ju do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme ju prikrytú, občas prelievame výpekom. Po 90 minútach mäso rozdelíme na porcie a spoločne s plnkou vrátime späť do pekáča. Kačicu dopečieme už nezakrytú dozlatista.

 


 

Babičkin králik

 

Potrebujeme: králik, pohár nakladanej papriky s cibuľou, 5 surových zemiakov, 100g údeného plátkového syra, 200ml šľahačky, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: naporciovaného králika osolíme a okoreníme, zemiaky olúpeme a nakrájame na kolieska. Do pekáča vysypeme celý obsah pohára nakladanej papriky s cibuľou. Na to poukladáme kolieska zemiakov, rozložíme porcie králika, znovu kolieska zemiakov, prikryjeme syrom, zalejeme šľahačkou a necháme 2 hodiny v chlade odležať. Pečieme pomaly domäkka.

 

 


 

Kačica na kapuste s bábovkovou knedľou

 

Potrebujeme: 1 kačica, 800g červenej kapusty, soľ, 1PL octu, 1 červená cibuľa, 200ml červeného vína, 1KL rasce, 50ml oleja, 1PL cukru, 1 veľký zemiak, ½KL mletého čierneho korenia. Bábovková knedľa: 15 asi dva dni starých rožkov, 4 vajcia, hrsť petržlenovej vňate, štipka muškát. orieška, 200ml mlieka, soľ, mleté biele korenie

 

Ako na to: kačicu očistíme, osolíme, posypeme asi 1 rascou a necháme asi 30 minút postáť. Kačicu dáme do pekáča, prikryjeme (nepodlievame) a dáme piecť na tri hodiny pri 170 °C. Počas pečenia podlievame vypečeným tukom a šťavou. Pred dopečením kačicu odokryjeme a dopečieme pri teplote 190 °C, za častého polievania, do tmavohneda. Kapustu pokrájame, posolíme a necháme asi 30 minút postáť. Na oleji speníme na mesiačiky pokrájanú cibuľu, pridáme cukor, pomiešame a pridáme nasolenú kapustu. Premiešame, pridáme rascu, mleté čierne korenie a podlejeme vínom. Prikryté dusíme. Po 30 minútach pridáme trochu octu, premiešame a 10 minút podusíme. Bábovková knedľa: rožky nakrájame na malé kocky a zalejeme mliekom. Bielky a žĺtky osobitne vyšľaháme a opatrne vmiešame do rožkov spoločne s najemno nasekanou vňaťou, soľou a korením. Cesto dáme do bábovkovej formy (najlepšie silikónovej) a zabalíme fóliou a varíme asi 40 minút.

 


 

Kurča plnené hruškami

 

Potrebujeme: kurča, 100g slaniny, 3 stredne veľké hrušky, 3 natvrdo uvarené vajcia, 2 surové vajcia, 3PL dezertného vína, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, maslo, čierne pivo

 

Ako na to: hrušky ošúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Slaninu, uvarené vajcia a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno. Všetko zmiešame, okoreníme, osolíme, pridáme víno, surové vajcia a touto zmesou naplníme kurča, ktoré nakoniec zašijeme. Potom ho vložíme do pekáča, osolíme, podlejeme pivom, pridáme kúsok masla a pečieme domäkka.

 


 

Pečený bôčik s tvarohovou knedľou

 

Potrebujeme: 800g bravčového bôčika, 300g cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ, rasca, 800g kapusty, KL tuku, KL nadrobno pokrájanej cibule, ocot, cukor. Tvarohová knedľa: 500g tvarohu, 3 rožky, 1 vajce, 250g krupice, štipka soli, 2PL mlieka

 

Ako na to: bôčik necháme v celku, nasolíme a nakoreníme a votrieme cesnak. Na plech dáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu. Na 10 minút dáme do rozohriatej rúry na 200 °C a potom znížime teplotu na 80 °C a pečieme až sedem hodín. Na roztopený tuk vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu, cukor a pokrájanú kapustu. Osolíme, posypeme rascou a polejeme lyžicou octu. Pomiešame, prikryjeme a pomaly dusíme asi pol hodiny. Zásadne nepodlievame. Aby sa kapusta nepripálila, častejšie pomiešame a dusíme pomaly na miernom ohni. Dusená kapusta má byť krehká, bez šťavy, sladkokyslá, s príchuťou cibule a rasce. Tvarohová knedľa: rožky nakrájame a zmiešame s vajciami, tvarohom, krupicou a dochutíme. Namiesto tvarohu môžeme použiť ricottu. Pomocou fólie vytvarujeme knedle a varíme asi 25 minút.

 


 

Staročeská sviečkovica na smotane

 

Potrebujeme: 600g falošnej hovädzej sviečkovice, 100g údenej slaniny, 400g mrkvy, 200g zeleru, 100g petržlenu, 200g cibule, 2 citróny, 2PL horčice, 200ml červeného vína, 100g cukru, vetvička tymianu, 2PL bravčovej masti, 3PL octu, 3 bobkové listy, asi 10 guľôčok nového korenia a celého čierneho korenia, 200ml smotany, pohár brusníc

 

Ako na to: mäso omyjeme, prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme na bravčovej masti. Očistenú zeleninu nakrájame na menšie kocky, po chvíľke pridáme cibuľu a opekáme do zlatista. Pridáme cukor, necháme mierne skaramelizovať, pridáme horčicu, tymian, ošúpaný citrón, ocot a zalejeme červeným vínom a vodou. Vložíme mäso a dusíme asi 2,5 hodiny. V malom kastróliku dáme do vody variť korenie, pripravíme si z neho vývar, aby sme nemuseli korenie vyťahovať z omáčky, precedíme do nej iba tento vývar. Keď je mäso mäkké, vytiahneme ho na dosku a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom a zjemníme smotanou. Keď chceme omáčku ešte jemnejšiu, precedíme ju cez sitko. Podávame s karlovarskou knedľou.

 


 

Moravský vrabec

 

Potrebujeme: 600g bravčového pliecka, 300g cibule, 4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, 1PL silného paradajkového pretlaku, 200ml piva, 500g kyslej kapusty, 100g slaniny, 100g cibule, 1 väčší zemiak, ocot, cukor. Zemiaková knedľa: 1kg zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200g hrubej múky, 200g krupice, soľ

 

Ako na to: mäso nakrájame na väčšie, asi 50-gramové kúsky a dáme na plech. Pridáme na hrubo nakrájanú cibuľu a cesnak, osolíme, okoreníme, pridáme pretlak a premiešame. Zalejeme pivom a troškou vody a dáme piecť pod alobalom do vyhriatej rúry na 170 °C. Pečieme 1 aj štvrť hodiny, potom odokryjeme a pečieme ešte 10 minút na 190 °C. Kapustu prekrojíme, aby nemala dlhé rezance. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu (ak ju už neobsahuje). Podlejeme vodou tak, aby kapusta bola ponorená. Prikryjeme a varíme asi 30 minút. Kapustu zahustíme postrúhaným zemiakom a za stáleho miešania krátko povaríme. Podľa chuti osolíme, osladíme či okyslíme octom. Vychladnuté zemiaky zomelieme, zamiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, soľ a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na rovnomerné diely a tie vyvaľkáme na šišky, ktoré vložíme do vriacej osolenej vody a pomaly varíme. Po zavarení knedle opatrne nadvihneme, aby sa nepripálili na dno. Uvarené knedle vyberieme a nakrájame na plátky.

 


 

Marinovaná krkovička s nivou

 

Potrebujeme: 600g krkovičky, mletá paprika, čierne korenie, korenie na steaky, sójová omáčka, 100g nivy, olej

 

Ako na to: krkovičku nakrájame na plátky a naložíme do marinády z mletej papriky, korenia, korenia na steaky, sójovej omáčky a oleja, ideálne aspoň 12 hodín pred prípravou. Naložené mäso smažíme na panvici rozpálenej na najsilnejšom stupni sporáka. Medzitým nastrúhame na hrubom strúhadle nivu, ktorou hotové mäso na tanieri posypeme. Podávame so zemiakmi a zeleninovou prílohou.

 


 

Bravčové výpečky a chlpaté knedle

 

Potrebujeme: 500g bravčového pliecka, 3 menšie cibule, 4 strúčiky cesnaku, morská soľ, celá rasca, 100ml oleja (masti) Chlpaté knedle: 1000g zemiakov, 100g polohrubej múky, 100g jemnej strúhanky, mleté čierne korenie

 

Ako na to: mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy. Na panvici ohrejeme masť a prudko opečieme nakrájané kúsky mäsa. Opečené mäso vyberáme a premiestňujeme do pekáča. V pekáči mäso osolíme, okoreníme, pridáme výpek z panvice, ak je potrebné, podlejeme troškou vody. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, prikryjeme a pečieme najprv na 220 °C, podľa potreby znížime teplotu na 200 °C, asi 40 minút. Potom odkryjeme, pridáme prelisovaný cesnak, premiešame a pečieme už odkryté do mäkka. Knedle: zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, misu nakloníme, aby zemiaky stiekli z vody. Po pár minútach vodu odlejeme a škrob necháme. Pridáme trocha múky, trocha domácej strúhanky, miešame, dokladáme, kým nie je správna hustota cesta. Ak voda vrie, pre istotu urobíme v malom kastróliku s vriacou vodou skúšku správnosti: lyžicu namočíme do vody, naberieme cesto, vložíme do horúcej vody a zistíme, či zostalo celé, alebo sa rozvarilo. Ak áno, pokračujeme v zahusťovaní, kým cesto nezostane celé. Hustota cesta má byť asi ako na strapačky a ak sme správne strúhali na jemnom strúhadle, knedle budú naozaj chlpaté, lebo tenké rezančeky zemiakov budú sem-tam odstávať. Servírujeme s kapustou a mäsom.

 


 

Pečená krkovička

 

Potrebujeme: 1000g bravčovej krkovičky, 2 väčšie cibule, hlavička cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, mletá červená paprika, vetvička tymianu, pivo na podliatie

 

Ako na to: mäso opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme ho papierovou utierkou. Vykostíme ho a nakrájame na hrubšie rezne. Každý rezeň prešpikujeme cesnakom, osolíme a okoreníme. Pekáč vymastíme a naukladáme doň rezne. Cibuľu nakrájame nahrubo a posypeme ňou mäso. Poprášime mletou rascou a paprikou. Na vrch ešte pridáme lístočky tymianu. Podlejeme hrnčekom piva. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Pekáč s mäsom prikryjeme alobalom a vložíme do rozohriatej rúry. Asi po polhodine zmiernime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte hodinu. Potom mäso odokryjeme a dopekáme pol hodiny, kým nie je chrumkavé. Podľa potreby podlievame pivom. Podávame s dusenou sladkou kapustou a knedľou podľa vlastného výberu.

 


 

Plnené teľacie stehno s hrnčekovou knedľou

 

Potrebujeme: 600g teľacieho stehna, 4 veľké paradajky, 150g šunky v celku, 1 cibuľa, soľ, korenie, PL masla, 2 šalotky, PL hladkej múky, 1 stredne veľký chren, 150ml teľacieho základu – fondu, 300 ml mlieka, 150 ml sladkej smotany, 3PL bieleho vína, biele mleté korenie, muškátový oriešok, soľ Hrnčeková knedľa: 12 starých rožkov, 3 vajcia, štipka muškátového orieška, 1 bal. prášku do pečiva, 200ml mlieka, soľ, mleté biele korenie

 

Ako na to: mäso nakrájame na plátky, mierne naklepeme, naukladáme naň mesiačiky z dvoch paradajok a kúsky nakrájanej šunky. Zabalíme do roliek a dáme dusiť so zvyškom paradajok, troškou cibule a troškou vývaru asi hodinu. Na masle speníme nadrobno nakrájanú šalotku, zaprášime ju múkou, krátko opražíme, zalejeme studeným vývarom, mliekom, dobre rozšľaháme a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme nastrúhaný chren a mierne varíme asi 30 minút. Počas varenia občas zamiešame, aby sa omáčka nepripálila. Do uvarenej omáčky pridáme smotanu, víno a ešte krátko povaríme. Nakoniec omáčku precedíme cez husté cedidlo, dochutíme mletým bielym korením, muškátovým orieškom a soľou. Hrnčeková knedľa: rožky nakrájame na malé kocky a zalejeme mliekom. Bielky a žĺtky osobitne vyšľaháme a jemne vmiešame do rožkov spoločne s práškom do pečiva, soľou a korením. Cesto dáme do vymastených a vysypaných formičiek alebo hrnčekov a pečieme vo vodnom kúpeli 25 minút na 160 °C.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou Bravčové mäso na kyslých uhorkách Bravčový paprikový guláš