Kapustové polievky a hlavné jedlá

Pochúťky z kapusty » Kapustové polievky a hlavné jedlá

 

 

Kapustový prívarok

Potrebujeme: 800g kapusty, 40g masti, cibuľa, rasca, paradajkový pretlak, 30g hladkej múky, ocot, cukor

Ako na to: kapustu zbavíme hlúbových častí a pokrájame na rezance. Na masti opražíme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme kapustu, osolíme, ochutíme rascou a udusíme domäkka. Primiešame pretlak, zaprášime hladkou múkou, podľa potreby podlejeme a dodusíme. Prichutíme cukrom a octom.


Fazuľa s kyslou kapustou

Potrebujeme: 300g fazule, 1,5L vody, 200g kyslej kapusty, 200g zemiakov, 40g masti, 40g hladkej múky, mletá červená paprika, soľ

Ako na to: fazuľu, ktorú sme vopred namočili, varíme v tej istej vode. Keď je uvarená domäkka, pridáme zemiaky pokrájané na kocky a necháme variť ďalej. Kyslú kapustu uvaríme osobitne. Z múky a masti urobíme zápražku, pridáme mletú papriku, zalejeme studenou vodou a vlejeme do fazule. Nakoniec pridáme kapustu a všetko spolu ešte krátko povaríme. Podávame s chlebom.


Gazdovské cestoviny

Potrebujeme: 0,5kg cestovín - kolienka alebo špirály, 200g kyslej kapusty, 2 cibule, 400g zemiakov, 200g údenej prerastenej slaniny, 2PL masla, 2PL oleja, KL mletej červenej papriky

Ako na to: cestoviny uvaríme a scedíme. Na oleji speníme cibuľu a pridáme kyslú kapustu. Okoreníme a podusíme, kým sa nevyparí voda a ešte trošku opražíme. Zemiaky uvaríme pokrájané na maličké kocky a scedíme. Slaninu pokrájame a opražíme s druhou cibuľou do ružova, pridáme maslo, červenú papriku a ihneď odstavíme zo sporáka. Nakoniec cestoviny, zemiaky, kapustu a slaninu zmiešame.


Koložvárska hubová kapusta

Potrebujeme: 300g kyslej kapusty, 200g húb (suchohríby, masliaky), 150g ryže, 2 veľké cibule, soľ, mletá červená paprika, korenie, drvená rasca, olej na dusenie, masť na vymastenie zapekacej misy, téglik kyslej smotany, vajce

Ako na to: na veľkej cibuli pokrájanej nadrobno udusíme huby, osolíme ich a okoreníme. Druhú cibuľu tiež pokrájame nadrobno, podusíme, pridáme mletú červenú papriku a podusíme na nej kyslú kapustu. Ryžu uvaríme bežným spôsobom v osolenej vode. Do jemne vymastenej zapekacej misy ukladáme striedavo preddusenú kapustu, ryžu a podusené huby. Vrch polejeme zmesou kyslej smotany a vajíčka s pridaním soli a zapečieme.


Bravčové kapsy s kyslou kapustou

Potrebujeme: 4-6 hrubších rezňov z karé, 0,5kg kyslej kapusty, 3-4 cibule, 50g slaniny, soľ, 100ml bieleho vína, korenie, olej

Ako na to: nakrájame si hrubšie rezne a ostrým nožom v nich urobíme taštičku. Slaninu nakrájame na kocky a vyškvaríme, pridáme kyslú kapustu, osolíme, podlejeme bielym vínom a dusíme. Udusenou kapustou naplníme kapsy, spojíme ich ihlou alebo špajľou, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji. Opečené uložíme na pekáč, rozložíme na ne 3-4 cibule nakrájané na kolieska, podlejeme 200-300ml vody, prikryjeme druhým pekáčom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Pečieme 30-45 minút, počas pečenia občas podlievame. 5 minút pred dokončením odokryjeme pekáč a dopečieme. Podávame s pečenými zemiakmi.

 

 

Kapusta na rumunský spôsob

Potrebujeme: 1kg hlávkovej kapusty, 2 cibule, 50g tuku, 0,5kg bravčového mäsa z pliecka, soľ, 4 zelené papriky, 250g rajčiakov

Ako na to: nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na tuku do sklovita, pridáme na kocky pokrájané bravčové pliecko, osolíme a prikryté dusíme asi pol hodiny. Medzitým hlávkovú kapustu pokrájame na rezance a zelenú papriku na kolieska, pridáme k podusenému mäsu, podlejeme horúcou vodou a prikryté pomaly dusíme. Nakoniec pridáme na štvrtiny pokrájané a olúpané rajčiaky, podľa potreby dosolíme a udusíme domäkka.


Kapustové závitky v paradajkovej omáčke

Potrebujeme: 100g prerastenej údenej slaniny, 200g syru mozarella, 150g nastrúhaného syra, malá biela hlávková kapusta, konzerva olúpaných paradajok, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2PL oleja, zväzok bazalky, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: kapustu očistíme, odstránime vonkajšie listy, hlúb vyrežeme a vnútorné listy oddelíme. Listy blanšírujeme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút. Mozarellu nakrájame na malé kocky. Dobre odkvapkané kapustové listy rozložíme na pracovnú dosku a 3-4 listy navrstvíme jeden na druhý. Na listy dáme nakrájanú mozarellu a skrútime ich do závitkov. Na panvici rozpálime olej a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a opražíme do sklovita. Olúpané paradajky prepasírujeme a pridáme k cibuli. Okoreníme nasekanou bazalkou. Závitky navrstvíme do ohňovzdornej nádoby. Zalejeme omáčkou, ktorú sme ochutili soľou a mletým čiernym korením. Posypeme nastrúhaným syrom. Zapekáme na grile asi 12 minút.


Mäsové závitky z kapustných listov

Potrebujeme: hlávka kapusty, trocha oleja, 1-2PL rajčinového pretlaku, 100ml sladkej smotany Plnka: 2 stredne veľké cibule, 2PL masti, 250g mletého bravčového mäsa, 250g mleté hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, PL ryže, majorán, vajce

Ako na to: hlávku kapusty rozoberieme na listy, ktoré sparíme horúcou vodou, naplníme, zvinieme a previažeme. Naplnené listy poukladáme do vymasteného pekáča tesne vedľa seba, pokvapkáme ich olejom, trocha podlejeme vodou rozmiešanou s rajčinovým pretlakom a vložíme do rúry piecť. Keď listy začnú ružovieť, obrátime ich na druhu stranu, dopečieme, vyberieme a zbavíme nití. Šťavu zalejeme sladkou smotanou a vložíme do nej upečené závitky. Plnka: nadrobno posekanú cibuľu opražíme na masti, pridáme zomleté bravčové a hovädzie mäso, osolíme, okoreníme a dusíme. Po 10-20 minútach pridáme ryžu a majorán, trocha podlejeme vodou a prikryté udusíme domäkka. Nakoniec pridáme vajce, ktoré za stáleho miešania necháme v plnke stuhnúť. Podávame s varenými zemiakmi.


Smažené kapustové závitky

Potrebujeme: 4 kapustové listy, kremžská horčica, 4 plátky šunky, 4 plátky tvrdého syra, rajčina, hladká múka, vajce a strúhanka na obalenie, olej na vyprážanie

Ako na to: uvarené kapustové listy natrieme kremžskou horčicou, uložíme na ne plátky šunky a syra, na to položíme kúsok rajčiny a zabalíme ich ako závitky. Tie zaistíme špáradlom a obalíme v klasickom trojobale. Vypražíme ich na oleji a podávame so zemiakmi alebo hranolčekmi.


Kurča na kapuste

Potrebujeme: kurča, 0,5kg kyslej kapusty, 150g slaniny, 2 strúčiky cesnaku, 1/2KL drvenej rasce, štipka nastrúhaného muškátového orieška, KL mletej červenej papriky, 2 bobkové listy, 10 zrniečok borievky, zelené jablko, soľ

Ako na to: do misy dáme scedenú kapustu, slaninu pokrájanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, rascu a nastrúhaný muškátový oriešok. Všetky suroviny premiešame. Na umytom a osušenom kurčati uvolníme kožu na hrudi a naplníme ho kapustou. Otvor zošijeme alebo zopneme kovovými ihlami. Podľa chuti dosolíme a posypeme mletou červenou paprikou. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Do zvyšku kapustovej plnky pridáme bobkové listy a guľôčky borievok a rozložíme ju na dno menšieho pekáča. Na kapustu uložíme kurča prsiami nadol, okolo kurčaťa poukladáme osminky jablka a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 75 minút a počas pečenia kurča obraciame. Ako príloha sa hodí zemiakové pyré ochutené postrúhaným muškátovým orieškom.


Zemiaky v kapuste

Potrebujeme: 400g kyslej kapusty, 8-10stredne veľkých zemiakov, cibuľa, oravská slanina

Ako na to: do hrnca dáme kapustu, očistené celé zemiaky, zalejeme vodou a prikryté uvaríme. Medzitým si pokrájame na kúsky slaninu, osmažíme, pridáme aj pokrájanú cibuľu a usmažíme. Uvarené zemiaky a kapustu scedíme a v mise zmiešame so slaninou. Podľa potreby prisolíme.


Kapustové fašírky

Potrebujeme: 600g kapusty, 2 vajcia, 100g diétnej salámy alebo kuracej šunky, soľ, strúhanka, olej na smaženie

Ako na to: očistenú kapustu posekáme nadrobno, osolíme a udusíme. Pridáme posekanú salámu, vajcia, soľ a strúhanku podľa potreby. Zmiešame a robíme malé fašírky, ktoré obalíme v múke a vypražíme po oboch stranách. Podávame so zemiakmi alebo čiernym, celozrnným chlebom.


Vyprážaná kapusta

Potrebujeme: hlávka kapusty, soľ, mleté čierne korenie, 40g hladkej múky, 2 vajíčka, strúhanka, olej, kyslá smotana

Ako na to: kapustu rozoberieme na listy, vyberieme hlúby a povaríme v osolenej vode. Odkvapkané navrstvíme 3 na seba a mierne ich stlačíme. Posolené a okorenené obalíme múkou, vajíčkami a strúhankou. V oleji vyprážame do zlatista. Pred podávaním polejeme kyslou smotanou vymiešanou s kečupom.

 

 

Kapusta ako mozoček

Potrebujeme: 0,5kg hlávkovej kapusty, 50g tuku, väčšia cibuľa, 2-3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 200g šunky

Ako na to: kapustu sparíme v slanej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Na tuku upražíme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme pokrájanú kapustu, vajcia, soľ, mleté čierne korenie a spolu podusíme. Nakoniec pridáme posekanú šunku. Podávame s chlebom.


Prekladaná kapusta

Potrebujeme: 400-500g bravčového mäsa, 2 veľké cibule, soľ, 200g slaniny, 200g klobásy, 1kg kyslej kapusty, 2 lyžice masti, 1/2L kyslej smotany, trošku mletej papriky, 100g ryže

Ako na to: bravčové mäso nakrájame na kocky. Pridáme posekanú cibuľu, dáme do kastróla a udusíme. Podľa potreby podlievame vodou. Na druhej panvici opražíme pokrájanú slaninu a klobásu. Zvlášť uvaríme kyslú kapustu. Ohňovzdornú misu vytrieme masťou a potom na ňu vložíme vrstvu uvarenej, odkvapkanej kyslej kapusty, na ňu dáme opraženú slaninu a klobásu, polejeme osolenou kyslou smotanou a povrch posypeme mletou paprikou. Ako ďalšiu vrstvu dáme udusenú ryžu zmiešanú s uduseným mäsom a na to znovu kyslú kapustu. Polejeme opäť smotanou a zapekáme asi 25 minút.


Lacný kapustový prívarok

Potrebujeme: stredne veľká hlávka kapusty, cibuľa, strúčik cesnaku, 1/2KL drvenej rasce, 2PL masti, 2PL rajčinového pretlaku, PL hladkej múky, soľ, ocot, cukor

Ako na to: z umytej kapusty vyrežeme hlúbovú časť, kapustu pokrájame a vložíme do hrnca s trochou vody. Osolíme, pridáme pretlačený cesnak, rascu a dusíme takmer domäkka. Na rozohriatej masti speníme pokrájanú cibuľu, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania opražíme. Zápražku vložíme do kapusty, pridáme rajčinový pretlak, premiešame a krátko povaríme. Prívarok ochutíme cukrom a octom.


Tofu s kapustou

Potrebujeme: kocka údeného tofu syra, asi 1/4 hlávky menšej bielej kapusty, menšia cibuľa, PL rastlinného oleja, 1-2PL lúpaných slnečnicových semiačok, 2PL sójovej omáčky, soľ, čierne korenie

Ako na to: na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájaný syr a na rezančeky pokrájanú kapustu. Pridáme semiačka, pokvapkáme sójovou omáčkou a dusíme asi 10 minút. Počas dusenia podľa potreby opatrene podlejeme trochou vody. Keď je kapusta polomäkká, odstavíme ju a dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, prípadne pridáme ešte sójovú omáčku. Pokrm výborne chutí s chlebom , ale dá sa jesť aj bez neho, dokonca aj na studeno.


Kapustové karbonátky

Potrebujeme: 400g čerstvej hlávkovej kapusty, soľ, 2 zemiaky uvarené v šupke, mleté čierne korenie, 2 vajcia, strúčik cesnaku, drvená rasca, strúhanka, olej na vysmážanie

Ako na to: Kapustu zbavíme hlúbových častí a uvaríme v osolenej vode. Vyberieme ju a necháme odkvapkať. Potom ju pokrájame na drobné rezance. Pridáme ošúpané postrúhané v šupke uvarené zemiaky, mleté čierne korenie, vajcia, pretlačený cesnak a drvenú rascu. Všetko spolu premiešame. Podľa potreby zahustíme trochou strúhanky. Zo zmesi vyformujeme karbonátky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame po obidvoch stranách na rozohriatom oleji.


Musaka z kyslej kapusty a ryže

Potrebujeme: 600g kyslej kapusty, 20g slnečnicového oleja, mletá sladká paprika, 40g ryže, 40g tvrdého syra, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, vajce, 200ml mlieka, voda, soľ

Ako na to: kyslú kapustu pokrájame na menšie kúsky, vložíme na panvicu s rozohriatym olejom, ochutíme mletou paprikou a dusíme domäkka. Ryžu uvaríme v osolenej vode, scedíme, pridáme postrúhaný syr, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno a mleté čierne korenie. Pekáč potrieme zvyškom oleja, na dno rozložíme kapustu, na ňu ryžu a znova kapustu. Zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajce a upečieme v horúcej rúre dočervena.


Zapečené cestoviny s kyslou kapustou

Potrebujeme: 1kg kyslej kapusty, balenie cestovín (špirálky), 2 kyslé smotany, 2 vajcia, 250g oravskej slaniny, 3 nožičky suchej údenej klobásy, soľ, čierne korenie, olej

Ako na to: kyslú kapustu udusíme, cestoviny uvaríme. Slaninu a klobásu pokrájame a mierne opečieme. Kapustu, cestoviny, slaninu a klobásu zmiešame, trochu osolíme a okoreníme. Dáme do nich trošku masti, na ktorej sme pražili slaninu a klobásu. Potom nemusíme vymastiť plech. Takto zmiešané cestoviny vysypeme na plech a dáme zapekať do rúry. Keď už sú cestoviny trochu zapečené, vylejeme na ne kyslú smotanu, ktorú sme zmiešali s vyšľahanými vajíčkami, soľou, čiernym korením a necháme dopiecť.


Kapustové batôžky

Potrebujeme: 300g hlávkovej kapusty, 4 veľké kapustové listy, 50g údenej slaniny, cibuľa, 40g masti, mäsový vývar, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: veľké vrchné listy z hlávkovej kapusty odložíme a kapustu nakrájame na rezance. Cibuľu očistíme, nasekáme nadrobno a speníme na masti. Pridáme nakrájanú hlávkovú kapustu, rascu, mleté korenie, soľ. Opražíme a udusíme domäkka. Veľké kapustové listy povaríme v osolenej vode 5-7 minút. Vyberieme a hlúbovité časti naklepeme. Slaninu nakrájame na malé kocky, opražíme a premiešame s udusenou hlávkovou kapustou. Plnkou naplníme pripravené kapustové listy, uložíme ich do vymastenej ohňovzdornej misy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 minút. Počas pečenia podľa potreby podlievame mäsovým vývarom.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Zeleninové ragú - omáčka z cukety a baklažánu Dusené šampiňóny so zeleninou Cuketová pizza