Dobroty k pivu a s pivom
Hydina s pivom:
Kuracie rezne marinované v pive
Potrebujeme: 4 kuracie rezne, 200ml piva, grilovacie korenie, 2 strúčiky cesnaku, soľ, cibuľu, syr Encian
Ako na to: pivo rozmiešame s grilovacím korením, prelisovaným cesnakom a soľou. Do marinády vložíme kuracie rezne a v chladničke ich necháme postáť niekoľko hodín. Potom rezne opečieme v horúcom tuku z oboch strán. Na rezne dáme opraženú cibuľu a plátok Enciánu. Na chvíľu ich prikryjeme, aby sa syr začal mierne roztápať. Podávame s kari ryžou alebo s ryžou s hrozienkami.
Kurča na pive plnené kapustou
Potrebujeme: kurča, cibuľu, 1kg kyslej kapusty, svetlé 7 stupňové pivo, soľ, rascu
Ako na to: cibuľu nakrájame na väčšie kocky a dáme ju do pekáča. Kurča posolíme zvonku i zvnútra, zvnútra ho posypeme rascou a naplníme kapustou. Kapustu poriadne natlačíme a otvor uzatvoríme. Naplnené kurča položíme na cibuľu, podlejeme štavou, ktorá nám vytiekla pri plnení kapustou a prilejeme celé pivo. Prikrijeme a pečieme. Neskôr kurča odkryjeme a dopečieme do červena. Z upečeného kurčaťa vyberieme kapustu, ktorú rozmiešame s výpekom, kurča nakrájame na porcie.
Kurča s pivom
Potrebujeme: kurča, soľ, rascu, fľašu tmavého piva, rastlinný tuk
Ako na to: kurča osolíme a posypeme rascou, potrieme olejom, vložíme do pekáča, podlejeme 100ml vody a prikryté dáme piecť do rozohriatej rúry. Asi po 30 minutách kurča odkryjeme a ak je nafúknuté, prilejeme 400ml piva. Ďalej kurča pečieme odkryté a často polievame výpekom. Keď je dopečené, do výpeku dáme roztopiť 1PL rastlinného tuku. Podávame so zemiakovými knedľami.
Kuracia špecialita
Potrebujeme: 0,5kg kuracích pŕs, cibuľu, malý pór, 1PL rajčinového pretlaku, 200ml piva, soľ, mleté čierne korenie, maggi
Ako na to: mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a na rozohriatom oleji prudko opečieme. Pridáme nakrájanú cibuľu, pór, rajčinový pretlak a podlejeme pivom. Krátko podusíme a dochutíme maggi. Ako prílohu podávame zemiakové hranolčeky alebo ryžu s hráškom.
Plnené kurča s pivom
Potrebujeme: stredne veľké kurča, fľašu svetlého piva, 100g prerastenej údenéj slaniny, vajce, pečeň a žalúdok z kurčaťa, 2 až 3PL strúhanky, strúčik cesnaku, viazaničku petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to: mäsitú časť slaniny, žalúdok a pečeň pomelieme alebo posekáme na veľmi drobné kúsky a zmiešame so strúhankou, rozšľahaným vajcom, najemno nasekanou petržlenovou vňaťou, roztlačeným cesnakom a s 2 PL piva. Touto plnkou naplníme očistené a osolené, okorenené kurča a otvor spojíme s ihlicou. Kurča vložíme do ohňovzdornej misy, posypeme zvyškom nadrobno pokrájanej slaniny, polejeme zvyškom piva, zakryjeme a upečieme v dobre vyhriatej rúre, pričom ho občas polievame vlastnou šťavou. Podávame so zemiakovým cibuľovým šalátom a so zeleninou dusenou na masle.
Morčacie stehno na zeleno
Potrebujeme: 2 morčacie stehná, viazaničku šťaveľa, viazaničku zelerovej vňate, citrón, 100ml svetlého piva, 100ml hydinového bujónu, 100ml kyslej smotany, maslo, soľ, korenie
Ako na to: morčacie stehná rýchlo zo všetkých strán opražíme na masle do červena. Osolíme ich, okoreníme, prilejeme pivo a bujón. Pridáme nasekaný šťaveľ a zelerovú vňať. Pod pokrievkou dusíme asi 20 minút. Potom stehná vyberieme a do výpeku pridáme citrónovú šťavu, smotanu a necháme na miernom ohni 5 minút variť. Touto omáčkou polejeme porcie mäsa na tanieri. Podávame so zemiakmi. Prizdobíme zelenou vňaťou. (Na tento recept môžeme použiť aj kuracie stehná).
Morčacie na medovo-pivovej omáčke
Potrebujeme: 150g morčacích pŕs, 20g medu, svetlé pivo, 100ml vývaru, granátové jablko, 50g masla, broskyňu
Ako na to: morčacie prsia nakrájame na malé medailóniky, osolíme, okoreníme a opečieme. Mäso vyložíme na tanier a na tej istej panvici si pripravíme omáčku. Med s pivom zalejeme vývarom a prevaríme spoločne s granátovým jablkom a kúskami broskýň. Mäso prelejeme pripravenou omáčkou.
Kačacie stehná na pive
Potrebujeme: 2 cibule, jablko, 4 kačacie stehná, soľ, 2 strúčiky cesnaku, kl celej rasce, 250ml svetlého piva
Ako na to: cibule a jablko nakrájame na mesiačiky. Strúčiky cesnaku prelisujeme. Kačacie stehná očistíme, umyjeme, osušíme a dobre ich nasolíme, potrieme ich prelisovaným cesnakom a dáme na pekáč. Potom ich posypeme rascou a rozložíme medzi ne nakrájanú cibuľu a jablká. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a stehná necháme asi 10 minút nasucho "zapiecť". Potom ich podlejeme pivom a necháme piecť, počas pečenia ich podlievame výpekom alebo aj pivom. Stehná podávame najlepšie s knedľou a bielou kapustou.