Cudzokrajné polievky

Polievky » Cudzokrajné polievky

 

 

Francúzska polievka z miešanej zeleniny

Potrebujeme: 2 mrkvy, 100ml smotany na šľahanie, 1,25L vody, 50g tuku, soľ, zelená petržlenová vňať, štipka cukru, 0,5kg zemiakov, 2-3 stonky póru

Ako na to: zeleninu umyjeme, nakrájame na kúsky a osmažíme na masle. Pridáme na kúsky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Všetko rozmixujeme alebo prelisujeme a necháme prejsť varom. Po zložení z variča prilejeme smotanu a pridáme nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Dochutíme soľou a štipkou cukru.

 

 

Zelerová polievka zo Sardínie

Potrebujeme: 200g kuracích pŕs, 100g tvrdého syra, strúčik cesnaku, 3PL olivového oleja, 0,5kg zeleru, mrkva, cibuľa, 3PL paradajkového pretlaku

Ako na to: Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, mrkvu na kocky. Mäso tiež pokrájame na malé kúsky a všetko osmažíme na olivovom oleji. Paradajkový pretlak zriedime s vodou, podlejeme ním mäso a zmes podusíme. Potom pridáme nakrájaný zeler a všetko pár minút dusíme. K zmesi prilejeme horúcu vodu (asi 1,5L), osolíme, okoreníme štipkou pálivej papriky a varíme približne 20 minút. Na masle jemne opečieme toastový chlieb. Jednotlivé porcie doplníme opečeným chlebom prekrojeným na trojuholníky a posypeme najemno nastrúhaným syrom.

 

 

Exotická kokosová polievka

Potrebujeme: 8cm čerstvého zázvorového koreňa, 1-3 čerstvé čili papričky, 100g šalotky, 50g amerických brusníc, 2PL sezamového oleja, 0,5kg cukiet, 400ml kokosového mlieka, 200g liči, limet, pol zväzku čerstvého koriandra, 6PL sójovej omáčky, 600ml zeleninového vývaru alebo vody, soľ

Ako na to: zázvor ošúpeme a pokrájame alebo nastrúhame najemno. Čili papričky nakrájame na tenké kolieska. Šalotku olúpeme a nakrájame na plátky. Všetky prísady opekáme asi 5 minút spolu s brusnicami na oleji za častého miešania. Cukety umyjeme a nakrájame na kocky. Korenie na panvici zalejeme kokosovým mliekom a 600 ml zeleninového vývaru alebo vody. Privedieme k varu, pridáme cuketové kocky a necháme variť pri miernej teplote 15 minút. Počas tejto doby olúpeme liči a pridáme do polievky. Vyžmýkame limet, koriander omyjeme, osušíme a nasekáme. Pridáme do polievky spolu so sójovou omáčkou, dochutíme soľou podľa potreby a podávame.

 

 

Alia Cubano - kubánska cesnačka

Potrebujeme: 200g údeného bôčika s kosťou, 300g bravčového pliecka bez kosti, 200g hrachu, 850g zemiakov, 10g cesnaku, 3L vody, 30g soli, čierne korenie

Ako na to: prebraný hrach nemočíme. Uvaríme ho v tej istej vode spolu s mäsom. Uvarené mäso vyberieme, hrach scedíme a prelisujeme späť do vývaru. Ochutíme prelisovaným cesnakom. Pridáme na kocky nakrájané a uvarené zemiaky spolu s vodou, v ktorej sa varili. Krátko povaríme. Pri podávaní vkladáme do polievky dávky mäsa nakrájané na kocky.

 

 

Moskovský boršč

Potrebujeme: 400g kostí, 200g predného hovädzieho mäsa, 200g bravčového pliecka, 2L vody, 100g šunky, 100g párkov, 200g červenej repy, 30g paradajkového pretlaku, 100g masla, 20g hladkej múky, 200g hlávkovej kapusty, 100g mrkvy, 100g cibule, cukor, ocot, niekoľko zrniek čierneho korenia, bobkový list, kyslá smotana

Ako na to: kosti, mäso a korenie zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Červenú repu nakrájame na rezance a dáme dusiť spolu s rezančekmi mrkvy a kapusty na urestovaný základ cibule a paradajkového pretlaku. Keď je mäso aj zelenina mäkké, precedíme vývar do zeleniny a nepatrne zahustíme maslovou zápražkou. Do boršču pridáme mäso nakrájané na rezance, kolieska opečených párkov a rezančeky šunky. Nakoniec pridáme kyslú smotanu, ktorú je možné podávať zvlášť. Podľa potreby ochutíme octom a cukrom. Vynikajúcou prílohou k boršču sú ruské pirôžky.

 

 

Gaspacho

Potrebujeme: 300g paradajok, cibuľa, 300g šalátových uhoriek, 100g paradajkového pretlaku, 3 papriky, 3 strúčiky cesnaku, 100ml olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, čili, kocky suchého chleba, 0,5L mäsového vývaru alebo vody

Ako na to: uhorky, cibuľu, ošúpané paradajky a cesnak pokrájame na kúsky, pridáme vodu alebo vývar a rozmixujeme. Pridáme paradajkový pretlak a olivový olej a rozmixujeme. Podľa chuti pridávame soľ, korenie a čili. Porcie polievky zdobíme kockami suchého chleba.

 

 

Arabská tvarohová polievka

Potrebujeme: 0,5kg hovädzieho mäsa, 2PL nakrájanej polievkovej zeleniny, bobkový list, 2-3 klinčeky, cibuľa, strúčik cesnaku, 0,5kg nízkotučného tvarohu, 2 žĺtky, soľ, čierne korenie

Ako na to: v hrnci privedieme k vari 2 l vody, do ktorej postupne pridáme soľ, bobkový list, klinčeky, cibuľu, cesnak, očistenú, na jemno nakrájanú polievkovú zeleninu, mäso a všetko na miernom ohni asi 2 hodiny varíme. Hotovú polievku prelejeme cez sito, zeleninu do nej prelisujeme, a polievku dáme vychladnúť. Uvarené mäso nakrájame na kocky. Tvaroh rozšľaháme a postupne do neho pridávame žĺtok, soľ, korenie a po troškách aj vychladnutý vývar. Tvaroh riedime, kým nevznikne hustá krémová polievka. Postavíme ju na plameň a za stáleho šľahania ju zahrejeme (už nevaríme). Oddelene prehrejeme v troche vývaru mäso, dáme ho odkvapkať a rozdelíme ho do jednotlivých tanierov. Zalejeme horúcou polievkou a ihneď podávame.

 

 

Krabia polievka s bylinkami

Potrebujeme: 10-12 krabích tyčiniek, 3 strúčiky cesnaku, cibuľa, zeleninový bujón v 2L vody, 6PL paradajkového pretlaku, majorán alebo oregano, PL provensalských byliniek, PL zázvoru, smotana podľa chuti, trocha olivového oleja, citrónová šťava, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie

Ako na to: krabie tyčinky a cibuľu nakrájame a na oleji urestujeme najprv cibuľku, potom pridáme tyčinky a cesnak. Po chvíli pridáme paradajkový pretlak, zeleninový vývar, dolejeme do 2L vodu a varíme. Nakoniec dáme provensalské bylinky, majorán (oregano), zázvor, petržlenovú vňať, dosolíme, okoreníme. pridáme trochu citrónovej šťavy a zalejeme smotanou podľa chuti.

 

 

Benátska polievka

Potrebujeme: 2 mrkvy, 2 korene petržlenu, pol zeleru, PL masla, cibuľa, PL ryže, PL paradajkového pretlaku, 60g nalámaných makarónov, štipka čierneho korenia, žĺtok, PL sladkej smotany, nastrúhaný parmezán, zelená petržlenová vňať

Ako na to: najprv dáme variť vodu na polievku (asi 1,5 L - môžeme použiť rýchlo varnú konvicu). Koreňovú zeleninu umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemné rezančeky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Zelenú petržlenovú vňať opláchneme, necháme odkvapkať a nasekáme ju. V hrnci rozohrejeme maslo a urestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nastrúhanú zeleninu a časť petržlenovej vňate, premiešame a krátko osmažíme. Vysypeme prepláchnutú ryžu, premiešame a zalejeme všetko horúcou vodou. Varíme do polomäkka. Pridáme paradajkový pretlak, soľ a mleté čierne korenie, vsypeme makaróny alebo rezance a dovaríme domäkka. Žĺtok premiešame so smotanou, vlejeme do polievky a odstavíme ju zo zdroja tepla. Polievka sa už nesmie variť. Na tanieri ju pred podávaním posypeme parmezánom a zvyškom zelenej petržlenovej vňate.

 

 

Francúzska zeleninová polievka

Potrebujeme: 2 mrkvy, pór, 250g hlávkovej kapusty, 4 zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, kôpor, olej

Ako na to: kapustu a mrkvu nakrájame na rezance, pór na kolieska, zemiaky na kocky. Rozohrejeme olej a všetku zeleninu na ňom asi 5 minút restujeme. Osolíme, okoreníme, zalejeme vodou a varíme domäkka. Na tanieri posypeme nasekaným kôprom.

 

 

Maďarská slepačia polievka

Potrebujeme: sliepka, 150g sušenej fazule, 2-3 mrkvy, malá hlávka kapusty, polovica zeleru, hrsť sušených húb, bobkový list, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie

Ako na to: fazuľu a huby vopred namočíme. Sliepku očistíme a umyjeme a dáme variť do 1,5L vody. Osolíme, okoreníme a varíme pol hodiny. Očistíme a omyjeme zeleninu, kapustu nakrájame na prúžky a všetko s bobkovým listom a hubami pridáme do polievky. Varíme kým nie je mäso mäkké. Potom sliepku vyberieme, mäso oberieme a nakrájame na kúsky. zeleninu tiež vyberieme a nakrájame na malé kúsky. Z vývaru odstránime bobkový list, vrátime doň mäso a zeleninu a do polievky na tanieri pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

 

 

Česká gulášová polievka

Potrebujeme: 200g hovädzieho mäsa, 100g slaniny, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 4 väčšie zemiaky, sladká paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, 2PL masti alebo masla, 3PL hladkej múky, majorán

Ako na to: slaninu nakrájame na väčšie kocky a necháme ju rozškvariť na masti. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, nakrájané hovädzie mäso, sladkú papriku, na väčšie kocky nakrájané zemiaky, bobkový list a zľahka zriedime vodou. Polievku pozvoľna varíme, kým mäso nezmäkne. Pridáme prelisovaný cesnak, zahustíme zápražkou pripravenou z hladkej múky a masti. Potom ju necháme za stáleho miešania prevariť a nakoniec pridáme majorán.

 

 

Chorvátska zemiaková polievka

Potrebujeme: 700g zemiakov, veľká cibuľa, 50g margarínu, 50g údeného bôčika, 2 strúčiky cesnaku, 200ml kyslej smotany, zelená petržlenová vňať, PL octu, PL sladkej papriky, PL slanej zmesi korenia (bobkový list, majorán, soľ, čierne korenie), PL múky

Ako na to: zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Bôčik a cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na margaríne. Posypeme paprikou, pridáme zemiaky a posypeme slanou korenistou zmesou. Prilejeme múku premiešanú s vodou a doplníme asi 1L vody. Polievku varíme domäkka, zalejeme smotanou, posypeme petržlenovou vňaťou a cesnakom a dochutíme octom.

 

 

Čínska kuracia polievka

Potrebujeme: 1L vody, 0,5kg kuracích pŕs, 0,5kg póru, 2KL vegety, KL zázvoru, pol KL čierneho korenia, štipka soli, PL oleja

Ako na to: kuracie prsia nakrájame na rezance. Do vopred rozpálenej panvice nalejeme olej a v horúcom oleji krátko osmažíme rezančeky mäsa. Mäso potom varíme spolu s korením asi v 1L vody 10-15 minút. Potom sporák vypneme, do horúcej polievky pridáme surový pór nakrájaný na jemné rezance a polievku podávame.

 

 

Bulharská ryžová polievka

Potrebujeme: 400g jahňacieho alebo kozľacieho mäsa, mrkva, kúsok zeleru, petržlen, 3 listy kelu, cibuľa, 3PL paradajkového pretlaku, sladká paprika, PL masla, soľ, 100g ryže, 100ml kyslej smotany, vajce, PL hladkej múky, zelená petržlenová vňať, 2L vody

Ako na to: na kusy nakrájané mäso vložíme do vlažnej osolenej vody a varíme. Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu a osmažíme ju na masle. Keď je mäso polomäkké, pridáme zeleninu do polievky. Prisypeme štipku mletej červenej papriky a pridáme sparenú ryžu. Všetko varíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, nakrájame na prúžky a vložíme späť do polievky. Kyslú smotanu rozšľaháme s múkou a vajíčkom, túto zmes vlejeme na záver do polievky a rozmiešame, necháme prejsť varom a odstavíme. Na tanieri polievku ozdobíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

 

 

Tarator - studená uhorková polievka

Potrebujeme: 2 biele jogurty, 0,5L kefíru, 0,5kg šalátových uhoriek, 3 strúčiky cesnaku, 2PL nasekaného čerstvého kôpru, 2 hrste nasekaných vlašských orechov, soľ, 2PL rastlinného oleja, drvená rasca

Ako na to: rozotrený cesnak zmiešame s olejom, pridáme nastrúhanú uhorku a orechy. Zalejeme kefírom, v ktorom sme rozmiešali jogurty, osolíme a nakoniec dochutíme nasekaným kôprom. Premiešame a dáme vychladiť. Podávame s pečivom alebo so slanými sušienkami.

 

 

Jogurtová polievka zo stredného Turecka

Potrebujeme: 360ml jogurtu, 60g ryže, 20g múky, vajce, 40g masla, soľ, 2PL sušenej mäty

Ako na to: ryžu uvaríme na malom plameni v 4 pohárov vody s trochou soli domäkka. V hrnci rozmiešame jogurt s múkou a vajcom, ohrejeme na malom plameni a postupujeme za stáleho miešania prilievame vodu s ryžou. Potom všetko spolu 10 minút povaríme. Na masle opražíme mätu a posypeme ňou jogurtovú polievku.

 

 

Švajčiarska syrová polievka

Potrebujeme: cibuľa, 30g masla, 20g múky, 750ml mlieka, 125ml bieleho vína, muškátový oriešok, krajec tmavého chleba, 80g nastrúhaného ementálu, 100ml smotany na šľahanie, soľ, biele korenie

Ako na to: nasekanú cibuľu urestujeme na masle, potom ju poprášime múkou a všetko rozmiešame s mliekom a vínom. Dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením a potom vsypeme nastrúhaný ementál a varíme až do rozpustenia syra. Medzitým tmavý chlieb nakrájame na kocky a opražíme. Do polievky nakoniec nalejeme smotanu, necháme prebublať a podávame s opraženým chlebom.

 

 

Barania polievka po škótsky

Potrebujeme: 200g baranieho mäsa s kosťou, 1,5L vody, 3 zrnká čierneho korenia, soľ, 100g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 2 biele reďkovky, cibuľa, rasca, kúsok kelu, 4 zemiaky, ocot, PL worcesterskej omáčky, pažítka

Ako na to: baranie mäso rozsekáme na menšie kúsky, zalejeme vodou, pridáme korenie, soľ, koreňovú zeleninu a niekoľko hodín varíme. Reďkovky a cibuľu nakrájame na tenké rezance, pridáme trochu rasce, zalejeme hotovým precedeným vývarom z baraniny, pridáme najemno nakrájaný kel, na rezance nakrájané zemiaky, ochutíme octom a worcesterskou omáčkou a nakoniec pridáme pažítku. Barania polievka sa sama zahustí rozvarenými zemiakmi a kelom.

 

 

Čínska pórová polievka

Potrebujeme: 1,25L hovädzieho alebo kuracieho vývaru, 100-200g chudého bravčového stehna, štipka ďumbiera, kl škrobovej múčky, 200g póru (bielej časti) alebo hlávková kapusta, soľ, štipka cukru, glutaman sodný, PL bieleho vína

Ako na to: Bravčové stehno pokrájame na veľmi jemné plátky, pridáme soľ, zázvor, cukor, glutaman, víno, premiešame, potom vmiešame pol KL škrobovej múčky a uložíme na chvíľku do chladničky. Očistený pór (alebo kapustu) nakrájame tiež na veľmi tenké rezance. Vývar privedieme k varu, vsypeme zeleninu, povaríme ju 2 minúty, potom vmiešame mäsovú zmes a varíme 5 - 6 minút. Zvyšnú škrobovú múčku rozmiešame v PL vody, vlejeme do polievky a za stáleho miešania povaríme ešte minútu.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Cícerovo-paradajková polievka Boršč Vianočná pôstna kapustnica