Hydina a ryby po chlapsky

Chlapské jedlá » Hydina a ryby po chlapsky

 

 

Pstruh na víne

Potrebujeme: 2 pstruhy, 2 lyžice oleja, 2 cibule, 1DL bieleho vína, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: pstruhy si očistíme, osolíme a okoreníme. Na oleji si opražíme cibulu pokrájanú na plátky. Na ňu si poukladáme pstruhy, podlejeme vínom a upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia ich podlievame.

 


 

Kapor po mlynársky

Potrebujeme: 4 porcie kapra, 2 citróny, 2PL masla, 4PL hladkej múky, olej, soľ, petržlenová vňať

Ako na to: kapra rozdelíme na 4 porcie, osolíme a pokvapkáme ich citrónom. Potom rozrežeme 2 citróny na plátky a vložíme ich do narezaného kapra, obalíme v múke a opečieme z obidvoch strán na oleji. Na záver ešte posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi.

 


 

Gazdovské kurča

Potrebujeme: 1kg kyslej kapusty, cibuľa, 4 kuracie stehná, olej, 200g prerastanej slaninky, čierne korenie, hladká múka, soľ, rasca

Ako na to: kuracie stehná osolíme, okoreníme a obložíme plátkami slaniny. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme trocha hladkej múky a podlejeme teplou vodou, pridáme časť kyslej kapusty, na ktorú poukladáme kuracie stehná, tie zakryjeme zvyšnou kapustou a dusíme. Potom stehná vyberieme a aby boli chrumkavé, dáme ich na kapustu a hrniec dáme asi na 15 minút do rúry.

 


 

Kurča na plzenský spôsob

Potrebujeme: kurča, 2 cibule, 40g masti, soľ, mleté čierne korenie, 20g hrozienok, 2dcl plzenského pivo

Ako na to: kurča umyjeme, rozporcujeme a usušíme. Zo všetkých strán opražíme na rozohriatej masti. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, osolíme a okoreníme čiernym korením. Keď je cibuľa zlatistá, zalejeme ju plzenským pivom a troškou vody. Pridáme hrozienka a udusíme do mäkka. Podávame s dusenou ryžou.

 


 

Ostré rybie ražniči

Potrebujeme: 4 porcie kapra, 2KL oleja, 4 cibule, sterilizované uhorky, 60g slaniny, 80g kapie, cesnak, korenie, soľ, čili korenie alebo mletá štipľavá paprika

Ako na to: očistené porcie kapra čiastočne odkostíme, osušíme, prešpikujeme plátkami cesnaku, okoreníme, poprášime čili korením (mletou štipľavou paprikou), nakrájame na štvorčeky a necháme chvíľu odležať, potom ich osolíme. Slaninu pokrájame na tenké plátky, potom na štvorčeky veľkosti kúskov kapra, cibuľu na kolieska, uhorku tiež na kolieska a kapiu na kúsky. Napichujeme na špajle alebo kovové ihly, osolíme, pokvapkáme olejom a opečieme na rozohriatom grile alebo na oleji na panvici. Pritom potierame olejom zmiešaným s čili korením. Keď je kapor mäkký, prenesieme špajle na tanier a podávame s pečenými zemiakmi.

 


 

 

 

Tresčie závitky na diabolský spôsob

Potrebujeme: 8 porcií tresky, 1KL horčice mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 60g sardel alebo sardelovej pasty, 1/3 šálky oleja, citrón, hladká múka, 1-2 vajcia

Ako na to: v miske zmiešame horčicu, trocha korenia, posekanú petržlenovú vňať a sardely, ktoré sme najskôr vykostili a prelisovali. Namiesto sardiel môžeme použiť aj sardelovú pastu Rozriedime olejom a citrónovou šťavou, čím získame hustejšiu omáčku. Do tejto omáčky namočíme tresčie rezy, ktoré sme najskôr umyli, osušili a poukladáme ich kožou dolu na misu. Potom každý zvinieme chvostovou časťou dovnútra, zopneme špáradlami, obalíme v múke, vajciach a vypražíme. Po vypražení odstránime špáradla a dozdobíme vňaťou a citrónom, ktorý nakrájame na tenké kolieska.

 


 

Makrely s chrenovou omáčkou

Potrebujeme: 4 makrely, soľ, olej, 1PL masla, 1PL hladkej múky, 250ml kyslej smotany, 1PL chrenu, ocot, cukor

Ako na to: makrely, ktoré sme vykostili, prekrojili na polovice, posolili, potreli olejom, upečieme na rošte. Zatiaľ si pripravíme omáčku: najskôr urobíme bledú zápražku z roztopeného masla a múky, zalejeme ju vodou a povaríme. Keď omáčka zhustne, pridáme do nej smotanu, strúhaný chren a dochutíme octom, soľou, cukrom a približne 5 minút povaríme. Ryby podávame s chrenovou omáčkou.

 


 

Kuracie pikantné soté

Potrebujeme: 600 kuracích pŕs, menší pór, 1 celá paprika, 2 strúčiky cesnaku, cibuľa, chilli paprička alebo feferónka, soľ, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, 2PL sójovej omáčky, 1PL oleja

Ako na to: na rozpálenom oleji prudko orestujeme na rezančeky nakrájané kuracie prsia. Papriku, cibuľu a pór nakrájame na malé rezance, prihodíme do panvice a restujeme spolu s mäsom ďalej. Počas celej doby teplotu neznižujeme, aby mäso nepustilo šťavu a nedusilo sa. Potom pridáme roztlačený cenak, ešte chvíľku restujeme a pridáme nasekanú chilli papričku. Prelejeme sójovou omáčkou, premiešame a odstavíme. Toto soté ničím nepodlievame a počas celej doby restovania buďto miešame, alebo tí šikovnejší prehadzujú nad plameňom v panvici.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Kuracie rezančeky s toskánskou zeleninou Ragú z morčacieho mäsa Kuracie prsia s cuketou a zelerom