Mexické bezmäsité jedlá

Národné kuchyne » Mexická kuchyňa » Mexické bezmäsité jedlá

 

 

Mexické tortilly

Potrebujeme: 150g hladkej múky, 150g kukuričnej múky, 1/2KL soli, vlažná voda

Ako na to: obidva druhy múky zmiešame, pridáme soľ a postupne počas miešania pridávame po troške vlažnä vodu. Vypracujeme vláčne, mäkké a nelepivé cesto. Vypracované cesto necháme prikryté obrúskom aspoň pol hodiny odpočinúť. Potom cesto rozdelíme na 12 kúskov a vyvaľkáme z nich guľaté placky s priemerom asi 15 cm. Vyvaľkané placky upečieme na suchej panvici alebo na platni z každej strany po minúte. Tortilly podávame k mexickým jedlám ako prílohu.

 

 

Mexické ,,francúzske zemiaky"

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 2 zelené čili papričky, cibuľa, 100g anglickej slaniny, 100g syra, 200ml kyslej smotany, 2ml smotany na šľahanie, cayenské korenie, čierne korenie, soľ, olej

Ako na to: zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Čili papričky prekrojíme na polovicu, odstránime jadierka a nasekáme nadrobno, cibuľu nakrájame na mesiačiky. Na panvici rozpálime olej, na ktorom osmažíme zmes zemiakov, čili a cibule. Zmes osolíme, okoreníme čiernym a cayenským korením. Rúru predhrejeme na 180°C. Plátky slaniny nakrájame na kocky. Zemiakovú zmes vložíme do ohňovzdornej misy, prilejeme naň vopred zmiešané a mierne osolené smotany, poukladáme slaninku a všetko posypeme strúhaným syrom. V rúre pečieme asi 40 minút.

 

 

Mexické čili

Potrebujeme: 300g fazule, 3 veľké cibule, veľká paprika, 3 veľké paradajky, 2-3 šálky paradajkovej šťavy, tvrdý syr, biely jogurt, 2 celé hlavičky cesnaku, olej, 120ml vody, soľ, mletá paprika, čili paprička, bobkový list, karí korenie, bazalka

Ako na to: v hrnci opražíme nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pokrájanú papriku. Pridáme vodu, vopred namočenú fazuľu, bobkový list, karí, bazalku, mletú papriku a čili, osolíme a dusíme. Keď fazuľa začne mäknúť, pridáme pokrájané paradajky a paradajkovú šťavu a varíme domäkka. Pri podávaní posypeme syrom a ozdobíme PL smotanového jogurtu.

 

 

Tortilly s avokádovou plnkou

Potrebujeme: 4 tortilly Plnka: 2 avokáda, 2 červené cibule, 2 farebné papriky, citrón, čerstvá čili paprička (alebo sušená), drvená rasca, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: avokáda ošúpeme, odstránime z nich kôstky, dužinu nakrájame na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Z paprík a čili papričky odstránime jadrovníky a nakrájame ich spolu s cibuľou na drobné kúsky. Všetky suroviny zmiešame, ochutíme korením a rascou, pokvapkáme citrónovou šťavou a posolíme. Na každú placku dáme časť zmesi , zrolujeme do kornútka a podávame.

 

 

Mexické plnené čili papriky

Potrebujeme: 6 zelených čili paprík poblano so stopkami, 0,5 kg mozzarely alebo jemného čedaru, 2 vajcia, soľ, múka na obaľovanie, paradajkové pyré, olej na smaženie

Ako na to: opatrne odstránime šupku z paprík, aby sme nezlomili stopky. Urobíme pozdĺžny rez a vyberieme semená. Do papriky vložíme syr. Rez a menšie trhlinky spojíme špáradlami. Do misky dáme bielka, pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Zľahka vyšľaháme žĺtky a vmiešame ich do snehu. Olej zohrejeme vo veľkej, ťažkej panvici. Keď je horúci, papriky zľahka obalíme múkou, ponoríme do vajcovej zmesi a vložíme do horúceho oleja. Smažíme dohneda na jednej strane, potom obrátime a osmažíme aj druhú stranu. Odložíme odkvapkať na papierové utierky. Paradajkové pyré dáme do inej veľkej plytkej panvice a ohrejeme, aby bola teplá. Vložíme odkvapkané, usmažené papriky a povaríme, aby sa dobre prehriali. Podávame ihneď s varenou ryžou.

 

 

Mexická omáčka (salsa)

Potrebujeme: 3 zrelé rajčiaky, 3 zelené rajčiaky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, KL koriandra, PL čili, štipka múky

Ako na to: olúpané zrelé i zelené rajčiaky bez zrniečok podusíme v hrnci, pridáme rozdrvený cesnak, korenie, vodu, odstavíme a podávame ako prílohu k rôznym mexickým jedlám.

 

 

Mexická ryža

Potrebujeme: 250g ryže, 200g mäkkej klobásy, 4PL paradajkového pretlaku, 100g sterilizovaného hrášku, 2 cibule, 2PL oleja, mäsový vývar, soľ

Ako na to: nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v rozpálenom oleji, pridáme sparenú ryžu, opražíme, primiešame paradajkový pretlak a sterilizovaný hrášok. Zalejeme vývarom, osolíme, primiešame olúpanú a nakrájanú klobásu a prikryté dusíme domäkka.

 

 

Quacamole

Potrebujeme: avokádo, paradajky, limetky, cesnak, čerstvý koriander, tortilly

Ako na to: avokádo rozkrojíme na polovice, vyberieme kôstku a dužinu oddelíme od šupky. Rýchlo postriekame šťavou z limetiek, paradajky ošúpeme , nakrájame na drobné kúsky, pridáme pretlačený cesnak a posekanú koriandrovú vňať. Všetko to dobre vidličkou vymiešame a podávame ako predjedlo v kombinácii s tortillami.

 

 

Šalát z mexickej zeleniny

Potrebujeme: 350g mexickej mrazenej zeleniny alebo hrášok, kukurica, kápia, 1-2 cibule, kocka údeného syra tofu, biely jogurt, čili korenie, soľ podľa potreby

Ako na to: mrazenú zeleninu si sparíme na site. Cibuľu nakrájame na kocky, syr postrúhame na strúhadle najemno alebo nakrájame na malé kocky, pridáme vychladenú zeleninovú zmes a biely jogurt. Túto zmes dochutíme soľou a čili korením podľa potreby a dôkladne premiešame. Mexický šalát by mal byť mierne štipľavý. Pred konzumáciou ho odložíme do chladničky aspoň na hodinu.

 

 

Mexické cukety

Potrebujeme: menšia cuketa, stredne veľká cibuľa, 2PL oleja, 2 papriky, 1,5 šálky mrazenej lahôdkovej kukurice, 2 ošúpané paradajky, soľ, tvrdý syr, lahôdkové tofu

Ako na to: nadrobno nakrájanú cibuľu pražíme na oleji asi 3 minúty. Pridáme cuketu pokrájanú na kúsky, papriku nakrájanú na prúžky, paradajky pokrájané na kocky a kukuricu, zmiešame a pražíme ďalšie 3 minúty. Osolíme a pridáme syr zmiešaný s lahôdkovým tofu. Podlejeme malým množstvom vody a ešte asi 15 minút dusíme na miernom ohni.

 

 

Čakankový šalát s ovčím syrom

Potrebujeme: 100g ovčieho syra, hlavička čakanky, feferónka, 2 artičoky, 25g čiernych olív, pomaranč, 2PL oleja, 2PL octu, 6PL pomarančovej šťavy, estragón

Ako na to: estragón zmiešame s nakrájanou feferónkou , olejom, octom a pomarančovou šťavou. Touto marinádou polejeme syr a necháme asi hodinu odstáť. Potom pridáme nasekanú čakanku, artičoky, olivy a kúsky pomaranča.

 

 

Mexická omeleta

Potrebujeme: 4 vajcia, 5PL olivového oleja, 4 zemiaky nakrájané na kocky, cibuľa nakrájaná na kolieska, soľ, čierne korenie

Ako na to: na panvici rozpálime olej, pridáme zemiaky a cibuľu a za stáleho miešania smažíme asi 12 minút. Hotové zemiaky a cibuľu vyberieme a držíme v teple. V nádobe vyšľaháme vajcia so soľou a korením a zmes nalejeme na zemiaky s cibuľou. Zmes dáme znova na panvicu, urobíme omeletu a na strednom plameni smažíme ďalších 7 minút . Nakoniec omeletu stočíme a smažíme ešte 2 minúty.

 

 

Mexické zapekané cestoviny

Potrebujeme: balíček cestovín (napr. špirálky), mexická zelenina, hríby v konzerve, smotana na varenie, soľ, vegeta, mleté čierne korenie, čili korenie, tvrdý syr, olej

Ako na to: cestoviny uvaríme podľa návodu, dáme ich do pekáča, do ktorého sme dali trochu oleja, pridáme mexickú zeleninu a hríby, soľ, korenie, vegetu a čili korenie. Všetko spolu dobre premiešame, zalejeme smotanou a navrch postrúhame tvrdý syr. Pečieme približne pol hodiny. Ak chceme mať cestoviny navrchu chrumkavo zapečené, môžeme piecť aj dlhšie.

 

 

Mexická fazuľa

Potrebujeme: trochu masti alebo 2-3PL oleja, 3 vajcia, 2 konzervy fazule v paradajkovej omáčke, konzerva sladkej kukurice, 2 domáce klobásy, väčší paradajkový pretlak, veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku,balenie zelených olív, malá červená paprika, 2PL sójovej omáčky, KL kari korenia, KL feferónovej pasty, štipka šafranu, 100g údeného syra, zväzok petržlenovej vňate

Ako na to: v hlbokej panvici rozpálime olej a vložíme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. Keď začne púšťať šťavu, postupne pridávame karí korenie, sójovú omáčku, paradajkový pretlak, kukuricu, šafran a zmes posypeme trochou čierneho korenia. Všetko zalejeme fazuľovými konzervami a pridáme olivy nakrájané na kolieska. Podľa chuti dochutíme feferónovou pastou. Pridáme tymian a nakrájanú papriku. Zmes posolíme, posypeme strúhaným syrom a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Podávame s volským okom a s chlebom alebo pečivom.

 

 

Mexická syrová hrianka

Potrebujeme: 2 šalotky, červená čili paprička, zelená čili paprička, PL olivového oleja, 250g prepasírovaných rajčín, soľ, štipka cukru, 8 plátkov celozrných hrianok (toustov), 12 zelených olív, 100g strúhaného eidamu, 3 vajcia, 3PL mlieka, muškátový orech, 2PL múky, 4PL oleja

Ako na to: šalotku olúpeme a nakrájame na drobné kocky. Umyjeme čili papričky a najemno ich nasekáme. Všetko podusíme v rozpálenom olivovom oleji. Pridáme prepasírované rajčiny, zmes dobre premiešame, zakryjeme a varíme pri miernej teplote asi 10 minút. Ochutíme soľou a korením. Medzitým zbavíme celozrné hrianky kôrky. Odkôstkujeme olivy a nakrájame ich na kúsky. Olivy a strúhaný syr nasypeme na 4 plátky hrianok a zakryjeme ich ďalšími 4 plátkami. Okraje hrianky namočíme vo vode a stlačíme ich. Vajcia zmiešame s mliekom , trochou soli a nastrúhaným muškátovým orechom. Plnené hrianky z oboch strán namočíme do vaječnej zmesi a potom do múky. Hrianky usmažíme v rozpálenom oleji do zlatista. Diagonálne ich rozpolíme a podávame s čili omáčkou.

 

 

Mexická praženica

Potrebujeme: 6 vajec, 2 tortillové placky, PL oleja, tabasco, rajčiny nakrájané na kolieska, soľ

Ako na to: na panvici rozpálime olej a usmažíme na ňom tortillové placky do chrumkava. Placky vyberieme a držíme v teple. Vajcia rozšľaháme so soľou, nalejeme na panvicu a za stáleho miešania uvaríme podľa chuti. Praženicu dáme na tortillové placky, polejeme tabascom a ozdobíme nakrájanými rajčinami.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Domáca pizza Rozmarínové zemiaky s bryndzou Volské oko v touste