Cibuľové variácie

 

 

Všakovaké cibuľové pochúťky:

 

 

 

Cibuľa v alobale

 

Potrebujeme: 4 cibule, PL masla, čierne korenie, soľ, grilovacie korenie

 

Ako na to: cibuľu olúpeme, posypeme grilovacím korením a po jednej zabalíme s troškou masla do alobalu. Veľké cibule rozkrojíme na polovice. Zvoľna grilujeme a občas obraciame (môžeme upiecť vo vyhriatej rúre). Hotovú cibuľu vyberieme z alobalu, osolíme a podávame ako prílohu k mäsu.

 


 

Cibuľový šalát s uhorkou

 

Potrebujeme: 5 cibúľ, 2 nakladané uhorky, 3PL octu, KL práškového cukru, soľ, 2PL oleja, pažítka

 

Ako na to: menšie cibule nakrájané na tenké prúžky vložíme do misy, sparíme ich horúcou marinádou pripravenou z vody, octu, soli a cukru, prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť. Potom pridáme na kolieska nakrájanú sladkokyslú uhorku, olej a premiešame. Nakoniec posypeme nadrobno nasekanou pažítkou.

 


 

Cibuľové placky so syrom

 

Potrebujeme: 400g cibule, zväzok vňaťovej mladej cibuľky, 4 vajcia, 4PL smotany, 200g eidamu, 50g čedaru, 40g parmezánu, rozmarín, čierne korenie, soľ, 4PL oleja

 

Ako na to: ošúpanú cibuľu nakrájame na rezance, opečieme v panvici na oleji a necháme vychladnúť. Pridáme vajcia rozmiešané so smotanou, nastrúhaný eidam, rozmarín, soľ, korenie, nakrájanú vňaťovú mladú cibuľku a dobre rozmiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie, z cesta naň urobíme placky, posypeme ich nahrubo nastrúhaným čedarom a parmezánom, vložíme do predhriatej rúry a zvoľna upečieme.

 


 

Cibuľový šalát s jablkami a so smotanou

 

Potrebujeme: 2 väčšie cibule, 2 jablká, 2 sladkokyslé uhorky, 200ml smotany, cukor, soľ

 

Ako na to: cibuľu a jablká olúpeme a spolu s uhorkami nastrúhame na hrubšie rezance. Premiešame a zalejeme zálievkou zo smotany ochutenej soľou a cukrom.

 


 

Nátierka z mladej cibuľky

 

Potrebujeme: zväzok mladej cibuľky, 100g majonézy, jablko, 100g mäkkej diétnej salámy, soľ, štipka cukru, citrónová šťava

 

Ako na to: cibuľku posekáme nadrobno a v miešame do ochutenej majonézy. Pridáme nastrúhané jablko a najemno pokrájanú salámu, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a cukrom.

 


 

Cibuľa ako kapusta

 

Potrebujeme: 0,5kg cibule, 50g masti, cukor podľa chuti, drvená rasce podľa chuti, jablčný ocot, soľ

 

Ako na to: jednu cibuľu pokrájame nadrobno. Zvyšné cibule rozpolíme a pokrájame na silnejšie plátky, vložíme do osolenej vriacej vody a asi 4 minúty povaríme, scedíme a necháme odkvapkať. V hlbšej panvici rozohrejeme tuk a speníme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme povarenú cibuľu, rascu, ochutíme soľou a cukrom a podusíme domäkka. Podľa chuti okyslíme octom.

 


 

Cibuľové krúžky v pivnom cestičku

 

Potrebujeme: 2 vajcia, soľ, čierne korenie, KL prášku do pečiva, olej, 250ml piva, 250g hladkej múky, 4 veľké cibule, bylinky podľa chuti

 

Ako na to: v miske rozšľaháme vajcia so soľou a korením, práškom do pečiva, bylinkami a lyžicou oleja. Primiešame pivo a múku a dobre rozmiešame. Cestíčko necháme odpočinúť prikryté v chladničke asi pol hodinu. Cibuľu olúpeme, nakrájame na hrubšie kolieska a rozoberieme na jednotlivé krúžky. V hlbšej panvici rozohrejeme olej. Cibuľové krúžky postupne namáčame do cestíčka a hneď smažíme dozlatista z oboch strán na rozpálenom oleji.

 

 

 

Pages: