Netradičné domáce polievky
Polievky » Netradičné domáce polievky
Brokolicovo - ovsená polievka
Potrebujeme: polovica brokolice, mrkva, cibuľa, 2 zemiaky, hrsť ovsených vločiek, kl karí, kl drvenej rasce, zeleninový vývar, kúsok masla, soľ, petržlenovú vňať
Ako na to: nadrobno nakrájanú cibuľu dáme smažiť na maslo, potom pridáme brokolicu nakrájanú na kúsky, mrkvu nakrájanú na kolieska, ovsené vločky premiešame a všetko osmažíme. Potom zalejeme zeleninovým vývarom, do ktorého prihodíme rascu, zemiaky nakrájané na kocky, karí, osolíme a varíme kým nie sú zemiaky uvarené. Do hotovej polievky pridáme petržlenovú vňať.
Krémová polievka zo žltého hrachu s klobásou
Potrebujeme: 250g žltého hrachu, 100g anglickej slaniny, 150g tenkej údenej klobásy, cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 2 bobkové listy, PL mletej papriky, 2PL oleja, 200ml smotany, PL horčice, soľ, čierne korenie, ocot
Ako na to: anglickú slaninu nakrájanú na rezance opečieme do chrumkava na troške oleja. Cibuľu najemno nasekáme, pridáme ju k slanine, potom všetko osolíme a dusíme domäkka. Pridáme horčicu, ktorú spolu s cibuľou podusíme. Prisypeme vopred namočený žltý hrach a zalejeme ho vodou. Ochutíme roztlačeným cesnakom a varíme. Približne o hodinu sa žltý hrach rozvarí. Povrch polievky potom rozprášime mletou paprikou. PL škrobu rozmiešame vo vode a touto zmesou polievku zahustíme. Aby bol krém hutnejší pridáme smotanu a všetko rozmixujeme v mixéri. Osolíme, okoreníme, ochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a nakoniec do polievky zavaríme klobásu nakrájanú na kolieska. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Marhuľová polievka
Potrebujeme: 400g marhulí, 1L vody, citrón, 30g škrobovej múčky, 250ml bieleho vína, vanilkový cukor
Ako na to: marhule vhodíme na chvíľu do vriacej vody a potom olúpeme. Vykôstkujeme ich, nakrájame na menšie kúsky a pokvapkáme citrónom. Medzitým zvaríme vodu so škrobom a cukrom a vmiešame do nej vychladené biele víno. Pridáme marhule a ochutíme vanilkovým cukrom.
Krémová polievka z paradajok a kukurice
Potrebujeme: 600g paradajok, paradajkový pretlak, konzerva kukurice, 2PL olivového oleja, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, bazalka, téglik kyslej smotany
Ako na to: na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a feferónku, pridáme nasekaný cesnak, necháme krátko speniť, vmiešame sparené, olúpané a pokrájané paradajky a podusíme asi 4 minúty. Vmiešame pretlak, kukuricu, zalejeme asi 0,5 l vody, osolíme, okoreníme a zvoľna povaríme asi 5 minút. Môžeme prisladiť kl cukru. Nakoniec vmiešame najemno nasekanú bazalku. Môžeme podávať s kyslou smotanou.
Kalerábová polievka s paradajkami
Potrebujeme: 2 kaleráby, 10g masla, 5 paradajok, 2 vajcia, polovica póru, korenie, 50g eidamu
Ako na to: v hrnci rozohrejeme maslo a speníme na ňom olúpané a nahrubo nastrúhané kaleráby. Zalejeme 1L vody, privedieme k varu a varíme 10 minút. Do polievky pridáme na kolieska nakrájané paradajky a pór, soľ a korenie a varíme ešte 20 minút. Potom polievku stiahneme z platničky a zašľaháme do nej vajcia. Podávame ju posypanú nastrúhaným syrom.
Kvasnicová polievka s pórom
Potrebujeme: kocka droždia, pór, menšia cibuľa, 1,5L zeleninového bujónu, PL masla, PL hladkej múky, soľ, čierne korenie
Ako na to: na masle speníme cibuľu, pridáme droždie, osmažíme dozlatista a zalejeme bujónom. Polievku potom zahustíme svetlou zápražkou z masla a múky a povaríme asi 15 minút. Pór nakrájame a pridáme do vriacej polievky. Dochutíme soľou a korením a podávame s osmaženou žemľou.
Polievka z bravčových rebier so šampiňónmi
Potrebujeme: 300g bravčových rebier, 100 - 200g šampiňónov, 100g mrky, 60g koreňa petržlenu, 60g zeleru, 100g póru, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, bobkový list, zrnko nového korenia, 5 zrniek celého čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ, KL vegety, zelená petržlenová vňať, 50 g masla na zápražku, 50 g hladkej múky na zápražku
Ako na to: bravčové rebierka (kosti a trochu mäsa) dáme do studenej vody, pridáme soľ, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie a varíme, až kým mäso na kostiach takmer zmäkne. Medzitým si očistíme zeleninu a šampiňóny. Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, šampiňóny nakrájame na plátky, pór na kolieska. Strúčiky cesnaku necháme vcelku. Keď je mäso na kostiach mäkké, vyberieme všetky kosti z polievky a polievku môžeme precediť, ak v nej nechceme mať celé korenie a prípadne aj zvyšky kostí. Vývar uvedieme znovu do varu, pridáme nakrájanú zeleninu, cesnak a šampiňóny a varíme asi 15 minút. Medzitým oberieme mäso z kostí, nakrájame ho na menšie kúsky a vrátime ho do polievky. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme doň hladkú múku a urobíme stredne tmavú zápražku. Tú rozmiešame vo vlažnej vode, prilejeme do polievky a necháme chvíľu prevariť. Nakoniec už len dokoreníme.
Cesnaková polievka s mäsom
Potrebujeme: 600g hovädzieho mäsa, soľ, 2 mrkvy, pór, menší zeler, 2-3 stručiky cesnaku, 2PL masla, čierne korenie
Ako na to: mäso umyjeme, osušíme a vložíme do 1,25L vriacej osolenej vody. Na miernom ohni varíme asi hodinu. Počas varenia niekoľkokrát pozbierame z povrchu vzniknutú penu. Zeleninu očistíme, umyjeme, polovicu nahrubo nakrájame a zhruba po 15 minútach pridáme k mäsu. Zvyšok nakrájame na kocky, pór na prúžky, cesnak na plátky. Polievku scedíme, mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Na masle podusíme cesnak a zeleninu, zalejeme polievkou a varíme 5 minút. Mäso vykostíme, zbavíme tuku, nakrájame nadrobno a vložíme do polievky. Dochutíme soľou a korením.
Letná kuracia polievka s kukuricou
Potrebujeme: 2 kúsky kuracích pŕs, 2PL oleja, červená paprika, 3 lahôdkové cibuľky s vňaťou, strúčik cesnaku, 1L kuracieho vývaru (z kocky), 200g kukuričných zŕn, 2KL sladkej čili omáčky, 2 paradajky, 2KL škrobovej múčky, soľ, čierne korenie, zelená petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu
Ako na to: najskôr si pripravíme kurací vývar - stačí z kocky. Paradajky narežeme do kríža, sparíme horúcou vodou, olúpeme a nakrájame na kocky. Z papriky odstránime jadrovník, opláchneme ju a nakrájame na kocky. Lahôdkovú cibuľku tiež očistíme, opláchneme a nakrájame na kolieska. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Kuracie prsia nakrájame na kocky a na rozpálenom oleji ich zo všetkých strán osmažíme. Pridáme nakrájanú cibuľku, papriku, prelisovaný cesnak a spolu restujeme asi 3 minúty. Nakoniec pridáme kukuričné zrná, paradajky, čili omáčku, škrobovú múčku rozmiešanú v troche studenej vody, premiešame a varíme na miernom ohni asi 5 minút. Hotovú polievku ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Tekvicová polievka so škoricou a jablkami
Potrebujeme: 1kg tekvice, 50g cukru, 250g smotany, 50g masla, 100g olivového oleja, 200g jabĺk, škorica, soľ, tymian, citrónová šťava
Ako na to: tekvicu vydlabeme, olúpeme, nakrájame na kocky, posypeme cukrom, zľahka osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme pár vetvičiek tymianu a pečieme v rúre domäkka. Potom odstránime tymian, tekvicu rozmixujeme, pridáme smotanu, dochutíme citrónovou šťavou a cukrom a dáme vychladiť. Jablká očistíme, nakrájame na kocky a urestujeme na masle, posypeme trochou cukru a necháme skaramelizovať. Do studenej polievky dáme jablkový karamel a poprášime ju mletou škoricou.
Gaštanová polievka
Potrebujeme: 250g jedlých gaštanov, 200ml sladkej smotany, muškátový oriešok, muškátový kvet, mletý zázvor, vývar z kocky bujónu (zeleninový alebo mäsový)
Ako na to: gaštany olúpeme tak, že ich na plochej strane narežeme a vhodíme do hrnca s vriacou osolenou vodou, necháme 5 minút stáť, postupne ich vyberáme a šupky sťahujeme. Olúpané gaštany hádžeme do hrnca s čistou vodou a necháme ich variť asi 15 minút domäkka. Scedíme vodu, gaštany rozmixujeme a pyré preložíme do polievkového hrnca. Potom ho zalejeme 0,5L vody, smotanou, okoreníme štipkou strúhaného muškátového orieška, štvrtinou KL muškátového kvetu, polovicou kl mletého zázvoru, osolíme, vmiešame vývar a 2 minúty povaríme. Polievku servírujeme s opečenými kockami žemle.
Polievka z diviny
Potrebujeme: 300g mäsa z diviny, 2L vody, 3 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 100g koreňovej zeleniny, 100g zemiakov, 150 g čerstvých húb, 40 g masti, 40 g údeného syra
Ako na to: cesnak olúpeme a podobne ako mäso uvaríme domäkka. Koreňovú zeleninu a zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a pridáme do polievky. Huby očistíme, pokrájame na tenké plátky opražíme na masti, dáme do polievky a všetko spolu dovaríme. Do hotovej polievky zamiešame postrúhaný údený syr. Namiesto postrúhaného syra môžeme do polievky postrúhať krajec čierneho chleba.
Držková polievka z hlivy ustricovej
Potrebujeme: 250g hlivy ustricovej, 2 väčšie cibule, 2 kocky bujónu, 4-6 strúčikov cesnaku, mletá sladká paprika, majorán, čierne korenie, soľ, múka na zahustenie
Ako na to: na rozohriatom oleji opražíme dozlatista najemno nakrájanú cibuľu a pridáme na prúžky nakrájanú hlivu ustricovú. Po chvíle zasypeme paprikou a hneď zalejeme asi 1,5L vody, aby sa paprika nepripálila. Do polievky ďalej pridáme 2 kocky bujónu, na plátky nakrájaný cesnak, korenie a necháme asi 20 minút na miernom ohni variť. Potom rozmiešame 1-2PL hladkej múky v asi 250ml studenej vody, vlejeme do vriacej polievky a ešte asi 5 minút povaríme.
Obľúbené recepty:
Cícerovo-paradajková polievka Boršč Vianočná pôstna kapustnica