Slovenské polievky

Národné kuchyne » Slovenská kuchyňa » Slovenské polievky

 

 

Bryndzová polievka

 

Potrebujeme: 100g bryndze, 20g masla, trochu mletej červenej papriky, 250ml kyslého mlieka, 125ml vody z uvarených ošúpaných zemiakov, tenké rezance, soľ, kôpor

 

Ako na to: bryndzu, maslo, mletú červenú papriku a mlieko premiešame a zalejeme vodou z uvarených zemiakov. Chvíľu spolu povaríme. Medzitým uvaríme tenké rezance, ktoré pridáme do polievky. Nakoniec podľa chuti dosolíme a ozdobíme posekaným kôprom.

 


 

Kapustnica

 

Potrebujeme: 250g čerstvého (alebo údeného) bravčového mäsa, 200g údenej klobásy, 400g kyslej kapusty, 10g sušených húb, 250g zemiakov, cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, bobkový list, 30g masti, 30g hladkej múky, rasca, po 5 zrniek bieleho a čierneho korenia, majorán, soľ

 

Ako na to: umyté mäso a sušené huby dáme variť. Mäkké mäso vyberieme, polievku zahustíme bledou zápražkou pripravenou z masti a múky, pridáme údenú klobásu a varíme asi 20 minút. Mäso a klobásu nakrájame a vložíme naspäť do polievky. Uvarené zemiaky uložíme na taniere a zalejeme horúcou kapustnicou. Podávame s čerstvým chlebom.

 


 

Hubová polievka

 

Potrebujeme: 2 väčšie hrste sušených húb alebo 400g čerstvých tuhších húb, 4 zemiaky, 1L vody, 300ml kyslej smotany, väčšia cibuľa, maslo, soľ, rasca

 

Ako na to: huby a cibuľu nakrájame a spoločne s rascou osmažíme v hrnci na masle. Všetko zalejeme horúcou vodou. Pridáme dopredu uvarené a na kocky nakrájané zemiaky. Všetko zalejeme kyslou smotanou a zahustíme maslovou zápražkou. Na záver hubovú polievku dochutíme.

 


 

Fazuľová gulášová polievka

 

Potrebujeme: 250g fazule, 250g kabanosu, stredne veľká cibuľa, PL bravčovej masti, PL hladkej múky, PL sladkej papriky, 2-3PL paradajkového pretlaku, soľ, čili korenie

 

Ako na to: k variacej sa fazuli pridáme ku koncu varenia na krúžky pokrájaný kabanos a na miernom ohni uvaríme spolu domäkka. Z drobno pokrájanej cibule, bravčovej masti, hladkej múky a sladkej papriky pripravíme zápražku, ktorú pridáme k fazuli s klobásou a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec pridáme paradajkový pretlak, osolíme a prípadne podľa chuti pridáme aj štipku čili korenia. Podávame s chlebom.

 


 

Fazuľová polievka s krúpami a pľúckami

 

Potrebujeme: 150g fazule, 20g krúp, 30g masti, 30g cibule, 150g pľúcok, 20g hladkej múky, 200g zemiakov, voda, soľ, čierne korenie, červená paprika

 

Ako na to: fazuľu varíme v tej vode, v ktorej bola namočená a pred dovarením k nej pridáme umyté krúpy. Na tuku speníme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme červenú papriku, pomleté pľúcka, opražíme, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme. Po udusení zaprášime múkou, zalejeme vodou, prilejeme k uvarenej fazuli a ešte spolu povaríme.

 

 


 

Hrachová polievka s mäsom

 

Potrebujeme: 200g hrachu, 200g baranieho mäsa s kosťou, cibuľa, 2 rajčiaky, 2 mrkvy, čerstvý kôpor, bobkový list, 2 zrnká čierneho korenia, soľ

 

Ako na to: hrach uvaríme do polomäkka a scedíme. Mäso posekáme a spolu s kosťou varíme na miernom ohni. Keď mäso začne mäknúť, pridáme k nemu nadrobno pokrájanú cibuľu, pokrájané rajčiaky, na kocky pokrájanú mrkvu a predvarený hrach. Okoreníme bobkovým listom, čiernym korením a zväzkom čerstvého kôpru. Uvaríme domäkka a podľa chuti osolíme.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Syrová polievka so slaninou Cibuľová polievka Cícerovo-paradajková polievka