Tradičné židovské recepty

Národné kuchyne » Židovská kuchyňa » Tradičné židovské recepty

 

 

Chanukové latkes

 

Potrebujeme: 5 veľkých zemiakov, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 4 vajcia, ¼ šálky macesovej alebo polohrubej múky, soľ, korenie, olej

 

Ako na to: nastrúhané zemiaky zmiešame s nadrobno pokrájanou cibuľou, pridáme rozdrvený cesnak, vajcia a zahustíme múkou, dokoreníme a dosolíme podľa chuti. Vyformujeme malé placky a na rozpálenom oleji vypražíme z oboch strán.

 


 

Kreplech

 

Potrebujeme: 500g hovädzej pečene, 3 cibule, 100g hydinovej masti, 200ml oleja, 300g hrubej múky, 2 vajcia, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: pečeň umyjeme, osušíme a opečieme na rošte alebo grile. Vychladnutú zomelieme, zmiešame s ošúpanou, na kocky nakrájanou a opraženou cibuľou, pokrájaným natvrdo uvareným vajcom, osolíme a okoreníme. Z vajca, múky a vody vypracujeme cesto, natenko ho rozvaľkáme a nakrájame na štvorčeky asi tak 8x8cm. Na štvorčeky položíme mäsovú plnku, preložíme a okraje pevne pritlačíme (vzniknú nám plnené trojuholníky). Varíme v osolenej vode a nakoniec na rozpálenom tuku z oboch strán opražíme.

 


 

Kugel

 

Potrebujeme: 1,5kg zemiakov, 3 cibule, 3 vajcia, 50g macesu, 2PL oleja, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: zemiaky očistíme, umyjeme, nadrobno postrúhame. Pridáme žĺtky, cibuľu nakrájanú nadrobno, soľ, čierne korenie a pomrvený maces. Z bielkov ušľaháme sneh, pridáme k zemiakovej zmesi a dobre zamiešame. Pripravenú zmes dáme do vymastenej olejom formy na pečenie. Pečieme v rúre, až kým je povrch chrumkavý. Podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.

 


 

Židovský kaviár

 

Potrebujeme: 250g kuracích pečienok, 2 cibule, 2PL oleja alebo husacej masti, 2 vajcia, soľ, čierne korenie podľa chuti

 

Ako na to: na rozpálenej masti opečieme do zlatista na malé kocky nakrájanú cibuľu, pridáme pečienky a opekáme ich asi 10 minút, kým sa opražia a začnú sa rozpadať. Ochutíme ich soľou a čiernym korením. Necháme vychladnúť. Pečienku aj s cibuľkou roztlačíme a spolu s natvrdo uvarenými vajciami rozmixujeme. Podáva sa na chale (niečo ako naša vianočka) alebo pečive.

 


 

Fazuľová pasta

 

Potrebujeme: 500g fazule, 4 vajcia, 200g cibule, 100ml olivového oleja, soľ, čierne korenie, šťava z citróna

 

Ako na to: fazuľu dáme na noc do vody, na druhý deň ju scedíme a v slanej vode uvaríme do mäkka. Fazuľu s vajciami uvarenými natvrdo rozmixujeme. Do zmesi pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a olej, ochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z citróna. Podávame k šalátom.

 


 

Tradičný židovský šolet

 

Potrebujeme: 500g tmavej fazule, ¼ balíka veľkých alebo stredných krúp, 1kg hovädzieho mäsa (môže sa zmiešať aj s husacím, kačacím, teľacím mäsom), 3 lyžice husacej alebo kačacej masti, 4 vajcia, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, mletá červená paprika

 

Ako na to: do hrnca alebo pekáča s pokrievkou dáme fazuľu a krúpy. Vložíme mäso v celku, umyté vajcia, cibuľu aj cesnak v šupke. Pridáme červenú papriku, korenie, soľ, masť. Zalejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry na 150 stupňov približne 2 až 2,5 hodiny. Keď je mäso aj fazuľa mäkké, môžeme pekáč vybrať skôr. Podávame s nakrájaným vajíčkom a chalou. Ako príloha sa hodia sladkokyslé uhorky či cvikla.

 


 

Krúpová polievka

 

Potrebujeme: 1kg hydinového mäsa, 300g krúp, 100g mrkvy, 100g zeleru, 100g petržlenu, 100g póru, 50g sušených húb, 50g petržlenovej vňate, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: mäso umyjeme, nakrájame na kúsky, zalejeme asi 2,5L vody a varíme. Pridáme prepláchnuté krúpy, sušené huby a na kocky nakrájanú zeleninu. Varíme do mäkka. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať.

 


 

Holiškes

 

Potrebujeme: 1 hlávka bielej kapusty, 750g mletého hovädzieho alebo kuracieho mäsa, 1 cibuľa, 3PL ryže, 3PL vody, 2 vajcia, 250g konzervovaných paradajok, 2L paradajkovej šťavy (alebo pretlak), 3PL citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: z kapusty vyrežeme hlúb a na chvíľu ju ponoríme do vriacej vody. Kapustu z vody vytiahneme a odlúpneme z nej jeden až dva listy. Potom kapustu opäť nachvíľu ponoríme do vriacej vody a celý postup opakujeme, až kým máme desať až dvanásť listov. Z mletého mäsa, vajec, z jednej nadrobno nakrájanej cibule, nevarenej ryže, soli a čierneho korenia zamiešame zmes. Naplníme ňou kapustové listy, previažeme ich niťou, aby sa pri varení nerozpadli. Druhú nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista na oleji v primerane veľkom hrnci, pridáme paradajky, citrónovú a paradajkovú šťavu, vodu a cukor a privedieme do varu. Naplnené kapustové listy vložíme do pripravenej omáčky a varíme asi hodinu.

 


 

Červený boršč na kyslo

 

Potrebujeme: 3kg cvikly (červenej repy), 5L vody, 1 kyslá smotana, bobkový list, nové korenie, soľ, cukor, cesnak

 

Ako na to: cviklu umyjeme, očistíme, nakrájame na plátky, dáme do nádoby, zalejeme prevarenou horúcou vodou, pridáme soľ, cukor, koreniny a roztlačený cesnak. Necháme postáť 3 dni. Potom precedíme, dochutíme soľou a cukrom a povaríme. Môžeme podávať ako studenú alebo teplú polievku a zahustiť ju kyslou smotanou.