Cestoviny

 

 

Vznik cestovín sa datuje do doby pred Kristom. Prvé zmienky pochádzajú z Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, potom natrhali na kúsky a uvarili. Rimania sa tohto nápadu chytili a zdokonalili ho tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky, ktoré nazývali laganon, čo zrejme súvisí s dnešným názvom lasagne. Prvé cestoviny sa vyrábali doma. Prvé továrne na cestoviny začali vznikať až v 17 storočí v Taliansku. Základné suroviny sú múka (pšeničná) a voda. Cestoviny môžu byť bezvaječné, bez pridania vajíčka, jednovaječné, dvojvaječné, podľa chuti až viacvaječné. Sú výborným zdrojom sacharidov. Celozrnné cestoviny z celozrnnej múky obsahujú navyše minerály a vitamín B. Vaječné zasa obsahujú vitamín A. Špagety sú asi najznámajším druhom. Trubičky (penne) majú tvar kratších dutých rúrok na krajoch skrojených do šikma. Makaróny sú podobné penne, sú však väčšie a širšie. Podobajú sa našim kolienkam, len narozdiel od nich sú rovné. Rigatoni sú rovnaké ako penne, ale majú rovné konce. Fettucine sú široké rezance, asi 3-5mm. Pappardelle sú podobné ako Fettucine, sú to do klbka stočené rezance široké asi 1 cm. Tagliatelle sú široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a jedia sa taktiež natáčaním na vidličku. Lasagne sú pláty s rozmermi 25x8cm. Prekaldajú sa plnkou, mäsovou alebo zeleninovou a potreté bešamelom sa zapekajú. Farfalle majú tvar mašličiek alebo motýlikov. Fusilli majú tvar vretien. Často sa podávajú k darom mora. Cavatappi majú tvar špirály. Sú duté a preto veľmi vhodné k omáčkam. Stelline majú tvar hviezdičiek a používajú sa do polievok. Coralli majú tvar trubičiek a používajú sa do polievok. Tortellini majú tvar stočených taštičiek, pripomínajú tvarom slimáčikov. Ravioli sú cestoviny v tvare štvorca. Sú plnené. Pri servírovaní sa posýpajú nastrúhaným parmezánom. Canelloni majú tvar závitkov. Bývajú plnené najmä mäsovou plnkou. Sú vhodné na zapekanie. Fagotini majú tvar uzlíka. Sú plnené. Vyrábajú sa v rôznych farbách. Pirohy sú cestoviny, ktoré nepochádzajú z Talianska, ale sú to tradičné slovenské cestoviny. bývajú plnené sladkými plnkami, napr. lekvárom, makom, tvarohom... alebo slanými, napr. bryndzou.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Špagety Prima Vera

 

Potrebujeme: 200g šampiňónov, 400g kuracích pŕs, 100g póru, syr Bambino, 100g mrkvy, 250ml šľahačkovej smotany, 50g parmezánu, 10g vegety, 400g uvarených špagiet, petržlenovú vňať, olej, cukor, korenie, soľ

 

Ako na to: kuracie prsia nakrájame na kocky, pór na kolieska, šampiňóny na plátky a mrkvu nastrúhame na hrubšie pásiky. Na panvici rozpálime olej, pridáme kuracie prsia a opekáme ich, kým nezbelejú. Pridáme pór, mrkvu a šampiňóny. Opekáme asi 5 minút, potom pridáme smotanu, vegetu a necháme prevrieť. Do zmesi dáme vopred uvarené špagety, premiešame a dusíme asi 3 minúty. Pridáme syr Bambino a premiešame, aby sa rozpustil a vstrebal. Podávame posypané najemno postrúhaným parmezánom a dozdobené petržlenovou vňaťou, poprípade ružicou z čerstvého póru a pásikom mrkvy.

 


 

Zelené špagety s paprikou

 

Potrebujeme: 300g hovädzieho filé, 100g údenej slaniny, feferónku, červenú papriku, zelenú papriku, 100g olív, 400g zelených špagiet, konzervu lúpaných paradajok, cibuľu, 4PL olivového oleja, šálku šťavy z pečeného mäsa, 1KL mletej červenej papriky, zväzok pažítky, pol KL korenia karí, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: olej rozpálime na veľkej panvici. Pridáme umyté mäso, ktoré sme nakrájali na malé kocky. Krátko ho opečieme zo všetkých strán, vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vo zvyšnom oleji upražíme slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekanú feferónku a krátko opražíme. Papriky očistíme, nakrájame na rezance, pridáme k slanine a opražíme do sklovita. Pridáme olivy, paradajky a mäsovú šťavu a uvaríme omáčku. Osolíme, okoreníme mletou červenou paprikou, korením karí a mletým čiernym korením, primiešame nakrájanú pažítku, mäso a pomaly dusíme. Špagety varíme v slanej vode asi 10 až 15 minút. Vyberieme a necháme dobre odkvapkať. Uložíme na taniere, polejeme omáčkou a ihneď podávame.

 

 


 

Zelené lasagne so zeleninovou plnkou

 

Potrebujeme: 100g čerstvých šampiňónov, konzervu zeleného hrášku, cuketu, 4 paradajky, cibuľu. Na paradajkovú omáčku: 100g údenej slaniny, 200g varenej šunky, pol šálky bieleho vína, konzervu lúpaných paradajok, 2PL paradajkového pretlaku, 2PL olivového oleja, 3PL múky, trocha vegety, zväzok bazalky, pol KL čierneho korenia, 1KL cesnakovej soli. Ďalej potrebujeme: 200g syra Bel Paese, 400g zeleného rezancového cesta, 250ml bešamelovej omáčky

 

Ako na to: cibuľu a cuketu očistíme a nakrájame na plátky. Paradajky olúpeme a nakrájame na plátky. Šampiňóny očistíme a takisto nakrájame na plátky. Hrášok necháme dobre odkvapkať. Na omáčku rozpálime olej a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme šunku nakrájanú na rezance a krátko opražíme. Primiešame paradajkový pretlak, posypeme múkou, podlejeme bielym vínom, pridáme paradajky a uvaríme omáčku. Okoreníme cesnakovou soľou, mletým čiernym korením a vegetou a primiešame nadrobno nasekanú bazalku. Potom si pripravíme bešamelovú omáčku. Pláty lasagne varíme v slanej vode asi 5 minút a vyberieme. Do vymastenej nákypovej formy po vrstvách ukladáme paradajkovú omáčku, pláty cesta, zeleninu a bešamelovú omáčku. Posypeme nastrúhaným syrom, vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 200 °C a pečieme asi 15 minút. Vyberieme a ihneď podávame.

 


 

Zapečené cestoviny s bravčovým mäsom

 

Potrebujeme: 400g bravčového mäsa, 2 vajcia, 100ml smotany, 250g cestovín, 2 zeleninové papriky, cibuľu, mäsový vývar, 30g masti, 1PL tuku, 1KL mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: očistenú nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v rozpálenej masti, pridáme mletú červenú papriku, nakrájané bravčové mäso a opražíme. Potom pridáme nakrájané papriky bez semienok a žiliek, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Podlejeme vývarom a udusíme domäkka. Hotové mäso vložíme do formy, ktorú sme vymastili tukom. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme a rozložíme na pripravené mäso. Vajcia rozšľaháme so smotanou a trochou soli, zalejeme cestoviny, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme.

 


 

Toskánske makaróny

 

Potrebujeme: 400g teľacieho mäsa, 100ml sladkej smotany, 200g čerstvých šampiňónov, 80g plesňového syra, 100g ovčieho syra, 100ml bieleho vína, 400g makarónov, worcesterskú omáčku, cibuľu, 2PL múky, 4PL olivového oleja, 100ml mäsového vývaru, zväzok pažítky, soľ

 

Ako na to: olej rozpálime vo veľkej panvici, opečieme v ňom mäso nakrájané na malé kocky, vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vo zvyšnom oleji opražíme do sklovita cibuľu nakrájanú nadrobno. Šampiňóny očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky, pridáme k cibuli a krátko opražíme. Zaprášime múkou, zalejeme mäsovým vývarom a bielym vínom a uvaríme omáčku. Nakoniec opatrne primiešame sladkú smotanu. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a worcesterskou omáčkou. Primiešame plesňový syr a mäso. Makaróny varíme v osolenej vode asi 10 až 15 minút, scedíme a necháme dobre odkvapkať. Makaróny dáme na taniere, polejeme omáčkou, posypeme nastrúhaným syrom, nakrájanou pažítkou a podávame.

 


 

Špirálky s mletým mäsom

 

Potrebujeme: 300g mletého bravčového, 500g špirálok, 250ml červeného vína, veľký paradajkový pretlak, 350g póru, cibuľu, strúčik cesnaku, 5PL oleja, 250ml mäsového vývaru, 1KL sušeného tymianu, 2 bobkové listy, cukor, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska. V hrnci zohrejeme 3PL oleja, pridáme mäso a na prudkom ohni opečieme do červena. Ochutíme korením a soľou. Primiešame cibuľu, cesnak a bylinky. Krátko podusíme. Pridáme víno, paradajkový pretlak, mäsový vývar a bobkový list. Na minime varíme ďalších 20 minút a pór vložíme do omáčky na posledných 10 minút varenia. Bobkový list potom vyberieme a omáčku podľa potreby ochutíme. Cestovinu uvaríme v slanej vode s 2 lyžicami oleja. Zlejeme a necháme odkvapkať na sitku. Podávame s mäsovou omáčkou ozdobené tymianom.

 


 

Špagety s ovčím syrom

 

Potrebujeme: 250g mletého mäsa, 100g ovčieho syra, 100ml červeného vína, konzervu lúpaných paradajok, 1PL paradajkového pretlaku, mrkvu, 4 jarné cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, 4PL olivového oleja, 100ml mäsového vývaru, 400g špagiet, zväzok pažítky, 1PL nasekanej bazalky, 1PL nasekaného oregana, trocha vegety, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: olivový olej rozpálime v hrnci a rýchlo v ňom opečieme mleté mäso. Pridáme cesnak rozotrený so soľou a znova krátko opražíme. Cibuľku a mrkvu očistíme, nakrájame na malé kocky, pridáme k mäsu a spolu opražíme. Primiešame paradajkový pretlak, podlejeme červeným vínom a mäsovým vývarom, pridáme paradajky a prikryté podusíme asi 40 minút. Ochutíme nasekanými bylinkami, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a vegetou. Špagety varíme v osolenej vode asi 10 až 15 minút. Horúce, dobre odkvapkané špagety dáme na taniere, polejeme omáčkou, posypeme nakrájanou pažítkou, syrom a podávame.

 


 

Makaróny zapekané s údeným mäsom

 

Potrebujeme: 300g údeného mäsa, 100g nastrúhaného syra, 250g makarónov, 4 vajcia, 100ml smotany, 2 paradajky, cibuľu, 1PL masti, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: údené mäso uvaríme domäkka, vykostíme a nakrájame na malé kúsky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v rozpálenej masti, pridáme nakrájané údené mäso, opražíme, okoreníme mletým čiernym korením a preložíme do ohňovzdornej misy. Makaróny uvaríme v osolenej vode, precedíme a premiešame s údeným mäsom. Nakoniec všetko zalejeme vajcami, ktoré sme rozšľahali so smotanou, posypeme nastrúhaným syrom, dáme do vyhriatej rúry a zapekáme asi 25 až 30 minút.

 


 

Zapečené špagety

 

Potrebujeme: 140g špagiet, balíček mrazeného špenátu, 200g slaniny, 2 veľké cibule, 200g šunky, salámu, 2 vajíčka, 250ml mlieka, 300g tvrdého syra, 3KL mletej sladkej papriky, 3PL strúhanky, 250g rajčinového pretlaku, 4 strúčiky cesnaku, 1KL tymianu, soľ, čierne korenie, kocku cukru

 

Ako na to: špagety uvaríme. Vo veľkom hrnci necháme speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninku a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Za stáleho miešania opečieme dozlata a pridáme špenát. Podľa potreby podlejeme vodou. Pridáme tymian, soľ, korenie a cukor. Zalejeme kečupom a podusíme. Do tejto zmesi primiešame uvarené špagety. V mlieku rozmiešame vajíčka, mletú papriku a nastrúhaný syr a nalejeme na špagety. Znovu všetko premiešame. V ohňovzdornej mise dáme zapiecť do stredne teplej rúry na 30 minút. V polovici pečenia posypeme špagety zvyškom strúhaného syra zmiešaného so strúhankou, a keď táto vrchná vrstva zhnedne, pokrm podávame.

 


 

Špagety s baklažánom

 

Potrebujeme: 2 menšie baklažány, balík špagiet, 7–8 strúčikov cesnaku, konzervu lúpaných paradajok, soľ, oregano, kečup

 

Ako na to: baklažány umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Pokrájame ich na rezance i s kožou. Baklažány z každej strany osmažíme na zohriatom olivovom oleji na panvici. Pridáme paradajky, nadrobno posekaný cesnak, osolíme, pridáme oregano a nakoniec kečup. V samostatnom hrnci si tradičným spôsobom pripravíme špagety. Do vody, v ktorej špagety varíme pridáme trošku oleja, aby sa nezlepili. Keď sú špagety hotové, precedíme ich, vysypeme na tanier a na povrch dáme pripravený baklažán.

 


 

Cestovina s hlivou na smotane

 

Potrebujeme: cestoviny, 500g hlivy, cibuľu, šľahačkovú smotanu, olej, 2PL hladkej múky, 1KL mletej sladkej papriky, mleté čierne korenie, bobkový list, šťavu z citróna, soľ, mletú rascu

 

Ako na to: cibuľu speníme na oleji, pridáme pokrájanú hlivu, posolíme, posypeme mletým čiernym korením, rascou (mierne) a necháme podusiť. Asi za 5 minút pridáme mletú papriku a opäť približne minútu na miernom ohni podusíme. Potom podlejeme 250-300ml vody, pridáme bobkový list a prikryté podusíme asi 30 minút. Nakoniec hladkú múku zmiešame s 50ml vody a pridáme na udusenú hlivu. Pridáme smotanu a ešte minútu povaríme (môžeme pridať aj mlieko – podľa potreby). Mierne vychladnutú omáčku dochutíme citrónovou šťavou a podávame s cestovinou. Tento recept možno pripraviť aj so šampiňónmi alebo kuracím mäsom.

 


 

Cestovinový šalát s olivami

 

Potrebujeme: cestoviny (najlepšie krútené), balíček olív, 200g tvrdého syra, malú konzervu šampiňónov, papriku, paradajky, uhorku, olivový olej, bylinkové korenie na šaláty, soľ, čerstvú zeleninu podľa vlastného výberu

 

Ako na to: cestoviny uvaríme podľa návodu. Zeleninu a syr pokrájame na malé kocky. Olivy pokrájame na kolieska. Zmiešame zeleninu, syr, olivy a cestoviny spolu, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a dochutíme bylinkovým korením.

 


 

Cestoviny so šunkou a brokolicou

 

Potrebujeme: 250g cestovín, brokolicu, 150g šunky, balíček údeného tofu syra, 2 cibule, 3 vajíčka, grilovacie korenie, oregano, sójovú omáčku, soľ, olej

 

Ako na to: brokolicu a cestoviny uvaríme a scedíme. Cibuľu pokrájame a speníme na oleji. Šunku a tofu syr nakrájame na kocky, tofu posypeme grilovacím korením a polejeme sójovou omáčkou. Necháme 5 až 10 minút macerovať. Potom nasypeme na vymastený pekáč cestoviny, brokolicu, cibuľu, tofu a šunku, premiešame a dáme zapiecť. Otvoríme, polejeme rozšľahanými vajíčkami, posypeme oreganom a necháme 3 minúty dopiecť.

 


 

Cestoviny s filé a zeleninou

 

Potrebujeme: 3 hrnčeky varených cestovín, zeleninovú zmes s kukuricou, filé z treskovitých rýb, 300g masla, vegetu, petržlen. Na omáčku: maslo, 200ml mlieka, 100g taveného syra, 2KL maizeny, cesnak

 

Ako na to: filé necháme trošku povariť, potom posypeme vegetou a pokrájame na väčšie kocky, ktoré podusíme na masle do mäkka. Pridáme zeleninu, pomiešame a chvíľku dusíme. Nakoniec pridáme cestoviny, ktoré nesmú byť rozvarené. Zmes prehrejeme, môžeme dochutiť korením. Medzitým si uvaríme bielu omáčku. Na miernom ohni na panvičke rozpustíme maslo, prilejeme mlieko, syr a stále miešame. Krátko pred dokončením pridáme vo vode rozmiešanú maizenu, necháme pár minút prevrieť a odstavíme. Do takto pripravenej zmesi dáme pretlačený alebo rozotretý cesnak. Hotové jedlo položíme na tanier, posypeme petržlenom, nastrúhaným syrom a polejeme omáčkou.

 

 

 

Pages: