Hovädzie a divina po chlapsky

Chlapské jedlá » Hovädzie a divina po chlapsky

 

 

Azu na tatársky spôsob

 

Potrebujeme: 400g hovädzieho mäsa, 40g tuku, 2 feferónky, 2 PL kečupu, 2 sterilizované uhorky, 30g hladkej múky, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania opražíme v rozpálenom tuku. Zaprášime mletou červenou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom a za občasného podlievania udusíme do polomäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané uhorky a nasekané feferónky, zahustíme múkou, povaríme, primiešame kečup a prikryté udusíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo s čiernym chlebom.

 


 

Mletý steak s korenistou omáčkou

 

Potrebujeme: 500g mletej hovädziny, veľká cibuľa, 2 vajcia, PL strúhanky, 1KL horčice, 2PL oleja, 250ml vývaru z kocky, 6PL sladkej smotany, 1-2PL maizeny, 1/2ks nakladaného zeleného korenia, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: polovicu očistenej cibule pokrájame na kocky, druhú polovicu na kolieska. Mleté mäso, na kocky pokrájanú cibuľu, vajcia, strúhanku a horčicu zmiešame a ochutíme soľou, korením a paprikou. Zmes rozdelíme na 4 steaky. V grilovacej panvici rozohrejeme olej a steaky pri strednej teplote opekáme po 5 minút z každej strany, ku koncu pridáme kolieska cibule a opekáme ďalších 5 minút. Potom mäso aj cibuľu vyberieme a do výpeku dáme vývar a smotanu a chvíľu podusíme. Omáčku precedíme a varíme v hrnci. Vmiešame maizenu, zelené korenie, osolíme a okoreníme. Omáčku podávame s mletým steakom a upraženými kolieskami cibule. Ako prílohu podávame varené zemiaky a paradajkový šalát.

 


 

Strážnický divoký hovädzí šíp

 

Potrebujeme: 600-700g hovädzej sviečkovice, soľ, korenie, 250g údenej klobásy, 5PL oleja, 3PL masla, cibuľa, 1/2KL čili, 2 kapie, 200g sterilizovaného hrášku, 2PL kečupu, 200g ryže, 3ks klinčeky

 

Ako na to: mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a striedavo s kolieskami klobásy napichujeme na ihlice. Na rozpálenom oleji zo všetkých strán do zlatista opečieme a v horúcej rúre dodusíme. Na masle speníme cibuľu, pridáme čili, trocha osmažíme, pridáme nakrájanú kapiu, hrášok, kečup, podusíme, pridáme vopred s klinčekmi uvarenú ryžu, premiešame, prehrejeme a podávame s mäsom.

 


 

Anglický rozbíf

 

Potrebujeme: 600g odkostenej a očistenej nízkej hovädzej roštenky, 60g tuku, 10g hladkej múky, mleté čierne korenie, worcesterská omáčka, voda alebo vývar, soľ

 

Ako na to: odležanú roštenku umyjeme, čistou utierkou osušíme a odblaníme. Tukovú časť na povrchu aj so spodnou blanou niekoľkokrát narežeme, osolíme, okoreníme a pokvapkáme tukom. Takto pripravenú ju necháme hodinu odležať v chlade. Potom rozohrejeme tuk a z oboch strán mäso prudko opečieme. Potom pečieme v horúcej rúre približne 20 minút, pričom občas polievame vlastnou šťavou a mierne dolievame i vývar. Anglický rozbíf musí byť vnútri ružový, nie krvavý. Výpek vydusíme na tuk, poprášime múkou a opražíme dohneda. Potom zalejeme vlažnou vodou a dobre povaríme. Nakoniec šťavu precedíme a dochutíme worcesterskou omáčkou. Mäso nakrájame na plátky, poukladáme na tanier a polejeme šťavou. Anglický rozbíf podávame s opekanými zemiakmi či rozličnou zeleninou pripravenou na anglický spôsob.

 


 

 

 

Anglický rozbíf II

 

Potrebujeme: 1Kg odležanej roštenky, maslo na ochutenie, 200ml hovädzieho vývaru, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: mäso, ktoré sme nechali odležať minimálne deň na chladnom mieste, zbavíme šliach a prebytočného tuku, osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenom oleji z obidvoch strán niekoľko minút. Potom ho preložíme do druhého pekáča na roztopené maslo. Pečieme, za občasného polievania vlastnou šťavou, vo vyhriatej rúre (220 stupňov) asi 35 až 40 minút. Upečený rozbíf vyberieme, do šťavy pridáme hovädzí vývar alebo len horúcu vodu, trochu čerstvého masla a povaríme. Upečené mäso nakrájame na tenké plátky a urovnáme na zohriatu misu. Šťavu podávame osobitne v omáčniku. Ako prílohu podávame ryžu, opekané zemiaky alebo zemiakové hranolky. Tiež dusené šampiňóny, dusenú zeleninu, kečup alebo tatársku omáčku.

 


 

Sviečková na smotane

 

Potrebujeme: 700g hovädzieho zadného, 2-4 plátky oravskej slaniny, 2 veľké cibule, 3-4 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 menšieho zeleru, 250ml kyslej smotany, 2 kocky hovädzieho bujónu, horčica, čierne korenie, citrónová šťava, borievka, zázvor, muškátový orech

 

Ako na to: oravskú slaninu pokrájame a dáme opražiť na troške oleja, pridáme na drobno pokrájané cibule a počkáme, kým zmäknú. Zosilníme plameň a opražíme osolené mäso pokrájané na plátky. Obrátime ho, aby sa zatiahlo z oboch strán. Pridáme PL horčice, čierne korenie, borievky, prípadne mleté korenie na divinu a trochu sušeného zázvoru. Podlejeme asi 300 ml bujónu, môžeme pridať aj trochu bieleho vína a necháme dusiť. Medzitým nastrúhame mrkvu, petržlen a zeler na jemno. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. Do zvyšného vývaru prilejeme trochu vody a vložíme všetku postrúhanú zeleninu. Necháme variť asi pol hodiny. Potom základ omáčky dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Vzniknutý krém doplníme kyslou smotanou, citrónovou šťavou, nezaškodia 2KL cukru. Úplne na záver nastrúhame do horúcej omáčky trochu muškátového orieška a vložíme naspäť mäso aj s odtečenou šťavou. Podávame s knedľou.

 


 

Kotlíkový guláš

 

Potrebujeme: 400g hovädzieho krku, 2 papriky, 2 paradajky, 2 strúčiky cesnaku, červená mletá paprika ( sladká aj pálivá ), gulášové korenie, majorán, soľ, mleté čierne korenie, olej, zemiaky, 0,7dcl červeného vína

 

Ako na to: mäso nakrájame na rovnaké kocky. Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky vložíme do vriacej vody, po chvíli ich vyberieme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Papriku nakrájame na štvorčeky. Do kotlíka, alebo hrnca nalejeme trochu oleja, vložíme všetky pokrájané suroviny a pridáme koreniny, s výnimkou majoránu. Všetko to prikryté dusíme. Zo začiatku miešame pokiaľ zmes nepustí šťavu. Keď je mäso mäkké, prilejeme podľa chuti červené víno. Za miešania necháme všetko mierne povrieť. Ak treba, dochutíme a pridáme trochu majoránu. Ak máme radi zemiaky v guláši, pridáme ich nakrájané na malé kocky, ale až keď je mäso takmer mäkké.

 


 

Bažant na víne

Potrebujeme: 1 bažant, soľ, 150g údenej slaniny, 1 cibuľa, 2-3 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny, 1dl červeného vína, 1/2 lyžice múky, citrón, cukor, celé čierne korenie, bobkový list, 1 klinček

Ako na to: Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme. Pridáme pokrájanú cibuľu, zeleninu, cukor a všetky koreniny. Zmes miešame a restujeme do svetlohneda, podlejeme vodou a prevaríme. Vložíme prekrojeného, osoleného bažanta a prikryté dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime múkou, orestujeme, podlejeme vínom, varíme 10 minút, precedíme cez sito a zeleninu prepasírujeme alebo celé rozmixujeme ponorným mixérom. Omáčku znova prevaríme a pokrájané mäso polejeme. Vhodnou prílohou je ryža, knedle alebo cestoviny.

 


 

Srnčí guláš

Potrebujeme: 750g srnčieho mäsa s kosťou (predné), 75g margarínu, 40g hladkej múky, 100g cibule, mletá paprika, rasca, paradajkový pretlak, citrónová kôra, cesnak, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: na polovici tuku opražte dozlata nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte papriku a umyté mäso nakrájané na úhľadné kúsky, dajte na opraženú cibuľu, osoľte, okoreňte a na miernom ohni duste domäkka. Mäso vyberte, šťavu vysmažte na tuk, zaprášte múkou a za stáleho miešania popražte. Potom zalejte studeným vývarom alebo vodou, rozmiešajte, pridajte paradajkový pretlak a varte asi 30 min. Potom zamiešajte rozotretý cesnak, omáčku preceďte na mäso a povarte.

 


 

Jelení guláš

Potrebujeme: 1kg jelenieho predného mäsa, 2 cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, 1dl červeného vína, masť, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, majoránka, hladká múka

Ako na to: mäso pokrájajte na rovnaké kúsky. Na masti opražte cibuľu, pridajte papriku a zalejte vývarom alebo horúcou vodou. Osolené a okorenené mäso vložte do vývaru, pridajte prelisovaný cesnak a duste. Ak je to potrebné podlievajte vývarom, alebo vodou. Duste 1,5 - 2 hodiny. Keď je mäso mäkké, pridajte majoránku, zahustite múkou a povarte. Nakoniec prilejte červené víno a prehrejte. Podávajte s chlebom.

 


 

Ražniči z diviaka

Potrebujeme: 500g mäsa z diviaka, 200g domácej klobásy, 150g údenej slaniny, 3 cibule, olej, 3 borievky, citrónovú šťavu Cesnaková pasta: 2 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, potlčené čierne korenie, soľ, maslo

Ako na to: mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na kocky a potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali citrónovú šťavu a potlčené borievky. Na niekoľko hodín odložíme na chladné miesto. Domácu klobásu nakrájame na kolieska, slaninu na väčšie kocky, cibuľu nakrájame na štvrtky a rozoberieme na lupienky. Na drevené špajdle striedavo napichujeme klobásu, mäso, slaninu a cibuľu. Hotové ražníky potrieme cesnakovou pastou, opražíme na rozohriatom oleji a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovými šalátmi. Cesnaková pasta: Cesnak očistíme, pretlačíme a vymiešame so soľou, maslom, čiernym korením a červenou paprikou.

 


 

Srnčie rezne na šampiňónoch

Potrebujeme: 600g srnčieho mäsa, soľ, potlčené čierne korenie, 150g údenej slaniny, 1 cibuľu, 2 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, 2dcl červeného vína, ocot, 20g hladkej múky, 60g ríbezľového kompótu, citrón, 120g šampiňónov, 20g masla, vývar

Ako na to: Slaninu nadrobno nakrájame a opražíme. Mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne. Mierne ich naklepeme, osolíme, okoreníme a opečieme na opraženej slanine z oboch strán. Opražené rezne vyberieme a vo výpeku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom vložíme rezne, podlejeme vývarom, trochou vína, pokvapkáme octom a prikryté udusíme domäkka. Počas dusenia rezne obraciame a podlievame vývarom. Napokon pridáme maslo zmiešané s múkou, po chvíľke ríbezľový kompót, olúpané koliesko citróna, zvyšné víno a prevaríme. Mäkké rezne vyberieme, omáčku precedíme a pridáme do nej šampiňóny nakrájané na štvrtky a opražené na masle a zohrejeme. Srnčie rezne s omáčkou podávame s opekanými zemiakmi a ríbezľovým kompótom.

 


 

Cárova špecialita

Potrebujeme: 300g jelenieho stehna bez kosti, polovica cibule, soľ, mleté čierne korenie, olej, 40g sterilizovanej uhorky, 40g sterilizovanej kapie, 40g sterilizovaného hrášku, 40g kečupu, worchestrová omáčka, chilli omáčka, 0,2dcl rumovej liehoviny

Ako na to: mäso nakrájame na rezančeky, osolíme a okoreníme, pridáme pokrájané uhorky, kapiu, cibuľu, sterilizovaný hrášok a všetko premiešame. Doplníme ostatné pochutiny a restujeme na rozohriatom oleji do mäkka. Pred dokončením prilejeme rumovú liehovinu a podávame.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Zabíjačková kapusta Bravčový hamburger Rýchly guláš na woku