Vajíčkové dobrôtky

 

 

Vajcia sú zdrojom kvalitných bielkovín (ľahko stráviteľných), vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Z vitamínov sú v slepačom produkte zastúpené vitamíny skupiny B, ale aj vitamíny A, D, E a K. Fosfor, železo, vápnik, horčík a síra sú predstaviteľmi z radu minerálov a stopových prvkov. Najnovšie výskumy upozorňujú na obsah selénu a cholínu. Selén chráni organizmus pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia a cholín zasa pozitívne pôsobí na nervový systém. Vajíčka sú známe nízkou energetickou hodnotou. Vyčítaný je im však fakt, že obsahujú vysokú hladinu cholesterolu a preto by ich konzumácia mala byť striedma. Napriek takmer skvelej výživovej hodnote čoraz viac ľudí trpí alergiou na tento slepačí produkt. V súčasnosti sú vajcia známym a rozšíreným potravinovým alergénom. Ale bez vajíčok by sa gazdinky v kuchyni zaobišli len veľmi ťažko. Slepačie vajcia v domácnosti sú jednoducho nutnosťou. Kvôli prospešnému zloženiu sú vhodné aj na prípravu domácich masiek, ktoré pleť vyživia, hydratujú, odstránia vyrážky a vrásky. Čo je najlepšie, máte ich vždy poruke.

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

Vaječné polievky:

 

 

Blesková vajíčková polievka

 

Potrebujeme: 2PL hrubej múky, 20g masla, 1-2 vajcia, petržlenová vňať, 1L vody, vegeta podľa chuti

 

Ako na to: do hrnca dáme maslo a múku a usmažíme zápražku. Keď má svetlo hnedú farbu, pridáme vajcia a rýchlo ich zasmažíme, pričom vzniknú aj malé hrudky. Do vajcovo zápražkovej zmesi nalejeme horúcu vodu a povaríme 5-10 minút. Na záver pridáme vegetu a nasekanú petržlenovú vňať.

 


 

Vaječná polievka s mrkvou

 

Potrebujeme: 1,4L horúceho zeleninové vývaru, 3 vajcia, nahrubo nastrúhaná mrkva, 2PL masla, 1,5PL hladkej múky, 2KL majoránu, KL mletej papriky, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: v hrnci rozpustíme maslo, nasypeme do neho hladkú múku a za stáleho miešania pripravíme svetlú zápražku, do ktorej vmiešame mletú papriku. Prilejeme rozšľahané vajcia, rýchlo ich rozmiešame a necháme zraziť. Zápražku so zrazenými vajciami zalejeme vývarom, pridáme nastrúhanú mrkvu, majorán a cesnak pretlačený so soľou a korením, premiešame a polievku varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 15 minút.

 


 

Zemiaková krémová polievka s vajciami

 

Potrebujeme: 750g zemiakov, 150ml sladkej smotany, drvená rasca, mleté biele korenie, pažítka, 4 uvarené vajcia

 

Ako na to: olúpané zemiaky osolíme a uvaríme domäkka. Scedíme ich a vodu zachytíme do hrnca. Zemiaky prelisujeme, zalejeme smotanou a pridáme toľko vody (vývaru zo zemiakov), aby vznikla krémová polievka, okoreníme a krátko povaríme. Pridáme nasekanú pažítku. Na dno taniera položíme kolieska vajec a prelejeme ich polievkou.

 

 

 

Vajíčkové nátierky a šaláty:

 

 

 

Vajíčková lahôdková nátierka

 

Potrebujeme: 6 uvarených vajec natvrdo, 6 koliesok olomouckých syrčekov, 150g margarínu, mladá cibuľka s vňaťou, 2PL plnotučnej horčice, 4 rajčiny, žerucha

 

Ako na to: syrčeky pomelieme s vajciami a vymiešame alebo vyšľaháme s margarínom, cibuľkou a horčicou. Upravíme do ľubovoľného tvaru a ozdobíme dielikmi paradajok a zelenou vňaťou s cibuľky. Natierame na plátky tmavého pečiva.

 


 

Vajíčkovo - hermelínová nátierka (foto recept nájdete TU)

 

Potrebujeme: 4 vajcia, hermelín, nátierkové maslo, kúsok masla alebo trošku oleja, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: v panvici rozpustíme kúsok masla a do neho rozbijeme vajíčka. Miešame, kým nezhustnú, potom pridáme rozdrobený hermelín a necháme ho úplne roztaviť. Takto pripravenú zmes necháme vychladnúť a potom vymiešame alebo vyšľaháme s nátierkovým maslom. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

 


 

Vajíčkový šalát s rybou a zeleninou

 

Potrebujeme: 2 vajcia, 2 paradajky, 2 zelené papriky, konzerva sardiniek (alebo tresčia pečeň), 40g cibule, worcesterská omáčka, soľ

 

Ako na to: papriky zbavené semien nakrájame na prúžky, zmiešame s plátkami paradajok a štvrtinami natvrdo uvarených olúpaných vajec. Cibuľu najemno nasekáme a spolu s vykostenými a pokrájanými sardinkami pridáme k zelenine. Osolíme a pokvapkáme worcesterskou omáčkou. Podávame s čerstvým tmavým pečivom.

 


 

Vaječný šalát so zeleninou

 

Potrebujeme: 5 vajec, malá šalátová uhorka, 3 paradajky, väčšia žltá paprika, 100g sojanézy, bylinková soľ

 

Ako na to: vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme, nakrájame na šestinky a dáme do misy. Pridáme na kocky nakrájanú uhorku, na kúsky nakrájané paradajky a na rezance nakrájanú papriku. Pridáme sojanézu, podľa chuti bylinkovú soľ a dobre premiešame. Podávame s pečivom.

 


 

Smotanovo - jogurtový vajíčkový šalát

 

Potrebujeme: 6 vajec, PL jogurtu, PL kyslej smotany, menšia cibuľa, strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, soľ

 

Ako na to: vajcia uvaríme natvrdo. Necháme ich vychladnúť a olúpeme. Vajcia a ošúpanú cibuľu nakrájame podľa chuti, napríklad na menšie kocky, dáme ich do misy, zalejeme jogurtom a smotanou, pridáme prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Všetko spolu premiešame a dáme schladiť. Šalát podávame s čerstvým tmavým pečivom.

 


 

Majonézový vaječný šalát

 

Potrebujeme: 5 vajec uvarených natvrdo, 3 zemiaky uvarené v šupke, 2 sterilizované uhorky, cibuľa, KL plnotučnej horčice, 200g majonézy, PL nasekanej pažítky, soľ

 

Ako na to: vajcia nasekáme na kúsky, olúpané zemiaky nakrájame na malé kocky, uhorky a cibuľu tiež nadrobno. Všetko premiešame a zmes ľahko osolíme. Majonézu zmiešame s horčicou a vmiešame do šalátu. Majonézu môžeme zjemniť bielym jogurtom alebo použiť polovicu majonézy a polovicu kyslej smotany. Šalát ozdobíme pažítkou a necháme vychladnúť. Podávame s čerstvým pečivom.

 

 

 

Praženice a omelety:

 

 

 

Praženica s kukuricou a pórom

 

Potrebujeme: 2 vajcia, 100g mrazenej kukurice, 100g póru, kúsok masla, provensálske korenie, soľ

 

Ako na to: pór umyjeme a nakrájame na rezance a spolu s kukuricou zľahka urestujeme na rozohriatom masle. Po chvíli osolíme, posypeme provensálskym korením, premiešame, panvicu prikryjeme pokrievkou a kukuricu s pórom necháme asi 15 minút dusiť. K podusenej zelenine pridáme vajcia, ktoré zľahka premiešame a necháme ich stuhnúť. Podávame ihneď.

 


 

Hubová omeleta

 

Potrebujeme: 200g hladkej múky, 3 vajcia, 250ml mlieka, kečup, 250g šampiňónov, 50g masla, soľ, korenie, červená paprika, cesnak

 

Ako na to: sterilizované huby v slanom náleve chvíľu podusíme na masle s korením a cesnakom (podľa potreby pridáme i soľ). Medzitým z múky, mlieka, vajec a kečupu pripravíme zmes na omelety. Na rozpálenom tuku opražíme tenšie a väčšie omelety a pred servírovaním potrieme hubovou plnkou, preložíme a doplníme zeleninovým šalátom.

 


 

Omeleta s čerstvým špenátom

 

Potrebujeme: 4 vajcia, 200g čerstvého špenátu, soľ, 2PL horúcej vody

 

Ako na to: v miske vymiešame žĺtky so soľou a horúcou vodou. Pridáme umytý a nadrobno posekaný špenát. Z bielkov, ku ktorým pridáme KL studenej vody, vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zmiešame so špenátovou hmotou. Omelety vypražíme na panvici s malým množstvom tuku.

 


 

Praženica s ryžou a hráškom

 

Potrebujeme: 100g hrášku, cibuľa, 2 plátky šunky, PL oleja, 250g uvarenej ryže, 2 vajcia, KL sójovej omáčky, 2PL vody

 

Ako na to: hrášok podusíme na vode asi 5 minút. Cibuľku nakrájame nadrobno, šunku na rezance. Na oleji speníme cibuľku, pridáme šunku a ryžu a na miernom ohni krátko opekáme. Vajcia rozšľaháme so sójovou omáčkou a nalejeme na ryžu. Za stáleho miešania necháme pomaly zhustnúť. Nakoniec vmiešame hrášok. Podávame so šalátom a bielym pečivom.

 


 

Omelety zapečené s nivou

 

Potrebujeme: 6 vajec, 150g šunky, cibuľa, trošku kečupu, 4PL smotany alebo plnotučného mlieka, 4PL polohrubej múky, 150g nivy, soľ, olej, PL masla

 

Ako na to: šunku nakrájame na rezančeky, cibuľu nadrobno a spolu osmažíme na masle, pridáme kečup a prehrejeme. Vajcia rozšľaháme so smotanou alebo mliekom, múkou a soľou a na oleji pripravíme 4 omelety. Do stredu každej omelety uložíme pás opečenej šunky, obe strany omeliet cez ňu preložíme, omelety vložíme do zapekacej misky, posypeme strúhanou nivou a krátko zapečieme v horúcej rúre. Podávame s čerstvým pečivom.

 


 

Omeleta s jahodami

 

Potrebujeme: 2 vajcia, 4PL cukru, PL horúcej vody, PL práškového cukru, pol PL solamylu, maslo, soľ, 150g jahôd

 

Ako na to: žĺtky rozmiešame a speníme s vodou a soľou. Z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého zašľaháme práškový cukor a vmiešame solamyl. Sneh zľahka spojíme so žĺtkami. Na panvici rozohrejeme maslo a upečieme 2 omelety. Na tanieri ich naplníme jahodami roztlačenými s cukrom, preložíme a pocukrujeme.

 


 

Španielska omeleta

 

Potrebujeme: 200g zemiakov, veľká cibuľa, 4 vajcia, 2 rajčiny, 2 jarné cibuľky s vňaťou, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej

 

Ako na to: v panvici na horúcom tuku doružova opečieme plátky zemiakov. Pridáme cibuľu bez vňate a len veľmi krátko osmažíme. Zalejeme vymiešanými vajciami. Po stuhnutí omeletu otočíme (môžeme si pomôcť tanierom) a osmažíme z druhej strany. Ozdobíme ošúpanými pokrájanými rajčinami a vňaťou z jarnej cibuľky.

 


 

Cestovinová omeleta

 

Potrebujeme: 4 vajcia, 100g uvarených cestovín – špirálky, 2 menšie zemiaky, jarná cibuľka, strúčik cesnaku, pol KL mletého fenikla, olivový olej, vegeta, zelená petržlenová vňať

 

Ako na to: na olivovom oleji speníme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a za stáleho miešania opekáme, kým zemiaky nezmäknú. Pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu miešame. Panvicu na chvíľu odstavíme, pridáme uvarené cestoviny a premiešame. Vajcia rozšľaháme spolu s vegetou, jemne posekanou petržlenovou vňaťou a feniklom. Panvicu vrátime na šporák, zalejeme vajciami a na najmiernejšom ohni pod pokrievkou upečieme.

 


 

Omeleta s ružičkovým kelom

 

Potrebujeme: 6 vajec, soľ, pažítka, 50ml smotany, 40g oleja, 150g ružičkového kelu, 20g oleja, PL strúhanky, 100g údeného mäsa alebo šunky

 

Ako na to: vajcia, smotanu, soľ a posekanú pažítku dobre vyšľaháme, na horúcom oleji opečieme 4 omelety, ktoré natrieme náplňou, zvinieme a hneď podávame. Plnka: na oleji udusíme ružičkový kel. Počas dusenia podlievame horúcou vodou. Potom pridáme strúhanku, dodusíme a do hotového kelu zamiešame posekané údené mäso alebo šunku.

 


 

Praženica s banánmi

 

Potrebujeme: 8 vajec, 250ml mlieka, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, karí korenie, tymian, 200g šunky, 2 banány, cibuľa, 100ml sladkej smotany, kečup, soľ

 

Ako na to: vajcia vyšľaháme s polovicou mlieka, korením karí, tymianom a 2 strúčikmi prelisovaného cesnaku. Šunku pokrájame na malé štvorčeky, krátko ich osmažíme na oleji, zalejeme vajciami a urobíme praženicu. Banány pokrájame na hrubšie kolieska, opečieme ich na oleji a pridáme ich k praženici. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku, pridáme kečup a po zovretí doplníme zvyškom mlieka a sladkou smotanou. Ochutíme soľou, korením, tymianom, karí korením a touto omáčkou polejeme praženicu s banánmi.

 

 

 

 

 

Pages: