České bezmäsité jedlá a múčniky

Národné kuchyne » Česká kuchyňa » České bezmäsité jedlá a múčniky

 

 

Zemiaková baba trochu inak

 

Potrebujeme: 1500g zemiakov, 250g jačmenných krúp, 200g údenej slaninky, 4 strúčiky cesnaku, 3 cibule, 1 vajce, 200g syra eidam, mleté čierne korenie, majorán, soľ, vegeta

 

Ako na to: na oleji do zlatista opražíme cibuľu, cesnak a slaninku. Krúpy zalejeme vodou a sparíme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle. Všetko premiešame a vložíme do vymasteného plechu a navrch nasypeme strúhaný syr. Pečieme pomaly v rúre vyhriatej na 180 °C.

 


 

Tvarohové marhuľové gule

 

Potrebujeme: marhule, 250g tvarohu, 125g masla, nastrúhanú kôru z jedného citróna, 100g cukru, krupica, strúhanka

 

Ako na to: marhule rozpolíme a vykôstkujeme. Tvaroh vymiešame s maslom, pridáme citrónovú kôru a cukor. Cesto zahusťujeme postupným prisypávaním krupice a strúhanky v pomere 1:1. Husté cesto necháme niekoľko hodín odpočinúť v chlade. Z cesta vyformujeme valec s priemerom asi 5 cm, ktorý nakrájame na kolieska asi 1 cm hrubé. Z koliesok prstami vyformujeme placku, do ktorej zabalíme polovicu marhule a sformujeme do guľata. Ak sú marhule trochu kyslejšie, dáme dovnútra kúsok marcipánu. Gule varíme v osolenej vode, pokým nevyplávajú na povrch. Uvarené prelejeme maslom. Môžeme ich posypať tvarohom s cukrom alebo inou posýpkou.

 


 

Žemľová knedľa so šunkou

 

Potrebujeme: 2-3 rožky alebo 3-4 žemle, maslo, šunka, petržlenová vňať, 1 cibuľa, strúhanka, 2 vajcia, sušená bazalka, majorán, červená sladká paprika, 2 strúčiky cesnaku

 

Ako na to: cibuľu opražíme na masle, pridáme nakrájanú šunku a ešte spolu krátko popražíme. Na pokrájané staršie žemle alebo rožky vylejeme teplú zmes, koreniny, soľ, posekanú vňať a dve vajíčka. Všetko premiešame a necháme chvíľku postáť. Zmes jemne zahustíme strúhankou. Takúto zmes rozdelíme na dva bochníky a na fólii vytvarujeme knedle. Urobíme z nich „salónky”, konce poriadne zviažeme niťou a opatrne ich popicháme ostrým nožom a dáme do vriacej osolenej vody. Môžeme do nej roztlačiť dva strúčiky cesnaku. Knedle povaríme a nezabudneme otáčať. Po uvarení ich rozbalíme a potrieme maslom.

 

 


 

Smažené hubové šišky

 

Potrebujeme: 600g čerstvých húb, 100g hladkej múky, 100g masla, 200ml mlieka, 200ml zeleninového vývaru, 2PL masti, KL rasce, 2 vajcia, 2 prelisované strúčiky cesnaku, cibuľa, štipka tymianu, hladká múka, strúhanka, olej, soľ

 

Ako na to: na masti osmažíme nakrájanú cibuľu s prelisovaným cesnakom. Pridáme huby, ktoré urestujeme, dochutíme soľou, rascou a tymianom a dusíme, kým sa voda neodparí. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju vývarom a mliekom, uvaríme hustú kašu, ktorú premiešame s vychladnutými hubami. Z vychladnutej zmesi tvarujeme šištičky, ktoré obalíme v hladkej múke, v osolených vajciach a strúhanke. Na oleji usmažíme dozlatista.

 


 

Studená mliečna ryža s černicami

 

Potrebujeme: 1L mlieka, 120g guľatozrnnej ryže, 2-3PL cukru, štipka soli, 400g černíc, 250ml smotany na šľahanie

 

Ako na to: mlieko uvedieme do varu, pridáme ryžu a pri úplne miernej teplote necháme variť, až kým je ryža mäkká. Vmiešame cukor a soľ. Necháme vychladnúť. Černice umyjeme a položíme na papierovú utierku, aby oschli. Ušľaháme hustú šľahačku a zľahka ju vmiešame do ryže. Ryžovú hmotu naplníme do foriem, necháme niekoľko minút stáť a potom vyklopíme. Ozdobíme černicami, zvyšné podávame zvlášť.

 


 

Šípková omáčka

 

Potrebujeme: 2PL masti, 2PL hladkej múky, 2 hrnčeky mäsového vývaru, šálka červeného vína, 8PL šípkovej zaváraniny, klinček, kúsok celej škorice, trochu citrónovej šťavy

 

Ako na to: v hrnci rozpustíme masť. K masti za stáleho miešania prisypeme múku a urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mäsovým vývarom. Pridáme víno, šípkovú zaváraninu, klinček, škoricu, citrónovú kôru a štipku soli. Za stáleho miešania varíme šípkovú omáčku asi pol hodiny. Podľa chuti pokvapkáme omáčku citrónovou šťavou.

 


 

Šumavská hrianka s praženicou

 

Potrebujeme: strúčik cesnaku, 2 krajce chleba, PL kečupu, kúsok masla, soľ, 2 plátky syra, 2 vajcia

 

Ako na to: pripravíme si dva krajce chleba. Rozohrejeme panvicu, pridáme na ňu kúsok masla, potom pridáme dve vajcia, osolíme a miešame. Chlieb vložíme do hriankovača, hotové hrianky osolíme a potrieme cesnakom. Na hrianky dáme praženicu, navrch priložíme dva plátky syra a potrieme kečupom.

 


 

Zemlbába

 

Potrebujeme: 100g práškového cukru, 50g hrozienok, 750g jabĺk, 100g masla, 0,5L mlieka, mletá škorica

 

Ako na to: pekáčik vyložíme papierom na pečenie. Polovicu práškového cukru rozpustíme v mlieku s rozhabarkovanými vajciami. Jablká ošúpeme, nastrúhame, premiešame s druhou polovicou cukru, škoricou a hrozienkami. Plátky sendviča namočíme v mlieku a dáme na dno pekáča. Sendvič pokvapkáme roztopeným maslom a na to dáme vrstvu jabĺk. Poslednú vrstvu tvorí sendvič namočený v mlieku a pokvapkaný rozpusteným maslom. Zvyšným mliekom prelejeme hornú vrstvu a upečieme v rúre.

 


 

Jahodovo-rebarborové želé

 

Potrebujeme: 300g rebarbory, 2PL vanilkového cukru, 3PL jablčného muštu, 0,5kg jahôd, 4 lístky mäty, 2PL kukuričného škrobu, 150ml šľahačkovej smotany, 4PL cukru do šľahačky, 2PL bieleho jogurtu, 2PL cukru do rebarbory

 

Ako na to: rebarboru nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, pridáme vanilkový cukor, 2PL cukru, jablčný mušt, 150ml vody a podusíme. Polovicu nakrájaných jahôd rozmixujeme a prepasírujeme cez sito a pridáme do hrnca s rebarborou. Škrob rozmiešame v 6PL vody, pridáme k ovociu a povaríme 5 minút. Do hrnca pridáme nakrájané jahody a premiešame, rozdelíme do misiek a ozdobíme šľahačkou s cukrom zmiešanou s jogurtom, jahodou a mätou.

 


 

Jahodové knedličky z kysnutého cesta

 

Potrebujeme: 300g hrubej múky, ½ kocky droždia, necelý hrnček vlažného mlieka, 2PL cukru, 2PL roztopeného masla, 1 žĺtok, čerstvé jahody

 

Ako na to: droždie zasypeme cukrom a zalejeme časťou mlieka a necháme nakysnúť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame žĺtok. Do múky dáme štipku soli a postupne zamiešame kvások, mlieko so žĺtkom a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme v teple vykysnúť. Po vykysnutí vyvaľkáme valček a odkrajujeme kúsky, do ktorých balíme jahody alebo iné obľúbené ovocie. Dáme variť do vriacej vody asi na 5 a viac minút podľa veľkosti knedličiek, občas premiešame. Knedličky potom vyberieme dierkovanou naberačkou a poprepichujeme ich, aby unikla para. Podávame najlepšie s tvarohom, cukrom a poliate rozpusteným maslom.

 


 

Slivkové knedle s tvarohom

 

Potrebujeme: 0,5kg polohrubej múky, 200g masla, 0,5L mlieka, 3 žĺtky, 1kg sliviek, 100g mletého cukru, 150g tvarohu, soľ

 

Ako na to: do vriaceho osoleného mlieka s polovicou masla postupne nasypeme za stáleho miešania múku, hrniec odstavíme a do vychladnutej hmoty vmiešame postupne žĺtky. Na doske vkladáme do kúskov cesta slivky a tvarujeme knedle. Knedle varíme asi 8 minút. Po uvarení vyberieme, necháme odkvapkať a na tanieri posypeme cukrom, nastrúhaným tvarohom a polievame rozpusteným maslom.

 


 

Karfiolový koláč z krehkého cesta

 

Potrebujeme: lístkové cesto, stredne veľký karfiol, 3 vajcia, 250ml kyslej smotany, soľ, čierne korenie, tymian, petržlenová vňať, PL horčice, štipka muškátového kvetu, strúhaný tvrdý syr

 

Ako na to: koláčovú formu vyložíme natenko vyvaľkaným cestom, pridáme na ružičky rozobratý a vopred v slanej vode povarený karfiol, ktorý sme preliali studenou vodou. Karfiol posypeme nasekanými bylinkami a nastrúhaným tvrdým syrom. Pripravíme krém, ktorým budeme koláč pred pečením zalievať. Kyslú smotanu rozšľaháme s vajciami, osolíme, okoreníme, ochutíme muškátovým kvetom a PL horčice. Takto pripravený koláč vložíme do horúcej rúry a pri teplote 180 °C upečieme.

 


 

Chutné koláčiky s posýpkou

 

Potrebujeme: Posýpka: hrnček práškového cukru, hrnček hrubej múky, 250g rastlinného tuku. Náplň 1: hrnček mletých vlašských orechov. Náplň 2: hrnček mletého maku. Náplň 3: téglik marhuľovej marmelády. Cesto: vajce, soľ, PL cukru, 250g rastlinného tuku, 50g droždia, 0,5kg polohrubej múky, 8PL mlieka

 

Ako na to: na dosku nasypeme polohrubú múku, pridáme vajce, droždie, soľ, trochu mlieka, cukor a zmäknutý tuk. Spracujeme cesto a tvoríme malé koláčiky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Koláčiky plníme orechovou, makovou a lekvárovou plnkou a posypeme ich posýpkou. Potom ich upečieme v mierne vyhriatej rúre.

 


 

Babičkin mriežkový koláč

 

Potrebujeme: 300g polohrubej múky, 200g masla, 2 žĺtky, 80g cukru, štvrť prášku do pečiva, pol vanilkového cukru, citrónová kôra, černicová marmeláda, jadrá vlašských orechov, tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

 

Ako na to: z preosiatej múky, masla, cukru, žĺtkov, kypriaceho prášku, vanilkového cukru a citrónovej kôry vypracujeme mäkké cesto, ktoré necháme asi 30 minút v chlade odpočinúť. Potom dve tretiny cesta vtlačíme do koláčovej formy s priemerom asi 30 cm, vopred vymastenej tukom a vysypanej hrubou múkou. Celý povrch potrieme marmeládou. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme úzke prúžky a vyskladáme z nich na pripravenom koláči mriežku. Medzery v mriežke vyplníme polovičkami jadier vlašských orechov. Formu s cestom vložíme do stredne vyhriatej rúry a zvoľna upečieme dozlatista.

 


 

Šišky z majonézy

 

Potrebujeme: 100ml rumu, soľ, štipka kryštálového cukru, 100g majonézy, 250ml mlieka, 3 žĺtky, 50g droždia, 0,5kg hladkej múky

 

Ako na to: do múky pridáme žĺtky, štipku soli, majonézu a droždie vykysnuté s mliekom a štipkou cukru. Vymiesime hladké jemné cesto, v priebehu miešania prilievame rum, aby bolo cesto vláčne, nesmie byť tuhé. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Lyžicou naberáme kôpky, prstami ich jemne roztiahneme a smažíme vo vrstve oleja dozlatista. Šišky kladieme na papierové obrúsky, aby sme odsali tuk. Natierame džemom a navrch dáme kopček kyslej smotany zmiešanej s cukrom.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Bezlepkové langoše Zemiakové lokše Kuskus so zeleninou