Cestoviny

 

 

Cestoviny s brokolicou

 

Potrebujeme: 400g brokolice, 130g cestovín, 350g kuracích pŕs, 200g majonézy, 200ml mlieka, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej

 

Ako na to: brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Kuracie mäso osolíme, okoreníme, upečieme vo vyhriatej rúre a pokrájame na väčšie kúsky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olivovým olejom. Scedíme a necháme vychladnúť. Všetko preložíme do misy a zalejeme zálievkou. Zálievka: majonézu vymiešame s mliekom, ochutíme soľou a korením a premiešame. Podávame vychladené.

 


 

Zapečené makaróny s mletým mäsom

 

Potrebujeme: 250g makarónov, 400g mletého hovädzieho, soľ, 1PL olivového oleja, 1/2 balenia rajčinovej omáčky na cestoviny, 250ml mlieka, 2PL hotovej zápražky, žĺtok, korenie, 50g strúhaného syra

 

Ako na to: makaróny uvaríme v slanej vode a necháme odkvapkať. Mäso opečieme na oleji, pridáme podľa návodu rozmiešanú instantnú omáčku, zamiešame a na miernom ohni varíme 3 minúty. Mlieko prevaríme, rozpustíme v ňom zápražku a vmiešame žĺtok, osolíme a okoreníme. Do zapekacej formy dáme polovicu makarónov, potom vrstvu mäsa a trocha syra. Na záver rozložíme makaróny, zalejeme omáčkou, posypeme syrom a zapekáme 30 minút pri 200 °C.

 


 

Neapolské kurča

 

Potrebujeme: stredne veľké kurča, 250g kolienok, 100g šunky, 100g strúhaného syra, 30g masla, 200ml mlieka, 2PL múky, 1PL oleja, 1PL kečupu, šťavu z polovice citróna, soľ, mleté čierne korenie

 

Ako na to: kurča rozštvrtíme, na prudkom ohni opečieme. Posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, podlejeme 100ml vody a zakryté udusíme do mäkka. V slanej vode uvaríme cestoviny, opláchneme teplou vodou, scedíme a vysypeme na roztopené maslo. Zvyšok masla s múkou zohrejeme a keď sa múka začne s maslom peniť, podlejeme ju vlažným mliekom a výpekom z mäsa. Za stáleho miešania uvaríme zmes na hustú omáčku. Do nej pridáme kečup, šunku pokrájanú na rezance, korenie, soľ a necháme povariť. Polovicu uvarených cestovín nasypeme do zapekacej misy, poukladáme na ne mäso, prelejeme šunkovou omáčkou, zakryjeme zvyškom cestovín, prelejeme zvyškom omáčky, posypeme strúhaným syrom a necháme zapiecť v horúcej rúre.

 


 

Jemný šalát

 

Potrebujeme: vrecúško cestovín, 2 biele jogurty, 3 natvrdo uvarené vajíčka, 250g šunky, konzervu sterilizovaného hrášku s mrkvou, paradajku, papriku, soľ, korenie

 

Ako na to: cestoviny uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Ak sú cestoviny hotové, pridáme hrášok s mrkvou, na rezance nakrájanú šunku a na kocky nakrájané vajíčka. Posolíme, okoreníme a zalejeme jogurtmi. Všetko dobre pomiešame, rozdelíme na taniere a ozdobíme plátkami paradajky a papriky.

 


 

Cestoviny so zeleninou a šošovicou

 

Potrebujeme: balenie celozrnných cestovín, väčšiu cibuľu, hrnček uvarenej šošovice, petržlen, mrkvu, ¼ zeleru, ½ balenia údeného tofu, 1PL slnečnicového oleja, 1KL morskej soli, 1PL sójovej omáčky, ½ KL muškátového orecha

 

Ako na to: cestoviny uvaríme. Potom do nich zamiešame pripravenú nadrobno nakrájanú cibuľu, nahrubo postrúhanú koreňovú zeleninu a údené tofu, petržlenovú vňať a uvarenú šošovicu. Ochutíme soľou, sójovou omáčkou a muškátovým orieškom.

 


 

Cestoviny s broskyňami

 

Potrebujeme: cestoviny, 2 mäkké tvarohy, zavárané broskyne, práškový cukor, hrozienka, šťavu z jedného citróna, 2 žĺtky, 2 bielky, trochu mlieka, šľahačku

 

Ako na to: tvaroh, na menšie kocky nakrájané broskyne, cukor, hrozienka, citrónovú šťavu a žĺtky spolu zmiešame. K hmote pridáme uvarené cestoviny, dáme ju do zapekacej misky a polejeme bielkami rozmiešanými v mlieku. Vo vyhriatej rúre zapečieme, rozdelíme na porcie, ozdobíme šľahačkou a kúskami broskýň a rýchlo podávame, kým sa šľahačka nerozpustí. Zapečené cestoviny môžeme posypať kakaom.

 


 

Sladké zapečené rezance

 

Potrebujeme: 500g širokých rezancov, 200g vlašských orechov, 200g slivkového lekváru, 150g práškového cukru, 1/8 masla, hrsť hrozienok, škoricu, klinček, citrónovú kôru, štipku soli

 

Ako na to: do slanej vriacej vody vysypeme cestoviny. Keď sú uvarené, scedíme ich a premastíme dvomi lyžicami masla aby sa nelepili. Počas varenia cestovín zomelieme orechy, zmiešame ich s cukrom a hrozienkami. Slivkový lekvár dochutíme škoricou, mletým klinčekom a citrónovou kôrou. Potom zapekaciu misu vymastíme tukom a striedavo vrstvíme rezance, orechy a lekvár, konečnú vrstvu tvoria rezance. Pokvapkáme maslom, vložíme do zohriatej rúry a pol hodiny zapekáme.

 


 

Zapekané ovocné cestoviny

 

Potrebujeme: cestoviny, 150g čerešní, 500g vykôstkovaných sliviek, 3 vajcia, 80g masla, 80g cukru, 125ml mlieka, škorica

 

Ako na to: cestoviny uvaríme podľa návodu. Časťou masla vymažeme pekáč a vložíme do neho polovicu cestovín premiešaných s druhou časťou masla. Nakrájame ovocie a navrstvíme ho na cestoviny, zakryjeme zvyškom cestovín a pokrm zapekáme asi 10 minút v stredne vyhriatej rúre. Potom cestoviny zalejeme osladeným mliekom, v ktorom sme rozhabarkovali vajce, a pečieme ešte 20 minút. Pred podávaním posypeme cestoviny škoricou.

 


 

Rezance s tvarohom

 

Potrebujeme: 750g hrubej múky, 2 vajcia, 2PL masla, 500g tvarohu, 100g údenej slaniny, soľ, 100ml kyslej smotany

 

Ako na to: z múky, soli a potrebného množstva vody pripravíme cesto, ktoré dobre vymiesime. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme a nakrájame na rezance. Uvaríme posolenú vodu, pridáme rezance a pomaly ich varíme. Uvarené precedíme a vložíme do rajnice so zohriatym maslom. Tvaroh rozmrvíme, posolíme a posypeme ním rezance. Údenú slaninu nakrájame na kocky a upražíme dohneda. Oškvarky a masť nalejeme na rezance, zamiešame, rozdelíme na porcie, polejeme smotanou a podávame. Môžeme posypať aj nasekaným čerstvým kôprom alebo pažítkou. Pokiaľ chceme toto jedlo pripraviť na sladko, použijeme práškový cukor a žĺtok, s ktorým vymiešame tvaroh a údenú slaninu nahradíme hrozienkami.