Zeleninové dobroty

 

 

Zeleninové šaláty:

 

 

Brokolicový šalát

Potrebujeme: 2 brokolice, 3 veľké zemiaky uvarené v šupke, konzerva kukurice, kyslá smotana, majonéza, vegeta, cesnak podľa chuti

Ako na to: brokolice zbavíme lístkov a dáme ich na paru uvariť domäkka. Necháme ich vychladnúť a vidličkou roztlačíme alebo rozoberieme na jemné kúsky. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky, brokolicu a kukuricu zmiešame dokopy, pridáme kyslú smotanu, 2-3PL majonézy, vegetu, prelisovaný cesnak a dáme do chladničky vychladnúť. Šalát podávame samotný s chlebom alebo ako prílohu k rôznym mäsitým jedlám.


Čínsky šalát  (foto recept najdete TU)

Potrebujeme: 300g čínskej kapusty, pór, konzerva kukurice, 100g diétnej salámy, tatárska omáčka

Ako na to: kapustu, pór a salámu nakrájame na tenšie rezančeky. Zmiešame s kukuricou a tatárskou omáčkou. Šalát podávame vychladený.


Mrkvový šalát s hrozienkami

Potrebujeme: 4 mrkvy, jablko, PL oleja, PL citrónovej šťavy, PL medu, PL posekaných orechov, PL hrozienok

Ako na to: do misky nastrúhame nahrubo mrkvu a jablko. Do nastrúhanej masy pridáme ostatné suroviny. Hrozienka pred použitím namočíme do vody. Zmes premiešame a necháme v chlade odležať.


Zelerový šalát "zazi"

Potrebujeme: 280g sterilizovaného zeleru nakrájaného na rezance, 50g mrkvy, 200g šalátovej uhorky, 150g kyslej smotany, 50g olivového oleja, sušený cesnak, korenie na tzatziky, soľ

Ako na to: zeler zlejeme a mierne vytlačíme zvyšný nálev. Mrkvu a uhorku očistíme a nastrúhame na rezance. Všetko zmiešame. Kyslú smotanu vyšľaháme s olejom, ochutíme cesnakom, korením a soľou. Pridáme k zelenine a všetko premiešame. Necháme asi hodinu vychladnúť v chladničke a potom podávame.


Zelerový šalát s mrkvou a jablkami

Potrebujeme: 250g zeleru, 100g mrkvy, 150g jabĺk, citrón, 6 vlašských orechov, 20g majonézy, 20g sladkej smotany, cukor, soľ

Ako na to: očistený a uvarený zeler, mrkvu a surové jablká pokrájame na jemné rezance. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, pridáme orechy pokrájané na štvrtinky a majonézu zo sladkou smotanou. Osolíme a podľa chuti osladíme. Podávame ako prílohu k minútkam z pečeného mäsa.

 

 

Cviklový šalát

Potrebujeme: zemiaky uvarené v šupke, uvarená cvikla, nízkotučná kyslá smotana, 2-3 väčšie jablká, soľ, mleté biele korenie, biely jogurt

Ako na to: ošúpané zemiaky pretlačíme cez sitko, pridáme nakrájanú vychladnutú cviklu, ošúpané a nakrájané jablká. Dochutíme kyslou smotanou, pridáme biely jogurt, soľ a mleté biele korenie, dobre zamiešame a necháme 2 hodiny odstáť v chlade.


Cviklový šalát s jablkami a zelerom

Potrebujeme: cviklu, jablká, zeler (množstvo podľa uváženia, pomer približne cvikla 2/4, mrkva a zeler po 1/4), rastlinný olej, citrónová šťava, bylinky, soľ

Ako na to: surovú, varenú alebo sterilizovanú cviklu, jablká a uvarený zeler nadrobno nakrájame, pokvapkáme rastlinným olejom, citrónovou šťavou, okoreníme, osolíme a dáme vychladnúť.


Kyslý kapustový šalát

Potrebujeme: 0,5kg bielej kapusty, 50g prerastenej slaniny, cibuľa, 2PL oleja, 3PL vínneho octu, 1/4KL mletej rasce, soľ, mleté korenie, štipka cukru

Ako na to: kapustu očistíme a nastrúhame na jemné pásiky, ktoré nasypeme do 2L vriacej vody. Keď voda opäť zovrie, kapustu scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Očistenú cibuľu spolu so slaninou pokrájame nadrobno. Slaninu na oleji vypečieme do chrumkava, pridáme cibuľu a krátko speníme. Ešte horúce vmiešame do kapusty, pridáme korenie, rascu, ocot, štipku cukru, podľa chuti soľ a necháme marinovať. Dobre premiešame a podávame.



Kalerábový šalát s kuracinou

Potrebujeme: 4 kaleráby, soľ, korenie, 2 kuracie rezne, olivový olej, mleté biele korenie, cayanské korenie, pór, 2 paradajky, uhorka, kôpor, 2KL horčice, cukor, KL vínneho octu

Ako na to: kaleráby očistíme, nakrájame na kolieska a povaríme. Kuracie mäso nakrájame na rezance, opečieme na oleji, osolíme, pridáme biele a cayanské korenie. Očistený pór nakrájame na kolieska a paradajky na kocky. Horčicu, vínny ocot a olivový olej zmiešame. Osolíme, prisladíme a pridáme posekaný kôpor. Uhorku nakrájame na kolieska. Na tanier rozložíme plátky kalerábu, pridáme uhorku, pór, paradajky a mäsové rezančeky. Zalejeme pripraveným dresingom.

 

 

Zeleninové nátierky:

 

 

Zelerová nátierka so syrom a paprikou

Potrebujeme: stredne veľký zeler, 2-3 natvrdo uvarené vajcia, 100-150g tvrdého syra na strúhanie, 50-100g údeného syra na strúhanie, majolka, 2PL kyslej smotany, zelená a červená čerstvá paprika, cibuľa, cesnak

Ako na to: očistený surový zeler postrúhame, pridáme majolku, smotanu, nastrúhané dva druhy syra, nadrobno nakrájané vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájané papriky a pretlačený cesnak. Hotovú nátierku odložíme do chladničky odstáť. Podávame s čerstvým tmavým pečivom.


Petržlenová nátierka

Potrebujeme: petržlen, 2 mrkvy, 100g strúhaného syra, 250ml tatárskej omáčky, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: petržlen a mrkvu najemno nastrúhame. Pridáme prelisovaný cesnak, syr, posolíme a okoreníme. Vmiešame tatársku omáčku a po premiešaní necháme v chlade postáť.


Kalerábová nátierka s chrenom

Potrebujeme: 300g kalerábu, 1/2 citróna, 2KL nastrúhaného chrenu, 2 vajcia uvarené natvrdo, 2 sladkokyslé uhorky, 2PL majonézy, 100g rastlinného masla, 2 mladé cibuľky s vňaťou, soľ, čierne korenie

Ako na to: kaleráb očistíme, umyjeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, vložíme do misy, pokvapkáme šťavou z citróna a necháme chvíľu stáť. V druhej mise vymiešame majonézu s maslom na penu, pridáme nadrobno nakrájané vajcia, nastrúhané uhorky, osolíme, okoreníme a premiešame. Z nastrúhaného kalerábu vyžmýkame šťavu, vmiešame ho do maslovej peny, pridáme na jemnom strúhadle nastrúhaný chren, najemno nakrájanú cibuľku s vňaťou a premiešame. Pred podávaním uložíme na 20 minút do chladničky.


Paprikovo-rajčinová nátierka

Potrebujeme: 3kg rajčín, 1,5kg papriky, 250ml octu, 200ml oleja, 200g kryštálového cukru, 75g soli, 2 bobkové listy, 2 strúčiky cesnaku

Ako na to: rajčiny uvaríme a pretlačíme cez sito. Umytú papriku pomelieme s ostatnými prísadami a zamiešame do rajčinového pretlaku. Zmes varíme pol hodiny. Ešte za horúca nalejeme do menších pohárov a uzatvorené odložíme do suchej pary. Ak pridáme aj štiplavú papriku, získame pikantnú nátierku.

 

 

Konzervovaná zelenina:

 

 

Zimná čalamáda

Potrebujeme: 5kg bielej kapusty, 1kg papriky, 1kg cibule, 900ml octu, 300ml oleja, nakladač zelko, 400g cukru

Ako na to: kapustu, papriku a cibuľu pokrájame, pomiešame s olejom, s nakladacom, octom a cukrom. Dobre premiešame a necháme stáť 2 hodiny, potom čalamádu naložíme do fliaš.


Kel v slanom náleve

Potrebujeme: hlávka kelu, 300ml vody, KL soli

Ako na to: kel umyjeme, pokrájame a naložíme do fliaš. Vodu so soľou prevaríme. Keď nálev vychladne, nalejeme ho na kel. Fľaše uzavrieme a 30 minút sterilizujeme.


Červená paprika v oleji

Potrebujeme: KL oleja, KL cukru, malá KL soli, 3 horčicové zrnká, menší bobkový list, asi 400g červenej papriky (suroviny asi na 350ml pohár, môžete si ich urobiť podľa uváženia)

Ako na to: papriku vyčistíme a pokrájame na hrubé rezance. Vložíme ju do pohára. Prisypeme všetky ostatné suroviny a zalejeme vodou. Pohár (alebo poháre) uzavrieme. Sterilizujeme asi 15 minút. V zavarácom hrnci necháme pohár vychladnúť.


Kalerábovo-papriková čalamáda

Potrebujeme: 1,5kg kalerábu gigant, 1kg papriky, 1kg cibule Nálev: 2 šálky vody, šálka octu, šálka cukru, nakladač deko

Ako na to: zeleninu očistíme, postrúhame alebo nakrájame na rezance a zalejeme nálevom. Necháme odstáť 2-3 hodiny. Naplníme do pohárov a sterilizujeme.


Vitamínový šalát

Potrebujeme: 3kg bielej kapusty, 1kg cibule, 1kg cvikly, 600ml oleja, 400-500ml octu, 0,5kg cukru, nakladač deko

Ako na to: kapustu a cibuľu nakrájame nadrobno. Cviklu uvaríme a nastrúhame nahrubo. Do veľkej misy dáme kapustu s cibuľou, cviklu, ocot, olej, cukor, deko, premiešame a necháme odstáť 24 hodín v chladničke. Potom znovu premiešame, naplníme do fliaš a sterilizujeme 10 minút.


Zaváraný bulharský šalát

Potrebujeme: 0,5kg cibule, 1kg uhoriek so šupkou, 2kg zelenej a červenej papriky, 10 feferónov, 6 väčších zrelých rajčín Nálev: 250ml octu, 0,5L vody, 200ml oleja, nakladač deko, 4PL cukru

Ako na to: najskôr si uvaríme nálev a necháme ho vychladnúť. Medzitým umytú s očistenú zeleninu pokrájame - papriku, cibuľu a uhorky na kolieska, feferónky aj so zrnkami na kolieska, rajčiny na mesiačiky. Všetko dáme do väčšej nádoby a zalejeme nálevom. Prikryté necháme aspoň 3 hodiny stáť, pričom šalát občas premiešame. Plníme do pohárov, zalejeme nálevom, ktorý zostal v nádobe a sterilizujeme 30 minút.

 

 

Pages: