Vajíčkové dobrôtky

 

 

 

Plnené a zapekané vajcia:

 

 

 

Zemiakovo – vaječná zapekaná dobrota

 

Potrebujeme: 6 pevných zemiakov, plechovka tuniaka, nastrúhaný syr, 6-7 vajíčok, petržlenová vňať, štipka soli, trošku olivového oleja, kurkuma

 

Ako na to: oškrabané zemiaky nakrájame na drobné kocky a osmažíme na panvici dozlata. V mise tieto zemiaky zmiešame s roztlačeným tuniakom, syrom, nasekanou petržlenovou vňaťou, nakrájanými vajíčkami, troškou soli a kurkumou. V zapekacej miske pol hodiny zapekáme v rúre.

 


 

Vaječný nákyp

 

Potrebujeme: niekoľko vajec, niekoľko plátkov sendviča (môžeme použiť aj žemle alebo rožky), 5-10PL mlieka, ementál, maslo na vymastenie misky, soľ, pažítka

 

Ako na to: do maslom vymastenej ohňovzdornej misky dáme na kocky nakrájaný sendvič a zalejeme ho v mlieku rozšľahanými vajíčkami (množstvo surovín použijeme podľa veľkosti misy alebo koľko chceme nákypu urobiť). Osolíme, posypeme nastrúhaným syrom a pažítkou a dáme do rúry zapiecť. Podávame so zemiakovou kašou.

 


 

Holandské vajcia

 

Potrebujeme: 8 vajec uvarených natvrdo, 300g vareného údeného mäsa, 200g nastrúhaného syra, téglik kyslej smotany, 2 žĺtky

 

Ako na to: vajcia nakrájame na plátky, údené mäso na malé kocky. Do vymasteného pekáča uložíme vrstvu vaječných plátkov, posypeme polovicou údeného mäsa, polovicou syra, polejeme polovicou smotany rozmiešanou s 2 žĺtkami a uložíme opakovane ďalšiu vrstvu. Vložíme do rúry a krátko dozlata zapečieme. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

 


 

Plnené vajcia s chrenom

 

Potrebujeme: 8 vajec, 40g nátierkového alebo rastlinného masla, 50g tvrdého syra, chren podľa chuti (čerstvý alebo v náleve), pažítka, soľ

 

Ako na to: vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Žĺtky vyberieme a rozotrieme s maslom, najemno nastrúhaným syrom a štipkou soli. Nakoniec vmiešame posekanú pažítku a 1-2KL najlepšie čerstvo najemno nastrúhaného chrenu. Zmesou naplníme bielky, ktoré ukladáme na listy hlávkového šalátu a povrch posypeme strúhaným chrenom. Podávame s čerstvým tmavým pečivom.

 


 

Plnené vajcia so syrom a pečeňovou paštétou

 

Potrebujeme: 6-8 uvarených vajec natvrdo, 150g masla, horčica, karí korenie, 50g taveného mäkkého syra, 50g pečeňovej paštéty, strúčik cesnaku, petržlenová vňať, soľ

 

Ako na to: vajíčka olúpeme, pozdĺžne prekrojíme na polovice a žĺtky vyberieme. Bielky uložíme na misu. Žĺtky vymiešame s maslom a štipkou soli na penu a rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame syr, KL horčice a podľa chuti karí korenie. Do druhej vmiešame pečeňovú paštétu, PL horčice a pretlačený cesnak. Plnkami naplníme bielky a posypeme ich posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame vychladené.

 


 

Pečené vajcia so syrom a hubami

 

Potrebujeme: 250g tvrdého syra, 5 vajec, 200g čerstvých húb alebo šampiňónov, plátok masla, 150ml smotany, 10g masla na vymastenie misky, drvená rasca, soľ, čierne korenie, nasekaná petržlenová vňať

 

Ako na to: na plátku masla urestujeme nakrájané huby. Až po odparení vody huby osolíme, okoreníme a mierne posypeme drvenou rascou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a naukladáme naň asi 150g na plátky nakrájaného tvrdého syra. Navrstvíme hubovú zmes, pridáme po jednom všetkých päť rozklepnutých vajec, pokropíme smotanou, mierne osolíme a posypeme zvyšným nastrúhaným syrom. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 10 až 15 minút, až kým vajcia stuhnú a syr sa roztaví.

 


 

Vajíčka s lososovou plnkou

 

Potrebujeme: 4 vajcia, 100g majonézy, 50g konzervovaného lososa vo vlastnej šťave, citrón, petržlenová vňať, rožok, olej

 

Ako na to: vajcia uvaríme natvrdo, rozpolíme po dĺžke. Žĺtky vymiešame s majonézou, lososom posekaným nadrobno a citrónovou šťavou. Rožok pokrájaný na šikmé kolieska opečieme na oleji alebo v toastovači a necháme vychladnúť. Na rožky natrieme trošku plnky, na ktorú nalepíme naplnené bielka tiež plnkou a ozdobíme kúskom citróna a vňaťou alebo polkami čiernych olív.

 


 

Zapekané vajcia s hubami

 

Potrebujeme: 4 vajcia, 150g šampiňónov, maslo na vymastenie formy, strúhanka na vysypanie formy, 2PL nasekanej pažítky, 80ml smotany, 80g nastrúhaného syra, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: vajcia uvaríme natvrdo a pozdĺžne prekrojíme. Zapekaciu misku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Uložíme do nej polovičky vajec, na vajcia dáme nakrájané šampiňóny a posypeme nasekanou pažítkou. Smotanu rozmiešame so syrom, dochutíme soľou a korením a zalejeme vajcia v miske. Vložíme do rúry vyhriatej na 180ْ C a zapekáme asi tak 20 minút.

 


 

Vajíčka plnené tuniakom

 

Potrebujeme: 6 vajec, konzerva tuniaka, menšia cibuľa, PL majonézy, karí korenie, čierne korenie, soľ, sladká paprika, čerstvé bylinky

 

Ako na to: vajíčka uvaríme natvrdo a pozdĺžne prekrojíme. Žĺtky vyberieme a roztlačíme. Z tuniaka zlejeme olej a zmiešame so žĺtkami. Cibuľu pokrájame nadrobno a pridáme k tuniakovi spolu s majonézou. Zmes vymiešame do krému a pridáme koreniny. Tuniakovou plnkou naplníme polovice bielkov, môžeme použiť aj zdobiace vrecko. Vajíčka servírujeme na tanieriku, ktorý vystelieme čerstvými bylinkami.

 


 

Vajcia plnené rybacou penou

 

Potrebujeme: 4 vajcia, 40g masla, 200g uvareného rybieho filé, 2PL majonézy, menšia cibuľa, zväzok reďkoviek alebo chren, soľ, citrónová šťava

 

Ako na to: vajcia uvaríme natvrdo a olúpané rozkrojíme pozdĺžne na polovice. V miske dôkladne zmiešame maslo so žĺtkami a vymiešame dohladka. Potom doplníme vychladnutým, uvareným a nadrobno nakrájaným alebo zomletým rybím filé, majonézou, nadrobno nakrájanou cibuľou a nastrúhanými reďkovkami alebo chrenom. Podľa chuti osolíme, ochutíme citrónovou šťavou a zmesou naplníme bielky.