Cestoviny

 

 

Kolienka s fazuľou

 

Potrebujeme: 250g cestovín – kolienok, 100g oravskej slaniny, 1 – 2 póry (podľa veľkosti), konzervu fazule, 2 klobásy, paradajkový pretlak, soľ, korenie podľa chuti, strúhaný syr na posypanie

 

Ako na to: kolienka uvaríme a necháme odkvapkať. Slaninu a klobásu pokrájame a opražíme, pridáme pór, podlejeme trochou vody a podusíme. Ochutíme pretlakom, korením, soľou, do hotového pridáme fazuľu a premiešame s kolienkami. Posypeme postrúhaným syrom.

 


 

Mrkva po indicky

 

Potrebujeme: 200g mrkvy, 200g špagiet, 20g tuku alebo oleja, 2KL karí korenia, 4PL kyslej smotany, petržlenovú vňať

 

Ako na to: špagety uvaríme v slanej vode, mrkvu očistíme a pozdĺžne nakrájame na rezance (škrabkou na zemiaky). Na panvici zohrejeme tuk, pridáme karí, mrkvu a mierne dusíme 5 minút. Potom vmiešame kyslú smotanu a špagety. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

 


 

Špagety s čínskou kapustou

 

Potrebujeme: 500g bravčového mäsa, veľkú cibuľu, olej, bujón, čínsku kapustu, 2–3PL solamylu, 2PL sójovej omáčky, 1/2KL zázvoru, trochu rasce

 

Ako na to: mäso nakrájame na kocky, na spenenej cibuli urestujeme, pridáme rascu, soľ, bujón, podlejeme a dusíme domäkka. Čínsku kapustu nakrájame, podusíme na oleji, podlejeme vodou a na miernom ohni varíme asi 10 minút. Potom kapustu scedíme, pridáme ju k mäsu, necháme ešte spoločne všetko podusiť a potom zahustíme solamylom, pridáme zázvor a vodu. Vznikne výborná zmes, ktorú dáme na špagety a podávame.

 


 

Cestoviny s kelom

 

Potrebujeme: menší kel, vrecko cestovín, kyslú smotanu, šampiňóny podľa chuti, 100g eidamu, soľ, korenie podľa chuti

 

Ako na to: cestoviny uvaríme a necháme odkvapkať. Očistený kel rozkrojíme na štvrtiny a uvaríme v osolenej vode takmer do mäkka, potom ho necháme odkvapkať a nakrájame ho na prúžky. Surové šampiňóny nakrájame na plátky. Všetko zmiešame dohromady aj s kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a zapečieme do zlatista.

 


 

Mexické rezance

 

Potrebujeme: 500g širokých rezancov, červenú papriku, konzervu šampiňónov, 2 sladkokyslé uhorky, pohár rajčiakovej šťavy, 1PL oleja, čili korenie, soľ, čierne korenie, 1PL hladkej múky, 100ml smotany, 1PL masla

 

Ako na to: papriku nakrájame na malé kocky, šampiňóny scedíme a nakrájame na plátky, rovnako aj uhorky. V hrnci alebo na panvici rozpustíme 1PL masla, podusíme na ňom papriku, zaprášime múkou a necháme speniť. Potom to podlejeme rajčiakovou šťavou, smotanou a krátko povaríme. Ochutíme soľou, čili korením a čiernym korením. Nakoniec do omáčky vložíme šampiňóny a uhorky a necháme všetko prehriať. Vopred uvarené rezance na tanieroch prelejeme pripravenou omáčkou a posypeme nastrúhaným syrom.

 


 

Maltézske cestoviny

 

Potrebujeme: 350g uvarených cestovín, citrón, červený pomaranč, hrsť petržlenovej vňate, kôru z červeného pomaranča, 2PL hladkej múky, 200ml mlieka, žĺtok, 1KL masla, 1KL šťavy z pomaranča, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: dôkladne umytý citrón nakrájame na kolieska, pomaranč olúpeme a rozdelíme na mesiačiky. Pomarančovú kôru nakrájame na rezance. Mlieko, múku a žĺtok rozmiešame v miske a šľaháme vo vodnom kúpeli, kým zmes nezhustne. Potom pridáme maslo, pomarančovú šťavu a kôru, mleté čierne korenie a soľ. Uvarené cestoviny zalejeme pripravenou omáčkou, ozdobíme kolieskami citrónu, mesiačikmi pomaranča a nakrájanou petržlenovou vňaťou.

 


 

Cestoviny s feniklom

 

Potrebujeme: 500g uvarených cestovín, 400g čerstvého fenikla, 50g píniových orieškov, 2 cibule, 100g sardiniek v oleji, 80g hrozienok, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: fenikel očistíme, nakrájame a 5 minút varíme v osolenej vode. Necháme ho vychladnúť a nadrobno ho nasekáme. Píniové oriešky opražíme nasucho. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji. K cibuli pridáme sardinky, krátko podusíme, pridáme fenikel, hrozienka, oriešky a všetko prehrejeme. Dochutíme soľou a čiernym korením a vmiešame do uvarených cestovín.

 


 

Cestoviny s orechovou omáčkou

 

Potrebujeme: balíček cestovín (500g), mrkvu, malú cuketu (asi 250g), 3 – 4PL nahrubo posekaných orechových jadier, 1PL masla, 2 kocky taveného syra, pol hrnčeka vývaru z bujónu, šťavu z polky pomaranča, nadrobno posekanú pažítku, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: mrkvu a cuketu nastrúhame nahrubo a opražíme spoločne s orechmi na rozohriatom masle. Pridáme na menšie kúsky pokrájaný syr, podlejeme vývarom a varíme, kým sa syr rozpustí. Osolíme, okoreníme a dochutíme pomarančovou šťavou. Omáčkou prelejeme uvarené cestoviny a posypeme pažítkou.

 


 

Karfiol zapekaný so špagetami

 

Potrebujeme: veľký karfiol, balenie špagiet, olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 kyslé smotany, strúhanku, 200g postrúhaného syra

 

Ako na to: v slanej vode uvaríme karfiol. Potom v tej istej vode uvaríme špagety. Do vymasteného pekáča navrstvíme špagety, na ružičky rozobraný karfiol, ktorý osolíme a okoreníme. Opäť dáme vrstvu špagiet, karfiolu a ako poslednú vrstvu špagety. Karfiol osolíme a okoreníme. Zalejeme kyslou smotanou, posypeme strúhankou, postrúhaným syrom a upečieme.

 


 

Lasagne

 

Potrebujeme: 350g lasagní, 500g mletého hovädzieho, 100g zeleru, stredne veľkú mrkvu, 150g kuracích pečienok, 250ml červeného vína, 250ml rajčinového pretlaku, veľkú cibulu, 2PL oleja, 30g masla, 2PL petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie. Na bešamelovú omáčku: 600ml mlieka, 40g hladkej múky, 100g parmezánu, 60g masla, muškátový oriešok, korenie, soľ

 

Ako na to: na oleji s maslom speníme cibuľu, pridáme najemno pokrájaný zeler a mrkvu a podusíme. Pridáme mleté hovädzie mäso a dusíme, až mäso zbelie. V druhej nádobe speníme maslo, pridáme múku, premiešame, osmažíme. Odstavíme, pridáme mlieko, premiešame a dáme späť na oheň. Povaríme, pridáme muškátový oriešok, korenie a soľ. Primiešame postrúhaný parmezán a ešte krátko povaríme. Kuracie pečienky najemno pokrájame. Pečienky pridáme k hovädziemu mäsu a dusíme, až kým pečienka nezbelie. K mäsu pridáme rajčinový pretlak, víno, korenie, soľ a petržlenovú vňať. Pekáč vymastíme maslom, na dno poukladáme lasagne. Navrstvíme časť mäsovej zmesi, zalejeme časťou bešamelu. Postupne ukladáme lasagne, mäso a omáčku. Ako poslednú kladieme vrstvu lasagní. Vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme približne 40 minút, až kým nie je povrch lasagní zlatistý.

 


 

Penne so syrovou omáčkou

 

Potrebujeme: 500g cestovín penne, 300ml mlieka, 200g cherry paradajok, cuketu alebo zeler, 150g šunky, zelenú papriku, 400g taveného syra, pór alebo 2 jarné cibuľky, olivový olej, biele korenie, tymian na dochutenie, bazalku, petržlenovú vňať

 

Ako na to: v miske rozmiešame tavený syr s mliekom a zmes dochutíme bielym korením a tymianom. Na panvici rozpálime olej a urestujeme nadrobno nakrájaný pór a šunku. Pridáme zelenú papriku, paradajky, cuketu. Všetko spolu podusíme. Pridáme uvarené a odkvapkané cestoviny, všetko dôkladne premiešame a na záver pridáme pripravenú smotanovú omáčku. Za stáleho miešania necháme omáčku s cestovinami zhustnúť do krémovej konzistencie. Na tanieri ozdobíme porciu nasekanou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

 


 

Rezancový nákyp

 

Potrebujeme: 250g rezancov, 375g údenej šunky, 500g paradajok, 1PL oleja, 2PL strúhanky, 500ml mlieka, 5 vajec, papriku, 75g tvrdého syra, 30g masla, postrúhaný muškátový orech

 

Ako na to: rezance uvaríme, precedíme a opláchneme studenou vodou. Šunku alebo salámu posekáme a rajčiny pokrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu vymastíme a posypeme strúhankou. Kladieme do nej vrstvu rezancov, šunky a rajčiny. Poslednou vrstvou majú byť rezance. V mlieku rozhabarkujeme vajcia s trochou papriky a muškátu a nalejeme na rezance, na ktoré nakoniec dáme ešte postrúhaný syr a kúsky masla. Pečieme asi 45 minút.

 


 

Tarhoňové rizoto

 

Potrebujeme: 500g tarhone, 250g kuracieho mäsa, 250g mrazenej zeleniny, mäkký syr, malú cibuľu, soľ, 1KL vegety, mleté čierne korenie, olej

 

Ako na to: na troche oleja opražíme tarhoňu a zalejeme vodou a uvaríme ako ryžu. Na panvici popražíme cibuľu a pridáme mäso, ktoré podusíme domäkka. Pridáme zeleninu a mäkký syr a všetko podusíme. Pridáme uvarenú tarhoňu a koreniny.

 


 

Špenátové halušky s nivou a pórom

 

Potrebujeme: 500g špenátu, 500g hrubej múky, 500g hladkej múky, 2 vajcia, 4 – 5 strúčikov cesnaku, soľ, parmezán. Na omáčku: 250ml smotany na šľahanie, olej, 200g šampiňónov, 100g syra niva, menší pór

 

Ako na to: špenát pokrájame nadrobno, pridáme múku, vajcia, roztlačený cesnak, soľ a vodu podľa potreby. Vznikne polotuhé cesto. Cesto pretlačíme cez sito na halušky do vriacej osolenej vody. Halušky necháme prevrieť a keď všetky vyplávajú na povrch, scedíme ich a jemne prepláchneme studenou vodou. Na panvici na troške oleja urestujeme na tenké pásiky nakrájané šampiňóny s kolieskami póru do svetloružova. Prilejeme smotanu, pridáme rozdrobenú nivu a necháme prevrieť, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezhustne. Na tanier naložíme halušky, zalejeme ich omáčkou a posypeme strúhaným parmezánom.