Pečené, vyprážané, dusené huby

Pochúťky z húb » Pečené, vyprážané, dusené huby

 

 

Huby ako bravčové pečené

Potrebujeme: 0,5kg rýdzika surovičkového, 50g masti, soľ, mletá rasca

Ako na to: na pekáč poukladáme očistené a umyté klobúky mladých plodníc rýdzika, potrieme ich masťou, osolíme, posypeme rascou a dáme do rúry zapiecť. Ako prílohu podávame zemiakovú knedľu a kapustu. Ak nemáme rýdzik surovičkový, môžeme použiť aj iné huby. Pravá chuť pečeného bravčového však vynikne len pri rýdziku.


Pečené huby po indicky

Potrebujeme: 250g polničky, KL mletého čierneho korenia, bazalka, šťava z citróna, 30g tuku, KL soli, KL indického korenia, veľký strúčik cesnaku

Ako na to: huby umyjeme, osušíme a nakrájame na stredne veľké plátky. Poprášime mletým čiernym korením, bazalkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Dobre premiešame a necháme 15 minút marinovať. Rozpálime tuk, vsypeme huby aj s marinádou a opečieme. Pridáme ostatné korenie a huby obrátime. Opekáme 1-2 minúty z každej strany. Podlejeme troškou vody, osolíme a necháme 5 minút dusiť. Podávame so zemiakmi na rôzny spôsob.


Hubová fašírka

Potrebujeme: 200-300g húb, 4 vajcia, 4 rožky, 0,5L mlieka, cibuľa, soľ, 3-4 strúčiky cesnaku, korenie

Ako na to: huby nakrájame, umyjeme a necháme bez tuku vydusiť. V mlieku rozmočíme rožky, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, vajcia, cesnak, soľ a korenie a zmiešame s hubami. Masu vylejeme na dobre vymastený plech a pečieme. Podávame teplé so zeleninovým šalátom.

 

 

 

 

Pečené huby na kyslej smotane

Potrebujeme: 0,5kg rozličných čerstvých húb, 200ml kyslej smotany, 50g masla, 50g strúhanky, cibuľa, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: huby očistíme a nakrájame na tenké plátky. V panvici s vyšším okrajom rozohrejeme maslo, opražíme na ňom cibuľu nasekanú nadrobno, pridáme nakrájané huby a pražíme za častého miešania asi 10 minút. Potom všetko posypeme strúhankou, osolíme a okoreníme, premiešame, odstavíme, zalejeme kyslou smotanou a posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.


Vyprážané šampiňóny v šunkovom cestíčku

Potrebujeme: 0,5kg šampiňónov, 2 vajcia, soľ, 100ml mlieka, 100g hladkej múky, 70g šunkovej salámy, PL posekanej pažítky, 150g oleja

Ako na to: šampiňóny rozkrájame na polovice, osolíme a namáčame do hustého cestíčka, ktoré pripravíme z rozšľahaných vajec s mliekom, soľou, múkou, jemno nasekanou salámou a pažítkou. Vyprážame do zlatista a hneď podávame s varenými zemiakmi, zeleninovým šalátom a tatárskou omáčkou.


Huby pečené na grile

Potrebujeme: 800g čerstvých húb, 120g masla, soľ, čierne mleté korenie, petržlenová vňať

Ako na to: stredne veľké klobúčiky húb očistíme. Potom ich dáme do hrnca vedľa seba, prelejeme rozpusteným maslom a necháme asi hodinu stáť. Z masla ich vyberieme a asi 10 minút na grile z oboch strán upečieme. Pri opekaní potierame klobúčiky maslom. Upečené osolíme, okoreníme a posypeme posekanou vňaťou.

 

 

Falošná hubová sviečková

Potrebujeme: huby (šampiňóny), 2 mrkvy, väčšia cibuľa, 125g masla, smotana na varenie, soľ, čierne korenie, hubové korenie, ocot, múka na zahustenie, vegeta

Ako na to: na masle upražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané huby, posolíme a restujeme, kým pustia šťavu. Potom pridáme najemno nastrúhanú mrkvu, podlejeme vodou a necháme povariť domäkka. Keď sú huby mäkké, pridáme smotanu a na zahustenie trochu múky. Necháme krátko prevrieť a dochutíme soľou, korením a vegetou. Nakoniec pridáme pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy.


Huby na smotane s chrenom

Potrebujeme: 0,5kg čerstvých húb, veľká cibuľa, 0,5L bujónu, 100ml šľahačky, 1-2PL chrenu (strúhaný alebo nakladaný), olej, soľ, vegeta, trocha múky

Ako na to: na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistené a opláchnuté, nahrubo nakrájané huby, ochutíme vegetou a podusíme asi 20 minút. Keď sa začnú huby variť, odoberieme z povrchu penu. Zalejeme vriacim vývarom z bujónu, opatrne zahustíme a povaríme ešte asi 5 minút. Odstavíme z ohňa, pridáme šľahačku, chren, dochutíme soľou a dobre premiešame. Ďalej už nevaríme.


Dusené huby na cibuli

Potrebujeme: 600g očistených húb (šampiňóny, kuriatka...), 50g očistenej cibule, 50g masla, soľ, rasca, posekaná petržlenová vňať

Ako na to: huby očistíme a pokrájame na plátky. Cibuľu pokrájame nadrobno a na masle speníme. Pridáme pokrájané huby, soľ, rascu a dusíme domäkka približne 20 minút, pričom ich občas premiešame. Nakoniec hotové huby pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.


Dusené huby s paprikou

Potrebujeme: 400g čerstvých húb, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 40g masti, 2 cibule, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: v rozpálenej masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme očistené a umyté, na plátky pokrájané huby. Zakryjeme a dusíme asi 10 minút. Papriky nakrájame na tenké rezance a pridáme k hubám. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Znovu prikryjeme a udusíme do polomäkka. Podľa chuti môžeme pridať 2-3PL kyslej smotany alebo paradajkový pretlak, ktorý sme premiešali s bielym vínom. Podávame so sendvičom a ovocným džúsom.


Paprikáš z hlivy

Potrebujeme: 300-350g hlivy ustricovej, 2 stredne veľké cibule, väčší zemiak, 2KL vegety, soľ, 3KL mletej červenej papriky, KL mletého čierneho korenia, 250ml kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, PL hladkej múky

Ako na to: na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistenú nakrájanú hlivu a 10 minút dusíme. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme na drobné kocky nakrájaný zemiak, zalejeme asi 1L vody a uvaríme. V smotane rozhabarkujeme hladkú múku, roztlačený cesnak a zahustíme ňou hlivu. Paprikáš dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a podávame s chlebom alebo s knedľou, ale v tom prípade do paprikáša nepridávame zemiak.

 

 

Chatárska pochúťka

Potrebujeme: 3 cibule, 200g šampiňónov, 400g klobásy, 75g smotany, PL hladkej múky, cesnak, soľ, mleté korenie, mletá paprika

Ako na to: na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, klobásu a huby. Dusíme asi 10 minút. Smotanu rozmiešame s múkou, pridáme prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a vlejeme na huby. Privedieme do varu a dusíme ešte asi 10 minút. Podľa potreby podlejeme vývarom.


Dusené huby so syrom

Potrebujeme: 400g tvrdých húb (šampiňóny alebo hríby), PL tuku, soľ, PL tvrdého postrúhaného syra (alebo množstvo podľa chuti)

Ako na to: rozohrejeme tuk pridáme huby pokrájané na hrubšie plátky, osolíme a chvíľu dusíme vo vlastnej šťave. Potom ich podlejeme trochou vody a dusíme asi 20 minút. Pridáme postrúhaný syr a podávame. Môžeme ich nechať aj nakrátko zapiecť v rúre.


Gazdovský hubový guláš

Potrebujeme: 400g šampiňónov alebo čerstvých húb, 2 cibule, 2PL bravčovej masti, 4 väčšie zemiaky, 50g údenej slaniny, mletá červená paprika, rasca, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, PL hladkej múky, soľ, 200ml sladkej smotany, 1L vody, posekaná petržlenová vňať alebo pažítka

Ako na to: na masti opražíme dozlatista cibuľku a pridáme k nej huby. Osolíme, pridáme rascu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Mierne podlejeme vodou a dusíme aspoň 10 minút. Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky, prilejeme vodu a dusíme, kým zemiaky nie sú mäkké. Múku rozmiešame so smotanou, guláš zahustíme a necháme prejsť varom. Dochutíme nadrobno pokrájanou praženou slaninkou, sekanou vňaťou, soľou a korením. Hotový guláš podávame s čerstvým pečivom.


Dusené lesné huby na víne

Potrebujeme: 5KL masla, PL panenského olivového oleja, 0,5kg čerstvých lesných húb poutieraných vlhkou handričkou a nakrájaných na tenké plátky, 250g jemne nakrájanej šalotky alebo cibule, jemnú morskú soľ, mleté čierne korenie, 250ml muškátového alebo iného bieleho vína, 250ml sladkej smotany, 4 čerstvé šalviové lístky

Ako na to: vo veľkej panvici rozpustíme maslo s olivovým olejom a keď začne maslo peniť, pridáme huby a šalotku a miešame, aby sa všetko dobre obalilo v tuku. Zmiernime plameň a huby opekáme, kým nepustia šťavu. Potom ich mierne osolíme a výdatne okoreníme. Pridáme víno a dusíme na miernom ohni asi 20 minút, kým huby všetko víno a vlastnú šťavu neabsorbujú. Medzi tým si na panvici zohrejeme smotanu aj so šalviovými lístkami. Tesne pred varom panvicu odložíme z ohňa a zakryjeme. Precedenú, šalviou voňajúcu smotanu nalejeme do panvice s hubami a dusíme ešte asi 2-3 minúty, až kým zmes zhustne. Jedlo podávame veľmi teplé s tenkou hriankou a pohárom muškátového vína.

 

 

Hubový guláš so smotanou

 

Na 3 porcie potrebujeme: 1 lyžicu masla, 1 väčšiu cibuľu, 300 – 400g čerstvých húb, 2 väčšie zemiaky, 1 zelenú papriku, 1 lyžičku mletej sladkej papriky, 150ml smotany na varenie, 1lyžicu hladkej múky, 1 lyžičku plnotučnej horčice, 150g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie

 

Ako na to: na masle speníme na hrubšie nakrájanú cibuľu. Pridáme očistené a nakrájané huby, na kocky nakrájané zemiaky a zelenú papriku. Ochutíme soľou, korením a mletou paprikou. Podlejeme vodou podľa potreby a dusíme do mäkka asi 20 minút. Pred koncom varenia zalejeme smotanou, v ktorej sme dobre rozmiešali hladkú múku. Dochutíme horčicou a premiešame. Podávame teplé, posypané strúhaným syrom. Najlepšou prílohou je tmavý chlieb.