Hovädzie a divina po chlapsky
Chlapské jedlá » Hovädzie a divina po chlapsky
Bažant na víne
Potrebujeme: 1 bažant, soľ, 150g údenej slaniny, 1 cibuľa, 2-3 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny, 1dl červeného vína, 1/2 lyžice múky, citrón, cukor, celé čierne korenie, bobkový list, 1 klinček
Ako na to: Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme. Pridáme pokrájanú cibuľu, zeleninu, cukor a všetky koreniny. Zmes miešame a restujeme do svetlohneda, podlejeme vodou a prevaríme. Vložíme prekrojeného, osoleného bažanta a prikryté dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime múkou, orestujeme, podlejeme vínom, varíme 10 minút, precedíme cez sito a zeleninu prepasírujeme alebo celé rozmixujeme ponorným mixérom. Omáčku znova prevaríme a pokrájané mäso polejeme. Vhodnou prílohou je ryža, knedle alebo cestoviny.
Srnčí guláš
Potrebujeme: 750g srnčieho mäsa s kosťou (predné), 75g margarínu, 40g hladkej múky, 100g cibule, mletá paprika, rasca, paradajkový pretlak, citrónová kôra, cesnak, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to: na polovici tuku opražte dozlata nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte papriku a umyté mäso nakrájané na úhľadné kúsky, dajte na opraženú cibuľu, osoľte, okoreňte a na miernom ohni duste domäkka. Mäso vyberte, šťavu vysmažte na tuk, zaprášte múkou a za stáleho miešania popražte. Potom zalejte studeným vývarom alebo vodou, rozmiešajte, pridajte paradajkový pretlak a varte asi 30 min. Potom zamiešajte rozotretý cesnak, omáčku preceďte na mäso a povarte.
Jelení guláš
Potrebujeme: 1kg jelenieho predného mäsa, 2 cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, 1dl červeného vína, masť, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, majoránka, hladká múka
Ako na to: mäso pokrájajte na rovnaké kúsky. Na masti opražte cibuľu, pridajte papriku a zalejte vývarom alebo horúcou vodou. Osolené a okorenené mäso vložte do vývaru, pridajte prelisovaný cesnak a duste. Ak je to potrebné podlievajte vývarom, alebo vodou. Duste 1,5 - 2 hodiny. Keď je mäso mäkké, pridajte majoránku, zahustite múkou a povarte. Nakoniec prilejte červené víno a prehrejte. Podávajte s chlebom.
Ražniči z diviaka
Potrebujeme: 500g mäsa z diviaka, 200g domácej klobásy, 150g údenej slaniny, 3 cibule, olej, 3 borievky, citrónovú šťavu Cesnaková pasta: 2 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, potlčené čierne korenie, soľ, maslo
Ako na to: mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na kocky a potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali citrónovú šťavu a potlčené borievky. Na niekoľko hodín odložíme na chladné miesto. Domácu klobásu nakrájame na kolieska, slaninu na väčšie kocky, cibuľu nakrájame na štvrtky a rozoberieme na lupienky. Na drevené špajdle striedavo napichujeme klobásu, mäso, slaninu a cibuľu. Hotové ražníky potrieme cesnakovou pastou, opražíme na rozohriatom oleji a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovými šalátmi. Cesnaková pasta: Cesnak očistíme, pretlačíme a vymiešame so soľou, maslom, čiernym korením a červenou paprikou.
Srnčie rezne na šampiňónoch
Potrebujeme: 600g srnčieho mäsa, soľ, potlčené čierne korenie, 150g údenej slaniny, 1 cibuľu, 2 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, 2dcl červeného vína, ocot, 20g hladkej múky, 60g ríbezľového kompótu, citrón, 120g šampiňónov, 20g masla, vývar
Ako na to: Slaninu nadrobno nakrájame a opražíme. Mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne. Mierne ich naklepeme, osolíme, okoreníme a opečieme na opraženej slanine z oboch strán. Opražené rezne vyberieme a vo výpeku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom vložíme rezne, podlejeme vývarom, trochou vína, pokvapkáme octom a prikryté udusíme domäkka. Počas dusenia rezne obraciame a podlievame vývarom. Napokon pridáme maslo zmiešané s múkou, po chvíľke ríbezľový kompót, olúpané koliesko citróna, zvyšné víno a prevaríme. Mäkké rezne vyberieme, omáčku precedíme a pridáme do nej šampiňóny nakrájané na štvrtky a opražené na masle a zohrejeme. Srnčie rezne s omáčkou podávame s opekanými zemiakmi a ríbezľovým kompótom.
Cárova špecialita
Potrebujeme: 300g jelenieho stehna bez kosti, polovica cibule, soľ, mleté čierne korenie, olej, 40g sterilizovanej uhorky, 40g sterilizovanej kapie, 40g sterilizovaného hrášku, 40g kečupu, worchestrová omáčka, chilli omáčka, 0,2dcl rumovej liehoviny
Ako na to: mäso nakrájame na rezančeky, osolíme a okoreníme, pridáme pokrájané uhorky, kapiu, cibuľu, sterilizovaný hrášok a všetko premiešame. Doplníme ostatné pochutiny a restujeme na rozohriatom oleji do mäkka. Pred dokončením prilejeme rumovú liehovinu a podávame.
Obľúbené recepty:
Zabíjačková kapusta Bravčový hamburger Rýchly guláš na woku