Dobroty k pivu a s pivom

 

 

Bravčové s pivom:

 

 

 

Živánska

Potrebujeme: 1kg bravčového karé, pikantnú klobásu, 200g údenej slaniny, fľašu svetlého piva, čierne korenie, maggi, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, slepačí bujón

Ako na to: karé nakrájame na plátky, vyklepeme, okoreníme, ochutíme cesnakom a maggi. Potom v zapekacej miske prekladáme rezne, na ktoré ukladáme plátok slaniny, koliesko cibule a kolieska klobásy. Takto pokračujeme, kým nespotrebujeme všetky suroviny. Podlejeme pivom a slepačím bujónom. Prikryté dusíme asi hodinu, podávame so zemiakmi.Živánsku môžeme pripraviť aj v alobale a upiecť napríklad v prírode v pahrebe.


Pivovarský bôčik

Potrebujeme: bôčik, soľ, cibuľu, vývar, cesnak, korenie, 1PL struhanky, 300ml 12 stupňového piva, strúhaný syr, petržlenovú vňať

Ako na to: menej mastný bôčik narežeme na porcie, ľahko naklepeme a osolíme. Na troške oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a opečieme. Podlejeme vývarom, okoreníme a dusíme do mäkka. Pred dodusením pridáme pretlačený cesnak, strúhanku a pivo. Povaríme. Porcie bôčika prelejeme šťavou, posypeme strúhaným syrom a petržlenom. Ako prílohu podávame knedle alebo opečený chlieb.


Pivový guláš

Potrebujeme: 0,5kg bravčového mäsa, 2 veľké cibule, PL bravčovej masti, mletú červenú papriku, PL paradajkového pretlaku (alebo 3 paradajky), feferónku, zemiak, svetlé pivo, zeleninový vývar, 2 kyslé uhorky, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: umyté a osušené mäso nakrájame na kocky a opečieme na masti spolu s nakrájanou cibuľkou. Prisypeme mletú červenú papriku, čierne korenie a pridáme pretlak alebo nakrájané rajčiaky. Zmes zalejeme pivom a vývarom a dáme variť. Pred dokončením pridáme feferónku, postrúhaný zemiak na zahustenie a dovaríme. Uvarené mäso z hrnca vyberieme, omáčku precedíme a pridáme k nej nasrúhanú kyslú uhorku orestovanú na troche masti. Povaríme a vrátime späť mäso. Pivový guláš podávame s varenými zemiakmi alebo tmavým chlebom.


Pečené koleno na pive

Potrebujeme: bravčové koleno, plnotučnú horčicu, cesnak, korenie na pečené mäso, svetlé pivo, chren

Ako na to: napoly uvarené koleno vyberieme z vody a natrieme horčicou a korením. Uložíme ho na vymastený plech a dáme piecť. Pol fľaše piva prilejeme k mäsu a zvyšným pivom polievame mäso počas pečenia. Podávame s chlebom a horčicou, alebo s chrenom.

 

 

 

 

Pivovarský tokáň

Potrebujeme: 400g bravčového bôčika, 60g údeného syra, 1PL kečupu, 0,5L piva, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2PL oleja, 1PL strúhanky, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, mleté nové korenie, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: prerastený bôčik umyjeme, vykostíme a nakrájame na hrubšie rezance. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na rozpálenom oleji, pridáme mäso a zo všetkých strán opečieme. Osolíme, okoreníme, pridáme rozotrený cesnak a mleté nové korenie. Podlejeme, prikryjeme a dusíme domäkka. Šťavu zahustíme strúhankou, zalejeme pivom a odkryté varíme, až kým sa polovica piva nevyvarí. Potom posypeme nastrúhaným syrom, pokvapkáme kečupom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Bravčové pečené na škorici a pive

Potrebujeme: 1,5kg vykosteného bravčového karé, 1kg mrkvy, 3 vňate zeleru, 2 cibule, 300ml svetlého piva, hlávku cesnaku, 1KL medu, 2PL oleja, 2 kúsky škorice, soľ, korenie

Ako na to: mrkvu, cibuľu a zelerovú vňať očistíme a umyjeme, z vňate odstránime vonkajšie tvrdé listy a všetko pokrájame. Cesnak očistíme a strúčiky rovnomerne napicháme do mäsa. Mäso vložíme do pekáča, obložíme nakrájanou zeleninou a polámanými kuskami škorice, zalejeme polovicou piva s medom a olejom, osolíme, okreníme a pečieme 75min. pri teplote 210 stupňov. Občas podlejeme výpekom. Upečené mäso dáme na podávaciu misu, obložíme zeleninou. Do výpeku (po odstránení mastnoty) nalejeme zvyšok piva a necháme prevrieť. Túto šťavu podávame v nádobe na omáčky.


Bravčové dusené na pive

Potrebujeme: 1kg bravčového pliecka, 1L vývaru, 150g chleba, 150ml 10 stupňového piva, 200g cibule, 150g vyškvarenej masti, 30g soli, rascu, mleté čierne korenie

Ako na to: opracované, umyté a osušené bravčové pliecko nakrájame na rovnomerné kúsky (4 až 5 kúskov na 1 porciu). Očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu na rozohriatej masti opražíme do zlata. Do základu vložíme nakrájané mäso, podusíme, osolíme, pridáme vývar, rascu, mäso prikryjeme a za občasného miešania dusíme domäkka.Počas dusenia podľa potreby podlievame vývarom. Mäkké mäso so šťavy vyberieme a dáme do čistého hrnca. Do šťavy pridáme v pive namočený chlieb, dolejeme zvyškom vývaru a šťavu prevaríme. Takto prevarenú ju cez cedidlo precedíme na mäso, dochutíme soľou, podľa potreby okoreníme a ešte krátko povaríme. Vhodná príloha je dusená ryža.


Fašírka v pive

Potrebujeme: 700g mletého bravčového mäsa, 200g olomouckých syrčekov, vajce, cesnak, cibuľu, strúhanku, 200ml tmavého piva, soľ, čierne korenie, majorán

Ako na to: v mise zmiešame mleté mäso, nastrúhané olomoucké syrčeky, vajce, prelisovaný cesnak a na jemno nakrájanú cibuľu. Zmes zriedime pivom, osolíme, okoreníme a zahustíme strúhankou, aby vznikla kompaktná hmota. Mokrými rukami tvarujeme fašírky, ktoré dáme do pekáča. Podlejeme ich vodou a pečieme v rúre pri strednej teplote asi hodinu. Podľa potreby podlievame výpekom.

 

 

 

Ryby a iné s pivom:

 

 

 

Kapor v pivovom cestíčku

Potrebujeme: očisteného kapra, 150ml svetlého piva, čierne korenie, soľ, citrón, chren, 130g hladkej múky, vajce, kyslú smotanu, tuk

Ako na to: kapra očistíme, umyjeme a nakrájame na porcie. Zmiešame pivo, vajce, múku, soľ a korenie na hladké cestičko. Tuk rozohrejeme a rybu obalenú v cestičku opečieme na panvici do zlatista. Kyslú smotanu zmiešame s chrenom, citronovou šťavou a ochutime soľou, cukrom a korením. Porcie kapra naukladáme na vyhriate taniere, zalejeme omáčkou a podávame so zemiakmi.


Kapor po bratislavsky

Potrebujeme: kapra, 50g oleja, 150g koreňovej zeleniny, cibuľu, čierne korenie, nové korenie, citrón, bobkovy list, 50g sterilizovaných ríbezlí, praškový cukor, 2PL hladkej múky, 50g sušených sliviek, 40g perníka, 40g mandlí, 400ml čierneho piva, 2PL hrozienok, korenie kari

Ako na to: na oleji opražíme cibuľu a koreňonú zeleninu. Zalejeme pivom, pridáme koreniny a ribezle, postrúhanú citrónovú kôru, všetko posolíme a dáme variť na 30 min. Urobíme svetlú záprašku, prilejeme vodu a zalejeme omáčku. Pridáme pomletý perník, povaríme 10 min. a okyslíme citrónom. Omáčku precedíme, vložíme do nej pokrájaného kapra, pridáme hrozienka, sušené slivky a pomaly varíme asi 15-20 min. Nakoniec pridáme mandle.


Údený úhor v pive

Potrebujeme: 1,5kg údeného úhora, 1L 10 stupňového piva, 50g cibule, čierne korenie, 10g soli, citrón

Ako na to: úhora nakrájame na cca 150 gramové porcie. Do piva pridáme cibuľu nakrájanú na tenke plátky, čierne korenie, soľ a zavaríme. Do vriaceho piva vložíme porcie úhora a pomaly varíme 15 až 20 min. na okraji sporáka. Uvarené porcie ryby ukladáme na horúci tanier, podleje vývarom a priložíme koliesko umytého citróna. Ako príloha sa odporúčajú varené zemiaky.


Rybie filé na pive

Porebujeme: 800g rybieho filé, mrkvu, 80g perníka, 2 cibule, 50g masla, 0,5L čierneho piva, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, soľ

Ako na to: mrkvu a cibuľu nadrobno pokrájame a opražíme na tuku. Podlejeme pivom a povaríme. Do tohto základu dáme dusiť filé nakrájané na jednotlivé porcie (dusime cca 15 min.). Potom pridáme postrúhaný perník, ktorý sa rozvarí, a tým zahustí omáčku. Celé to osolíme a okoreníme. Chuť môžeme zlepšiť pridaním šťavy z citróna. Podávame so zemiakmi.


Losos na pive

Potrebujeme: lososa, svetlé pivo, olej, hladkú múku, mletú papriku, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: lososa očistíme, umyjeme dobre osušíme a nakrájame na porcie. Potom ho uložíme do nádoby s pivom a necháme aspoň 4 hodiny odležať. Medzitým si premiešame korenie, papriku a múku, lososa osolíme a v tejto zmesi obalíme a opatrene vyprážame po oboch stranách na oleji. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi (hranolčeky, zeleninová obloha).

 

 

 

 

Pečená jahňacina

Potrebujeme: 1/2 jahňaťa, 4 cibule, 6 strúčikov cesnaku, zeleninovú koreniacu zmes, 4 bobkové listy, 0,5l piva

Ako na to: do pekáča dáme vodu, pokrajanú cibuľu na mesiačiky a celé strúčiky cesnaku. Jahňacinu posypeme zeleninou koreniacou zmesou, dáme do pekáča a vložíme do rúry. Počas pečenia mäso podlievame výpekom. Pred dopečením pridáme bobkové listy a podlejeme pivom. Podávame so zemiakmi a šalátom.


Srnčí guláš s pivom

Potrebujeme: 1kg srnčieho mäsa, 100g údenej slaniny, 4 väčšie cibule, mäsový vývar, 5 až 6 bobuliek borievky, 2 paradajky, červenú papriku, mletú červenú papriku, 150ml svetlého piva, surový zemiak na zahustenie, sušený majorán, lístky čerstevého majoránu, mleté čierne korenie, olej

Ako na to: umyté, osušené mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Slaninu pokrájame na malé kúsky, cibuľu nakrájame a spolu so slaninou orestujeme v hrnci na oleji. Pridáme kúsky mäsa, pokrájané paradajky s červenou paprikou, poprášime mletou sladkou červenou paprikou, osolíme, okoreníme, vložíme bobuľky borievky, premiešame a chviľu dusíme na vlastnej šťave. Potom prilejeme pivo, mäsový vývar a za občasného miešania udusíme do mäkka. Podľa potreby prilievame vývar. Kratko pred dovarením pridáme postrúhaný zemiak na zahustenie a spolu povaríme. Uvarený guláš podľa chuti ochutíme sušeným majoránom a ozdobíme lístkami čerstvého majoránu.


Králik na čiernom pive

Potrebujeme: menšieho králika, 150g slaniny, 2 cibule, 250ml čierneho piva, 1KL horčice, 1PL octu, 2 kocky cukru, 1PL hladkej múky, kúsok masla, bobkový list, tymian, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: tenučké plátky slaniny a kolieska cibule na masle do ružova opražíme, dáme na ne porcie králika a zo všetkých strán ich opečieme. Potom mäso vyberime a do šťavy pridáme korenie, posekanú petržlenovú vňať, horčicu, ocot, cukor, osolíme, zaprášime múkou a opražíme. Zalejeme pivom, povaríme a do omáčky vložíme mäso, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka.