Hody na Slovensku

Magazín » Recepty, rady, triky » Hody na Slovensku

 

 

Hody na Slovensku

 

Tradícia "hodovania" na Slovensku ma dlhú históriu. Zvyčajne sa viaže k výročiu posvätenia kostola alebo k sviatku patróna, ktorému je kostol zasvätený. Hody nie sú sezónna záležitosť, keďže kostol nájdete aj v tých najmenších obciach, takže termín "hodovania" ma každá obec či mesto iný, hody sú celoročná záležitosť a konajú sa v každom ročnom období. Hody sú typické príchodom kolotočov, hodovými zábavami, hodovými koncertmi, niektoré obce spájajú hody s miestnymi tradičnými jarmokmi, takže na hody musia byť plné stoly jedla a zábava. Tradičné hodové menu sa možno líši od regiónov, ale pozrime sa aké tradičné hodové menu mávajú v jednom mestečku v okrese Nitra. Hodovanie sa začína poctivým slepačím vývarom (žiadny bujón), ako bonus sú tradičné, ručne krájané domáce slížiky (žiadne kupované, i keď dajú sa kúpiť aj dobré slíže do polievky, ale domácim sa žiadne nevyrovnajú).

 

 

Pokračujeme snáď najväčšou klasikou hodov - pečená kačica, červená dusená kapusta a samozrejme domáce lokše alebo domáca knedľa (samozrejme domácim lokšiam a knedliam sa kupované absolútne nevyrovnajú).

 

 

Kto by po kačici našiel ešte kúsok voľného miesta v žalúdku, tak môže pokračovať ďalším chodom, a to vysmážanými bravčovými alebo kuracími rezňami, plnenou, v celku pečenou fašírkou a výborným majonézovým zemiakovým šalátom.

 

 

Myslím, že už sme "natlačení" dosť, teraz sa už len vyvaliť na pohovku, dať si kávu a doraziť sa nejakým dobrým zákuskom či tortou. A už len oddychovať pred povinnou jazdou na kolotočoch.

 

 

 

Podvečer, keď už sme dosť "vykolotočovaní" a zíde sa aj vzdialenejšia rodina a známi, nových hostí sa patrí aj  pohostiť, napríklad pečenými hurkami a klobáskami. A potom už len "odfukovať a tešiť sa" ako sa na budúci rok znova natlačíme do prasknutia. Dobrú chuť.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Segedínsky guláš Grilovaná bravčová panenka so šampiňónmi a zeleninkou Prírodné bravčové rezne a hráškové pyré