Recepty, rady, triky

Magazín » Recepty, rady, triky

 

 

  • Hody na Slovensku

     

    Tradícia "hodovania" na Slovensku ma dlhú históriu. Zvyčajne sa viaže k výročiu posvätenia kostola alebo k sviatku patróna, ktorému je kostol zasvätený. Hody nie sú sezónna záležitosť, keďže kostol nájdete aj v tých najmenších obciach, takže termín "hodovania" ma každá obec či mesto iný, hody sú celoročná záležitosť a konajú sa v každom ročnom období. Hody sú typické príchodom kolotočov, hodovými zábavami, hodovými koncertmi, niektoré obce spájajú hody s miestnymi tradičnými jarmokmi, takže na hody musia byť plné stoly jedla a zábava.

     

  • Aperol Spritz

     

    Potrebujeme: 3 diely Prosecca, 2 diely Aperolu, 1 diel minerálky alebo sódy

     

  • Horčicovo pivová marináda

     

    Potrebujeme: 5PL klasickej horčice, 1,5dcl tmavého piva, 3PL kečupu, 0,5dcl olivového oleja

     

  • Víno v kuchyni

     

    Víno v kuchyni nie je luxus. Je to veľmi šikovný spôsob, ako aj z obyčajného jedla vyčarovať gurmánsky zážitok. Vedia o tom Francúzi, Taliani, či Španieli. Víno má svoje miesto aj v slovenskej kuchyni, pri správnom používaní nahradí všetky priemyselne vyrábané dochucovadlá, ktoré pri varení bežne používame – vegeta, kečup, worchester omáčka a ďalšie.

     

  • Bylinky v kuchyni

     

    Zabudnite na bujóny či vegetu. Ten najlepší kuchár používa na dochucovanie jedál bylinky. Sú zdravé, ich pestovanie je nenáročné a mnohé majú liečivé účinky.

     

  • Vianočný vaječný likér

     

    Potrebujeme: 6 žĺtkov, 250g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 250ml smotana na šľahanie, 250ml mlieka, 2dcl rumu a  2dcl koňaku