Zemiakové a iné jedlá po slovensky

Národné kuchyne » Slovenská kuchyňa » Zemiakové a iné jedlá po slovensky

 

 

Spišské zemiaky

 

Potrebujeme: zemiaky, rasca, soľ, masť alebo olej, žemle alebo rožky, mlieko, vajcia, cesnak, nakrájaná petržlenová vňať, smotana (kyslá alebo sladká), strúhanka

 

Ako na to: olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky, rozložíme na vymastený plech, posolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku. Tú získame tak, že v mlieku namočené žemle vytlačíme, rozmiešame so žĺtkami, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, petržlenovú vňať a nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov. Na plnku uložíme ďalšiu vrstvu zemiakových plátkov, posolíme a necháme v horúcej rúre piecť. Po chvíli zalejeme smotanou rozšľahanou s vajcom a povrch posypeme strúhankou. Zapečieme v rúre do červena, podávame s ľubovoľným zeleninovým šalátom.

 

 

Zemiaky s tvarohom

 

Potrebujeme: zemiaky, tvaroh, soľ, drvená rasca, slanina alebo cibuľka na opraženie

 

Ako na to: zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme v slanej vode domäkka, spolu s rascou. Zlejeme vodu a do zemiakov pridáme tvaroh. Osolíme a polievame opraženou slaninou alebo cibuľkou. Výborné sú s kyslým alebo so sladkým mliekom.

 

 

Zemiaky na kyslo

 

Potrebujeme: 600g zemiakov, 40g masti, 50g hladkej múky, mlieko, voda, soľ, bobkový list, ocot, 250ml kyslej smotany, PL kôpru

 

Ako na to: menšie zemiaky uvaríme v šupe a pokrájame na kolieska. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju mliekom a vodou, povaríme, pridáme pokrájané zemiaky, bobkový list, soľ a povaríme. Dochutíme octom, kyslou smotanou a kôprom. Ako prílohu podávame vajcové krokety a chlieb.

 

 

Sedliacke zemiaky

 

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 40g masti, 40g údenej slaniny, 2 cibule, 200g klobásy, 0,5kg kelu, soľ, rasca, 200ml mlieka, 10ml smotany, 2 vajcia, mleté čierne korenie

 

Ako na to: zemiaky umyjeme, uvaríme v šupe, ošúpeme a pokrájame na kolieska. Na rozohriatej masti rozškvaríme nadrobno pokrájanú údenú slaninu, pridáme posekanú cibuľu, ktorú speníme. Potom vložíme ošúpanú klobásu pokrájanú na kolieska a podusíme. Očistíme kel, uvaríme ho v osolenej vode, necháme ho odkvapkať a pokrájame na rezance, pridáme ho ku klobáse, premiešame, okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a znovu premiešame. Ohňovzdornú misu vymastíme a vysypeme strúhankou, vložíme do nej polovicu pokrájaných zemiakov, osolíme, na ne dáme udusenú klobásu s kelom a zakryjeme druhou polovicou zemiakov, ktoré osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Vajcia rozmiešame v mlieku a smotane, nalejeme na zemiaky a vo vyhriatej rúre zapečieme.

 

 

Šošovicový prívarok

 

Potrebujeme: 200–250g šošovice, 2 bobkové listy, 2 zemiaky, trochu soli, 2–3PL oleja na zápražku, 2–3PL hladkej múky na zápražku, 300ml mlieka alebo 100–200ml kyslej smotany, ocot podľa chuti

 

Ako na to: šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou, v ktorej bola namočená, pridáme bobkový list (nesolíme, aby sa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme na miernom ohni domäkka, asi 15-20 minút. Očistíme zemiaky, pokrájame ich na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Z oleja a múky spravíme zápražku, odstavíme, môžeme do nej pridať mlieko alebo smotanu a poriadne premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Potom ju pridáme k šošovici, rozmiešame, osolíme a varíme 5-10 minút. Potom pridáme uvarené zemiaky a ak treba, ešte dolejeme mliekom a okyslíme octom. Šošovicový prívarok podávame s údeným vareným mäsom, párkom alebo volským okom a chlebom.

 

 

Plnená kapusta

 

Potrebujeme: hlávka kapusty, 0,5kg bravčového mäsa, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 100ml oleja, veľký paradajkový pretlak, vajce, 0,5kg ryže, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

 

Ako na to: v slanej vode s troškou oleja obvaríme kapustnú hlávku, z ktorej postupne odoberáme listy. Listy necháme vychladnúť, medzitým si pripravíme plnku. Plnka: ryžu preberieme, umyjeme a zalejeme 1L vriacej vody, necháme asi pol hodiny odstáť a precedíme cez sito. Na oleji opražíme posekanú cibuľu a cesnak, pridáme mletú červenú papriku a zamiešame. Do väčšej misy vysypeme scedenú ryžu, pridáme mleté mäso, vajíčko, paradajkový pretlak, opraženú cibuľu s cesnakom. Podľa chuti osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Všetko to spolu vymiešame do masy. Kapustné lístky plníme pripravenou plnkou a tvarujeme z nich lieviky. Vkladáme postupne do hrnca, zalejeme vodou a navrch môžeme dať paradajkový pretlak. Varíme asi 45 minút na miernom ohni. Podávame s chlebom, bielym koláčom alebo so zemiakmi.

 

 

Šúľance s makom, orechmi, zmrzlinou, šľahačkou a čokoládou

 

Potrebujeme: 1600g zemiakov, uvarených v šupke, olúpaných a vychladnutých, 2 vajcia, 420g hrubej múky, 200g krupice, 100g kryštálového cukru, 4g soli, 200g maku, 200g orechov, 250g práškového cukru, 250g masla, 50g zmrzliny, šľahačka podľa potreby, čokoláda podľa potreby

 

Ako na to: zemiaky zomelieme, zmiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, cukor, soľ, vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na hrubý, asi 1,5cm plat, z ktorého nakrájame približne 1,5 cm pásy, z nich nakrájame 0,5 cm hrubé rezance, ktoré vyšúľame na šúľance podlhovastého alebo oválneho tvaru. Šúľance vysypeme do osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame. Uvarené šúľance scedíme, necháme odkvapkať. Mak a orechy premiešame s práškovým cukrom, polovicu porcie posypeme makom, druhú polovicu orechmi, polejeme maslom, ozdobíme kopčekom zmrzliny, šľahačkou a čokoládou.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Domáca pizza Rozmarínové zemiaky s bryndzou Volské oko v touste