Šaláty z húb

Pochúťky z húb » Šaláty z húb

 

 

Hubový šalát s chrenovou omáčkou

Potrebujeme: 80g chrenu, 200ml šľahačky, 100g šunky, 250g húb, 100g zeleru, 50g vlašských orechov

Ako na to: chren jemne nastrúhame a hneď vmiešame do našľahanej šľahačky. Zvlášť si pripravíme na rezance nakrájanú šunku, na malé kúsky nakrájané a v slanej vode povarené huby a jemne nastrúhaný zeler. Všetko zmiešame s chrenovou omáčkou, rozdelíme na tanieriky a ozdobíme jadrami vlašských orechov.


Orientálny šalát s hlivami

Potrebujeme: 400g hlivy, 3PL kečupu, PL oleja, PL octu, PL worcesterskej omáčky, cibuľa, troška práškového cukru, soľ

Ako na to: hlivy povaríme v slanej vode a zalejeme nálevom z povarenej zmesi kečupu, oleja, octu, cukru a soli (podľa potreby trocha vody), premiešame a necháme vychladnúť. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu a worcesterskú omáčku.

 

 

Miešaný šalát s miešanými hubami

Potrebujeme: 600g húb (pôvabnice, hlivy a iné), 2PL slnečnicového oleja, soľ, štipka čierneho korenia, rôzne druhy šalátov, 200g malých paradajok, 20g slnečnicových semiačok, 2 strúčiky cesnaku, pažítka, 6PL olivového oleja, PL octu

Ako na to: kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme, osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Šaláty nadrobno potrháme, paradajky pokrájame, slnečnicové semiačka na panvici opražíme bez oleja a pažítku nadrobno posekáme. Z octu, soli a olivového oleja urobíme dressing. Potom šaláty a paradajky naaranžujeme na taniere, huby na vrch, posypeme jadierkami, pažítkou a rovnomerne pokropíme dressingom.


Šalát z húb naložených v soli

Potrebujeme: huby, zemiaky uvarené v šupke, rajčiny, kyslé uhorky, 3 vajcia uvarené natvrdo, 1-2PL horčice, olej, cukor, drvená rasca, kôpor, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: vychladnuté, ošúpané zemiaky pokrájame na pásiky, huby na plátky, vajcia na kocky, rajčiny na plátky, cibuľu nadrobno a všetko zmiešame so soľou, cukrom, olejom, horčicou, rascou, korením, posekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

 

 

Šampiňónový šalát

Potrebujeme: 1kg šampiňónov, 200g majonézy, 200ml kyslej smotany, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ, olej

Ako na to: šampiňóny umyjeme, nakrájame, posolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Dusíme na oleji iba čiastočne, aby všetko zostalo chrumkavé. Scedíme, necháme vychladnúť. Potom vmiešame všetky prísady a zjemníme kyslou smotanou. Podávame vychladené.

 

 

Šalát z májoviek

Potrebujeme: 0,5kg čírovnice májovej - možno použiť aj iné druhy hríbov podľa vlastnej fantázie, 3 cibule, 3 uvarené vajcia, 300g tvrdého syra, majonéza, kyslá smotana, čierne korenie, olej, soľ

Ako na to: očistené a pokrájané hríby ochutené korením a soľou udusíme na oleji, pokrájame cibuľu, syr a vajcia, pridáme vychladnuté hríby, smotanu a majonézu. Premiešame a podávame s bielym pečivom.


Vajíčkový šalát s hubami

Potrebujeme: 4 vajcia uvarené na tvrdo, 200g nakladaných húb (môžu byt aj čerstvé, v slanej vode varené huby), 100g šunkovej salámy, 100g vareného zeleru, hlávkový šalát, 50g cibule, 100g majonézy (kyslej smotany), 50g bieleho jogurtu, PL horčice, PL octu, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: vajcia a nakladané huby nahrubo posekáme, šunkovú salámu, varený zeler a hlávkový šalát nakrájame na pásiky, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, majonézu, biely jogurt, horčicu, ocot, soľ, čierne korenie a všetko premiešame.