Rôzné hubové pochúťky

Pochúťky z húb » Rôzné hubové pochúťky

 

 

Karfiol s hubami

Potrebujeme: karfiol, 200g čerstvých sezónnych húb alebo šampiňónov, cibuľa, 80g tvrdého syra, 40g masla, soľ, citrónová kôra, rasca, tmavý čerstvý chlieb

Ako na to: na masle speníme posekanú cibuľu, pridáme očistené a pokrájané huby a rascu, posolíme a dusíme domäkka. Karfiol uvaríme v osolenej vode, scedíme, pokrájame nadrobno a pridáme k uduseným hubám. Ochutíme postrúhanou citrónovou kôrou. Podávame na krajcoch tmavého chleba, posypeme syrom s petržlenovou vňaťou.


Hubový pilaf

Potrebujeme: 250g čerstvých poľničiek, 250g ryže, 75g tuku, 2 mrkvy, 2 cibule, KL štiplavej papriky, 2 celé papriky, soľ

Ako na to: na tuku osmažíme nakrájanú cibuľu a huby. Pridáme postrúhanú mrkvu a smažíme. Potom podlejeme vriacou vodou, osolíme, opaprikujeme, pridáme nakrájanú papriku. Potom prisypeme ryžu, zamiešame a podľa potreby ešte podlejeme. Dusíme veľmi mierne. Odstavíme a necháme asi 15 minút, potom podávame.


Hubový biftek

Potrebujeme: hríby, kozáky, soľ, olej alebo maslo, cesnak, korenie drvené zelené, šľahačka

Ako na to: huby udusíme bežným spôsobom na oleji alebo masle. Osolíme. Udusené huby veľmi zľahka premixujeme ručným mixérom priamo v panvici. Stačí iba rozbiť plátky klobúkov či hlúbov. Pridáme pretlačený cesnak, 4-5PL šľahačky a osolíme. Hmotu po pridaní šľahačky necháme prejsť varom za stáleho miešania. Podávame na hriankach, posypané drveným zeleným korením.


Falošný tatársky biftek

Potrebujeme: 1kg čerstvých šampiňónov alebo iných čerstvých húb, slnečnicový olej, 3 veľké cibule, 3-5 strúčikov cesnaku, mleté korenie, 4PL kečupu, vegeta, soľ, mletá paprika

Ako na to: šampiňóny očistíme od nečistôt, ale neumývame ich, len utrieme papierovým obrúskom, nakrájame na menšie kúsky alebo nadrobno. Na panvicu dáme olej, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu alebo šalotku a necháme podusiť do sklovita. Pridáme nakrájané šampiňóny a podusíme tak, aby sa nerozvarili. Aj po udusení musia byt trocha tuhé. Pridáme korenie, papriku, vegetu, kečup a dochutíme soľou. Všetko dobre premiešame (celá masa nesmie obsahovať vodu). Biftek ozdobujeme kolieskami natvrdo uvarených vajec, rajčinou a petržlenovou vňaťou. Podávame s čerstvými hriankami, ktoré potrieme cesnakom.


Pangasius na pytliacky spôsob

Potrebujeme: 800g pangasa, 200g šampiňónov, 100g červenej cibule, 100g póru, 150g oravskej slaniny, 1 kapiovú papriku, 1-2dcl červeného vína, 1 feferónku, škrob Gustin, soľ, citrón

Ako na to: filety osolíme a pokropíme citrónom. Takto pripravenú rybu pomaly opečieme na oleji v panvici. Opečené filety vyberieme a na tej istej panvici orestujeme šampiňóny nakrájané na plátky, slaninu nakrájanú na rezance, nakrájanú cibuľu a pór. Všetko dôkladne premiešame pridáme nakrájanú feferónku a zalejeme vínom. Krátko podusíme, osolíme a zahustíme podľa chuti škrobom zarobeným vo vode. Na záver môže pridať do panvice naspäť filety a chvíľu ich podusiť s omáčkou. K filetám podávame varené zemiaky s petržlenovou vňaťou a prelejeme ich omáčkou.

 

 

 

 

Cestovinová panvička s kuracím mäsom na kuriatkach

Potrebujeme: 600g kuracích prs, 400g uvarenej cestoviny tagliatelle, 200g kuriatok, 150g bambino syr, 4dcl smotany 33%, 100g eidamu, olej, soľ, biele mleté korenie, pór

Ako na to: kuracie prsia opečieme na oleji v panvici. Pridáme nakrájané kuriatka, sprudka orestujeme, osolíme a okoreníme bielym korením. Zalejeme smotanou a pridáme syr bambíno, necháme povariť za stáleho miešania asi 5 minút. Do zapekacích keramických misiek dáme uvarenú cestovinu, na ktorú navrstvíme pripravenú kuraciu hmotu a posypeme strúhaným eidamom. Takto pripravené misky (alebo veľkú zapekaciu misu) dáme zapekať do vyhriatej rúry na 200 stupňov na asi 8-10 minút. Po zapečení podávame ihneď priamo v zapekacích miskách a ozdobíme pórom nakrájaným na kolieska.


Hubové hašé

Potrebujeme: 0,5kg húb, 40g masla, soľ, rasca, 0,5L mlieka, 150g žemlí, 2-3 vajcia, 100g strúhanky, maslo na vymazanie

Ako na to: očistené a pokrájané huby dusíme na masle s rascou domäkka. Žemle pokrájame na plátky, zalejeme mliekom a necháme namočené pol hodiny. Pridáme k nim dusené huby, vajcia, soľ. Podľa potreby zahustíme strúhankou tak, aby hmota nebola veľmi riedka. Všetko dobre rozmiešame. Hmotu nalejeme na vymastený pekáč. Pečieme vo vyhriatej rúre asi pol hodiny. Podávame so šalátom a zemiakmi alebo paradajkovou omáčkou.


Rizoto z hlivy ustricovej s grilovanou cuketou

Potrebujeme: 600g udusenej ryže, 300g hlivy ustricovej, 100g cibule, 150g cukety, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, 100g cherry paradajok, parmezán, soľ, sladko-ostrú chilli omáčku, sójovú omáčku

Ako na to: do panvice, prípadne do woku dáme rozpáliť olivový olej, pridáme nakrájanú cuketu na štvrtinky, nakrájanú cibuľu a hlivu nakrájanú na rezance. Všetko spolu sprudka orestujeme a osolíme. Pridáme podľa chuti chilli omáčku a nakoniec spolu s dusenou ryžou aj nakrájané paradajky na polovice. Všetko zľahka premiešame a orestujeme. Podávame najlepšie s listovým šalátom a posypané s hoblinami parmezánu.


Pôvabnica fialová ako červená kapusta

Potrebujeme: 0,5kg pôvabníc, cibuľa, jablko, PL bravčovej masti, 2PL octu, PL cukru, šálka ovocnej šťavy (čierne ríbezle, čučoriedky), 1/2KL soli, 3 klinčeky, škrob

Ako na to: pripravené huby nakrájame natenko, cibuľu na kocky a podusíme na masti. Ošúpané jablko pokrájame nadrobno, najprv však huby podusíme na cibuľke, osolíme, pridáme jablko, ovocnú šťavu, ocot, cukor a klinčeky a všetko necháme 30 minút ľahko variť. Ak huby pustia priveľa šťavy, zahustíme ju škrobovou múčkou.

 

 

Hubové rizoto s gorgonzolou

 

Na 2 porcie potrebujeme: 30g masla, olivový olej, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 100g dlhozrnnej ryže, 100g húb (dubáky a kozáky), štipku sušeného majoránu, 500 – 700ml mäsového vývaru, 50g gorgonzoly, soľ, mleté čierne korenie, lístky čerstvého majoránu

 

Ako na to: V hrnci rozohrejeme olivový olej a polovičnú časť masla. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu s prelisovaným cesnakom a za stáleho miešania na miernom ohni orestujeme. Prisypeme prepláchnutú ryžu, očistené pokrájané huby a sušený majorán. Opečieme a zalejeme teplým mäsovým vývarom. Počas varenia premiešavame a podľa potreby dolievame vývar. Do mäkkého rizota pridáme na menšie kúsky pokrájaný syr a zvyšnú časť masla. Zľahka premiešame, podľa chuti posolíme, okoreníme a ozdobíme lístkami čerstvého majoránu.

 

 

Kurací šalát s kuriatkami

 

Na 3 porcie potrebujeme: 200g kuracích pŕs, 1 cibuľu, 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžicu slnečnicového oleja, 100g kuriatok, 1 lyžicu masla, 2 farebné papriky, 40g strukov cukrového hrášku, 150g špargle, petržlenovú vňať na ozdobenie, soľ, mleté čierne korenie

 

Ako na to: umyté a osušené kuracie prsia pokrájame na kúsky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Olúpanú cibuľu pokrájame na kolieska, posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a necháme odstáť. V panvici na rozpálenom slnečnicovom oleji opečieme nakrájané kuracie prsia domäkka. Opečené kúsky mäsa vyberieme a odložíme. Očistené kuriatka pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Prudko opečieme v panvici na masle. Vyberieme a vo výpeku opečieme očistené a pokrájané farebné papriky. Potom do panvice dáme späť opečené kuriatka s kuracím mäsom a prehrejeme. Primiešame ochutené kolieska cibule a struky hrachového hrášku so špargľou, ktoré sme asi 4 minúty sparili. Zľahka premiešame a odstavíme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s opečeným toustovým chlebom.