Cestoviny

 

 

Makaróny s kuracími prsiami

 

Potrebujeme: balenie makarónov, 500g kuracích pŕs, sójovú omáčku, olej, oregano, soľ, bazalku

 

Ako na to: makaróny uvaríme bežným spôsobom. Na teflónovej panvici zohrejeme olej a pridáme prsia pokrájané na rezance. Trocha opečieme, pridáme sójovú omáčku a koreniny. Keď je už mäso mäkké, zložíme panvicu z ohňa, pridáme scedené makaróny, premiešame a hneď podávame.

 


 

Čínske špagety

 

Potrebujeme: 400g kuracích pŕs, 400g špagiet, 100g bambusových výhonkov, mrkvu, pór, 2 strúčiky cesnaku, červenú papriku, zelenú papriku, olivový olej, sójovú omáčku, mleté čierne korenie, 1KL zázvoru

 

Ako na to: kuracie prsia nakrájame na rezance a marinujeme asi 2 hodiny v marináde zo sójovej omáčky a oleja. Potom mäso aj s marinádou vysypeme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom. Osmažíme, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, okoreníme, osolíme a pridáme 1KL zázvoru. Medzitým uvaríme špagety, ktoré sme prelomili na polovice. K mäsu pridáme na rezance nakrájanú mrkvu, papriku a pór. Necháme chvíľu podusiť, podľa potreby podlievame vodou. Precedené špagety zmiešame s mäsovou zmesou a dochutíme sójovou omáčkou, soľou a čiernym korením.

 


 

Mušličky s tofu v medovej omáčke

 

Potrebujeme: 375g celozrnných cestovín, 3L vody, 2-3PL citrónovej šťavy, 2KL slnečnicového oleja, 8 jarných cibuliek, 2 strúčiky cesnaku, 1PL zázvoru, 2PL rajčiakového pretlaku, 2PL jablčného octu, 1–2 KL medu, 250g údeného tofu

 

Ako na to: vo vode s lyžičkou citrónovej šťavy varíme 10 minút cestovinové mušličky. Na rozpálenom oleji smažíme cibuľu, cesnak a zázvor asi 2 minúty. Pridáme zvyšok citrónovej šťavy, rajčiakový pretlak, ocot, med, syr tofu a premiešame. Ešte ďalších 5 minút podusíme a omáčku podľa chuti okoreníme. Uvarené mušličky scedíme, premiešame s omáčkou a podávame posypané petržlenovou vňaťou.

 


 

Cestovinové placky

 

Potrebujeme: 250g cestovín, 200g salámy, 2 vajcia, soľ, čierne korenie, štipľavú papriku, provensálske korenie, olej na vyprážanie, 100g syra, paradajku, papriku, petržlenovú vňať

 

Ako na to: cestoviny uvaríme podľa návodu, precedíme ich a necháme odkvapkať. Vysypeme ich do misy, mierne osolíme, okoreníme, pridáme salámu pokrájanú na tenké rezance, vajcia a premiešame. Na panvici zohrejeme olej, naberačkou naberieme cestovinovú zmes a vyklopíme ju na panvicu. Upravíme do tvaru placky a na prudkom ohni vypražíme z oboch strán. Horúce placky posypeme nahrubo nastrúhaným tvrdým syrom a ozdobíme paradajkou, paprikou a troškou petržlenovej vňate.

 


 

Cestovinová pochúťka

 

Potrebujeme: 2 strúčiky cesnaku, väčšiu cibuľu, 200g mäkkej salámy, 4 šampiňóny, pohár kečupu, soľ, korenie, olej

 

Ako na to: cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, salámu a šampiňóny na väčšie kúsky. Na oleji speníme cibuľu a cesnak, pridáme salámu. Mierne opražíme. Pridáme šampiňóny, ktoré sme zvlášť uvarili v osolenej vode. Zalejeme kečupom a chvíľu povaríme. Dochutíme soľou a korením. Podávame s cestovinami a posypané strúhaným syrom.

 


 

Cestovinový šalát

 

Potrebujeme: balenie cestovín (napr. špirálky), zelenú alebo žltú papriku, 3 paradajky, menšiu uhorku, konzervu kukurice, konzervu šampiňónov, konzervu mandarínok, 1/2 šálky majonézy, netučný biely jogurt, soľ, korenie, oregano

 

Ako na to: uvaríme cestoviny a do misy k nim pridáme pokrájanú zeleninu. Zvlášť zmiešame majonézu a biely jogurt a ochutíme soľou, bielym korením a trochou oregana, potom dresing zmiešame s cestovinami.

 


 

Cestovinovo zeleninová omeleta

 

Potrebujeme: 200g cestovín, soľ, 3 klobásky (á 80g), 5 vajíčok, 50ml mlieka, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, muškátový oriešok, 3PL oleja, 300g mrazenej zeleniny, petržlenovú vňať

 

Ako na to: do veľkého hrnca nalejeme vodu, trochu ju osolíme a necháme zovrieť. Do vriacej vody nasypeme cestoviny, plameň stíšime a cestoviny varíme približne sedem minút. Klobásky nakrájame na plátky. Do misky rozbijeme vajíčka a dáme mlieko. Premiešame vidličkou a pridáme soľ, mleté čierne korenie, trochu červenej papriky a trochu strúhaného muškátového orieška. Uvarené cestoviny scedíme a prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať. Na panvici zohrejeme olej, pridáme odkvapkané cestoviny, mrazenú zeleninu, nakrájanú klobásku a všetko za stáleho miešania opekáme približne päť minút. Do panvice prilejeme vajíčka s mliekom, znížime teplotu a počkáme, kým vajíčka nestuhnú. Trvá to približne desať minút. Potom panvicu prikryjeme veľkou pokrievkou a omeletu necháme dopekať ešte päť minút. Zatiaľ umyjeme a nakrájame petržlenovú vňať. Hotovú omeletu z panvice zošuchneme na veľký tanier a posypeme vňaťou a podávame.

 


 

Cestovinový šalát s melónom

 

Potrebujeme: 200g cestovín – mušličiek, 2 hrubšie plátky šunky, žltý melón, 2PL olivového oleja, bazalkovú vňať, strúčik cesnaku, balzamikový ocot, soľ, korenie, parmezán

 

Ako na to: v dvoch litroch osolenej vody uvaríme podľa návodu cestoviny. Melón prekrojíme a guľatou lyžičkou z dužiny povykrajujeme guľky. Nakrájame šunku na štvorčeky. Odkvapkané cestoviny dáme do misy, pokvapkáme olejom a za občasného premiešania ich necháme vychladnúť. Potom postupne pridáme nadrobno nakrájaný olúpaný cesnak, melónové guľky, šunku, lístky bazalky, korenie a podľa chuti niekoľko kvapiek octu.

 


 

Široké rezance so smotanovým pórom

 

Potrebujeme: 400g širokých rezancov, soľ, 2PL masla, cibuľu, 200g dusenej šunky, 400g póru, 200g šampiňónov, 2PL olivového oleja, 300g smotany, 1PL petržlenovej vňate, korenie

 

Ako na to: cestoviny uvaríme podľa návodu. Scedíme, necháme odkvapkať a dáme znova prehriať na rozpustenom masle. Ošúpanú cibuľu nadrobno nasekáme. Šunku nakrájame na kocky. Očistený pór po dĺžke rozpolíme a nakrájame na plátky asi 1 cm široké. Očistené huby nakrájame na plátky. Na rozohriatom olivovom oleji speníme cibuľu. Primiešame šunku, pór a huby. Dusíme neprikryté, aby sa tekutina odparila. Podlejeme smotanou a varíme asi 5 minút. Osolíme, okoreníme a pridáme petržlen. Upravíme na taniere s rezancami.

 


 

Špagety v paprike

 

Potrebujeme: 500g rajčín, 4 papriky, cibuľu, 250g špagiet, 250g mletého mäsa, 2PL rajčinového pretlaku, 125ml červeného vína, nastrúhaný parmezán, korenie, soľ, bazalku

 

Ako na to: na masti osmažíme cibuľku, pridáme mäso, korenie, pretlak, dusené rajčiny s bazalkou a podlejeme vínom. Uvarené špagety zmiešame s mäsovou zmesou a zmesou naplníme rozpolené papriky. Plnené papriky posypeme syrom a dáme zapiecť.

 


 

Špagety s paradajkami

 

Potrebujeme: 200g varenej šunky, 100g strúhaného parmezánu, 50ml bieleho vína, 8 stredne veľkých paradajok, 2PL paradajkového pretlaku, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 400g špagiet, 4PL masla, 70ml mäsového vývaru, trocha vegety, zväzok bazalky, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: maslo rozpálime na panvici a krátko v ňom opražíme cesnak rozotrený so soľou. Šunku nakrájame na tenké prúžky a spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou opražíme do sklovita. Paradajky olúpeme, nakrájame a pridáme k šunke. Primiešame paradajkový pretlak a zalejeme bielym vínom a mäsovým vývarom. Osolíme a ochutíme mletým čiernym korením, cukrom a vegetou. Bazalku preberieme, umyjeme, nasekáme nadrobno a zamiešame do omáčky. Špagety varíme v osolenej vode asi 10 až 15 minút, vyberieme a necháme dobre odkvapkať. Horúce, dobre odkvapkané špagety upravíme na taniere, polejeme omáčkou, posypeme nastrúhaným syrom a podávame.

 


 

Fliačky s údeným mäsom

 

Potrebujeme: 100 až 150g uvareného údeného mäsa z kolena, 2 vajcia, 250ml kyslej smotany, 150g nastrúhaného syra, 500g cestoviny, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: fliačky (alebo inú cestovinu) uvaríme v osolenej vode, precedíme a dáme do väčšej misy. Pridáme pomleté mäso, okoreníme a navrstvíme do vymasteného pekáča. Smotanu rozhabarkujeme s vajcami a polovicou syra, nalejeme na cestovinu a dáme piecť. Po 15 minútach posypeme zvyšným syrom a dopečieme.

 


 

Špagety s cesnakom

 

Potrebujeme: 400g špagiet, olivový olej, 100g masla, petržlenovú vňať, 4 strúčiky cesnaku, 200g syra, bazalku, soľ

 

Ako na to: špagety uvaríme podľa návodu, scedíme, polejeme olejom a dôkladne premiešame. Na rozohriatom masle opražíme pretlačený cesnak a pridáme soľ. Špagety premiešame s maslom s cesnakom, polovicou postrúhaného syra a posekanou vňaťou a bazalkou. Pred podávaním ich ešte posypeme postrúhaným syrom.