Tradičné domáce polievky

Polievky » Tradičné domáce polievky

 

 

Hovädzí vývar

Potrebujeme: 0,5kg kvalitného hovädzieho mäsa, špikovú kosť, cibuľu, 100g zeleru, 100g mrkvy, 100g petržlenu, niekoľko zrniek čierneho korenia a nového korenia, soľ

Ako na to: hovädzie mäso opláchneme, naklepeme a rozkrájame na väčšie kúsky. Vložíme ho do hrnca s 2L studenej vody a privedieme k varu. Pridáme korenie a nakrájanú zeleninu a prikryjeme pokrievkou tak, aby mala polievka štrbinu na dýchanie. Všetko necháme najmenej 2,5 hodiny variť miernym varom. Počas varenia strážime vývar, aby zostal čistý a zbierame vznikajúcu penu lyžicou. Vývar scedíme cez čo najhustejšie sitko. Takto pripravený vývar môžeme podávať samotný alebo s nakrájaným uvareným mäsom a zeleninou, s pečeňovými knedličkami či rezancami.

 

 

Paradajková polievka

Potrebujeme: 2 konzervy olúpaných paradajok, 1-2 kocky zeleninového bujónu, 4 strúčiky cesnaku, cibuľa, olej, bazalka, soľ, korenie

Ako na to: cibuľu olúpeme, nasekáme a osmažíme na troške oleja. Potom pridáme olúpané paradajky aj so šťavou, premiešame, pridáme olúpaný cesnak a všetko po chvíli zalejeme 1,5L vody. Pridáme kocku bujónu a všetko 20 minút povaríme, v polovici varenia pridáme bazalku podľa chuti. Na konci polievku rozmixujeme, osolíme a okoreníme podľa chuti, necháme prejsť varom a podávame. Rajčinová polievka najlepšie chutí s nastrúhaným syrom a prípadne s kopčekom kyslej smotany. Tip: polievku môžeme urobiť aj z čerstvých olúpaných rajčín alebo rajčinového pretlaku.

 

 

Rýchla zeleninová polievka

Potrebujeme: 600g zeleniny (mrkva, zeler, karfiol, petržlen, pór, zemiak, prípadne aj kel, hrášok, kaleráb), PL zelenej petržlenovej vňate, PL kôpru, 3PL masla, 3PL múky, čierne korenie, soľ

Ako na to: mrkvu, zeler a petržlen očistíme a nastrúhame. Karfiol rozoberieme na malé ružičky, zemiak olúpeme a nakrájame na kocky. Ak pridáme aj inú zeleninu, tak kaleráb postrúhame a kel nakrájame nadrobno. Všetku zeleninu zalejeme približne 2L vriacej vody alebo vývaru a uvaríme ju. Pred koncom varenia pridáme zápražku z masla a múky, osolíme, okoreníme, pridáme kôpor a petržlenovú vňať a necháme ešte chvíľočku povariť.

 

 

Hrášková polievka

Potrebujeme: 800g hrášku, 3 kocky zeleninového vývaru, 2 cibule, 0,5L smotany, čierne korenie, soľ, olej

Ako na to: cibuľu nakrájame a osmažíme na troške oleja. Potom prilejeme necelé 3 litre vody, osolíme, okoreníme čiernym korením a dáme na 10 minút variť s kockami zeleninového vývaru. Potom prisypeme hrášok a varíme ďalších 10 minút. Potom polievku rozmixujeme, vlejeme do nej smotanu a necháme ju prejsť varom. Hrášková polievka sa podáva s osmaženými žemličkami a kyslou smotanou.

 

 

Cibuľová polievka

Potrebujeme: 3 veľké cibule, 60g masla, 250ml čierneho piva, 0,5L vývaru (alebo 1-2 PL vegety rozmiešanej v horúcej vode), 100g nivy, štipka tymianu, soľ, čierne korenie

Ako na to: na masle opražíme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu do zlatohneda. Zalejeme ju vývarom a varíme asi 20 minút. Prilejeme čierne pivo, pridáme nastrúhanú nivu, tymian a ešte necháme prevariť, až kým sa syr úplne rozpustí. Pred podávaním dochutíme korením a soľou.

 

 

Krémová špenátová polievka

Potrebujeme: 0,5kg špenátu, menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, 150ml smotany, 1L vývaru (zeleninový, kurací), maslo na zjemnenie, olivový olej

Ako na to: na olivovom oleji speníme cibuľu, pridáme pokrájaný cesnak, na zjemnenie maslo, pridáme špenát, osolíme, okoreníme, zalejeme vývarom a varíme. Keď je špenát uvarený, polievku odstavíme a rozmixujeme. Potom dáme znovu na šporák, pridáme smotanu a necháme chvíľu prejsť varom.

 

 

Bryndzová polievka

Potrebujeme: 100g širokých rezancov, 0,5L vody na varenie rezancov, soľ, 200g bryndze, 0,5L vody, 50g slaniny bez kože, sladká mletá paprika

Ako na to: rezance uvaríme v osolenej vode a scedíme, odvar odložíme. Bryndzu nasypeme do vriacej vody, rozvaríme a podľa chuti osolíme. Potom prilejeme horúci odvar z rezancov, pridáme rezance a nakoniec rozškvarenú na kocky nakrájanú slaninu s paprikou a povaríme.

 

 

Kurací vývar s knedličkami

Potrebujeme: 300g kuracích drobkov, 50g zeleru, cibuľa, 2 mrkvy, petržlen, 1,5L vody, vetvička petržlenovej vňate, celé čierne korenie, nové korenie, 100g mletého bravčového mäsa, 2PL strúhanky, PL polievkového korenia, PL worcesterskej omáčky, 50ml sherry, cibuľa, vajce, zázvor

Ako na to: do studenej vody vložíme kuracie drobky, koreňovú zeleninu, petržlenovú vňať a korenie. Varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny. Medzitým si pripravíme mäsové knedličky. Mleté mäso zmiešame s polievkovým korením, worcesterskou omáčkou, sherry, najemno nasekanou cibuľkou, strúhaným zázvorom, soľou, korením a vajcom. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Knedličky varíme osobitne v osolenej vode asi 5 minút. Kurací vývar scedíme cez utierku, pridáme knedličky a môžeme podávať.

 

 

Slepačia polievka s pečeňovými haluškami

Potrebujeme: menšia sliepka, soľ, mleté čierne korenie, 2 mrkvy, petržlen, kúsok zeleru, cibuľa, zelená petržlenová vňať, pečeňové halušky, 100g hydinovej alebo bravčovej pečene, vajce, PL masla, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, 2 strúčiky cesnaku, strúhanka, majorán

Ako na to: sliepku rozpolíme, umyjeme a vložíme do osolenej vody. Pridáme mleté čierne korenie a uvaríme do polomäkka. Potom pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, olúpanú cibuľu a všetko spolu uvaríme domäkka. Mäkké mäso vykostíme, pokrájame nadrobno a vložíme spať do polievky. Podávame s pečeňovými haluškami a so zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno. Pečeňové halušky: pečeň zomelieme najemno, pridáme vajce, rozotreté maslo a premiešame. Potom pridáme mleté čierne korenie, zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno, rozotretý cesnak, strúhanku, majorán, trocha soli a všetko spolu dobre vymiešame. Zo zmesi robíme halušky, ktoré zavaríme do polievky alebo osobitne uvaríme v mäsovom vývare.

 

 

 

 

Šošovicová polievka s kapustou

Potrebujeme: 100g šošovice, 80g čerstvej alebo kyslej kapusty, 40g slaniny, 30g hladkej múky, 20g cibule, soľ, ocot, šálka kyslej smotany

Ako na to: šošovicu preberieme a namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Potom vodu zlejeme, šošovicu zalejeme čistou vodou a zvoľna varíme. K polomäkkej pridáme kapustu nakrájanú na rezance a dovaríme. Potom polievku zahustíme tmavou zápražkou pripravenou z nakrájanej slaniny, cibule a hladkej múky, chvíľu povaríme, podľa chuti osolíme, okyslíme a zjemníme smotanou.

 

 

Rybacia polievka

Potrebujeme: 600g kapra (alebo filé), 10 strúčikov cesnaku, 100g zelenej papriky, 100ml bieleho vína, 200ml paradajkovej šťavy, 50ml oleja, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: očistenú a umytú papriku nakrájame na rezance, strúčiky cesnaku na tenké kúsky. Opražíme ich na rozpálenom oleji, mierne podlejeme vodou a podusíme. Pridáme očistenú rybu, podlejeme vodou alebo vývarom a varíme ešte asi 15 minút. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, paradajkovou šťavou a vínom.

 

 

Obličková polievka

Potrebujeme: 120g obličiek, 30g masti, 30g cibule, 120g koreňovej zeleniny, voda, soľ, červená paprika, čierne korenie, zelená petržlenová vňať alebo pažítka

Ako na to: k spenenej cibuli pridáme červenú papriku, pridáme očistené pokrájané obličky a všetko popražíme, zalejeme vodou a dusíme. Neskoršie pridáme očistenú, pokrájanú zeleninu, osolíme, okoreníme, dolejeme vodu a dovaríme. Do hotovej polievky pridáme posekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

 

 

Cuketová polievka

Potrebujeme: 2 cukety, 200g zemiakov, petržlenová vňať, mrkva, menší zeler, cibuľa, 200g paradajok, 3PL masla, kyslá smotana, 1,5L vývaru, soľ

Ako na to: koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame a krátko osmažíme na masle. Zemiaky nakrájame na kocky a všetko vložíme do vriaceho vývaru. Umyté cukety opečieme v rúre a olúpeme, nakrájame na tenké plátky a povaríme vo vývare spolu s nakrájanými paradajkami ešte asi 5 minút. Pred podávaním zjemníme smotanou a posypeme najemno nasekanou zelenou vňaťou.

 

 

Kyslá fazuľková polievka s kôprom

Potrebujeme: 250g zelenej fazuľky, 0,5L kyslého mlieka, 40g hladkej múky, voda, soľ, kôpor

Ako na to: očistenú fazuľku pokrájame na kocky, vložíme do vriacej vody a varíme. V kyslom mlieku rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej fazuľke, osolíme a povaríme. Nakoniec pridáme posekaný kôpor. Podľa chuti môžeme do polievky pridať ocot a cukor.

 

 

Fazuľová polievka so zeleninou

Potrebujeme: 1,25L vody, 150g fazule, 150g koreňovej zeleniny, 40g tuku, 40g múky, cibuľa, čierne korenie, sladká paprika, cesnak, 30g slaniny a párok, petržlen

Ako na to: vopred namočenú fazuľu uvaríme domäkka. Z tuku a múky uvaríme zápražku, rozriedime ju trochou vychladnutého vývaru a vlejeme do polievky. Pridáme cesnak rozotrený so soľou, korenie, na rezance nastrúhanú zeleninu, všetko dôkladne zamiešame a varíme asi 10 minút. Slaninu nakrájame na kocky, rozškvaríme ju a osmažíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, opečieme na kolieska nakrájaný párok a speníme papriku. Túto zmes vlejeme do polievky a ochutíme petržlenovou vňaťou a soľou.

 

 

Kelová polievka

Potrebujeme: 100g prerastenej údenej slaniny, 200ml bieleho vína, 0,5kg kelu, konzerva bielej fazule, niekoľko kvapiek worcesterskej omáčky, niekoľko kvapiek čili omáčky, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2PL olivového oleja, 50 g múky, 1L mäsového vývaru, PL rasce, bobkový list, KL saturejky, zväzok pažítky, mleté čierne korenie,soľ

Ako na to: olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotrený so soľou, nadrobno nasekanú cibuľu a krátko opražíme. Kel očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky, pridáme k cibuli a krátko opražíme. Ochutíme rascou a bobkovým listom, zalejeme mäsovým vývarom a povaríme asi 10 minút. Múku premiešame s bielym vínom a zahustíme ňou polievku. Pridáme fazuľu a ochutíme saturejkou, soľou, mletým čiernym korením, worcesterskou a čili omáčkou. Posypeme nakrájanou pažítkou a podávame.

 

 

Kelová polievka s hubami

Potrebujeme: 300g kelu, 30g tuku, 40g hladkej múky, soľ, čierne korenie, strúčik cesnaku, 100g húb, 80g krúp, 2 nožičky párkov, pažítka

Ako na to: kel rozoberieme na jednotlivé listy, ktoré dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Vložíme ich do hrnca a zalejeme dostatočným množstvom vody. Tú potom osolíme a privedieme k varu. Do vriacej vody ku kelu pridáme krúpy. Medzitým si pripravíme z tuku a hladkej múky tmavšiu zápražku, ktorú vmiešame do polievky a opäť necháme variť. Do vriacej polievky pridáme nakrájané huby. Z uvarenej polievky vyberieme listy kelu a pokrájame ich na drobnejšie kúsky, ktoré vrátime do hrnca. Na zvýraznenie chuti vmiešame nakoniec do polievky rozotrený strúčik cesnaku a osmažené kolieska párkov. Okoreníme ju podľa chuti, rozdelíme do tanierov a posypeme nasekanou pažítkou. Prípadne ešte ozdobíme lístkami iných byliniek.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Syrová polievka so slaninou Cibuľová polievka Cícerovo-paradajková polievka